‘Tom Dumoulin start in de Tour de France’

maandag 4 juni 2018 om 08:35
‘Tom Dumoulin start in de Tour de France’

foto: LaPresse

Tom Dumoulin staat 7 juli aan de start van de Tour de France. De officiële bevestiging zal in de loop van de week volgen, maar De Telegraaf weet nu al te melden dat de kopman van Sunweb acte de présence zal geven in La Grande Boucle.

Het wordt voor Dumoulin zijn vijfde Tour de France na eerdere deelnames in 2013, 2014, 2015 en 2016. In dat laatste jaar wist hij tweemaal een ritzege te boeken. Iets wat hem in zijn laatste vijf grote rondes is gelukt. In 2016 reed hij ook zowel de Giro als de Tour, maar wist hij beide koersen niet uit te rijden.

Waar en of de Limburger nog gaat koersen voorafgaand aan de Tour is nog onbekend. Na afloop van de Hammer Climb, die hij niet wist uit te rijden, heerste vooral vermoeidheid. “Ik ben vorig jaar na mijn overwinning in de Giro nog even doorgestoomd op adrenaline, maar toen kreeg ik twee weken later de klap van de vermoeidheid tijdens de Ronde van Zwitserland. Ik merk dat ik nu al veel vermoeider ben dan verleden jaar”, doet hij zijn vermoeide gevoel uit de doeken.

[poll id=”814″]

Dit artikel delen:

82 Reacties

jp.vanoosterhout 4 juni 2018 om 12:13

Zeewolde waarom zou Tom na de ploegentijdrit 1 minuut achter gaviria staan !Heb je de selectie van sunweb bekeken,die zijn echt wel in staat om een heel goede ploegentijdrit af te werken,ze zijn niet voor niets de wereldkampioen met dumoulin,kelderman,matthews,arndt,kragh andersen,teunissen,kamna allemaal mannen die top 10 in een tijdrit kunnen rijden !

Koersmaniak 4 juni 2018 om 12:34

Als je nu al spreekt over vermoeidheid..

Bij Sunweb zijn ze specialist met een aankondiging weken te laten aanslepen, dit voorjaar was dat al bij keuze Giro of Tour

Col du Bramont 4 juni 2018 om 12:48

De Giro was feitelijk dit jaar niet extreem zwaar, wel veel aankomsten bergop waarvan een aantal Dumoulin wat minder lagen maar waar hij maar heel weinig verloor op de klimmers van 60kg-.

Tuurlijk werd er hard gekoerst en moet je in de reserves gaan. Nu 1 week extra voorbereiding op een Tour waar pas na anderhalve week de bergen opdoemen.
De berg etappes in de Tour lijken TD wat beter te liggen dan in de Giro.

TD zal zeker de Tour ingaan met als intentie het CG en dan maar kijken waar hij staat voor de laatste tijdrit. Ik zie hem niet zo snel door het ijs zakken al heb ik geen idee hoe hij de Giro verteert zal hebben.
Ervaringen uit het verleden … etc. etc. We gaan het zien.

Frits des Jeux 4 juni 2018 om 12:51

Dumoulin
Kelderman
Teunissen
Arndt
Matthews
Theuns
Geschke
Andersen

Zoiets zal het wel worden.
Misschien nog Ten Dam ipv Theuns.

Nibs 4 juni 2018 om 12:57

Quelle suspense! En zie geduld is een mooie deugd nu weten dat dumo naar de tour gaat.
Dank u om ons op de hoogte te stellen sunweb en dat op 5 weken vd start!

ChefSpijker 4 juni 2018 om 13:03

Ik snap niet zo goed waarom vol in de Vuelta niet samen zou kunnen gaan met presteren op het WK. Valverde was altijd goed op het WK na diep gegaan te zijn in de Vuelta. Toen Evans wereldkampioen werd op dat loodzware parcours in Mendrisio kwam hij ook uit de Vuelta waar hij het podium haalde. Froome bewees vorig jaar in Bergen dat ie in de tijdrit prima kon presteren na vol te zijn gegaan in de Vuelta. Die combinatie is dus prima te doen. Als je goed genoeg bent.

Jean Dumas 4 juni 2018 om 13:15

@Javier Een Dumoulin in topvorm pakt Froome, Nibali en Quintana in. Durf zelfs te zeggen dat hij een halve Tour in het geel had gereden.
De enige reden voor deze seizoensplanning in mijn ogen: Tom zag zo op tegen de media-aandacht, dat hij nog maar een keer voor de sympathieke Giro heeft gekozen.

WernerFranke 4 juni 2018 om 13:16

Theuns zal echt niet op hoogtestage gaan en elke dag col na col doen als hij nog niet te horen heeft gekregen dat ie mee naar de Tour mag.

horsm 4 juni 2018 om 13:27

Hoera!

tetedelacourse 4 juni 2018 om 13:31

Hij rijdt ‘m, nu nog eens kijken met welk doel. In ieder geval een leuke extra Nederlandse dimensie in de Tour.

@col du Bramont: “feitelijk” was de Giro niet extreem zwaar? Dus niet gewoon jouw mening die anders is dan wat alle renners na afloop te melden hadden?

sportfanaat 4 juni 2018 om 14:05

Het doel moet zijn: het geel naar Parijs brengen. Zodra dat er toch niet inzit en het podium ook uit zicht is, dan kan hij gaan denken aan ritzeges. Dat wil dus ook zeggen dat hij niet moet gaan harken om de plekken 4 t/m 10, laat dat maar over aan de Mollema’s van deze wereld.

Spinergy 4 juni 2018 om 14:12

Mooi, één van de beste renners van de wereld hoort in de grootste race van de wereld.

Col du Bramont 4 juni 2018 om 14:39

@tetedelacourse,

Klopt, deze Giro was niet extreem zwaar in de zin van veel lange bergetappes met veel beklimmingen boven de 2.000 meter.
De laatste vrijdag en zaterdag etappes waren natuurlijk wel relatief zwaar en daar is ook behoorlijk gekoerst. Dat heeft er zeker ingehakt.
Dus veel aankomsten bergop waar we pas in de laatste 3-4 km strijd zagen met uitzondering natuurlijk vd vrijdag etappe.

Vandaar dus zwaar maar niet extreem zwaar. Dat je na 3 weken Giro even goed naar de kloten bent lijkt me logisch.

Jan Blokland 4 juni 2018 om 14:42

Geen paniek mensen. Tussen de Giro en de Tour zit ruimte genoeg om te herstellen. Hij weet heus wel wat hij doet. Daarbij komt ook nog dat de Tour voor Dumouin pas begint in het hooggebergte. Dat is ook nog eens 10 dagen later. Het eerste deel van de tour is namelijk zo goed als vlak. Natuurlijk moet hij wel aanklampen, en attent voorin koersen, maar als dat niet lukt heb je niets te zoeken in de Tour. Alles bij elkaar dus bijna 7 weken om weer in vorm te komen. Dat moet toch kunnen lijkt me. Ik vond het overigens wel raar dat hij de Hammer series ging rijden. Bleek ook wel achteraf. Nu geen Dauphiné, Zwitserland, en andere koersen. Wat mij betreft ook geen NK. Dan komt het helemaal goed met Dumoulin.

SprintMaster 4 juni 2018 om 14:58

Niet verstandig lijkt me maar de publiciteit is waarschijnlijk te belangrijk om niet te starten. Ik denk dat het de eerste test wordt om de Tour voor het klassement te rijden. De hectiek van de eerste week, ploegentijdrit past er wel mooi in en misschien wat oorlog maken over de kasseien om andere klassementsmannen eraf te rijden. Daarna de Alpen en Alpe d’Huez natuurlijk. Als hij na twee weken nog goed staat kan hij door anders is het denk ik beter om de Pyreneeën over te slaan. De Giro/Tour combinatie voor het AK is niemand de laatste zoveel jaar goed bevallen, we gaan het zien.

dikkechaap 4 juni 2018 om 15:08

@Col du Bramont
Ik weet niet welke Giro jij gekeken hebt, maar ik heb vrijwel elke etappe strijd gezien. Een aantal feiten getuigt daar ook van:
-Zeer weinig ontsnappingen die het tot het einde redde
-Ongewoon veel (top)klassementsrenners die er de laatste week compleet door heen zakten
-Zo ongeveer alle renners gaven aan dat dit een extreem zware editie was. Niet door het parcours, maar door het koersgedrag.

Hoe hard er gefiets wordt is veel belangrijker dan hoe zwaar het parcours is. En hard gefietst werd er. Ook op het vlakke kun je jezelf helemaal opbranden.

Phoenix0000 4 juni 2018 om 16:19

Apart dat bijna iedereen ervan uitgaat dat dit bericht betekent dat Tom gaat voor het podium / een klassement. Lijkt me alles behalve zeker nog.

Daarnaast ook bijzonder dat mensen dit parcours ideaal voor hem vinden. 4 etappes maar liefst met meer dan drie colls van 1e en/of hc achter elkaar. Waarvan twee etappes ook nog korter dan 110km. 1 zelfs 68km. Hoop dat er in al die afdalingen geen mensen zijn waarop hij wil gaan wachten….

tetedelacourse 4 juni 2018 om 17:24

@dikkechaap +1. Dat zijn feiten :)

@Bramont: ik kan het er niet mee eens zijn. Geen etappe waar het niet al van het eerste uur los ging. Strijd tussen de klassementsmannen bij iedere kans, met als resultaat nr 1 en 2 de enige 2 renners die afgelopen 1,5 jaar een grote ronde gewonnen hebben. Veel zwaarder wordt het niet. Profieltjes kijken is iets anders dan koers kijken.

girardengo 4 juni 2018 om 17:42

De meeste renners zaten op de knieën, dus was de Giro zwaar (dat wordt niet alleen door het profiel bepaald). Hoe fris hij in de Tour is zullen we gaan zien. Recuperatievermogen is wel een eigenschap van goede ronderenners;-)

jooprioolpijp 4 juni 2018 om 17:53

Het zou me van Sunweb verbazen als ze eerst Kelderman beloven dat hij kopman mag zijn in de TdF en dan later toch niet – in principe werken ze zo niet, die maken altijd strakke afspraken voor het hele jaar. Ga er dus van uit dat Dumoulin, als ons betrouwbare nieuwsblad gelijk heeft, in een ondersteunende rol gaat, evt. als bliksemafleider en speerpunt voor zeer specifieke etappes zoals hierboven genoemd.

Zou het verder niet erg vinden als de huidige manie met meerdere grote rondes achterelkaar doen weer overwaait. Hoef niet altijd naar dezelfde koppen te kijken.

horsm 4 juni 2018 om 18:03

@jooprioolpijp, Kelderman is al een tijd behoorlijk geblesseerd. Ik vraag me af of hij de tour rijdt, en soms ben ik zelfs bang dat hij helemaal niet terug gaat keren op niveau.

Veder: volgens mij leest iedereen het interview verkeerd. Dumoulin zegt niet dat hij nu vermoeider is dan vorig jaar, maar dat hij vorig jaar de vermoeidheid pas ging voelen na twee weken. Nu voelt hij het eerder. Dat komt o.a. omdat hij niet, zoals vorig jaar, de Ronde van Zwitserland rijdt. De implicatie is dat hij daardoor misschien ook eerder herstelt.

Ik vind het wel een goed idee. Na de vorige Giro is het nog duidelijker dat Dumoulin een kandidaat tourwinnaar is. Dan moet je niet je kruid verschieten in een c-categorie grote ronde als de Vuelta, maar gewoon ervaring opdoen in de Tour zelf.

Koel 4 juni 2018 om 18:04

jooprioolpijp – 4 juni 2018 om 17:53
Grote vraag is hoe Kelderman ervoor staat.
Overigens heeft hij al in een eerder stadium aangegeven voor ritzeges te gaan en in de Vuelta voor het klassement.

@horsm
Wilco is wel in training en er staat aangegeven dat hij de TdS gaat rijden.
http://www.wilcokeldermanofficial.com/home

jacco4 4 juni 2018 om 18:12

Ik zou geen grote ambities uitspreken vlak voor de Tour de France. Lijkt mij niet handig, in het tweede deel van de tour laten zien wie de beste is. Hij heeft voor de Giro 12 koersdagen gereden, dus geen zwaar voorjaarprogramma gereden. Ik denk dat hij veel beter gaat rijden dan menigeen denkt. Of het genoeg is voor eindwinst is??? Ook hier zou een podiumplek heel puik zijn. (mensen onderschatten belang podiumplek)

Covadonga 4 juni 2018 om 19:47

Mooi dat hij gaat. De grootste koers verdient de “grootste” renners!
En voor een ak gaan, moet zeker kunnen. De eerste week is weinig klimmen. Voor Kelderman biedt dit ook mogelijkheden. Lekker knechten, in het begin veel tijd verliezen en zoals gepland een ritje (proberen te) pakken. Daarna kan hij weer vol voor een ak in Spanje.

snoek1974 4 juni 2018 om 20:21

Verrassend , in de tour ook 8 man ? Of daar wel nog 9 man

Dit is voor de scorito een lastige , want wat is zijn planning voor de tour , gaat die voor ritten of voor het klassement

Headlines

Populair

Materiaalzone