Ploeg bevestigt: wegen Sunweb en Tom Dumoulin scheiden

maandag 19 augustus 2019 om 08:06
Ploeg bevestigt: wegen Sunweb en Tom Dumoulin scheiden

Tom Dumoulin - foto: Cor Vos

Update

De wegen van Tom Dumoulin en Sunweb gaan scheiden na een achtjarige samenwerking. Het vertrek hing al langer in de lucht, maar is nu via de ploeg ook officieel bekendgemaakt. Daarmee sluit de Nederlander een vruchtbaar hoofdstuk in zijn carrière, dat hem onder meer winst in de Giro d’Italia opleverde. Tegelijk opent dit de deur voor een mogelijke transfer naar Jumbo-Visma.

“Als renner zoek je altijd naar het hoogst haalbare en je vraagt jezelf constant af of je nog steeds op de juiste plaats zit, wat het beste team voor jou is en waar de beste opties en kansen liggen. Er is altijd interesse geweest van andere teams, dat is normaal. Maar vanwege de faciliteiten hier sprak ik niet met andere ploegen. Na de teleurstelling van het missen van de Tour de France en het feit dat ik thuis zat, begon ik me te bedenken dat een nieuwe omgeving verfrissend kon zijn. Daarom besloot ik me te concentreren op de interesse van sommige teams. Er lagen geweldige aanbiedingen en deze fase van mijn carrière voelde als het juiste moment om die aan te nemen”, lichtte Dumoulin zijn besluit toe in een persrelaas van de ploeg.

“Het doet echt pijn om te vertrekken. Mijn hart ligt hier en samen bereikten we geweldige dingen, waarop ik erg trots ben. Ik heb met Team Sunweb bewezen dat het winnen van een grote ronde mogelijk is met deze ploeg, en ik twijfel er niet aan dat ik dat opnieuw met ze zou kunnen doen. Ik weet dat het gras niet altijd groener zal zijn dan bij Team Sunweb en ik wil benadrukken dat ik zonder hen nooit had kunnen bereiken waar ik nu sta. Ik zal altijd dankbaar blijven voor de kansen die ik heb gehad en de kans die het team me nu biedt om mijn opties binnen een nieuw team te verkennen”, aldus de Nederlander, die in zijn periode bij de Duitse ploeg niet alleen de Giro d’Italia won in 2017, maar ook wereldkampioen tijdrijden werd.

Iwan Spekenbrink – foto: Cor Vos

‘Tom is een echte kampioen’
Teammanager Iwan Spekenbrink voegde daaraan toe dat de ploeg trots is op alles wat ze samen in de loop der jaren heeft bereikt. “Tom is met het team uitgegroeid tot een van de beste renners ter wereld en is een echte kampioen. Dat die ontwikkeling is mogelijk was binnen de omgeving die wij onze renners bieden, is iets waar we heel trots op zijn en waar we ons altijd aan vast blijven houden. Onze visie is renners zo ver mogelijk te brengen en het maximale uit ze te halen – dit is wat we hier hebben gedaan.”

Ook ging Spekenbrink in op het moeilijke jaar van Dumoulin, waarin hij door een val op zijn knie de Giro vroegtijdig moest verlaten en ook deelname aan de Tour de France niet haalbaar bleek. “Het is normaal dat iemand van zijn leeftijd een stapje terug doet en zijn situatie opnieuw bekijkt. Bij Tom kwam het besef dat een nieuwe omgeving verfrissend zou kunnen zijn en we besloten zijn verzoek te respecteren en samen een transfer mogelijk te maken. Tom betekent veel voor de organisatie en de organisatie betekent veel voor hem.”

“We hebben samen veel bereikt. We zijn natuurlijk verdrietig om hem te zien vertrekken, maar uiteindelijk is dit topsport: atleten gaan en de volgende generatie veelbelovende atleten komt. We kiezen er echter voor om positief en met trots terug te kijken op onze geweldige jaren met een werkelijk fantastische atleet, Tom Dumoulin. We zijn dankbaar voor de jaren met Tom en wensen hem het beste voor de toekomst”, aldus de teambaas, onder wiens vleugels Dumoulin het peloton binnenkwam in 2012.

