Tom Meeusen juicht in tactische Azencross

dinsdag 29 december 2015 om 15:57
Tom Meeusen juicht in tactische Azencross

Foto: Rudie Ottens

Tom Meeusen heeft de Azencross in Loenhout op zijn naam geschreven. De thuisrijder kwam in de vijfde manche van de Bpost bank trofee met geruime voorsprong over de eindstreep. Het Vastgoedservice-Golden Palace-duo Tim MerlierWout van Aert vervolledigde het podium.

De tweets van Wout van Aert, Lars van der Haar, Rob Peeters en Thijs van Amerongen spraken vooraf boekdelen: de Azencross zou geen ploeterpartij, maar een snelle wedstrijd worden. Dat resulteerde in een samentroeping aan het front. Michael Vanthourenhout nam de openingsronde voor zijn rekening, met onder andere Sven Nys in zijn wiel, terwijl de grote favorieten Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Kevin Pauwels en Wout van Aert minder snel uit de startblokken waren geschoten.

In ronde drie viel het stil op de lange wegstrook in het parcours, en daar profiteerden Mathieu van der Poel en Julien Taramarcaz van om ervandoor te gaan. Het tweetal kreeg een achttal seconden cadeau, totdat Wout van Aert zich in de grote achtervolgende groep op kop zette. De topfavoriet dichtte in een mum van tijd de kloof, met een twintigtal renners in zijn spoor. De vertwijfeling sloeg weer toe op de wegstrook en na vijfentwintig minuten was er een nieuwe renner die daarvan probeerde te profiteren: Tom Meeusen.

Meeusen nam in geen tijd twintig seconden voorsprong, en door de vertwijfeling achteraan werd dat op een bepaald moment zelfs een halve minuut. Pas in de slotronde kwam de achtervolging onder leiding van de renners van Sunweb-Napoleon Games pas echt op gang, maar het bleek veel te laat. Meeusen kon in alle rust en met de nodige juichgebaren naar de aankomst rijden. De strijd om plek twee draaide uit op een ware massasprint, die gewonnen werd door Tim Merlier.

De volgende grote crossafspraak krijgen we op Nieuwjaarsdag in Baal, met de Grote Prijs Sven Nys. Maar ook morgen komen enkele toppers aan de start van de Ereprijs Paul Herygers in Bredene.

Bpost bank trofee 2015-2016
Uitslag manche 5: Loenhout

1. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
2. flag-be Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace)
3. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace)
4. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Murprotec)
5. flag-cz Radomir Simunek (ERA-Murprotec)
6. flag-be Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games)
7. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
8. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
9. flag-ch Julien Taramarcaz (ERA-Murprotec)
10. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)

14. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Shimano)
31. flag-nl Lars Boom (Astana)

Dit artikel delen:

40 Reacties

rahimns 30 december 2015 om 05:10

@jibi omdat Lars in de ondersteuning voor Mathieu of de kleine Lars wel eens heel nuttig kan zijn. Ook vandaag liet hij zien niet egoïstisch te zijn, dus een Boom die de komende weken nog in vorm kan groeien kan wellicht een prima aanwinst zijn voor de WK-ploeg

0
tendam 30 december 2015 om 09:15

@jibi
Jij staat wel klaar om die Boom om te zagen, of niet? Boom reed gisteren Van der Poel naar voren in het begin van de wedstrijd, met zo’n soort actie op het WK zou hij z’n selectie al waard zijn.

Verder zou ik me als ik jou was vooral op andere renners richten, zo speciaal is die Boom niet ;)

0
Boum05 30 december 2015 om 11:41

[email protected] volgens mij heb je naar een andere wedstrijd gekeken, want na
8 min en 36 sec. was er al geen sprake van Boom.
En het terugbrengen van Mathieu , dat zag ik meer als hinderlijk in de weg rijden.

0
Jibi 30 december 2015 om 13:09

Reactie op ten Dam,
De enige die kritiek heeft op Boom is Ten Dam zelf. Je schrijft:zo speciaal is die Boom niet .
Met dat laatste zinsdeel ben je dus in tegenspraak met je begin

Ik baseer me puur op geregistreerde feiten;bijv. hoeveel wedstrijden Boom won.
Bovendien richt ik me juist op de media die hem al tijden als favoriet in beeld brengen,,terwijl zij toch zelf ook de neerwaartse spiraal zien. Het zijn de media die zich speciaal op Boom richten. En dan kan Boom dat vervolgens niet waarmaken. "De blikvanger van de dag is Lars Boom" zei Renaat Schotte voor de aanvang van de Sporza uitzending over de World Cup in Zolder. Hier heb je dus weer zo'n voorbeeld dat de media (in dit geval Sporza) zich juist heel speciaal op Boom richten. Ik heb heel veel andere renners gevolgd die in het verleden terugkeerden in het veld en die konden dat veel meer relaxt doen. De enige journalist die wel een feitelijke neergang beschreef was Thijs Zonneveld. Dat deed hij in artikelen als :'Bekend Nederlands columnist haalt snoeihard uit naar Lars' (Het Nieuwsblad) en : Wat is er gebeurd Lars? Je had alles: de benen, de kop, de …(AD).

