Tom Dumoulin richt zich in 2019 volledig op Tour

Tom Dumoulin richt zich in 2019 volledig op Tour

foto: Sirotti

woensdag 25 juli 2018 om 08:44

Tom Dumoulin zal volgend jaar alles in het teken stellen van de Tour de France. Dat bevestigt ploegmanager Iwan Spekenbrink. Dit seizoen was de Giro d’Italia, waarin hij tweede werd, nog het hoofddoel voor de kopman van Sunweb. De huidige Tour de France wordt gezien als een extra door Dumoulin en de ploeg.

“Wij willen natuurlijk ook een keer voor het allerhoogste gaan. En de eindzege in de Tour de France is het summum in het wielrennen”, vertelt Spekenbrink aan De Telegraaf. “Tom Dumoulin bewijst in deze ronde dat hij hier ook voor de hoofdprijs kan meestrijden.”

Kelderman en Oomen
“Volgend jaar zullen we met een voorbereiding die helemaal op de Tour is gericht en met onze sterkst mogelijke ploeg van start gaan. Dan moeten mannen als Wilco Kelderman en Sam Oomen ook helemaal in dienst van Tom rijden”, aldus de Sunweb-manager, die het daar niet bij wil laten. “Wellicht dat we daarbij nog een of twee versterkingen voor in de bergritten halen, maar ook onze talenten worden steeds sterker.”

Dit artikel delen:

101 Reacties

sweefie 25 juli 2018 om 09:43

@Timocycling: ik denk dat het voorbarig is om hierover na te denken. Van alle renners die de voorbije jaren grote rondes “bij de vleet” gingen winnen (vb. Quintana, Aru) is het resultaat tot nu toe nogal “povertjes”. Eigenlijk hebben de voorbije jaren enkel Contador en Froome, en ergens ook nog Nibali, dit kunnen presteren. 4 grote rondes winnen in een carrière is eigenlijk al een fenomenale prestatie. Er komt zoveel bij kijken dat een heleboel renners zelfs nooit aan die eerste grote ronde raken. Voor hetzelfde geld valt Dumoulin vanaf nu steevast in de eerste week van elke grote ronde die hij rijdt uit. Dus voor we hem als “vervanger” gaan bestempelen, zou ik wachten tot hij er pakweg 3 gewonnen heeft (wat ik hem overigens zeker zou gunnen!).

xistnc 25 juli 2018 om 09:43

Laatst hoorde/las ik dat Sunweb een lijstje met criteria hanteert, waaraan renners niet mogen voldoen.

Kreuziger en Roche hebben voor Riis gereden. Kangert rijdt voor Vino. Kiserlovski heeft voor beiden gereden. Enzovoorts. Dat maakt de spoeling dun.

BartKT 25 juli 2018 om 09:53

@xistnc Klopt! Ook kijkt Sunweb naar de nationaliteit van de renners. Alle renners uit de selectie komen namelijk allemaal uit landen met het zogenaamde Angelsaksische en Rijnlands model. Dus geen renners uit Zuid-Europa en Latijns-Amerika.

Nils 25 juli 2018 om 09:53

@xistnc: je bedoelt de column van Thijs Zonneveld over waarom Tom alleen rijdt in de bergen. Die column verklaart een hoop. Even Googelen en je hebt ‘m zo gevonden.

Timocycling 25 juli 2018 om 09:57

@sweefie: ik bedoelde letterlijk Froome vervangen en bij Sky gaan rijden. Dan heeft hij een perfecte ondersteuning en kan hij mits hij van pech bespaard blijft hoge ogen gooien. Nu is hij veel te vaak geïsoleerd.

die is ribbedebie 25 juli 2018 om 09:57

Jaaa! Nu al zin in. Een goede knecht bergop erbij zoals Reichenbach. Die heeft al vaker aangegeven het kopmanschap niet te ambiëren en Pinot gaat ook geen grote ronde meer winnen. Hij daalt alleen als een oude oma..

teunster 25 juli 2018 om 09:59

Xistnc dat begreep ik ook. Maar goed Bling heeft voor Rabo gereden en hebben ze ook gekocht dus ergens is er zelfs bij Sunweb ruimte voor vergeving.

mark vv 25 juli 2018 om 10:00

Eens gaat hij hem winnen. Hoe mooi..

sweefie 25 juli 2018 om 10:04

@Timocycling: ah, op die manier. Laat ons hopen van niet, dat zou ook een grote gok betekenen (zelfs voor Dumoulin) naar kopmanschap toe, wat natuurlijk wel handig is als je grote rondes wil winnen.

Beekman 25 juli 2018 om 10:08

Dan zal hij zich wellicht moeten haasten, het Spaanse talent van Sky kan wellicht volgend jaar al uit de verf komen, Froom kan het verschil niet meer zo maken als voorheen, dus… Daarnaast moet je niet verwachten van Kelderman of Oomen dat zij “eeuwig” blijven knechten, die willen ook voor hun eigen kans gaan elders, ik denk niet dat Sunweb hun een super knechten salaris als Sky kan voorleggen.