Tom Dumoulin – foto: Cor Vos

‘Op een aantal vlakken zaten we zover van elkaar af’
Later vandaag vertelde Dumoulin aan de NOS dat hij al een hele tijd rondliep met het gevoel dat het niet meer zo lekker liep. “Ik was heel erg op zoek naar een nieuwe uitdaging”, vertelde hij in het interview. “Uiteindelijk heb ik dat aangegeven bij Iwan en zijn we gaan praten: hoe kan dat en kunnen we er niet iets aan doen? Toen zijn we eraan gaan werken.” Uiteindelijk merkte hij dat hij niet meer het uiterste uit zichzelf kon halen, waarop hij, zoals hij zelf het zelf verwoordde, met ‘lood in de schoenen’ naar manager Spekenbrink stapte. “Op een aantal vlakken zaten we zover van elkaar af, dat ik dacht: dit wordt moeilijk.”

Welke vlakken dat betrof, daar wilde Dumoulin niet op ingaan. “Feit is dat we op een aantal vlakken wel meningsverschillen hebben. Mijn manager heeft een gezegde: zonder wrijving geen warmte. We hebben acht jaar lang gewreven met elkaar, maar ook superveel warmte gecreëerd. We hebben heel veel aan elkaar te danken, maar de laatste tijd was er wel wrijving, maar weinig warmte. Of je gaat nog twee jaar met elkaar door met het risico dat je niet meer het onderste uit de kan haalt, of je kunt samen naar een oplossing zoeken. En die hebben we gevonden.”

Om de paden van elkaar te scheiden, moest wel een tweejarig doorlopend contract worden verbroken. “Als ik naar Iwan toestap, hem vertel dat het moeilijk wordt het uiterste uit mezelf te halen en hem de vraag stel of we tot een oplossing kunnen komen, dan zijn dat niet altijd leuke gesprekken geweest. En dat het dan een heel zakelijk verhaal wordt. Mijn manager zegt ook wel: als je allebei ontevreden bent over een deal, is het een goede deal. En daar wil ik het bij laten”, aldus de Nederlander.

Dit artikel delen:

80 Reacties

Turtlehead 19 augustus 2019 om 08:09

Telegraaf meldt hetzelfde. Kan alleen het uitgebreide artikel niet lezen ivm geen abo.

0
De sputterende spurter 19 augustus 2019 om 09:01

Als je de link kopieert en je opent een incognitovenster (chrome), kun je ‘gewoon’ alle premium artikels lezen ipv de 3 gratis per maand.

0
Ivanoviclover 19 augustus 2019 om 18:01

Als dat waar is kom ik je persoonlijk bedanken.

0
Johnny7 19 augustus 2019 om 08:13

BOEM! Nice! Ben blij dat hij zijn frustratie over dat transferbeleid eindelijk heeft omgezet in actie.

Ben geen fan dat hij nu naar een ploeg gaat waar al 2 kopmannen rondrijden, maar alles is beter dan Sunweb.

0
Kannibaal van Schepdaal 19 augustus 2019 om 09:46

Zo werkt het toch niet?

Stel elke renner heeft een waarde.

Stel dat Kruijswijk een 8 is en Roglic een 9, dan hoeft Dumoulin, stel dat die een 9 is, toch geen schrik te hebben dat Jumbo al twee hoge getallen heeft?

Na de komst van Dumoulin zal vooral Kruijswijk balen dat er met Dumoulin een tweede hoger getal in de ploeg is, en hijzelf misschien wel het eerste middelhoge getal wordt in de Tour.

Hopen op gedeeld kopmanschap in de Giro met Groenewegen en als helper naar de Tour voor Dumoulin en Roglic.

