Tom Dumoulin: “We maken na de Dauphiné een soort pikorde”

zondag 9 augustus 2020 om 12:51
Tom Dumoulin: “We maken na de Dauphiné een soort pikorde”

foto: Cor Vos (archief)

Tom Dumoulin is tevreden over zijn eerste koersdagen sinds zijn opgave in het Critérium du Dauphiné van 2019. De renner cijferde zich gisteren nog volledig weg voor Primož Roglič en Steven Kruijswijk. “Mijn niveau is gewoon goed. Ik hoop dat er nog verbetering inzit, dat is wel de planning”, zo vertelt hij aan de Limburgse omroep L1.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Dumoulin maakt in de Tour de l’Ain zijn rentree na een lange periode van inactiviteit. Afgelopen vrijdag eindigde hij meteen als vierde in de openingsetappe naar Ceyzeriat, gisteren wist hij de favorietengroep flink uit te dunnen op de Col de Menthières. “Ik had gisteren geen hele goede benen, dat voelt na zo’n lange periode dan toch wel raar.”

“Opnieuw koersen voelt raar, spannend en het is even wennen. Met trainen doe je jezelf pijn, hier doen andere renners je pijn. Dat is toch wel een andere mindset. Qua positioneren is er weinig verschil, dat gaat als vanzelf”, aldus Dumoulin, die na een lange trainingsstage en twee dagen Tour de l’Ain echter wel tevreden is over zijn vormpeil.

Wisselwerking tussen de kopmannen  
“Het zou ook raar zijn mocht ik nu al supergoed zijn na zo’n lange periode van inactiviteit. Ik moet er weer even inkomen.” Volgens de Girowinnaar van 2017 verloopt de samenwerking met Roglič en Kruijswijk uitstekend. “Tot nu toe loopt de wisselwerking tussen de kopmannen goed. Primož is denk ik nu al in topvorm. We gaan vandaag proberen om de overwinning voor hem binnen te halen.”

“We hebben ook veel gesproken over de rolverdeling voor de Tour. We gaan na het Critérium du Dauphiné wel een soort van pikorde maken. Als we tijdens de Tour met z’n drieën in een groepje van acht zitten en iemand valt aan, wie haalt hem dan terug? Daar moet je afspraken over maken. Er is natuurlijk een soort van rangorde, maar dat kan ook weer veranderen in de Tour.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

Wheely 9 augustus 2020 om 12:59

Mooi, ik sluit niet uit dat na de tweede hoogtestage Tom weer op topniveau is maar of hij Roglič in pikorde kan passeren vraag ik me af.

0
vevie 9 augustus 2020 om 13:03

Nee, Roglic is toch wel een sterkere ronderenner. Voordat mensen eroverheen vallen, Dumoulin is natuurlijk ook een top AK renner die ook een grote ronde nog kan winnen. Het is echter geen schande om te constateren dat sommige renners net dat tikje beter zijn, zoals een Bernal, Contador en Froome in het verleden.

0
FDJ 9 augustus 2020 om 13:08

@vevie vooralsnog hebben ze alleen beiden in de Tour van 2018 tegen elkaar gereden en was Dumoulin de betere. Hoe de verhoudingen nu in een drieweekse ronde liggen kun je eigenlijk weinig over zeggen. Beiden hebben er eentje gewonnen. Tom heeft nog 2 2e plaatsen erbij en Roglic een derde.

0
Ab Normaal 9 augustus 2020 om 13:16

Roglic won vorig jaar ook alle rondes van een week maar piekte te vroeg.
In de derde week van de Giro was hij niet goed genoeg.
Als hij nu al in topvorm is zou datzelfde scenario zich ook zomaar kunnen herhalen.
We kunnen met z’n allen er lang over speculeren, maar de koers zal het straks uitwijzen.

0
Wheely 9 augustus 2020 om 13:41

Ik neem aan dat ze daar van geleerd hebben, Roglič won toen in topvorm Romandië voor die Giro dat was zeker niet ideaal. De Dauphiné voor de Tour dat doen ze allemaal.

Het plan van drie kopmannen in topvorm in de Tour blijft sowieso staan ook als backup voor pech, ziekte etc.

0
Jaap Eden 9 augustus 2020 om 13:00

Zo fijn dat hij altijd zegt waar het op staat, zonder om de hete brei heen te draaien.

0
Sjonge Jonge 9 augustus 2020 om 13:02

Roglic de absolute kopman in de Tour, Kruijswijk die het eventueel kan overnemen mocht er iets gebeuren met Roglic.
Met Gesink, Kuss, Dumoulin en Bennett 4 fantastische klimmers in de trein ervoor. Van Aert en Martin 2 diesels voor het vlakke, wat een heerlijk team en een genot om naar te kijken.

Dumoulin verwacht ik daarna als kopman in de Vuelta, nu eerst koersritme op doen.

0
vevie 9 augustus 2020 om 13:04

Vuelta is al voor Kruijswijk

0
ProfrondeZevenbergen 9 augustus 2020 om 13:36

Misschien zijn ze een beetje te sterk. Dat vindt men normaal gesproken hier niet Zo heel fijn. Dus laten we hopen dat ze niet te goed zijn.

0
jan jansen 9 augustus 2020 om 23:52

Sjonge jonge
Zoals Dumoulin al zegt; de pikorde moet nog gemaakt worden, en kan ook in de tour nog veranderen. Daarom , er is nog niets zeker

0
Scott Sunderland 9 augustus 2020 om 13:15

Roglic kopman en potentiële winnaar Tour. Kruijswijk en Dumoulin twee sjieke luitenanten om hem heen. Prima toch. Tom is realistisch. Hij moet weer koersritme krijgen.

0
Murcia 9 augustus 2020 om 13:25

Op basis van vorig jaar had Roglic al een streepje voor op de andere twee en het lijkt erop dat hij die lijn nu doortrekt. Roglic grootste pluspunt tov Steven en Tom is zijn explosiviteit. Vorig jaar in de Vuelta was hij al top op die pukkels waar Rodriguez altijd wegpoefte en ook dit jaar tegen Pogacar op het Sloveens kampioenschap en gisteren bij zo’n sprintje vals plat zie je hoe makkelijk hij versnelt. Steven is een pure diesel en Tom zit in topvorm een beetje tussen hun beiden in. In een Tour met de bonificatie seconden is een punch onmisbaar en daarom denk ik dat hij echt de nummer een wordt.

0
Scibby 9 augustus 2020 om 13:49

Goed punt.

0
Michiel Schut 9 augustus 2020 om 13:30

Kruijswijk is vaak wat minder in de koersen voor een grote ronde. Belooft dat iets voor de komende Tour omdat hij nu toch al wel goed is?

0
Kannibaal van Schepdaal 9 augustus 2020 om 13:39

Het is inderdaad veelbelovend.

Een Kruijswijk op dit niveau lijkt mij op hetzelfde niveau te zitteen als vorig jaar.

Met dat verschil dat hij nu Roglic voor zich moet dulden.

Dit is een nadeel, omdat hij wellicht gaten zal moeten dichtrijden als concurrenten aanvallen in de bergen, maar ook een voordeel, omdat hij vooruit kan gestuurd worden en vooruit kan blijven als de concurrenten geen ploegmaats meer hebben en het gat niet willen dichtrijden met Roglic in het wiel.

0
Krul 9 augustus 2020 om 20:27

Kruijswijk vooruit sturen als 3e kopman zoals hij deed in de rit naar Huez zou geweldig zijn.

0
VerstandOpNul 9 augustus 2020 om 13:32

Groot stuk wishful thinking, maar wat als Roglic toch weer te vroeg piekt en na de Dauphine terugvalt, terwijl Tom nog net wat procenten beter wordt.. Hopelijk durft de ploegleiding dan idd ook snel te schakelen..
Speaking of which, hopelijk laten ze Addy thuis!!!

0
Dirty Derrick 9 augustus 2020 om 14:06

Triest dat Dumoulin moet gaan knechten in een grote ronde…

0
platteprijs 9 augustus 2020 om 14:08

Als Nederlander is het niet te hopen dat Kruijswijk en Dumoulin voor Roglic moeten gaan knechten komende Tour. Hoe logisch dat in ploegverband ook zou zijn.

0
Vlinder 9 augustus 2020 om 14:41

Mmmm ik ben ook een Nederlandse en het maakt mij niet uit. Ik kan erg genieten van het hele team, hoe ze momenteel draaien is toch een genot om naar te kijken. Welk vlaggetje achter iemands naam staat die het afmaakt zal me een worst zijn. Als ik een sport begin te volgen dan ligt mijn gevoel bij de Nederlanders omdat ik toch wel graag ‘íets of iemand ‘ supporter. Maar na een poosje leer je ook andere renners en rensters kennen en dan doet het er eigenlijk niet meer toe. Zal vast komen omdat ik in het dagelijks leven echt helemaal niets met nationaliteiten heb.

0
tvm 9 augustus 2020 om 17:31

@vlinder,

Dus als Thomas de Tour wint ten koste van Kruijswijk of Dumoulin vind je dat prima?

0
Vlinder 9 augustus 2020 om 19:13

@tvm; nee, ik bedoel als Roglic wint en Dumoulin en Kruijswijk knechten voor hem (ten koste van hun eigen AK positie) zal me dat een worst zijn. Kijk, het is als ik langer een sport kijk dat er ook renners van andere nationaliteit super leuk kan vinden. En kan hopen dat ze winnen. Of als een voor mij nog onbekend iemand een magistrale actie doet en daardoor kan winnen kan ik daar ook voor juichen. Persee voor een renner zijn vanwege nationaliteit is niet aan mij besteed. En erg ploeg vast ben ik ook niet. Maar momenteel geniet ik erg van Jumbo Visma en dat heb ik niet met INEOS. Alhoewel die Thomas me verder een aardige gast lijkt hoor. Ik ben nogal van de gunfactor zeg maar en daar zit niet veel logica achter. Heerlijk… Sport is voor mij emotie en logica past daar niet zo bij

0
jan jansen 9 augustus 2020 om 23:58

Nederlandse winnaar in een Nederlandse ploeg. 100% Nederland, mooier kan niet.
Dus liever Tom

0
Samirdurran 9 augustus 2020 om 16:28

Het valt gewoon te hopen dat ze binnen Jumbo-Visma zien dat Kruijswijk als superknecht en niet als medekopman mee naar de Tour moet. Hele goede renner, maar gaat nooit van zijn leven een Tour, laat staan deze Tour, winnen.

0
Fred Postma 9 augustus 2020 om 20:45

Ik koop al jaren uit dankbaarheid mijn levensmiddelen bij Jumbo.
Het is nu niet de bedoeling dat onze toppers voor Roglic gaan rijden toch.
Anders maar weer snel naar AH om de hoek.

0
hans kalberg 10 augustus 2020 om 18:29

Wat een luxe voor jumbo Maakt me niet uit wie er wint als het maar niet bernal is

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone