Tom Dumoulin niet tevreden na “niet zo’n goede dag”
foto: Sirotti
zondag 6 september 2015 om 09:23

Tom Dumoulin niet tevreden na “niet zo’n goede dag”

Etappe 14 zorgde voor negentien verliesseconden van Tom Dumoulin op klassementsleider Fabio Aru. In het klassement staat onze landgenoot van Giant-Alpecin nog steeds op plek drie, al komen de renners uit de achtergrond dichter en dichter. Over zijn optreden op de mistige klim naar Alto Campoo is Dumoulin niet tevreden, zegt hij tegen de NOS.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

‘Vechten tot de streep’
“Ik had niet zo’n goede dag. Mijn plan was om zo min mogelijk tijd te verliezen. Ik probeerde gewoon in het wiel van Aru te blijven, maar toen hij aanging, ging hij zó hard”, beschrijft de Limburger de versnelling van de leider. “Er kwamen er best nog veel overheen in de laatste kilometer. Of ik in paniek raakte? Nee, ik ben blijven vechten tot de streep.” Daar werd de rekening opgemaakt. Hij verloor seconden op zijn naaste concurrenten Aru, Joaquim Rodriguez, Esteban Chaves en Rafal Majka.

‘Alto Campoo was de makkelijkste klim’
Vandaag en morgen staan nog twee aankomsten bergop op de agenda. “Deze (de Alto Campoo, red.) was de makkelijkste klim van het driedaagse blok”, vertelt Dumoulin. “Morgen en overmorgen (zondag en maandag) zijn nog twee hele steile aankomsten, dus ik neem aan dat Aru dan nog eerder gaat. Als ik niet veel beter word, dan gaat ‘ie nog wel wat meer tijd pakken”, beseft hij.

Dumoulin hoopt dat dit de mindere dag van deze Vuelta was. “Kijk, in drie weken tijd kun je een keer een mindere dag hebben. Negentien seconden op Aru en twintig op Rodríguez; dat valt wel mee hè.”

‘Vuelta is al geslaagd’
Of de dag van gisteren een mindere dag was, zal snel blijken. “Misschien is de daling nu wel ingezet. Maar mijn Vuelta is al geslaagd. Ik ga ervoor vechten. Het kan ook maar zo zijn dat het morgen weer beter is”, sloot hij af na de veertiende etappe.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
6 september 2015 09:31
Laat ons dan maar hopen dat het een slechte dag was.
6 september 2015 09:34
Z'n herstelvermogen wordt nu getest. 20 sec verlies op de leider is dan niet slecht. Maar nu zal blijken of er echt een ronderenner in hem schuilt.
6 september 2015 09:36
Kom op, vasthouden. Iedereen, inclusief De man zelf, heeft gezien dat Aru als een dwaas aanviel, stuk ging en uiteindelijk tijd verloor. Landa is daarnaast een stoorzender in eigen huis.
Ik voorzie net zo'n chaos bij Aru/Astana als in de Giro. Als TD2 het hoofd koel houdt en de benen doen mee, komt het prima in orde.
6 september 2015 09:38
Als de dalende lijn is ingezet is het ook geen probleem. Dan kan hij zich focussen op de tt en zijn tweede ritwinst pakken. Vuelta sws geslaagd
6 september 2015 09:49
Offdays kunnen opgevolgd worden door een alles kunnen dag, zoals de meester zei, hij kan veel beter. Laat ons genieten vandaag Tom, nog maar een weekje doorbijten.
6 september 2015 09:50
Vraag me af of Aru veel eerder durft te gaan, betaalde gisteren bijna de rekening voor zijn vluchtpoging. Daardoor bleef verschil ook beperkt
6 september 2015 09:56
Ik hoop van harte dat TD2 podium gaat "redden". Vooraf aan deze Vuelta was hij echter niet tot de topfavorieten gerekend. En met wat de komende 2 dagen nog gaat komen.....
6 september 2015 09:56
Denk niet dat Dumoulin voor de Vuelta verwacht had, deze evaluerende observatie aan het eind van de 2e week over zich zelf te zullen uitspreken.
Ik hoop met hem dat ze vandaag pas de laatste paar kilometer aangaan en wie weet valt het verlies dan weer mee.
6 september 2015 10:01
als de vuelta al is geslaagd waarom nog blindrijden op mensen als aru. de mannen onder je in de gaten houden spaart misschien krachten en zo aan het einde van de ronde de derde plek met 2 ritwinsten te hebben.
6 september 2015 10:04
De twee komende aankomsten liggen hem veel minder goed dan die van gisteren maar aan de andere kant heeft hij al laten zien slim te kunnen koersen op steile beklimmingen. De tempoversnellingen gaat hij toch niet kunnen volgen. Hoe later ze aangaan, hoe beter het voor hem is.

