Tom Dumoulin richt zich in 2019 volledig op Tour

Tom Dumoulin richt zich in 2019 volledig op Tour

foto: Sirotti

woensdag 25 juli 2018 om 08:44

Tom Dumoulin zal volgend jaar alles in het teken stellen van de Tour de France. Dat bevestigt ploegmanager Iwan Spekenbrink. Dit seizoen was de Giro d’Italia, waarin hij tweede werd, nog het hoofddoel voor de kopman van Sunweb. De huidige Tour de France wordt gezien als een extra door Dumoulin en de ploeg.

“Wij willen natuurlijk ook een keer voor het allerhoogste gaan. En de eindzege in de Tour de France is het summum in het wielrennen”, vertelt Spekenbrink aan De Telegraaf. “Tom Dumoulin bewijst in deze ronde dat hij hier ook voor de hoofdprijs kan meestrijden.”

Kelderman en Oomen
“Volgend jaar zullen we met een voorbereiding die helemaal op de Tour is gericht en met onze sterkst mogelijke ploeg van start gaan. Dan moeten mannen als Wilco Kelderman en Sam Oomen ook helemaal in dienst van Tom rijden”, aldus de Sunweb-manager, die het daar niet bij wil laten. “Wellicht dat we daarbij nog een of twee versterkingen voor in de bergritten halen, maar ook onze talenten worden steeds sterker.”

Dit artikel delen:

101 Reacties

mus van de maasstad 25 juli 2018 om 08:47

Had hij dit jaar moeten doen nu Froome de giro gereden heeft. Vind het nog steeds een onbegrijpelijke keuze die hij gemaakt heeft. Froome is de beste ronde renner die er rond rijd dus had je deze kans moeten grijpen. Volgend jaar staat ook Froome weer 100% okselfris aan de tourstart en gaat het alleen maar moeilijker zijn.

xistnc 25 juli 2018 om 08:48

Zullen we eerst deze afmaken?

HCBrug 25 juli 2018 om 08:54

@mus
Tom had bevestiging nodig. Dit parcours leek in eerste instantie voor hem geschikt om mee te doen om de gele trui. De giro heeft hem doen beseffen dat hij niet afhankelijk hoeft te zijn van het parcours.

krypton 25 juli 2018 om 08:55

Niets "misschien één of twee versterkingen voor in de bergritten". Er moeten er gewoon twee bij om een kopman die bij de absolute wereldtop hoort fatsoenlijk te kunnen ondersteunen in de bergen en minder kwetsbaar te zijn dan nu bij het uitvallen van Kelderman voor de Tour.

Javier 25 juli 2018 om 08:56

@mus

Tom heeft deze giro nodig gehad, hij is er nóg sterker door geworden. Dankzij deze giro is hij zelfs nog 1 kilo afgevallen, wat zeer ten goede komt tijdens deze giro (zie artikel in NRC een paar dagen terug).

nummer3 25 juli 2018 om 08:57

Froome is ook geen 25 meer he. Ook voor hem gaat het een keer ophouden.

Spruch 25 juli 2018 om 08:57

@mus
Froome is volgend jaar 34. Normaal gesproken is dat de leeftijd dat de aftakeling begint voor echte ronderenners. Ik denk dat het heel slim is dat men voor volgend jaar kiest.

BarbaStok 25 juli 2018 om 08:59

Vanzelfsprekend. Had niet anders verwacht

PoisRouges 25 juli 2018 om 09:05

@Krypton
De versterkingen moeten natuurlijk wel in de visie passen en zich willen schikken in de rol van knecht. Sunweb kan geen kopmansalaris betalen aan een knecht, zoals Sky dat doet.

Met Oomen en Kelderman erbij zijn er 2 mannen die mee kunnen tot in de finales van de bergetappes. Als je dan nog renners hebt die tot de voet van de klim kunnen ondersteunen (Geschke/Ten Dam dit jaar) dan heb je best goede ondersteuning in de bergen. Met uitzondering van Sky en Movistar is er geen enkele ploeg die met 3 man in de finales zit.

T80JZ 25 juli 2018 om 09:06

Sunweb zal versterking nodig hebben. Kelderman is geen factor waarop je kan bouwen. Hij valt te vaak. Na de Giro van vorig jaar kan hij Dumoulin ook in deze Tour niet ondersteunen. Sunweb moet Kelderman als extra bonus zien, als hij erbij is dan is het geweldig, maar er van uitgaan dat hij erbij zal zijn kan niet.
Oomen zou een of twee seizoenen verder moeten zijn in zijn ontwikkeling. Opmerkingen dat hij Dumoulin geweldig geholpen heeft in de afgelopen Giro kloppen niet. Hij heeft het geweldig gedaan naar zijn huidige mogelijkheden, maar op de beslissende momenten stond Dumoulin er alleen voor. Alleen in de voorlaatste etappe kon Oomen Dumoulin op belangrijke momenten helpen. Dat is Oomen niet kwalijk te nemen, hij is een geweldig talent met grote mogelijkheden. Maar om Dumoulin te kunnen helpen op de beslissende momenten zou hij een of twee seizoenen verder moeten zijn in zijn ontwikkeling en dat geldt waarschijnlijk ook voor de volgende Tour.
Mensen die denken dat Dumoulin vorig jaar zonder sterke ploeg de Giro heeft gewonnen vergeten de hulp die hij op belangrijke momenten heeft gekregen van Jungels, Mollema en in mindere mate Kruiswijk. Die hulp van ploegmaten of andere renners ontbrak dit jaar in de Giro, daarom werd hij tweede en niet eerste.
De eigen talenten zullen zeker nog niet zover zijn om Dumoulin volgend jaar in de Tour te kunnen helpen. Sunweb heeft versterking nodig voor de bergen.

Geit in mijn Kelderman 25 juli 2018 om 09:08

Wat zou een goede klimknecht voor hem zijn? Poels? Kiserlovski? Konrad? Woods? Een van de Ag2R boys? Dupont? Goncalves? Mohoric?

josi 25 juli 2018 om 09:12

Niet verrassend natuurlijk. Hopelijk is Johan Buyneel het ermee eens.

Melkzuur 25 juli 2018 om 09:14

Dumoulin is ook niet achterlijk natuurlijk. Door dit nu al aan te kondigen kan de parcoursbouwer een parcours op zijn maat uitbouwen. Want gans Frankrijk wil natuurlijk dat Sky geklopt wordt.

Jungle Man 25 juli 2018 om 09:16

Op zich jammer; de Giro is qua wielrennen zo veel mooier en m.i. moeilijker te winnen dan de tour.
Als versterking is het te hopen dat Sunweb een type als Emmanuel Buchmann binnenhaalt.
Daarnaast zal ook bling Bling wat hulp kunnen gebruiken als Teunissen weg gaat.

tetedelacourse 25 juli 2018 om 09:17

Ook heel gaaf om een jaar te zien wat Tom kan als hij zich hier volledig op focust. Persoonlijk denk ik niet dat het dit jaar een fout was om weer voor de Giro te gaan. Zo vaak komt het niet voor dat je je titel in een grote ronde kan prolongeren, ik zou daar dan ook altijd voor gaan. De Tour leek op voorhand met slechts 1 tijdrit niet direct op het lijf van Dumoulin geschreven. Bovendien lijkt Dumoulin er de man niet naar om enkel lafjes te mikken op een ronde omdat daar de beste renner niet start.

T80JZ 25 juli 2018 om 09:18

In zijn column van afgelopen zaterdag schreef Raymond Kerckhoffs dat Dumoulin na de Giro aan de leiding van Sunweb een lijstje met namen heeft gegeven van klimmers en routiniers die volgens hem nodig zijn om de ploeg te versterken.

r_nijman 25 juli 2018 om 09:22

Nu nog een parcours die iets meer beter past als het parcours van dit jaar (Lees: meer/langere tijdrit(ten)) en we gaan het echt beleven….. en dan maar hopen dat Sunweb én Movistar wel op volle oorlogsterkte zijn, dat Porte er niet weer voortijdig bij gaat liggen, dat Froome en Thomas elkaar dit jaar de overwinning echt gunnen en niet alleen voor de camera’s zeggen dat ze dat doen, dat Roglic zich nog verder ontwikkeld, dat Bardet zijn beste helpers niet in de eerste week verliest.

Flamme Rouge 25 juli 2018 om 09:25

schachmann? van Garderen? howson? Rosskopf?
Na Barguil lijkt Sunweb zich qua renners niet meer te richten op de zuid/Oost Europese markt. Misschien hebben ze het idee dat hun werkwijze meer aansluiting vindt in de noord/West Europese cultuur inclusief Australië en de VS.

tdfan 25 juli 2018 om 09:29

Laten we even stilstaan bij het feit dat Dumoulin de meeste verwachtingen grandioos overtreft deze Tour. Top-5 of top-10 zou mooi zijn, na zo’n zware Giro. Maar hij ligt gewoon op koers voor podium. En dat terwijl er maar 1 tijdritje wordt verreden dit jaar. Als er volgend jaar een lange tijdrit wordt verreden, dan is Tom favoriet nummer 1.

debbie1998 25 juli 2018 om 09:31

Niet een type renner zoals Vervaeke. Sympathieke renner hoor, maar te licht om Dumoulin te steunen in de Tour.

MauRisico 25 juli 2018 om 09:31

Wat is er aan de hand met Louis Vervaeke. Hij valt me toch wat tegen en vaak DNF.

robertus 25 juli 2018 om 09:34

2018 Dumoulin (27) was goed bezig in de Giro 2e achter Froome (33), en een bedoelde tour test goed doorstaan. Moet wel een boost geven voor Dumoulin en de ploeg.
Een ervaren berggeit als Nieve en een jongbloedje als Martin Guillaume met Kelderman en Oomen, een dreamteam in spe. :)

Timocycling 25 juli 2018 om 09:35

Er moet echt minimaal 1 heel sterke klimmer bij, type Nieve. Zoals hier boven al gezegd, op Kelderman en Oomen kan je nog niet vertrouwen. Dat is simpelweg nog niet voldoende. Kelderman ligt altijd op zijn plaat helaas dus daar kun je niet vanuit gaan. Oomen is nog niet sterk genoeg (getuige afgelopen Giro ook). Hopelijk maakt die volgend jaar wel weer een stap.
Tom verdient die versterkingen. Het is `s werelds grootste rondetalent en kan -als Froome stopt- alles gaan winnen.

Rare gedachte maar wat vinden we van Dumoulin als vervanger van Froome?

hartstikkebedankt 25 juli 2018 om 09:38

Kreuziger, Frank, Kangert, Reichenbach, Konrad; wellicht Kiserlovski, Roche, Gautier, dat zouden goede ondersteuners zijn van Tom (en allemaal zonder contract voor volgend jaar)

Timocycling 25 juli 2018 om 09:42

Konrad zal niet willen lijkt mij, wel erg sterke renner.

Wie zouden er op Toms lijstje staan? Ik verwacht een type als Kangert, Gautier en Kiserlovski eigenlijk niet.
Wellicht een Roche, Kreuziger of Reichenbach wel.

Headlines

Materiaalzone

Populair