Tom Dumoulin verliest acht minuten: “Ik was gewoon leeg”

woensdag 21 oktober 2020 om 21:41
Tom Dumoulin verliest acht minuten: “Ik was gewoon leeg”

foto: Cor Vos

Tom Dumoulin verloor in de tweede etappe van de Vuelta a España veel tijd. Acht minuten na de favorieten bereikte de Jumbo Visma-renner de streep in Lekunberri, nadat hij op de eerste dag al vijftig seconden moest prijsgeven.

“Ik was gewoon leeg en had geen energie. Ik probeerde het wel, maar er zit even niet veel in mijn benen op dit moment”, reageerde Dumoulin voor de microfoon van de NOS. Op de Alto de San Miguel de Aralar, de laatste klim van de dag, moest de Nederlander de eerste groep laten gaan. Uiteindelijk kwam hij als 37e, op acht minuten van de groep favorieten, over de streep.

Of die energie kan terugkomen gedurende de ronde moet hij bezien, vertelde hij. “Ik heb goed gegeten en zo, dus dat is het allemaal niet. We staan nu ook aan de leiding natuurlijk, dus als ik nog iets kan doen, dan kan ik ook heel waardevol zijn voor de ploeg. Maar op dit moment voel ik me wel leeg. Dus we moeten kijken hoe dit de komende dagen evolueert.”

Terugslag
Sinds augustus heeft Dumoulin 35 koersdagen in de benen, terwijl hij daarvoor veertien maanden aan de kant stond met knieproblemen. “Als mijn vorige anderhalf jaar normaal was geweest, kan ik dat wel aan. Maar nu moest ik eigenlijk terugknokken vanuit een blessureachterstand. Het lijkt er wel een beetje op dat ik nu een terugslag krijg van het drukke programma.”

“Het was eerst anderhalf jaar niets en daarna alles achter elkaar. En mijn lichaam zegt nu dat het misschien een beetje teveel is geweest. We gaan even rustig herstellen en dan zien we morgen wel weer”, zei hij tot slot.

Dit artikel delen:

44 Reacties

vincenzo 21 oktober 2020 om 21:56

Einde seizoen met veel emotionele ervaringen.

Johnny7 21 oktober 2020 om 21:58

Al eerder gepost hier maar logisch gevolg van slechte voorbereiding. Teveel eendagskoersen tussen Tour en Vuelta na al teveel wedstrijden achter elkaar t/m de Tour. Tom heeft 400 dagen niet gekoerst en dan is dit gewoon veel te veel. Snappen ze dat niet bij Jumbo? Wat een schande.

Joaquim Agostinho 21 oktober 2020 om 22:02

Na de TdF twijfelde hij openlijk of hij de Vuelta wel moest rijden, maar ik vermoed dat hij zich moreel verplicht voelde om het wel te doen.
Gewoon in bescherming nemen en af laten stappen, dit wordt een beetje zielig!

Paling99 21 oktober 2020 om 22:44

Als je dit nou een week eerder had geroepen dan had Tom helemaal niet naar Spanje hoeven afreizen. Tom had vast en zeker naar jou geluisterd en niet naar zijn eigen gevoel… Het is zo makkelijk om achteraf te roepen van de zijlijn.

Je denkt echt dat jij de enige bent die dit risico zag? Natuurlijk hebben Tom en Jumbo dit ook als risico ingeschat, maar je weet pas hoe iets uitpakt NADAT je het probeert.

Vorm en vermoeidheid is geen absolute wetenschap.

josemanuelfuente 21 oktober 2020 om 22:02

Had men dit niet eerder kunnen zien aankomen?

VerstandOpNul 21 oktober 2020 om 22:11

Leuke vraag! Tom zelf alvast niet, getuige zijn interview daags voor de Vuelta:

“Het is voor ons wel een gek jaar natuurlijk, maar ik denk dat we allemaal wel goed hebben getraind de afgelopen tijd en echt gemotiveerd zijn om nog een keer alles te geven hier. Hopelijk met succes.”

Vibeman 21 oktober 2020 om 22:03

Afstappen lijkt me de beste optie voor Tom en focus op 2021!