Overigens blijf ik herhalen dat ik echt elke veldrijder op een of andere manier respecteer. Het veldrijden is een enorm zware sport en ik gun iedereen (maar wel als Nederlander met een voorkeur voor Nederlandse renners)het beste. Dat neemt niet weg dat ik oog mag hebben voor feiten. En het door mij aangehaalde feit is dat de media vaak Boom centreren,terwijl tal van andere renners beter presteren. Van Kessel bijv. rijdt actueel beter dan Boom. Haalt Sporza hem bij de micro?
Veder vind ik dat BOUM05 een stuk beter schrijft dan jij. Ook hij presenteert feiten en ontkracht zichzelf niet.
Aankomende crossen:
01 januari De Veldrit in Baal met laatste thuiswedstrijd voor Sven Nys
02 januari Veldrit Surhuisterveen.

Slot
Als Boom op het WK in Zolder net zo zwak presteert als in de voorbije crossen,dan vind ik dat Lammerts daar min of meer verantwoordelijk voor is. Van Boom komt dan onafwendbaar zijn afgang in beeld en dáár wordt Boom niet beter van. Ook financieel niet bij volgende contracten. Normaal was de 'code'dat een renner 2 maal bij de eerste 16 in een World-Cup wedstrijd moest rijden,maar Boom hoefde daar plots niet aan te voldoen.
Dat volstaat het al als hij 'een collega'wat naar voren kan rijden. Een bezopen situatie.
Daarom nog één keer de opmerkzame BOUM05:
[email protected] volgens mij heb je naar een andere wedstrijd gekeken, want na
8 min en 36 sec. was er al geen sprake van Boom.
En het terugbrengen van Mathieu , dat zag ik meer als hinderlijk in de weg rijden

0
vlek 30 december 2015 om 13:16
Quote:
Weet iemand waarom Lammerts zo enthousiast is over Lars Boom?

Lammerts zal enthousiast zijn over de mogelijkheid een Boom op redelijk niveau aan zijn WK selectie toe te voegen. Dat is een renner die moeiteloos bij de betere van de selectie zal horen en daarmee toegevoegde waarde zou kunnen hebben voor de kopman. Dat is dus niet de Boom die we de afgelopen crossen hebben gezien. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dat zo moeilijk is om in te zien.

0
Jibi 30 december 2015 om 13:28

Omdat de feiten (de uitslagen)dat weerspreken. In het verleden gaf ex-veldrijder en absoluut kenner Richard Groendendaal meermaals(goedbedoeld)aan dat het heel moeilijk zou worden voor Boom om 'even'terug te keren in het veldrijden en dan ook nog succesvol te zijn. Groenendaal krijgt gelijk. Dat blijkt uit de uitslagen. Uitslagen liegen niet. Uitslagen geven ook geen mening weer,maar zijn een betrouwbare afspiegeling van iemands kunnen. Waar hij ook gelijk in kreeg was in zijn visie over Lars van der Haar:"Die rijdt sneller,sneller en véél sneller dan ik zei Richard eertijds. Ik kon me dat toen niet voorstellen,maar hij kreeg gelijk. Mijn mening is dus dat het voor Boom heel moeilijk zal gaan worden op het WK en dat hij er bij een slechte uitslag niet beter op wordt. Een renner die het zo moeilijk heeft- en onder toenemende druk komt te staan- zou voor bondscoach reden moeten zijn om hem beter niet te laten starten,dan wel een klimaat te scheppen waarbij geen extra druk op zijn schouders wordt gelegd. "Verwacht U nog iets van Boom" vroeg Schotte aan Belgisch Bondscoach (collega van Lammerts) Rudy de Bie? 'Ik niet' antwoordde de Bie kort,maar Belgisch vriendelijk.

0
vlek 30 december 2015 om 13:42

Als dit de uitslagen zijn die Boom in het veld rijdt, dan wordt hij toch ook helemaal niet meegenomen naar het WK? Ik begrijp serieus niet waarom we moeten doen alsof het 'enthousiasme' van de bondscoach opgehangen is aan de twee uitslagen die Boom heeft neergezet. Hij heeft vooraf mogelijkheden gezien voor een WK deelname van een (in verhouding tot zijn verleden) degelijke Boom, niet voor een slechte Boom. Zoals ook Van der Poel en Van der Haar de mogelijke toegevoegde waarde van Boom hebben aangegeven. Dat het belabberde niveau van de twee crossen die hij heeft gereden dat verhaal heel anders maakt, lijkt me alleen te missen voor degene die bewust de andere kant op kijkt.

0
brecht_vdk 30 december 2015 om 14:32

Als er 7 beter zijn blijft hij thuis. Dat zou toch de logica zijn achter het kiezen van je team voor het wereldkampioenschap. De beste 7.

0
zotvankoers 30 december 2015 om 14:44

Ik lees hier dat boom zijn vorm kan aanscherpen in Australië, ik zie het omgekeerd. Met deze vorm en zulk n rug naar ginds gaan kan alleen maar n slecht effect hebben.

0
Jibi 30 december 2015 om 14:54

Reactie op brecht -vdk

Ik vind je reactie erg goed. De beste 7. Daar kan niemand bezwaar tegen hebben,lijkt me. Mag Nederland trouwens geen 8 renners afvaardigen gezien de wereldtitel van van der Poel in 2015?

0
tendam 30 december 2015 om 15:34

@jibi
Boom rijdt inderdaad een beetje voor spek en bonen mee, maar nogmaals: hij had wel even z’n nut in de eerste ronde, en dat in combinatie met de uitstraling die Boom met zich meebrengt zou voor Lammers een overweging kunnen zijn om hem mee te nemen naar het WK. Wat het voor Boom zelf voor nut heeft: geen idee, volgens mij wordt hij er niet echt beter van.

Ook jij bent nogal vatbaar voor die uitstraling, immers bij elke andere renner die 30e wordt zou je niet hele verhandelingen vooraf en achteraf houden waarom hij wel of niet zou moeten starten.

0
Jibi 30 december 2015 om 16:05

Reactie aan Ten Dam,
Dat zou ik wel degelijk wél doen,als die renner in voorgaande jaren topprestaties heeft geleverd. Bovendien kijk ik niet alleen als wielerliefhebber,maar ook vanuit mijn beroep.

Nogmaals maar nu voor de laatste keer:ik gun oprecht elke renner het beste. Ook Boom.
Ik vind alleen dat hij ten onrechte en in het nadeel van hem in het brandpunt van de belangstelling wordt geplaatst. Als de media Tom Dumoulin als wegrenner vol in de aandacht plaatst,dan is dat m.i. terecht. Ik zou dat echter onterecht vinden als bijv. Tom van 2018 tot 2020 totaal niet zou presteren. Wat de uitstraling van Boom betreft dan durf ik te stellen dat er al een tijdje een totaal andere Boom (met een véél mindere uitstraling) voor de microfoon staat dan zes jaar geleden. Wat mijn verhandelingen betreft durf ik te stellen dat ik feiten presenteer. Bovendien heeft het ook wel met mijn beroepsachtergrond te maken. Ik waardeer het wel dat vrijwel iedereen zich redelijk netjes opstelt. Niemand gebruikt onbeleefde taal of wordt grof persoonlijk.
Samenvattend en afsluitend denk ik dat het in het nadeel is van een renner zelf om vanuit zwakke huidige prestaties wonderen te gaan verwachten..

0
vlek 30 december 2015 om 16:25

Wonder verwachten is inderdaad wat onzinnig. Een renner die in voorgaande jaren topprestaties heeft geleverd en weer zin leek te hebben deze discipline wat serieuzer op te pakken, inschatten als een mogelijke toegevoegde waard voor een selectie van acht (!) Nederlandse veldrijders, is dat zeer zeker niet.

0
Rondo 30 december 2015 om 20:42

Het ging deze keer beter dan de vorige keer.
Boom herken ik, lijkt mij een prima reden om hem mee te nemen.
Maar wat presteren de sub toppers nou? Elke week top 10? Wanneer ga je nou eens pieken?
Boom piekt in de tweede ronde, Mooi Man!
Meenemen.

0
achtpuntzes 30 december 2015 om 21:01

@ Rondo:
Boom had een fantastische eerste ronde. in de tweede ronde en verder heb ik hem niet meer gezien.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone