Tom Dumoulin stapt uit voorzorg uit het Critérium du Dauphiné

zaterdag 15 juni 2019 om 10:14
Tom Dumoulin stapt uit voorzorg uit het Critérium du Dauphiné

foto: Cor Vos

Tom Dumoulin heeft uit voorzorg het Critérium du Dauphiné verlaten. Hoewel hij zich na de etappe van gisteren nog goed voelde, speelden de irritaties in zijn knie opnieuw op. Volgens zijn ploeg Sunweb wil men geen enkel risico nemen en dus staat Dumoulin vandaag niet meer aan de start.

Gisteren toonde Dumoulin zich juist nog ambitieus, nadat hij als vijftigste over de finish kwam in de zesde etappe naar Saint-Michel-de-Maurienne. Zijn ploeg Sunweb en hij hadden er juist voor gekozen niet teveel energie te verspillen met het oog op het zware slotweekend. “Ik voelde me beter vandaag en ik zou mezelf graag minstens een keer testen in de bergen dit weekend”, liet hij na afloop weten in een communiqué van de ploeg.

Vandaag kwam het nieuws dat de Nederlander niet meer van start gaat. “Het was een degelijke koersweek en het was goed wedstrijdritme op te doen. Gisteren voelde ik me na de etappe vrij goed, maar ’s avonds begonnen de klachten op te spelen. Er is geen enkele reden om mijn knie te forceren, dus rust is een goede raadgever voordat ik op hoogtestage ga”, aldus Dumoulin, die via de hoogtestage (vanaf maandag) de laatste hand wil leggen aan zijn voorbereiding op de Tour.

Volgens ploegarts Camiel Aldershof gaat het om een preventieve maatregel. “In aanloop naar de Dauphiné zeiden we dat we geen enkel risico wilden nemen en dat is precies wat we doen. Deze week is goed verlopen. We hielden de situatie per dag in de gaten en natuurlijk waren er ups en downs, maar dat konden we verwachten. Na het goede gevoel gisteren keerden de irritaties terug, dus besloten we een extra rustmoment in te lassen in aanloop naar de hoogtestage.”

Dit artikel delen:

99 Reacties

Pascal De Kooning 15 juni 2019 om 11:13

Ik hoop op een wonder en dat hij de Tour wint. Meerijden als een toerist en voor een etappe gaan in de laatste week vind ik beneden zijn stand. Dan zou ik eerder de Tour overslaan en alles op de Vuelta zetten om daar te vlammen.

wielrenner 15 juni 2019 om 11:14

Dan heeft ie 2 dagen rust en maandag al op hoogtestage. Onwaarschijnlijk dat de klachten dan zijn verdwenen. Eerst maar eens die metaalsplinter eruit zou ik zeggen.

Samlambeej 15 juni 2019 om 11:22

Splinter zou de oorzaak zijn van de knieklachten. Vandaag afstappen vanwege klachten. Morgen zondag. Maandag aan hoogtestage beginnen. Dat valt toch niet te rijmen?

Javier 15 juni 2019 om 11:24

Ik begrijp het ook niet. Vind het ook raar dat ze kennelijk die splinter niet gaan verwijderen.

koos1 15 juni 2019 om 11:43

Splinter verwijderen is een operatie en dus weer herstel, dan kan hij niet op hoogtestage en lijkt het haast onmogelijk om in vorm aan de tour te beginnen.
Het klinkt nu allemaal erg focus op de hoogtestage en dus training en dan gokken dat hij geen last van zijn knie gaat krijgen in de Tour.
Erg hoopvol klinkt het iedergeval allemaal niet. Verwacht dat hij alleen in de tour start als hij het gevoel heeft om voor podium mee te kunnen doen anders zal hij niet gaan starten en dan maar alles op de Vuelta.

Muldriaen 15 juni 2019 om 11:23

Hup! Haal die $$@×$÷= splinter er zsm uit kerel!

krypton 15 juni 2019 om 11:28

Klinkt mij alsof ze die splinter nu alsnog gaan verwijderen voor zijn hoogtestage omdat ie blijft opzwellen na een dag met aardige inspanning.

roeleur 15 juni 2019 om 12:12

Lees net op Sporza dat ze een scan laten doen in Hengelo. Kijken of de splinter zich rustig gedraagt en mee kan op Tour of thuis moet blijven.

Tuubke 15 juni 2019 om 11:37

Misschien een goede vraag aan de ploegleiding en met name de medische staf: hoe zit het nou precies met die splinter, is die wel of niet de oorzaak van het probleem?
Eén keer een duidelijk antwoord, dan hoeven we hier niet met die balk in onze eigen ogen te gaan zitten speculeren over de splinter in andermans knie.

kielabokki 15 juni 2019 om 11:38

Grappig hoe er eigenlijk niets geks gebeurd is sinds zijn val in de Giro, maar de hele negatieve teneur hier gevormd is.

Hij is gevallen, nog steeds niet volledig hersteld. Gaat met hoop en vrezen naar de Tour. Ontzettend jammer, maar wat verwachten mensen nu dan?

Reken maar op een Dumoulin die het gaat proberen in de Tour en na een week weet of hij voor etappes of een klassement gaat. Kaarsjes branden helpt weinig.

west 15 juni 2019 om 11:43

Beantwoordt je tweede alinea de eerste niet?

kielabokki 15 juni 2019 om 11:53

Was er ooit een definitieve groene vlag dan?

Deze naweeën lagen in de lijn der verwachting toch? Sneller herstel ook, maar wat viel er de afgelopen weken nu echt over te zeggen?

west 15 juni 2019 om 12:04

Dat is zo. Maar het is toch ook zo dat alles minder dan een gegarandeerde podiumplek van Dumoulin hier een grafstemming veroorzaakt?
Wat ik wou zeggen; dat negativisme is niet onverwacht toch?

kielabokki 15 juni 2019 om 12:08

Ah zo bedoel je. Ja tuurlijk, de teleurstelling bij velen is logisch.

Maar hier en daar lees je haast verwijtende reacties. Daar doel ik dan weer op. Een en ander had wel wat handiger gecommuniceerd kunnen worden door de ploeg en hemzelf. Maar ook de media hebben daar natuurlijk een rol in gespeeld.

Mijn punt is, volgens mij verdient Dumoulin wel wat krediet. Al maakt hij t/m 2020 niks klaar.

west 15 juni 2019 om 12:25

Zie inderdaad niet in wat je Dumoulin kwalijk kan nemen. Hij is gevallen en daardoor geblesseerd. Shit happens.
Ik vind alleen dat ze, Sunweb én Dumoulin, het (aldanniet geblesseerd of stiekem in vorm) niet handig en niet consequent communiceren. En daar komt volgens mij aardig wat frustratie vandaan.

kielabokki 15 juni 2019 om 13:03

Eens. Het is allemaal niet heel overtuigend bij Sunweb de laatste tijd. Zitten dan wel in de hoek waar de klappen vallen, maar de eerste scheuren in het fundament waren al eerder zichtbaar.

Toch denk ik dat het gespeculeer hier over de knie en de vorm -op basis van berichtgeving van WF die graag mee pingpong speelt- minstens zoveel bijdraagt in de rommelige beeldvorming en de conclusies die daar vervolgens weer aan verbonden worden.

Scott Sunderland 15 juni 2019 om 11:43

Wat een seizoen voor de klassementsrenners van deze ploeg zeg. Dumoulin, Kelderman en Oomen…. En Roche gaat ook geen top 20 rijden in de Tour.

Jan Blokland 15 juni 2019 om 11:46

Je kunt het positief benaderen. Hoe dan ook, als het goed was geweest had hij deze twee dagen gewoon gereden. M.a.w. enige verontrusting is wel degelijk op zijn plaats. Geen wedstrijdritme. Geen goede test in de bergen op wedstrijdniveau. t Ja, wat moet je ermee.

Maikel Vennix 15 juni 2019 om 11:47

Ik heb er alle vertrouwen in dat Dumoulin samen met zijn ploeg de juiste keuzes maakt. Dumoulin is een slimme gast, die zeer goed weet wat hij doet. En die ook verder durft te kijken dan de eerste de beste wedstrijd. Ik schat hem niet in als het type dat met een paar pijnstillers een risico gaat nemen op verdere beschadiging of tegenvallende prestatie.
Denk wel dat de reactie van zijn knie een tegenvaller is. In eerste plaats voor hemzelf (hij zal niet voor jan l.l gezegd hebben dat hij zich wilde testen in de bergetappes). Voor zijn ploeg (een renner minder, en ook nog eens steeds schijnbaar tegenstrijdige berichten waar alle social media weer hun mening over ventileren). En voor ons als wielervolgers, want ik denk dat we graag allemaal een fitte Dumoulin in actie zouden zien in de Tour…

skylimit 15 juni 2019 om 11:58

Begint langszaam aan een vervelende soap te worden met de knie van Dumoulin.
Lekker door blijven modderen zo bij Sunweb, wat een beleid zeg. Haal die splinter eruit,
want anders wordt het ook steeds meer een mentale kwestie.
En houd op met allerlei onzininterviews en verhalen op te hangen.

girardengo 15 juni 2019 om 12:11

Dit gedoe verbaast me niet. Het belang van de Tour is, zoals ik al dacht, veel groter dan in het begin van het seizoen gesuggereerd werd (‘alles op de giro’). Nu wordt zo lang mogelijk vastgehouden aan een Tourstart, terwijl het met de dag minder waarschijnlijk wordt dat het een succesvolle ronde gaat worden. Ik wacht op de dag dat bekend wordt gemaakt dat het toch de Vuelta wordt dit jaar. Dan is er ook tijd om die vermaledijde splinter uit de knie te halen.

rennerske 15 juni 2019 om 12:28

Logisch verhaal van zowel Dumoulin als de ploegarts. Snap eigenlijk niet zo goed wat hier zo krom aan is. Het hoeft natuurlijk niet de waarheid te zijn en noem het naïef, maar toch.

SprintMaster 15 juni 2019 om 12:37

Sunweb zal nu toch moeten kiezen: die splinter eruit en kijken of Tom nog op tijd fit is voor de Tour. Als die tijd er nog is. Of alles op de Vuelta.
Zo blijven door modderen levert ze niets op.

Evert Blankesteijn 15 juni 2019 om 12:44

Wat weten we allemaal toch goed hoe het zou moeten. De realiteit past zich helaas zelden aan aan hoe je het zou willen of vindt dat het moet zijn. En zeker in het wielrennen is dat het geval. Dat maakt het ook zo mooi. Het is net het echte leven, met alles erop en eraan, vreugde, verdriet, vallen en opstaan. En eigenlijk niets zeker weten.

Roberto Chasse-inque 15 juni 2019 om 12:48

Ik heb kennis genomen van dit bericht.
Ik denk dat wij als wielerfans terecht vragen mogen stellen bij de professionaliteit van Team Sunweb. Een coureur, de winnaar van de Giro d’Italia en Eneco Tour, met een stuk metaal in de knie de Dauphiné laten rijden, is gekkenwerk. Ik denk dat hier onderzoek naar gedaan moet worden door de ploeg.

west 15 juni 2019 om 12:57

Denk je dat ze zo een onderzoek wel fatsoenlijk, zonder de resultaten te spindokteren, kunnen uitvoeren?

wulu 15 juni 2019 om 13:19

Het word toch een beetje lachwekkend dit, WF die Tom met alles op de voet volgt en dus vele WF volgers in rep en roer.

Zowel Dumoulin als Sunweb komen hier een beetje knullig over in hun manier van communiceren naar buiten toe. Voor een protocollen ploeg wijken ze per dag af van hun eigen visie om de controle te houden. De ploeg is geen schim meer van vorig jaar en die van de giro winst. Ik denk dat hun eigen visie ze zelf nu tegen werkt, door het vertrek van veel renners en het gebrek aan improvisatie. Bij zowel de leiding als de renners ontbreekt het aan creativiteit zodra ze hun plannen moeten bijstellen, daarvoor is hun basis tot succes veel te smal voor blijkt nu… (reeds al eerder genoemd in kritieken naar Sunweb door zowel de journalistiek als volgers begin dit jaar)

pirazzi 15 juni 2019 om 13:29

Die irritatie aan de knie blijft opspelen als de metaalsplinter niet verwijderd wordt maar dan is de hersteltijd misschien te kort voor de Tour.

BenderBeach 15 juni 2019 om 14:02

Cees Bol oproepen als zijn vervanger voor de Tour en met hem als kopman naar Frankrijk.

Worden leuke duels met Dylan en Sagan!

west 15 juni 2019 om 14:28

Dumoulin, Kelderman, Roche, Oomen, Hamilton, Vervaecke, Bakelandts, Haga naar de Vuelta
Martthews, Kragh, Arndt, Kamna, Bol, Waldscheid, Curvers en andere Kragh naar de Tour.

Brabander 15 juni 2019 om 15:15

Sam Oomen komt dit seizoen niet meer in actie. Tenminste, dat is gemeld

west 15 juni 2019 om 15:24

Tnx. ;) Power of Storer ofzo

Agos-Vidalos 15 juni 2019 om 15:50

Op advies van Dave een injectie gebruiken voor de knie!

jan jansen 15 juni 2019 om 17:07

Vermakelijk al deze reacties.
De enige mogelijkheid voor Dumoulin om zijn tour te redden is de reacties op wielerflits lezen, dan weet hij precies wat te doen.

berendries 15 juni 2019 om 17:28

Of zouden ze het weerbericht voor vandaag in de Dauphine hebben gelezen?

rennerske 15 juni 2019 om 21:21

Daar moest ik ook aan denken, Tom die gniffelend naar een zonnige hoogtestage verkast.

Martijn Arensman 16 juni 2019 om 09:49

+1

Jungle Man 15 juni 2019 om 19:56

Vage berichten allemaal. De tour mag dan wel de grootste wielerwedstrijd zijn (niet de mooiste….); maar gezondheid gaat altijd voor lijkt me. Ze zullen er in de medische staf van sunweb wel verstand van hebben

wielrenner 16 juni 2019 om 08:03

Nu lees ik net op nu.sport dat gisteren op zaterdagochtend, Dumoulin toch wéér een scan laat maken van zijn knie?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.