Zwarte Panter 21 oktober 2020 om 22:12

En dan in 2021 weer gaan roepen zoveel dagen niet gekoerst. Na hoeveel dagen won Wout van Aert Strade en Milaan en weet ik veel wat nog meer.

S. Morgenstern 21 oktober 2020 om 22:22

Dat eerste slaat nergens op; wanneer hij nu zou stoppen, zou zijn winterstop later beginnen dan in al zijn andere seizoenen.

Van Aert won die koersen vijf maanden na zijn laatste koers. Dumoulin had een maand of veertien niet gekoerst.

Derierre de la course 21 oktober 2020 om 22:23

Hoeveel exact weet ik niet, het waren er in ieder geval geen 400.

Kelder is de Man 21 oktober 2020 om 22:28

Zal ik reageren, zal ik niet.. Naah.. Zinloos.

jan jansen 21 oktober 2020 om 22:51

Zwarte Panter
Nederland is toch beter

Robbiebier 21 oktober 2020 om 22:19

Die gaat geheid afstappen

Fritsie 21 oktober 2020 om 22:27

Gewoon een paar dagen in de bus recupereren en de tweede helft roglic bij staan

Fast Freddy 21 oktober 2020 om 22:32

Tussen de Tour en Vuelta op niveau blijven voor het WK, LBL en aanvankelijk AGR is straffe kost. Ben benieuwd hoe de andere dubbelaars het volhouden. Kan nog best raar lopen. Alhoewel Roglic een hoog basisniveau heeft kunnen mannen al Mas en Chavez die niet gepiekt hebben in de Tour nog best gaan verrassen.
Dumoulin moet gewoon z’n wedstrijdkilometers maken en maling hebben aan wat iedereen daarvan denkt te moeten vinden.

osca freire gomez 22 oktober 2020 om 00:05

Mas werd gewoon 5de in de Tour, dus ik denk dat hij daar best wel had gepiekt

ti-raleigh 21 oktober 2020 om 22:33

Als je ruzie hebt met jezelf, los je dat niet op door elke dag geconfronteerd te worden met je falen. Dit is bij lange na niet de Tom van 2017. Een remedie, naar huis.

S. Morgenstern 21 oktober 2020 om 22:45

Hij is in staat het zelf heel helder te analyseren en aan te geven waar zijn huidige conditie vandaan komt. Geeft weinig aanleiding te denken dat hij mentaal zou leiden aan dit ‘falen’. Zolang hij ook goede redenen heeft om koerskilometers belangrijk te vinden en hij zit lichamelijk niet over zijn limiet, dan verwacht ik dat hij ook heel helder uit kan leggen waarom hij door rijdt. Ook aan zichzelf.

Michelangelo 21 oktober 2020 om 22:46

Is een dubbel dilemma:
Iedereen kan van waarde zijn voor het winnen van de Vuelta. Maar loop je het risico om dumoulin op te branden voor volgend seizoen?
Is het misschien juist wel goed om dumoulin op de rekker te leggen voor volgend seizoen. Extra basis, extra hardheid? Of knakt hem dit mentaal?

Ik denk dat zowel dumoulin als de staf intelligent genoeg zijn om hier hun weg in te vinden.
Ik hoop dat hij gedoseerd blijft meerijden. Want zelfs op dit niveau is hij nog bij de beste 50 procent van het peloton.

JaBo 21 oktober 2020 om 22:53

Tom moet gewoon de komende dagen rustig aandoen om te kijken of hij er doorheen komt. Afstappen is een slechte optie, wielrenners dit beginnen met afstappen komen een slechte modus en gaan vaak in de toekomst steeds vaker afstappen. Zelfmedeleiden is een slechte remedie.

TeamNL 21 oktober 2020 om 22:54

Hij kan 2 dingen doen.

1. Doorrijden maar gewoon de komende dagen zich laten lossen en nog van waarde zijn in de laatste week.

2. Afstappen. Maar dan nog gaat hij niet gelijk zijn fiets in de fietsenstalling plaatsen. Dan kan je beter uitrijden in de Vuelta.

