Tom Meeusen denkt aan afscheid: “Ik wil de ploeg nog wel iets kunnen bieden”

woensdag 2 november 2022 om 10:17
Tom Meeusen denkt aan afscheid: “Ik wil de ploeg nog wel iets kunnen bieden”

foto: Cor Vos

Zit de wielercarrière van Tom Meeusen er bijna op? De Belgische veldrijder, die aankomende maandag zijn 34ste verjaardag zal vieren, denkt er serieus over na om een punt te zetten achter zijn loopbaan. “We zetten nu anderhalve maand alles op alles. Daarna bekijken we of ik nog een meerwaarde vorm als prof”, citeert Sporza.

Meeusen is momenteel nog herstellende van een spierscheur in zijn schouder, opgelopen bij een val in de Nacht van Woerden, maar zal binnenkort weer het veld induiken. De renner van Deschacht-Hens-Maes had overigens al bijna de handdoek gegooid. “Ik voelde meteen dat het ernstig was”, doelt de crosser op zijn valpartij in Woerden. “En voor het EK of wereldbekermanches zou ik niet in aanmerking komen. Dat maakte dat ik een maand niet zou crossen.”

“Ik ben naar de plaatselijke fietsenwinkel gestapt en heb er mijn diensten aangeboden. Ik kon meteen beginnen.” De ploeg wist hem echter nog op andere gedachten te brengen. “Manager Guido Verschueren heeft me laten weten dat ze me blijven steunen. Op deze manier mocht ik niet stoppen. Normaal gezien begin ik er op 11 november weer aan in Niel. Vol goede moed.”

“Nog een keer wil ik genieten van de kerstperiode”
Meeusen wil niet te lang doorgaan als wielrenner, zeker niet omdat hij in het verleden in staat was om prestigieuze crossen te winnen. “Voor die prestaties moet je tien jaar terug in de tijd. Ik wil niet teren op die successen. Ik ben geen 20 meer, maar wil de ploeg wel nog iets kunnen bieden”, is Meeusen duidelijk. “We zetten nu anderhalve maand alles op alles. Daarna bekijken we of ik nog een meerwaarde vorm als prof.”

De voormalige winnaar van manches in onder meer de Wereldbeker en Superprestige wil zeker nog één keer genieten van de kerstperiode. “De crossen rond kerst, daar doe ik het nog voor. Dat is de mooiste periode van het seizoen. Dan staat het publiek rijen dik, heerlijk vind ik dat! Nog een keer wil ik genieten van die sfeer, nog een keer wil ik me tussen die grote mannen gooien”, sorteert hij toch al voor op een afscheid.

Meeusen won in 2014 de Wereldbeker van Nommay, voor thuisfavoriet Francis Mourey – foto: Cor Vos

Tom Meeusen kan terugblikken op een succesvolle wielercarrière, en dan met name in het veld. Zo won hij in zijn beginjaren bij de profs twee wereldbekermanches, vier wedstrijden in de Superprestige en drie manches in wat we tegenwoordig kennen als de X2O Badkamers Trofee. Ook was hij de beste in onder meer Overijse, Woerden, Huijbergen, Eeklo, Ardooie, Rucphen en Sint-Niklaas.

Meeusen veroverde nooit een Belgische of internationale titel bij de profs, maar eindigde wel twee keer (in 2009 en 2014) op het podium van het BK veldrijden. Verder reed hij vijf keer naar een top 10-notering op het WK, met een vierde plaats in Koksijde (2012) als sportieve uitschieter.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Steve De Wolf 2 november 2022 om 10:27

Altijd al een hoogstsympathieke renner.

Edit: Thx, aangepast!

1
LeoR 16 2 november 2022 om 11:51

vooral de ‘hoogstspringende’ renner.

2
LeoR 16 2 november 2022 om 11:52

Als ik de nam Meeusen ergens lees, denk ik altijd: “is die niet al 5 a 10j geleden gestopt dan?”

0
Brabander 2 november 2022 om 12:39

Ook nog maar 34 hè. Die had zijn gloriejaren erg vroeg. Essen is er wel op achteruit gegaan met de cyclocross. Bart Aernouts gestopt en Meeusen en Štybar op een beduidend lager niveau

0
jkjustin 2 november 2022 om 14:27

Meeuwsen behoorde i.m.o nooit echt tot de wereldtop, beetje een middenvelder die op een goede dag kon aanschuiven bij de top.
Ik heb het niet helemaal meer op mn netvlies, maar hij heeft wel vaak pech gehad in zn carrière. Daarnaast is hij ook als een baksteen door het veld gezakt, sinds 2015 niet echt meer noemenswaardige prestaties geleverd.