Een plek in de top 10 en misschien twee overwinningen is ook meer dan iedereen had verwacht.
6 september 2015 10:07
"Tom Dumoulin niet tevreden na “niet zo’n goede dag”"
Goede instelling van Dumoulin. Hij heeft al laten zien dat het een ronderenner is want voorbereiding, herstelvermogen en een team rond hem gebouwd is nog te verbeteren.
6 september 2015 10:15
@jan jansen
Herstelvermogen is niet echt te verbeteren, de voorbereiding en het team wel natuurlijk.
6 september 2015 10:17
@betonmolen
ben je nou helemaal? Misschien is dit zijn enige kans ooit om een grote ronde te winnen. Vechten tot het bittere einde. Nog maar 2 bergritten overleven en hopen op een slechte dag van aru.
6 september 2015 10:27
@betonmolen
Als je een gezonde winnaarsmentaliteit hebt (wat Dumoulin wel heeft) en je zicht hebt op podiumplek of zelfs winst in de Vuelta ga je toch niet denken "het is goed zo" en het maar laten gaan.
@ TeamNL
Inderdaad is een plek in de top 10 meer dan iedereen (en hijzelf) had verwacht. maar de realiteit in de koers heeft zijn verwachtingen en die van anderen veranderd. Zo gaat dat nou altijd.
6 september 2015 10:32
Vond het geen slechte dag. Van te voren had ik Dumoulin nooit zo dicht verwacht tussen de klassementsrenners. Mij verbaasd hij nog elke dag om zich zo te handhaven tussen de groten.
6 september 2015 10:33
Hij rijd een veel betere tijdrit dan alle mannen om hem heen. Knokken de komende twee dagen en proberen gewoon geen tijd te verliezen. Als het lukt de komende dagen geen tijd te verliezen dan wint hij deze Vuelta in de tijrit. Dan pakt die gewoon minuten op Aru en purito.
6 september 2015 10:43
@marszzz
Moet je daar een winnaarsmentaliteit voor hebben (wat dat dan ook moge zijn, typisch Nederlands woord)? Ik denk niet dat er een renner is die na 2 weken op het podium staat en het gewoon laat lopen.
6 september 2015 10:44
Ik denk dat deze slechte dag over een paar weken, toch anders gezien gaat worden. Dat dit geen slechte dag was.
Ze rijden helemaal niets bij hem weg.
Ze hebben wel laten zien wat ze in huis hebben, maar dat viel best tegen.
Aru deed zich zelf bijna de das om, die zal vandaag later gaan. Hopelijk blijft Tom cool, en durft hij op tijd zijn eigen tempo te rijden, dat is prima berg op. Kijk nog maar eens wie er bij hem in het wiel blijven.
6 september 2015 10:47
Als je kijkt hoe gezapig de etappe tot halverwege de slotklim werd afgelegd, is 19s verliezen veel. Maar als je zag hoe steil die laatste 2km was vanaf het skistation naar de finish, dan is het gewoon weinig. De vijf man vooruit pakten de boni's weg, ik snap echt niet hoe je hier 'niet tevreden' mee kunt zijn. Hij mag er juist trots op zijn en volgens mij klinkt dat ook gewoon door in wat hij zegt.

Aru had volgens mij beter helemaal tot dat laatste steile stuk kunnen wachten. Nu pakt hij én te weinig tijd én zit hij met de twijfel of hij wel goed genoeg is. Quintana kan de komende dagen/week een bondgenoot worden, maar kan hem ook over zijn theewater laten gaan en dan kan hij nog veel tijd verliezen - ook op Dumoulin die keurig zijn eigen tempo rijdt.
6 september 2015 10:51
@batchieboy
Een tijdrit in de derde week is een vreemd beestje, de echte tijdrijders kunnen daar door het ijs zakken.
6 september 2015 10:57
Prima reactie van Tom. Hij moet vooral niet gaan zeggen dat het geweldig ging en dat hij dik tevreden is. Laat de anderen vooral denken dat ze niet meer op je hoeven te letten.
Of Aru vroeger durft, is inderdaad maar de vraag, zoals hierboven al is opgemerkt. Hij kwam zichzelf keihard tegen. Bovendien hebben anderen er minstens zoveel belang bij om hem terug te halen. Misschien wordt Quintana wel de belangrijkste tegenstander, want die gaat nog wel tijd pakken en is ook een prima tijdrijder.
6 september 2015 11:01
Niet tevreden over zijn slechte dag, wel tevreden over het resultaat.
Rustdag voor de tijdrit kan gunstig voor hem zijn.
6 september 2015 11:28
Na de vorige 'slechte' dag, won hij de dag daarop. Tom lijkt een diesel die een bergrit nodig heeft om er weer even in te komen. Ik ben benieuwd naar de komende twee dagen.
6 september 2015 11:47
@Tuubke
Zoals Aru in zijn interview na de race al aangaf is hij vooral bang voor Dumoulin: (Well wrapped up against the intense cold Aru insisted that he was, “not worried that Purito and Nairo could follow me. I was doing my own race and I wanted to get as much time as possible on Dumoulin.”)
Ik zie dat wel als een heel groot compliment voor Tom én als Aru niet oppast zakt hij nog écht een keer door de bodem heen. Ik hoop dat dat gebeurt, zou me niks verbazen bij zo'n jonge renner.
6 september 2015 12:01
Tom verloor gisteren 20 seconde op GC concurrenten (op Quintana 25 seconde, maar die staat op dik 2 minuten) Met één TT en 3 bergritten voor de boeg zie ik Tom minimaal 3de worden. Eerste lijkt me niet, want als hij rood pakt in de tijdrit dan wordt hij de hele 20ste etappe aangevallen van alle kanten omdat hij na de eerste berg al geïsoleerd zit. Dus tweede dan maar :-)
Ik weet dat het optimistisch overkomt, maar als je gaat rekenen dan staat Tom voor de start van de tijdrit op 1 1/2 minuut van Aru, op 1 minuut van Rodriguez en gelijk met Chaves en Majka.

Reacties zijn gesloten.