TomDJ 25 juli 2018 om 10:16

Misschien komt Moscon vrij?

peterwinnen 25 juli 2018 om 10:17

Ik vind de vraag om meer klimmers wat overdreven. Dumoulin mist alleen in het laatste deel van de etappes iemand. Sunweb is meestal tot een paar kilometer onder de top nog wel vertegenwoordig, kragh, ten dam, Geschke. Als Kelderman er was geweest, had je nu al een topploeg. Voeg Oomen en zo’n Australier toe en je zit gebeiteld. Twee man erbij voor de breedte lijkt me meer dan genoeg.

r_nijman 25 juli 2018 om 10:19

Als Sunweb zich inderdaad met haar sterkste renners voor 100% op de Tour richt, hebben ze dan nog extra bergknechten nodig? Oomen-Kelderman-Geschke lijken me daarbij in breedte sterk genoeg. Natuurlijk hebben ze dit jaar pech gehad met Kelderman én niet te vergeten Matthews, die in de meeste bergritten voldoende steun had kunnen bieden aan Tom, als hij niet was uitgevallen. Het probleem zit ‘m eerder in het feit dat Sunweb voor de Giro en/of Vuelta ook renners zullen willen hebben die voor een klassement kunnen gaan. Welke semi-kopman is van onbesproken gedrag, past aldus in het straatje van Sunweb en is bereidt om het kopmanschap op zich te nemen in de Giro en daarnaast de ballen uit zijn broek te rijden voor de echte kopman in de Tour. Dat zullen er maar weinig zijn, denk ik. Wat mij betreft vallen bijna alle renners die eerder bij Sky, in Spaanse of Italiaanse dienst gereden dat al af. Ik denk dan aan namen als Jungels, Buchmann, Meintjes, König. Of een hele gekke gedachtesprong : Geraint Thomas…

Cap 25 juli 2018 om 10:25

“Wij willen natuurlijk ook een keer voor het allerhoogste gaan. En de eindzege in de Tour de France is het summum in het wielrennen”, vertelt Spekenbrink aan De Telegraaf."

Dus deze tour gaat Tom niet meer voor het allerhoogste, neemt genoegen met nog geen 2 minuten achterstand op de gele trui met nog 2 bergetappes en een tijdrit op het programma? Ik snap dat de tour dit jaar niet het hoofddoel was maar nu sta je met een paar dagen te gaan in deze mooie positie vlakbij het "allerhoogste" en ga je roepen dat je volgend jaar een keer voor het allerhoogste wil gaan.

Hele vreemde timing om dit naar buiten te brengen. Handdoek al gegooid?

mackie 25 juli 2018 om 10:26

Ik zie Yung Bubbels wel naar Sunweb komen, Tom en Yung kunnen volgens mij goed met elkaar overweg, YB dan voor de Giro of Vuelta voor eigen s6 en de tour in dienst van. Want echt top(5) GC in de tour zal hij denk ik nooit worden.

r_nijman 25 juli 2018 om 10:27

Thomas heeft natuurlijk zelfs aan de basis gestaan van Sky, dus ik spreek mezelf daar helemaal tegen, maar op de één of andere manier heeft Thomas als één van de weinige Sky-renners mijn symphatie…

theking 25 juli 2018 om 10:27

Wellicht hebben ze van de tourorganisatie wel de toezegging van 2 tijdritten. Bardert zie ik de tour niet winnen in de toekomst en Pinot heeft het niet zo op de tour. De ASO wil wellicht wel eens een andere tourwinnaar.

Cap 25 juli 2018 om 10:28

Met Oomen en Kelderman erbij naast Andersen en Geschke heb je al een aardige ploeg voor bergetappes, maar is de spoeling te dun bij een blessure. Ten Dam moet natuurlijk wel vervangen worden want dat kan echt niet meer. Er moeten minimaal 2 allrounders bij met echt goede klimkwaliteiten.

Overigens wel jammer dat alles op een enkele ronde gaat, het wordt dan zo'n alles-of-niets verhaal voor het seizoen met (te) hoge verwachtingen en teleurstelling ligt op de loer. Beter je kansen spreiden door meer doelen in het jaar te kiezen, dan kan je ook best een leuke Giro of Vuelta meepakken.

Tripodboom 25 juli 2018 om 10:33

Volgend jaar is nog ver! Volgend jaar is Egon Bernal misschien wel kopman, dan liggen de kaarten weer heel anders!

dikkechaap 25 juli 2018 om 10:36

@r_nijman
Met dergelijke strenge selectieregels lijken me ook renners die bij Quickstep hebben gereden uitgesloten.

Slurpie Blauw 25 juli 2018 om 10:42

@Cap
Inderdaad vreemde timing. TD zit er dus kennelijk al doorheen om nog iets te proberen deze tour.

T80JZ 25 juli 2018 om 10:48

Voor degenen die Kelderman blijven noemen: hij valt te vaak, daar kan je niet op bouwen. Hij viel vorig jaar in de Giro en moest uitvallen. Hij viel dit voorjaar en het hele voorjaar was weg. Hij viel tijdens het Nederlands kampioenschap en kan er deze Tour niet bij zijn. Ik ben een fan van Kelderman, maar je kan hem niet beschouwen als een van de super knechten die Dumoulin in de bergen heeft. Daarvoor is er te vaak wat aan de hand. Dus: een extra bonus als hij er wel is, maar een goede klimmer erbij blijft noodzakelijk.

robertus 25 juli 2018 om 10:48

Met proloog en een lange tijdrit kan Tom zomaar kandidaat zijn voor Tourwinnaar 2019.

marprins 25 juli 2018 om 10:49

ik begrijp niet dat deze uitspraak juist nu wordt gedaan door de ploegleiding.. alsof deze tour niet meer te winnen is

vanuit de kantlijn 25 juli 2018 om 10:53

Lijkt een antwoord op het bericht van Bruyneel….

Headlines

Materiaalzone

Populair