Zwarte Panter 21 oktober 2020 om 23:07

Ben gewoon een echte Nederlander. Denk juist dat het goed is om te koersen. Dan kan je die circkel misschien door breken. En met een goed gevoel het seizien afsluiten.

ervee 21 oktober 2020 om 23:45

Wat bedoel je met “ben gewoon een echte Nederlander.”

rogierb 22 oktober 2020 om 10:10

Een echte Nederlander is een chauvinistische Nederlander blijkbaar.

ti-raleigh 21 oktober 2020 om 23:15

Als je bent gekomen om te winnen voor de ploeg en het lukt niet hoef je daar geen verzachtende woorden voor te gebruiken en mag dat best falen worden genoemd. Maar er zijn verzachtende omstandigheden. Het vertrek bij Sunweb ging niet over één nacht ijs, blessures etc.. Mede daardoor had ik dan ook niet verwacht dat hij dit jaar zou presteren. Hij klaagt nu over vermoeidheid. Ik heb ook wel eens iets gelezen dat vermoeidheid vooral tussen de oren zit. En dat krijg je er vandaag of morgen niet uit. Als je effe niet lekker in je vel zit, daalt je zelfkennis (denk aan workaholics). Dus die beslissing zal voor hem genomen moeten worden. Maar nog 1 zo’n dag en ik geef je op een briefje dat Tom zaterdag in Limburg zit. Paar weken rust, het jaar 2020 laten indalen en dan hard aan het werk voor 2021. Werken aan selfesteem. Al denk ik niet dat hij ooit kan tippen aan Roglic, maar da’s een ander verhaal.

fietsvriend 21 oktober 2020 om 23:17

Ik ben geen viroloog, maar als je het interview luistert is hij eigenlijk heel genuanceerd. Hij begint ook met zoiets als: ik moet eigenlijk niet reageren meteen na de koers. Kock vraagt een beetje door. Dumoulin is gefrustreerd over zijn eigen presteren (maar rijdt echt niet zo slecht als bijv. Froome) maar snapt ook dat hij hier niet kan zeggen dat ie gaat afstappen. Even tot tien tellen, knop om, koersen in dienst vd ploeg. En maar zien.

ervee 21 oktober 2020 om 23:46

En waarom de opmerking dat je geen virolog bent?

debarreman 21 oktober 2020 om 23:20

Eerste week voor de rest in de bus, daarna rest van de Vuelta in de Tony Martin rol.

ti-raleigh 21 oktober 2020 om 23:41

@ fietsvriend
Treffender voorbeeld is er niet. Als hij vindt dat hij niet moet reageren dan moet hij dat dus ook niet doen. Hij moet aan zichzelf denken.

RodyTur10 21 oktober 2020 om 23:41

Na een goede Tour kon je niet verwachten dat Dumoulin ook nog eens in de Vuelta zou kunnen schitteren. Dat is gewoon teveel.

Roglic kan dat nu wel omdat hij een betere basis heeft momenteel. Je ziet echter ook wel andere mannen zoals Guillaume Martin die ook de Tour voelen, dat is ook een renner die niet het wedstrijdritme/basis heeft zoals een Roglic.

Panache 22 oktober 2020 om 11:00

Ik ben heel benieuwd of Roglic het wel kan volhouden. Twee grote ronden na elkaar is altijd zwaar geweest, maar nu hebben er ook nog een WK en klassiekers tussen gezeten.

Dr op en dr over 22 oktober 2020 om 01:10

Niks afstappen … wat is dat nou ?!?!

Gewoon laten werken … en flink hard…

En deze winter liefst nog een factor of tien zwaarder “met de zweep erover”….

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden..

Juist dit zijn de momenten dat je moet doorbijten Tom..

Straks wanneer je de armen weer in de lucht mag steken weet je waar het goed voor was.

Twee dagen geleden sprak je nog over winst in een ronde (Je fans iig toch) en nu denk je over afstappen terwijl we amper twee etappes weg zijn, en je niet gevallen, ziek, zwak of misselijk bent ?!?!

Ga nu eerst weer eens proberen te genieten van het fietsen Tom. Laat je potverdomme lekker iedere dag op een kwartier rijden. Steun ronde winnaar Kuss en teamgenootje Roglic (Zal wel andersom zijn helaas) voor hun podium, en probeer zelf voor de tijdrit te gaan.

Terug naar de basis… want laten we eerlijk zijn, je was niet meer dan een leuke heuvelaar/klimmer.. maar vooral wereldkampioen tijdrijden… !