0
hartstikkebedankt 19 augustus 2019 om 08:16

Juist nu lijkt Sunweb aardig in te kopen en de youngsters maken een stap. Kan me voorstellen dat Tom nu eerder vertrekt omdat het vertrouwen is verdwenen na het kniedebacle dan door het gebrek aan fietsende ondersteuning.

0
Bertvd 19 augustus 2019 om 08:17

Als in het koppie het afscheid al is genomen

0
Johnny7 19 augustus 2019 om 08:32

Complete onzin. Voor het rondewerk hebben ze nog nooit fatsoenlijk ingekocht, ook dit jaar niet. Zullen ze ook nooit doen. Ze zullen nu Kelderman en Oomen naar voren schuiven maar zonder enige vorm van ondersteuning zoals de laatste 4 jaar met TD ook het geval was.

0
ssj 19 augustus 2019 om 08:43

Of ze kunnen goed inkopen omdat Dumoulin vertrekt…

0
john 19 augustus 2019 om 09:19

Aardig!!! er is geen een renner tot nou toe die redelijk
over een drempel heen komt

0
Panache 19 augustus 2019 om 08:18

Krant meldt dat er overeenstemming is over de manier waarop ze uit elkaar gaan en dat deze zogenaamde vaststellingsovereenkomst later deze week getekend wordt. Het officiële bericht zal dan nog wel een paar dagen op zich laten wachten.

0
lander luypaert 19 augustus 2019 om 08:20

hij zal naar UAE gaan.

0
Matxin 19 augustus 2019 om 08:21

Interessant dat volgens het artikel Ineos en CCC hem blijkbaar een hoger salaris boden dan Jumbo.

0
nummer3 19 augustus 2019 om 08:23

Lijkt me ook niet zo gek, zijn ploegen met meer geld. Denk alleen dat er voor Dumoulin meer dingen spelen dan alleen het salaris.

0
Franco Ballerini 19 augustus 2019 om 08:24

Toch nog wel verrassend. In de documentaire die vorige maand werd uitgezonden leek Dumoulin het goed naar zijn zin te hebben bij Sunweb, dus dacht ik dat ze er wel uit zouden komen. Met die knie zijn fouten gemaakt, maar daar is hij in mijn ogen ook zelf debet aan.

0
AWestie 19 augustus 2019 om 09:05

Ik zag toen juist al dat het best hard kan botsen daar. Niet expliciet, maar impliciet.

0
SnellePelle 19 augustus 2019 om 08:25

Je moet er wat voor over hebben om Tom te krijgen.

Ik zou trouwens niet raar staan te kijken als hij bij Ineos tekent. Als hij ergens ondersteuning kan krijgen is het daar.

Als je van Sunweb naar TJV verhuist is de cultuur anders, maar qua rondewerk blijft het een podium ploeg en zijn het geen grandtour winnaars daar.

Dan heeft Sunweb meer statuur en ga je jezelf niet downsizen.

Dus Brailsford, grijp je kans!

#freeTom

0
SnellePelle 19 augustus 2019 om 09:22

Damn!!
Toch Visma. Balen!
Succes Tommie!

0
Evan Evans 19 augustus 2019 om 08:29

Als Jumbo Visma de nieuwe ploeg wordt moeten wij het ergste vrezen voor zijn kansen om één van de drie grote rondes te winnen.
Tactisch gezien een ‘blunder’ ploeg waar Dumoulin niets van hoeft te verwachten.
Een overstap naar Movistar ligt veel meer voor de hand.

0
TheTimmy 19 augustus 2019 om 08:33

Ja, want bij Movistar doen ze simpelweg niet aan tactiek, dus dat kan ook niet misgaan.

0
Napoleon 19 augustus 2019 om 08:35

Ja, movistar staat bekend vanwege de navolgbare tactiek….

0
Johnny7 19 augustus 2019 om 08:36

Ook ik ben niet positief over de ploeg die hij nu kiest, boeit me even niet of het een NL ploeg is of niet. Laten we zeggen dat Kruijswijk naar de Giro gaat.. prima. Dan heb je met Roglic en Tom 2 kopmannen voor de Tour.. dat is ook prima. Probleem is dat je nog een topsprinter als Groenewegen hebt die ook naar de Tour gaat normaal gesproken met een paar helpers. Dan blijven er niet veel plekken over voor de knechten van de 2 kopmannen. Ik neem echter aan dat TD hier wel over gesproken heeft en een antwoord heeft gekregen wat hij wou horen anders teken je hier niet voor minder geld dan bij een CCC waar alles en iedereen voor hem zou fietsen.

0
horsm 19 augustus 2019 om 09:05

Haha… Dumoulin moet naar Movistar voor de taktische inzichten!

0
FDJ 19 augustus 2019 om 09:44

@Johny TJV heeft de afgelopen twee jaar al bewezen dit uitstekend te kunnen. Zowel vorig jaar met Dylan en Steven/ Roglic waar ook knechten als Gesink en Tolhoek belangrijk waren en dit jaar winnen ze 3 sprintetappes met 3 verschillende sprinters plus bergop een van de sterkere blokken met Bennet en De Plus naast Kruijswijk.

0
Stanro 19 augustus 2019 om 19:15

“een CCC waar alles en iedereen voor hem zou fietsen”

als alles en iedereen Pauwels, De Marchi en een handje vol Polen is heb je daar nog niet zo veel aan.

0
[email protected] 19 augustus 2019 om 08:33

Edit redactie: Niet doen

0
Pat McQuaid 19 augustus 2019 om 08:41

Haha Mathijs, ouwe faker, fijn dat je er weer bent. Beetje zingeving kunnen we wel gebruiken.

0
Olly 19 augustus 2019 om 08:42

Aan deze opmerking zit ook een luchtje. Ja nu ruik ik het, het is Troll no:5. :-) Je kan je reactie het beste met je eerste zin beginnen. Want voor dat gevoel heb je een voor jou passende reden gevonden.

0
Apemantus 19 augustus 2019 om 10:44

Jij denkt dat Tom bewust de Tour en de Vuelta mist om een breuk te forceren? Een heel seizoen is voor die jongen door de plee gespoeld.

0
Olly 19 augustus 2019 om 08:38

Telegraaf met het eerste nieuws….. Hmmm.
Eerst maar eens bevestigd zien worden.
Bevestiging idd gezien. Ik ben benieuwd wat het dan gaat worden. Ik denk dat dit wel een verstandige stap is. Voor sommige topsporters is rust het beste en voor anderen is een nieuwe omgeving weer extra motivatie. Als voor TD het laatste geldt dan zie ik weer mooie koersen tegemoet. Mijn sympathie heeft hij nog steeds iig.

0
Adrianus 19 augustus 2019 om 08:45

Gemakkelijk om de reden af te schuiven op de gang van zaken met het knieprobleem. Hier lijkt Sunweb echter weinig schuld te treffen. Het zal echter eerder gaan om de hoeveelheid euro’s en nog betere voorwaarden, die op mijnheer staan te wachten. Feitelijk niet meer dan contractbreuk. Met het hele gebeuren heeft hij veel sympathie verloren. Begon al met de info, die Thijs Zonneveld met stelligheid naar buiten bracht. Die kwam natuurlijk gewoon van Tommetje zelf vandaan.

0
horsm 19 augustus 2019 om 09:07

Als er een overeenkomst is over het ontbinden van het contract dan is er toch geen contractbreuk

@pippo, heb je het persbericht gezien? Dat is het tegendeel van moddergooien. En er is dus ook geen contractbreuk.

Het is natuurlijk wel opvallend dat twee wereldtoppers bereid zijn om hun contract te ontbinden om maar bij TJV te kunnen rijden. En voor beiden was belangstelling genoeg…

0
horsm 19 augustus 2019 om 10:06

Nee, maar een overeenkomst is geen contractbreuk. Zo simpel is het. De situatie is ook heel anders dan die van Van Aert, waar wel degelijk een juridisch conflict was. Volgens mij hebben noch Tom noch Sunweb publiekelijk met modder gegooid. In de persverklaringen houden ze niet op met het elkaar bewieroken. Dat er binnenskamers soms anders gesproken is en dat journalisten dat opvangen, dat lijkt me onvermijdelijk.

