Tom Dumoulin wil verliezen beperken en houdt zicht op eindwinst

dinsdag 16 juni 2015 om 09:25
Tom Dumoulin wil verliezen beperken en houdt zicht op eindwinst

Foto: Sirotti

Tom Dumoulin staat na drie etappes nog altijd aan de leiding in de Ronde van Zwitserland. Daarmee ziet de Limburger zijn kansen groeien op een eventuele eindwinst in de WorldTour-koers.

De grootste uitdaging voor de renner van Giant-Alpecin ligt woensdag in de rit naar de Rettenbachferner. “De etappe van woensdag is zeker weten lastig, maar ik ben in goede vorm op het moment. Als ik mijn eigen tempo kan rijden hoop ik zo min mogelijk tijd te verliezen”, zegt de 24-jarige renner op de website van zijn ploeg. “Als ik minder dan anderhalve minuut verlies is alles nog mogelijk in de slottijdrit zondag.”

De tijdritspecialist had in de derde etappe meer problemen verwacht. “De beklimming van de Gotthardpass was minder lastig dan verwacht, net als het verdedigen van de leiderstrui. De finale was wel hectisch en ik was niet bang om de trui te verliezen, want ik had Warren (Barguil, red.) de hele tijd bij me.”

De leiderschapsrol van Dumoulin bij Giant-Alpecin bevalt hem wel. “Ik blijf leren en ontwikkelen als kopman. Het voelt steeds meer natuurlijk aan binnen de ploeg.”

Vandaag gaat de Ronde van Zwitserland verder met een rit over 193 kilometer van Flims naar Schwarzenbach. Hoogstwaarschijnlijk zijn in deze etappe de sprinters aan de beurt om voor een dagzege te gaan.

Dit artikel delen:

62 Reacties

robotour 16 juni 2015 om 09:29

Dit is een vervolgtopic op “Dumoulin ziet klassementskansen stijgen in Zwitserland”, dus voor alle reacties geldt “copy – paste”.

Bulcke 16 juni 2015 om 09:30

‘Ik blijf leren en ontwikkelen als kopman. Het voelt steeds meer natuurlijk aan binnen de ploeg’

Dit is misschien nog wel de belangrijkste winst. Onafhankelijk van zijn resultaat woensdag is dit in ieder geval vast binnen.

Javier 16 juni 2015 om 09:33

Ik ben bang dat Tom te vroeg in vorm is met oog op de Tour..

NumberSeventeen 16 juni 2015 om 09:35

Tom hoeft alleen de eerste week van de Tour in vorm te zijn dus het gaat goed zo.

Wheely 16 juni 2015 om 09:37

@Javier
Tom moet vooral de eerste dag van de tour in topvorm steken. Dat is al best snel, zijn
goede vorm nu lijkt me juist een goed teken.

edit: wat 17 zegt

BlancoProCycling 16 juni 2015 om 09:40

Huh zegt ie nou dat Barguil er nog zat? Die heb ik niet gezien hoor!

vinnievidefietsen 16 juni 2015 om 09:46

Beter de Ronde van Zwitserland winnen, dan goed zijn in de Tour. Dat laatste betekent niks, zeker niet als de ploeg de eerste 10 dagen toch Degenkolb en Klittel uitspeelt.

robotour 16 juni 2015 om 09:49

@Wheely Topvorm alleen zal niet genoeg zijn, hij heeft vooral ook wat geluk nodig. De tijdrit in Utrecht is 13.1km, dus toch wat langer dan de proloog in Zwitserland. Hij zal dan ook
aan bijvoorbeeld Tony Martin en Fabian Cancellara toch een hele kluif hebben.
Afhankelijk van de startlijst in de Tour zullen er nog genoeg andere kanshebbers/outsiders zijn.

Zani 16 juni 2015 om 09:51

Edit redactie: Dank u, aangepast

Ciclismo92 16 juni 2015 om 09:58

Sagan heeft vandaag weer goede kansen op de etappezege, en met de boni's rijdt hij dan Tom uit de leiderstrui. Praten over morgen lijkt me dus nog voorbarig eigenlijk…

Lombarda 16 juni 2015 om 10:01

Ik ben blij dat Tom op tijd in vorm is.

Marakus 16 juni 2015 om 10:03

@Ciclismo, hij heeft het over eindwinst hè niet elke dag de leiderstrui dragen of hij die vandaag of morgen kwijtraakt maakt niet uit het zal beslist moeten worden in de TT.

Eindwinst moet mogelijk zijn!

Jean Dumas 16 juni 2015 om 10:19

De Rettenbachferner is 11,4 km aan 11% gemiddeld. Het zal aan de Pinots en Majkas van deze wereld zijn. Staat Tom na woensdag binnen de 2 minuten dan geef ik hem een kans op de eindoverwinning,

jochemv 16 juni 2015 om 10:20

Zie Thomas toch als zijn grote concurent dan. Kan in principe beter bergop rijden en zal zeker niet meer dan een minuut verliezen op Dumoulin in de tijdrit. We zullen zien woensdag..