0
Mwielerfan 2 november 2022 om 16:09

Hij was wel een tijdje de enige die zich soms tussen pauwels, stybar, Albert en nijs kon rijden

0
Pizzi 2 november 2022 om 18:12

Geweldige techniek, deze vent. En in het eerste rondje al zodanig met de mond open fietsen dat ik altijd dacht ‘Hoe gaat die ooit het einde van deze cross halen?’, maar dat bleek dan telkens weer gewoon zijn niet-pokerface.

0
Har77 2 november 2022 om 12:15

De man die ook de bekende arts uit Rotselaar als ‘huisarts’ had en na dat akkefietje z’n belofte nooit meer inloste.

Was in elk ander land gewoon 2 jaar geschorst geweest, samen met Wellens, Sweeck en d’n Greg.

-5
Mooie Sjors 2 november 2022 om 12:55

Of in geen enkel ander land waren ze beschuldigd geweest zonder enige vorm van bewijs? :)

Toch niet in Nederland, waar dopingzondaars als Adri VDP, Michael Boogerd, Danny Nelissen, Thomas Dekker, Karsten Kroon en consorten gewoon doodleuk overal als analist of commentator kunnen aanschuiven. ;) Toch een ander klimaat daar…

6
jkjustin 2 november 2022 om 14:17

Mooie whataboutisme Sjors

0
Mooie Sjors 2 november 2022 om 14:27

Bwa in België is er een hele tijd een heksenjacht geweest op dopinggebruikers. Werd ook door jan & alleman (tot in de politiek toe) misbruikt om in de media zichzelf interessant te maken. Staalharde bewijzen waren niet eens nodig. De aangehaalde zaak lijkt daar een mooi voorbeeld van. Geen sprake van ook dat op VRT ex-dopingzondaars een vaste rol krijgen als wieleranalist of commentator. Johan Museeuw bv. is jarenlang persona non grata geweest in België, en bij de publieke omroep nog altijd. Men was als de dood voor doping of dopinggebruikers.

Is in veel andere landen toch een stuk minder het geval, dus Har77 slaat voor mij de bal compleet mis met zijn theorie.

4
jkjustin 2 november 2022 om 14:46

Begin dan gwn met het ontkrachten van die theorie ipv een idiote NL vs BE opmerking te maken

0
Mooie Sjors 2 november 2022 om 15:04

Valt toch moeilijk te ontkennen dat ze in Nederland dopingzondaars wél vrij snel terug in de armen hebben gesloten in het wielrennen? Ik heb geen weet van zaken als die van de arts uit Rotselaar of bv. ook van Dedecker tegen Lefevere? Waarbij er maar wat geroepen wordt om zelf in de picture te staan in de populaire jacht op doping, zonder dat er enige bewijslast is gevonden.

Dat wordt hier nogal snel gepercipieerd door Nederlanders alsof er van alles onder de mat wordt geschoven in België, maar het tegendeel is natuurlijk waar. Het is een te ver doorslaan van jagen op een dopingspook. Die cultuur heeft bij mijn weten nooit bestaan in Nederland, al was de desintegratie van de toenmalige Rabobankploeg ook pijnlijk en heeft die ook enkele jaren wonden geslagen.

Sommige (!) Nederlanders doen omwille van bv. de cultstatus van tragisch figuur VDB vaak graag uitschijnen dat heldenverering in België boven een schone sport staat. Maar ik ken geen enkel land waar er in deze eeuw zo gejaagd is op doping in de wielersport als in België.

Je zou beter reageren op de idiote opmerking van Har77 die graag wat roept over België maar blijkbaar geen enkele kennis van zaken heeft hierover. ;) Hij heeft het over het niet inlossen van de belofte van Meeusen als 'bewijs' voor dopinggebruik, maar gaat voorbij aan de beste jaren die Van Avermaet nà deze zaak heeft gehad.

3
Har77 2 november 2022 om 15:25

@Sjors:
Met dit soort epistels bevestig je alleen maar de gang van zaken in Belgie. In Belgie zelf betrapte sporters, en dan de wielrenners voorop, gaan vrijuit. Want een huisarts op 150km van je voordeur die vrijelijk attesten voor cortison schrijft is allemaal heel normaal daar. Vast en zeker omdat er zulke goede tijdschriften in de wachtkamer liggen of de assistente zo knap is ;-)

En dat BE-NL mag een keer achterwege blijven in je bijdragen. Treurig chauvinisme wat gebruikt wordt om alles recht te lullen wat krom is, zeker in een land waar Merkcx overal wordt gefeteerd en een overleden drugsverslaafde een nationale held is.