Vanuit die wattages te trappen, heb je je omgeturnd tot ronde renner. Het heeft je gebracht een Giro winst. En daarop volgend een tweede plek in de Tour en diezelfde Giro.

… Dus geen paniek broer.. terug naar de basis dat is alles. Je moet nog dertig worden, dus je hebt alle tijd.

Okay Kelderman zal dadelijk misschien de tweede Nederlander worden die de Giro wint… ALSOF DAT NIKS IS MENSEN !!!

WAAROM STAAT NEDERLAND NIET OP DE BANKEN ?!?!?

Barry Batsbak 22 oktober 2020 om 08:26

Mijn kinderen mogen van mijn vrouw niet op de bank staan, dus ik ook niet…

Maar hij moet wel gewoon lekker op de fiets blijven zitten deze Vuelta. Beetje bidonnen halen en kilometers maken. De ploeg heeft misschien niet zoveel aan hem in de Vuelta, maar ze hebben ook niks aan hem als hij thuis zit. Geniet maar een beetje van de herfstkleuren en het uitzicht, zolang ze daar in korte mouwtjes en pijpen rijden kun je beter daar zijn dan hier.

Sunrider 22 oktober 2020 om 03:05

Zou ook op een geval van Covid-19 kunnen duiden.

josemanuelfuente 22 oktober 2020 om 07:16

Op zien Limburgs,’hae prakkezeert teveul’.

Koersmaniak 22 oktober 2020 om 08:09

Ik vraag me af of vermoeidheid niet kan testen adhv lactaat- of bloedtesten?
Als ik lees dat de kans op voorhand groot was dat Dumoulin vermoeid zou zijn omdat hij al zoveel koersdagen heeft op korte tijd, na 400dagen zonder koers, dan lijkt mij dat een team als JV die een wetenschappelijke benadering heeft, dit toch wel test?

Ik vind het jammer voor de jongens die in de Giro zijn moeten afstappen, zij hebben daar hun kans amper gehad en hadden hier van meer waarde kunnen zijn.

pirazzi 22 oktober 2020 om 08:31

Het is voornamelijk een mentale kwestie want hij zegt zelf dat hij goed heeft gegeten. Misschien is Tom Dumoulin aan vakantie toe.

Geurt Harm 22 oktober 2020 om 08:38

Paar dingen hierover: (1) Allereerst heeft Tom gewoon een uitstekende rentree gemaakt na zo lang out; natuurlijk meet hij zichzelf aan zijn oude niveau, maar dat zou onterecht zijn. Koershardheid helpt hem aan de laatste procenten extra. Die heeft hij dit seizoen opgedaan en volgend jaar staat hij er weer. Hij moet daar veel relaxter onder worden! (2) Dat brengt bij punt twee: hij is zo veel met zichzelf bezig dat hij daarmee eerder een splijtzwam is in het team dan een renner die het team sterker maakt. Als hij altijd zo is geweest, ga ik steeds beter begrijpen dat Sunweb hem liet gaan. Lastig om zo’n gast in de ploeg te hebben. Hier moet je als teamleiding wat mee naar volgend jaar toe!, (3) Ik zou hem als ploegleider direct vandaag naar huis sturen. Als hij moe is moet hij aan de opbouw naar volgend seizoen gaan denken. Als hij is zoals hij is, heeft hij geen waarde voor het team en verstoort hij het teamproces richting eindzege in de Vuelta. Dumoulin naar huis; vier man (Martens, Hofstede, Vingegaard en Gesink) in dienst van Roglic, Kuss en Bennett, en die laatste twee ook mee blijven nemen in de top tien. En maak gerust een doel van de bergtrui met Kuss.

Dekens 22 oktober 2020 om 09:17

Die interviewer van NOS daar in de Vuelta is zo tergend. Kan hem echt niet uitstaan. Stelt geen vragen, maar legt alleen maar geslote zinnen bij de renners neer. Bah.

rogierb 22 oktober 2020 om 10:12

Haha om Han Kock moet ik altijd lachen. Hij wil de renners ook altijd een hart onder de riem steken. Het is meer een fan dan een journalist.

Headlines

Materiaalzone

Populair