Matisz 16 juni 2015 om 10:21

Nuchtere ambitie siert Tom Dumoulin wel.

horsm 16 juni 2015 om 10:22

Ik ben benieuwd – leuk dat Dumoulin er helemaal voor gaat. Als hij inderdaad op woensdag het verlies tot anderhalve minuut beperkt dan heeft hij een enorme stap gemaakt als klimmer.

Stelvio-fan 16 juni 2015 om 10:27

Hmmm, ook wel benieuwd wat Sagan laat zien op die Rettenbachferner… Op Mount Baldy was hij ook ongelofelijk sterk! Dit is wel wat langer dan Mount Baldy (de officiële klim iig), maar voor Mount Baldy waren ook al behoorlijk wat hoogtemeters gemaakt…

robotour 16 juni 2015 om 10:32

@marakus Eindwinst zal alleen mogelijk zijn als Dumoulin niet meer dan 2-3 minuten gaat verliezen morgen. Dumoulin is geen Zakarin, zodat hij ook bergop met de allerbeste mee kan.

Rikkert 16 juni 2015 om 10:46

Gewoon in een straf eigen tempo die berg op rijden, dan zie ik hem niet meer dan 2 minuten verliezen. Waarschijnlijk verliest hij vandaag zijn trui maar dat is denk ik alleen maar gunstig voor hem.

hugenholz 16 juni 2015 om 10:46

Sinds wanneer is Tom Dumoulin meervoud?
“staan=staat”

Wat Zani al memoreerde

LyndaLid 16 juni 2015 om 10:47

Voor eindwinst zijn er in mijn ogen drie mannen nog favoriet boven Dumoulin, die me al twee dagen aan verbazen is. Althans, verrassen.

Pinot is voor mij de topfavoriet nog steeds, gevolgd door Fuglsang en Thomas, die ook heel erg sterk lijkt bergop. Op hem pakt Dumoulin ook zeker geen twee minuten in de tijdrit, wat ik me ook afvraag wat betreft Pinot en wellicht zelfs Fuglsang.

Majka is kansloos, Henao heeft al te veel verloren, Gesink lijkt nog niet goed genoeg om echt een verschil te maken op de Rettenbach. Lopez voor mij het vraagteken, maar zijn jeugdigheid lijkt me voor hem een groot nadeel.

Sagan gaat laten lopen op de Rettenbach, of hij moet écht het gevoel hebben dat zijn tourplek onzeker is. Dat zou natuurlijk volslagen krankzinnig zijn.

Trainee 16 juni 2015 om 10:53

@Stelvio-fan Dit is wel even een heel ander type klim dan Mt. Baldy, welke een lange (20 km) minder steile klim (~7% gem.) is en de Rettenbachferner juist korter (11 km) maar ontzettend steil (10.7%). Dit werk is voor Sagan veel te zwaar (en Sagan te zwaar voor de klim) om mee te doen met mannen als bijv. Pinot, Majko, Henao en Gesink. Dumoulin lijkt redelijk scherp te staan en is in goede vorm, en zal mijns inziens het verschil klein moeten kunnen houden. Op Mortirolo zag je ook al dat de verschillen niet gigantisch waren door de zware gradient.

Netraam 16 juni 2015 om 11:02

@LyndaLid
Fuglsang is over het algemeen toch ook geen misselijke tijdrijder, paar goede resultaten gehaald daar. Denk dat van die 3 Pinot de zwakste tijdrijder is en betwijfel samen met jou of Dumoulin daar 2 minuten op gaat pakken.

Romāns Vainšteins 16 juni 2015 om 11:05

Pinot en Fuglsang de mannen die met een verschroeiende klim een gooi kunnen doen naar eindwinst. Dumoulin en Thomas de taaie aanhakers die het kunnen afmaken in de chrono. Ik geef Thomas een hele goede kans, die steekt in wagon-vorm en heeft al eerder bewezen in die status verder te kunnen komen dan menig ‘berggeit’, op gelijke voet met Pinot waarvan ik vermoed dat het de beste klimmer is en die de rit morgen solo kan beslechten. Fuglsang nét eronder en Dumoulin weer net iets dááronder zou ik zeggen.

LyndaLid 16 juni 2015 om 11:08

Op zich heeft Fuglsang dit jaar niet bewezen een betere klimmer te zijn dan Thomas.. Denk aan Parijs-Nice.

@ netraam

Pinot is ook een uitstekende tijdrijder, die wordt vaak onderschat in die discipline maar rijdt bijna altijd bij de beste klassementsmannen.

Headlines

Materiaalzone

Populair