-3
Mooie Sjors 2 november 2022 om 15:28

Ach en in Nederland wordt Zoetemelk natuurlijk niet gefêteerd… :D

'Op doping betrapte sporters' haha mijn bullshitmeter is zonet ontploft. Waar blijf je ze halen? :)

Geeft er in Nederland overigens wel eens iemand commentaar bij wielrennen die niét op doping is betrapt? ;)

1
Har77 2 november 2022 om 15:34

@Sjors:
Met dit soort epistels bevestig je alleen maar de gang van zaken in Belgie. In Belgie zelf betrapte sporters, en dan de wielrenners voorop, gaan vrijuit. Want een huisarts op 150km van je voordeur die vrijelijk attesten voor cortison schrijft is allemaal heel normaal daar. Vast en zeker omdat er zulke goede tijdschriften in de wachtkamer liggen of de assistente zo knap is ;-)

En dat BE-NL mag een keer achterwege blijven in (al) je bijdragen. Treurig chauvinisme wat gebruikt wordt om alles recht te lullen wat krom is, zeker in een land waar men de moral high ground kiest tov buitenlanders, maar waar Merkcx overal wordt gefeteerd, een overleden drugsverslaafde een nationale held is en iemand die op dat moment geschorst had moeten zijn Olympisch kampioen werd.

En jij kent mij niet: dus kom hier niet zagen over 'kennis van zaken' over de Belgische moraal. Daarvan heb ik genoeg gezien in een andere sport. Ken je Renno Roelandt en z'n inner circle toevallig? Over boter op het hoofd hebben gesproken…..

-2
Mooie Sjors 2 november 2022 om 15:36

Iemand in Nederland die nu ondertussen al eens aan Erik Dekker gevraagd heeft hoe het nu juist allemaal zat? ;)

Quote:
En dat BE-NL mag een keer achterwege blijven in (al) je bijdragen.

Ach jongen, veel van mijn bijdragen lees je duidelijk niet.

Jij komt hier trouwens met de aanzet waarbij je moreel verheven probeert te doen en afgeeft op de Belgische ethiek in de (moderne) wielersport en ik weerleg dat gewoon. ;)

3
Har77 2 november 2022 om 15:45

Joh, Sjors, dit niveau gaat werkelijk nergens meer over. Ofwel lees je inhoudelijk en reageer je inhoudelijk, ofwel ga je als een klein kind om je heen trappen en slaan. Gezien het feit dat je kiest voor het laatste, ga ik niet mee in je poging om er BE vs NL van te maken.
Ik wens je een fijne tijd en vooral, veel rust en wijsheid.

-3
Mooie Sjors 2 november 2022 om 15:46

Tja, inhoudelijk dus gewoon geen argumenten meer aan te dragen.

Volgende keer maar beter eens wat nadenken voor je wat begint te roepen vanuit de onderbuik. ;)

Quote:
In Belgie zelf betrapte sporters, en dan de wielrenners voorop, gaan vrijuit.

En dan een ander veel wijsheid wensen en er 'geen BE/NL-discussie van willen maken'… Tja. :D

2
Michiel 2 november 2022 om 16:01

Genieton van Sjors

2
jkjustin 2 november 2022 om 16:26

Ik heb weinig zin om het anti-dopingbeleid, rechtzaken en publieke kijk op dopingrenners van NL en BE te gaan onderzoeken en vergelijken. Deels omdat veel van deze evenementen voor mijn tijd zijn (en dus nauwelijks weet ervan heb) en ik wel wat beters te doen heb met mn tijd. Dus ik ga er geen grote uitspraken en reacties op geven. Naar mijn weet wordt in geen van beide landen het gebruik van doping of gebruikers sterk gebagatelliseerd.
Als jij vindt dat renners te gemakkelijk terug genormaliseerd worden dan is dat heel vervelend voor jou. Naar mijn weten hebben zowel Danny als Michael uit zich zelf toegegeven doping te hebben gebruikt. Naar mijn mening mag je dan ook sneller genormaliseerd terugkeren in de wielerwereld.

As for @Har77
Informeer je alsjeblieft ff voordat je ditsoort statements eruit gooit.

Is je hartje nu gerust gesteld Sjors?

-1
Mooie Sjors 2 november 2022 om 16:32

Over mijn hartje moet je je geen zorgen maken hoor, maar toch bedankt. ;)

Verder mag ik toch gewoon reageren op de stelling die Har77 opwerpt? Niks mis mee hoor, zonder direct met verwijten te beginnen slingeren.

En het hele lijstje analisten en commentatoren is wat mij betreft ook niks mis mee, laat ze hun job doen als ze daar goed in zijn.

Maar doen alsof in België – en dan nog wel als land bij uitstek – dopingzondaars worden verheerlijkt en betrapte sporters worden beschermd, neen sorry totaal niet mee eens.

3

Net binnen

Populair

Materiaalzone