0
Ben Geerts 19 augustus 2019 om 08:46

De Telegraaf….eerst zien…en dan geloven

0
Bertvd 19 augustus 2019 om 09:00

Het AD meldde al veel eerder dat er een ‘herenakkoord’ zou zijn. Dat bleek pas echt lariekoek

0
r525 19 augustus 2019 om 08:50

Wat was eigenlijk precies het probleem rond die knie? Qua berichtgeving?

0
vanSpringel 19 augustus 2019 om 13:59

Nou, twas zoiets als dat ie daarmee een keer op gevallen is, en toennuh bleef er na de hegting een steentje in zitten wat achteraf een stukkie karbon bleek te zijn, en toennuh bleef dat maar sudderenn en toennuh wou Tom naar een hoger gelegen hotel om te gaan hoogtestaazjun en toen is ie halverwege daar naar toe omgedraaid omdat zie zelf achter het stuur zat en het ook allemaal niet meer wist en toennuh gooide Tom de handdoek in de ring, en nou gaattie naar Jumbo_Klisma.

0
Voorgeborchte 19 augustus 2019 om 08:56

Lol @ de tweet van Sunweb.
“My heart is here”, ja hoor Tom, zal wel ;-)

0
kampioenvanhetkarakter 19 augustus 2019 om 08:57

Bevestiging nu ook op de instagram story van Team Sunweb

0
Sammysosa 19 augustus 2019 om 08:59

To ketoon or not to ketoon, that is the question…

0
john 19 augustus 2019 om 10:00

JA Sammysosa je kan beter naar een team gaan die ketoon gebruikt ,dan naar een team dat Aicar gebruikt

0
horsm 19 augustus 2019 om 08:59

Waarom redigeert niemand het Engels van het persbericht van Sunweb? Of is daar ook geen budget voor?

0
Arema Pro Cycling Team 19 augustus 2019 om 09:01

Ben wel beetje klaar met Tom. Forza Sunweb. Ze hebben prima ingekocht en wie weet komen er nog 1 a 2 aankopen bij. Niet meer alles op 1 renner, ben er blij mee!

0
vanSpringel 19 augustus 2019 om 14:01

Dat is natuurlijk een hele mooie invalshoek. Zou het sterk waarderen wanneer Sunweb het komend seizoen als een verrassende duivel uit de doos komt met prachtige prestaties. De fenix-ploeg van het peloton zeg maar.

0
VerstandOpNul 19 augustus 2019 om 09:02

Dumoulin is een slimme kerel, die zal een stuk beter nadenken voor welke ploeg hij tekent dan bijv. een onbenul als Rohan Dennis..
Jumbo heeft afgelopen jaar mooie dingen laten zien, hebben zeker sterkere renners voor ondersteuning dan Sunweb, prima materiaal, grote expertise in tijdrijden..

Zwakste punt lijken mij de ploegleiders.. De goede niet te na gesproken, maar die helden uit de Giro moeten gewoon lekker materiaalknecht worden ofzo..

0
vanSpringel 19 augustus 2019 om 14:03

Is ook precies wat ik dacht na het lezen van veel reacties. Tactische ploegleiders die ook verstand van zaken hebben is essentieel in deze tijd van de punctueel te plannen etappes. In de bus en in de volgauto alleen maar roepen dat ’t allemaal ‘super’ gaat, inspireerd ook op een gegeven moment niet meer, volgens mij.

0
Sagan=hulk 19 augustus 2019 om 09:03

Dumoulin stelt me hier teleur. Als je een contract tekent voor een bepaalde duur dan doe je dat uit. Respect moet van beide kanten komen, Sunweb betaalt hem nu toch ook al maanden zonder dat hij een koers rijdt. Dumoulin denkt dat het gras groener is aan de andere kant, we zullen zien of dat daadwerkelijk zo is. Voor mij is dit gewoon contractbreuk, Dumoulin wou weg en gebruikt nu allerlei excusen zoals die knie. Om te beginnen moet een atleet zelf aanvoelen of het slim is om met een blessure te starten, Tom heeft zelf ook boter op het hoofd in dat verhaal rond die knie.

