Tony Gallopin zegeviert in San Sebastián

zaterdag 27 juli 2013 om 16:58
Tony Gallopin

foto: Sirotti

Tony Gallopin heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De 25-jarige Fransman van RadioShack-Leopard ontsnapte in de 33ste edtie van de Baskische heuvelklassieker op de laatste beklimming van de dag en kwam na een wedstrijd van 232 kilometer solo als eerste over de finish.

Beginfase
Al vroeg in de wedstrijd ontstond er – na een mislukte poging met onder meer Bram Tankink – een kopgroep van vier man, bestaande uit de Spanjaard Javier Aramendia (Caja Rural), de Belg Olivier Kaisen (Lotto-Belisol), de Italiaan Luca Wackermann (Lampre-Merida) en de Oostenrijker Matthias Krizek (Cannondale). Zijn reden een maximale voorsprong van elf minuten bij elkaar. Bij de eerste beklimming van de Jaizkibel waren daar nog drie van over. Bij de tweede passage werden de laatste vluchters ingelopen.

Alto de Jaizkibel
Nairo Quintana en Alejandro Valverde gooiden aan de voet van de acht kilometer lange Jaizkibel olie op het vuur door gezamenlijk met een tempoversnelling uit het peloton te vertrekken. Na een samensmelting met eerdere vluchters vormde zich een nieuwe kopgroep. Mollema en Gesink voerden de leiding aan in de achtervolging. Quintana liet zich nog voor de top uitzakken, waarna Roman Kreuziger het hazenpad koos. In de achtervolging werd Kreuziger alweer bijgehaald.

De nieuwe kopgroep bestond naast de Tsjech uit Mikel Landa (Euskaltel), Alejandro Valverde (Movistar), Tony Gallopin (RadioShack), Arnold Jeanneson (FDJ.fr), Yannick Eijssen (BMC Racing), Moreno Moser (Cannondale) en Nicolas Roche (Saxo-Tinkoff). Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) en Mikel Astarloza (Euskaltel) voegden zich op twintig kilometer van het einde bij de koplopers, waardoor er een kopgroep ontstond van tien man. Gesink en Mollema werden veroordeeld tot achtervolgen in de tweede groep, waar de achterstand opliep tot meer dan een minuut.

Alto de Arkale
Tijdens de laatste beklimming van de dag voegden Bob Jungels (RadioShack-Leopard), Pieter Serry (Omega Pharma-Quick Step) en Mikel Nieve (Euskaltel) zich bij de koplopers. Na een demarrage van Gallopin spatte de kopgroep uit elkaar. De Fransman kwam met een voorsprong van twintig seconden over de top en begon als eerste aan de natte afdaling. In de resterende vijftien kilometers richting San Sebastian behield Gallopin de voorsprong op vijf achtervolgers. In de slotkilometers gaf hij deze niet meer af, waardoor Gallopin de grootste zege uit zijn carrière kon boeken.

Tony Gallopin

Clásica San Sebastián 2013 (WT)
1. Tony Gallopin (Frankrijk/RadioShack-Leopard) in 5u39m01s
2. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 28s
3. Roman Kreuziger (Tsjechië/Team Saxo-Tinkoff)
4. Mikel Nieve (Spanje/Euskaltel)
5. Nicolas Roche (Ierland/Team Saxo-Tinkoff) op 29s
6. Mikel Landa (Spanje/Euskaltel) op 36s
7. Moreno Moser (Italië/Cannondale) op 51s
8. Pieter Serry (België/Omega Pharma-Quick Step)
9. Bauke Mollema (Nederland/Belkin Pro Cycling)
10. Sylvain Chavanel (Frankrijk/Omega Pharma-Quick Step)

13. Robert Gesink (Nederland/Belkin Pro Cycling)
Volledige uitslag

Lees ook:
Tony Gallopin: “Ik wist vanmorgen dat ik superbenen had”
Gesink kan leven met resultaat in Clásica San Sebastián

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone