Tom Dumoulin: “Roze speelt zeker door mijn hoofd”

Tom Dumoulin: “Roze speelt zeker door mijn hoofd”

foto: Marcel Koch

donderdag 5 mei 2016 om 08:15

Tom Dumoulin staat aanstaande vrijdag naar eigen zeggen niet als dé topfavoriet voor de openingstijdrit in Apeldoorn aan de start. De 25-jarige renner van Giant-Alpecin jaagt echter toch op de roze leiderstrui. “Maar dat hoeft niet al in Nederland zo te zijn”, vertelt hij aan WielerFlits.

‘In de tweede tijdrit ben ik de grootste kanshebber’
De gele trui in de voorbije Tour de France liep hij jammerlijk mis, maar de maglia rosa kan die leegte wel eens opvullen voor Dumoulin. “Ik heb meer kansen op het roze dan enkel tijdens de openingstijdrit”, gaat de Limburger verder. “Als het niet in Nederland gebeurt, hoop ik in de eerste week nog altijd goed in het klassement te staan. Dan heb ik op dag negen (tijdens de tweede tijdrit, red.) weer een kans.” Dumoulin richt zijn pijlen dus voornamelijk op de tweede race tegen de klok, omdat hij tijdens de Grande Partenza een sterke Fabian Cancellara verwacht tegen te komen. “Ik probeer mezelf niet in te dekken en altijd realistisch te zijn. Als ik de grote topfavoriet ben, durf ik dat ook te zeggen. Voor de tijdrit op dag negen ben ik wél de grootste kanshebber”, stelt hij vastberaden.

Wil je niets missen van al het nieuws rondom de Giro-start? Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

57 Reacties

TaDo 4 mei 2016 om 15:10

Ik word zo gelukkig van de mate van professionaliteit van Wielerflits heden ten dage. Van content kopiëren naar content maken, mijn complimenten!
Goede vragen en zeer heldere antwoorden, ik verwacht Tom op dag 9 en erg benieuwd naar die klimtijdrit. Dai dai dai Tommès!

vlek 4 mei 2016 om 15:18

Hij lijkt me eerlijk gezegd in de proloog ook de topfavoriet. Cancellara is uiteraard een tegenstander van formaat, maar heeft sinds een stuk of drie pittige valpartijen in Roubaix geen koers meer gereden. Ik vraag me af hoe hij dan hier aan het vertrek staat.

Hakkie2 4 mei 2016 om 15:21

Ik ben benieuwd. Vorig jaar kwam het er bij zijn twee hoofddoelen net niet helemaal uit. In Utrecht 4e en op het WK TT 5e. Toch allebei net onder zijn stand, al zijn het natuurlijk wel goede resultaten. Ben benieuwd of hij nu wel boven zichzelf uit kan stijgen op zijn grote doelen: de OS en de giroproloog in NL.

(En ja, ik weet dat hij vorig jaar een goede Vuelta reed, maar dat was van te voren geen hoofddoel. Misschien wel een reden dat hij minder was op het WK TT en de uitslag in die laatste TT was natuurlijk sowieso zeer vreemd)

Brakkel 4 mei 2016 om 15:27

@vlek: Ik denk dat Cancellara tot op het bot gemotiveerd zal zijn bij de 1e TT. Blijft zijn laatste kans op roze. Dus ik denk dat het heel terecht is dat Tom aangeeft dat Roze in Apeldoorn geen abc’tje is.

LyndaLid 4 mei 2016 om 15:28

Youri, je interviewt goed! Zie de laatste vraag, en met name de vraag hoe ie dan verder de Giro aanpakt als het voorlopig alleen maar over tijdritten gaat. Hulde!

Ik zie hem vrijdag Cancellara, en misschien zelfs Küng (huh!! ja echt) niet verslaan. Dat zijn meer échte hardrijders, waar Dumoulin inderdaad de favoriet voor rit 9 is.

Ik proef toch wel een beetje dat ie weer zo lang mogelijk gaat aanklampen, als het nog loont. Mocht ie er één keer doorheen zakken, dan lekker laten lopen en “zijn daagjes uitkiezen”.

OscarV 4 mei 2016 om 15:38

Tom heeft veel geluk dat Kyrienka de Giro niet rijdt. Anders had hij ook die tweede tijdrit kunnen vergeten. Ik verwacht dat de eerste tijdrit te kort is voor Tom om echt een verschil te maken. Ik kijk daar meer naar mannen als Cancellara, Majka, Zakarin en Pozzo.
In de tweede tijdrit heeft hij wel een grote kans, alhoewel dat bij lange na geen uitgemaakte kans is. Veel bochten en veel op en af gaan er voor zorgen dat het erg lastig is om in zijn ritme te komen. Aan de andere kant zijn Tom en Fabian wel de enige grote tijdritspecialisten die hier starten, dus als het nu niet lukt, zal het in Rio heel erg moeilijk worden.

Maar kom op Tom! Graag weer eens een Nederlander in het roze!

Scotty 4 mei 2016 om 15:43

@OscarV, Pozzovivo?? Majka?? Pfffff… die mogen blij zijn als ze top 30 rijden.

josi 4 mei 2016 om 15:43

@OscarV, Majka en Pozzovivo voor de openingstijdrit, ben je echt serieus?
Verder een realistisch uitgangspunt, denk ik. Hij behoort tot de kanshebbers in de eerste tijdrit, maar de tweede ligt hem waarschijnlijk beter. Als hij de eerste week goed doorstaat, ligt daar een mooie kans op roze.

tendam 4 mei 2016 om 15:44

@oscarv
Haal je de twee tijdritten door elkaar? Die klimmers die je noemt maken in die tweede tijdrit juist meer kans dan in de eerste.

pirazzi 4 mei 2016 om 15:45

Majka en Pozzo in de eerste tijdrit? Je bedoelt waarschijnlijk de tweede tijdirt, niet die van 9,8 km in Apeldoorn die vlak is.

nasibal 4 mei 2016 om 15:47

Ik pak het parcours er weer even bij (Voor zover ik dat inmiddels al uit mijn hoofd ken):

Veilige aanname: Tom staat na de proloog in de top 5 (vooruit, top 10, als je het een héle veilige aanname wil maken).

Vervolgens zegt Tom hier dat hij die klassering in ieder geval tot rit 9 niet wil weggeven, om zo zicht te houden op het roze. Ook wanneer hij direct het roze pakt zal hij die niet zomaar weggeven natuurlijk. Roze na rit 9 is verre van uitgesloten en een kort klassement lijke me bijna een zekerheid.

Vervolgens geeft hij aan ook volle bak de klimtijdrit omhoog te willen vliegen. De vraag is dus of hij in etappe 10 t/m 14 gaat freewheelen om energie te besparen. Als hij in etappe 10 gelijk op minuten wordt gefietst waarschijnlijk wel, anders zou ik niet weten waarom. Hij komt niet echt over alsof hij gelooft dat hij die klimtijdrit ook echt kan winnen als hij er voor 'spaart'., maar gewoon wil zien hoe ver hij komt.

M.a.w ik vermoed dat we in ieder geval tot en met de klimtijdrit voor Tom kunnen juichen. Als hij dan nog steeds goed staat komt de eerste echte test pas weer in etappe 19.

Nee, ik maak van Dumoulin nog steeds geen hele dikke top-10 kandidaat, laat staan top 5. Een mooie juich-en-spanning-kandidaat is het zeker, tot ver in de Giro!

edit redactie: niet doen

Covadonga 4 mei 2016 om 15:52

Ik hoop ook op een hoog juichgehalte voor Nederlandse renners. Dat maakt het wel zo leuk. Kom op Kruijswijk en Dumoulin!!

Hakkie2 4 mei 2016 om 15:53

Er zijn wel een paar proloogspecialisten aan de start. Bovenaan zie ik Cancellara en Dumoulin. Maar daar vlak achter Küng, Van Emden, Vorobyev, Bobridge (al is dat vooral hoop, wat gun ik hem dat!), Jungels, Brändle. Op zich een best mooi deelnemersveld voor de proloog, al missen Dennis, Martin en Malori, o.a.

pirazzi 4 mei 2016 om 15:57

Of de verwarring komt doordat de eerste tijdrit vaak proloog wordt genoemd terwijl een proloog altijd kort is, in ieder geval korter dan 8 km dus de tijdrit in Apeldoorn is gewoon etappe 1.

DonQuijote 4 mei 2016 om 16:11

Wat een verademing om naar deze man te kijken en te luisteren.
Voor dit soort dingen kom ik steeds vaker terug naar Wielerflits.

LyndaLid 4 mei 2016 om 16:16

@ Hakkie

Jungels is niet echt een specialist in dit werk, die moet het van dezelfde parcoursen hebben als Dumoulin eigenlijk, maar is dan wel een tandje minder. Ik kijk vooral uit naar Küng en Van Emden als gevaarlijke outsiders.

Hakkie2 4 mei 2016 om 16:30

@Lynda: ik weet dat Jungels nog beter is bij iets zwaardere tijdritten, maar hij heeft toch ook al wel een aantal keer mooie resultaten neergezet in kortere tijdritten van rond de 10km. Mij staat de starttijdrit van de Dauphine in 2014 nog goed bij, hij zat toen volgens mij lang in de hotseat en werd uiteindelijk 3e.

stevofan 4 mei 2016 om 16:30

De tijdrit/proloog is "niet" helemaal vlak. Op de Generaal van Heutzlaan zijn er een aantal vevelende "hoge asfalsklreurige" drempels. Gaat wel tot commotie leiden

LyndaLid 4 mei 2016 om 16:33

@ Hakkie

Maar dat was bijna een klimproloog, bijna identiek aan die van Romandië eigenlijk vorige week. Alleen dan in lekker weer ;)

Hakkie2 4 mei 2016 om 16:35

@Lynda: klimproloog was 2015 (dacht ik?), 2014 was vlak en juist geen lekker weer ;)

LyndaLid 4 mei 2016 om 16:37

@ Hakkie

Nope, sorry maar daar zit je fout ;)

http://www.procyclingstats.com/race/Criterium_du_Dauphine_2014_Stage_1_Lyon

achtpuntzes 4 mei 2016 om 16:45

@ LL:
jee, 50 meter hoogteverschil. dat is toch veel te weinig om het een klimproloog te noemen?

LyndaLid 4 mei 2016 om 16:50

Haha zeg wat je wil, maar dat was een rotding, en daarmee gewoon een klimproloog. Natuurlijk ging het ook nog bergaf en vlak, maar het is niet voor niets dat Froome en Contador daar 1 en 2 worden hè. Dat zijn ook het soort tijdritten waarin Jungels excelleert, in tegenstelling tot die van vrijdag, en daar ging het om.

OscarV 4 mei 2016 om 17:01

@ Scotty, josi, tendam, pirazzi. Pozzo en Majka zijn behalve goede klimmers ook gewoon hardrijders. Dus ja, waarom niet? Ik denk trouwens dat er zo nog wel 20 namen (zie een aantal bij Hakkie) te noemen zijn die vrijdag kans hebben op de overwinning. Ik kan mij een recente proloog herinneren waar ook een vrij verrassende winnaar was…

nasibal, lekker denigrerend. Geef jij weleens een reactie zonder iemand te beledigen? Voor jouw info, ik heb nog nooit PCM gespeeld en ik volg het wielrennen inmiddels al een jaar of 10. Ik ben inderdaad geen expert, zoals sommige hier graag pretenderen te zijn, om mij dan vanwegen een afwijkende mening meteen weg te zetten als sukkeltje vind ik op zijn minst kinderachtig.

Headlines

Materiaalzone

Populair