Met Hirschi heeft Sunweb de toekomst, die komen er wel. Bij Jumbo Visma komen er nu toch te veel kapiteins op een schip volgens mij.

0
horsm 19 augustus 2019 om 10:07

Volgens mij hebben ze een overeenkomst. Dan is er geen contractbreuk.

0
AZH 19 augustus 2019 om 09:05

Kan ie eindelijk doorpakken bij een professioneel team.

0
Pascal De Kooning 19 augustus 2019 om 09:06

Ik vind het wel een risico voor TJV als ze hem aantrekken. Je moet maar afwachten of hij ooit terug op z’n oude niveau komt. De komende jaren word Bernal alleen maar sterker dus de kans om de Tour te winnen ook steeds kleiner voor Tom. Ik denk dat ze met Roglic en Dumoulin als kopmannen willen starten in de Tour en Kruyswijk uitspelen in de Giro en evt Vuelta. Het grootste slachtoffer kan wel eens Groenewegen zijn als ze besluiten om geen sprinter mee te nemen naar de Tour.

0
Bertvd 19 augustus 2019 om 09:10

Dat van Bernal is maar de vraag. Hij zou de eerste Colombiaan zijn die na zijn 23e nog veel beter wordt

0
TijmenCamps 19 augustus 2019 om 09:11

Groenewegen zal volgend jaar de Tour niet meer rijden denk ik. Giro en dan de focus op kleinere rondjes.

0
Bertvd 19 augustus 2019 om 09:13

@ Tijmen: de snelheid waarmee Groenewegen hier op WF wordt afgeschreven is lachwekkend

0
Voorgeborchte 19 augustus 2019 om 09:19

Het grootste slachtoffer lijkt mij De Plus. Die verliest een belangrijke plek in de pikorde en kan het kopmanschap in een grote ronde volgend seizoen nu zeker wel vergeten.

0
AZH 19 augustus 2019 om 09:41

@voorgegborchte: dat is een man voor het Vlaamse voorjaar toch? :p

0
freire93 19 augustus 2019 om 09:18

Dumoulin tekent voor 3 jaar bij TJV, lekker hoor.

0
mattje123 19 augustus 2019 om 09:19

De telegraaf meldt dat Dumoulin voor 3 jaar naar TJV gaat. Dit kan toch wel eens betekenen dat Groenewegen zijn heil bij een andere ploeg gaat zoeken die een volledige sprinttrein voor hem op wil stellen. TJV lijkt toch steeds meer voor de winst in de grote rondes te willen gaan. En dan een halve sprinttrein en een halve ondersteuning voor de bergen is niet optimaal wanneer je een grote ronde wilt winnen.

0
Haanaf 19 augustus 2019 om 09:53

Kan hij mooi naar Sunweb.

En Kruiswijk kan alvast gaan wennen dat hij nooit meer serieus kopman zal worden in een grote ronde. Maar dat realiseerde hij zich volgens mij al wel de afgelopen Tour (nu of nooit naar het podium).

0
SprintMaster 19 augustus 2019 om 09:57

Misschien dat Groenewegen wel naar Sunweb gaat. :-)

0
horsm 19 augustus 2019 om 10:10

@Haanaf, het kan ook betekenen dat Kruijswijk zich weer gaat toeleggen op de Giro. Een logische verdeling lijkt me: Giro: Kruijs en Rogla (dubbel kop); Tour: Dumoulin (kop) en Rogla; Vuelta Dumoulin & Kruijs.

0
jessevdalen 19 augustus 2019 om 10:16

@horsm dubbel is onmogelijk met de spelen volgend jaar. Zo weinig tijd ertussen

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone