Tom Dumoulin na tweede plaats: “Bevestiging van wat ik vorig jaar gedaan heb”

Tom Dumoulin na tweede plaats: “Bevestiging van wat ik vorig jaar gedaan heb”

foto: LaPresse

zondag 27 mei 2018 om 20:22

Tom Dumoulin is realistisch na de laatste etappe van de Giro d’Italia. Na zijn eindoverwinning van vorig jaar eindigde hij op de tweede plaats achter Chris Froome. “Ik zie dit als een bevestiging van wat ik vorig jaar heb gedaan”, zegt hij na afloop in het flashinterview.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier!
Bestel nu jouw exemplaar

“Ik ben heel blij en trots op mezelf en op m’n team. Je kan ze nu eenmaal niet allemaal winnen, dus ik ben hier heel tevreden ermee. Ik heb geen spijt van beslissingen tijdens de koers”, aldus Dumoulin, die bij Eurosport nog wel iets recht wilde zetten over dat hij in de koninginnenrit niet op Reichenbach had moeten wachten. “Dat zeiden jullie!”, doelt hij op de media.

Wachten op Reichenbach? “Daar sta ik nog steeds achter”
“Dat heb ik nooit gezegd en daar ben ik het ook niet mee eens. Daar heb ik een bewuste keuze gemaakt om op Reichenbach te wachten, zodat ik hem en Pinot mee kreeg om te helpen. Het was nog 75 kilometer. Als ik het een 1-tegen-1-gevecht maak tegen Froome, dan ga ik het verliezen, want hij was op de Finestre al beter. Ik dacht, mijn enige kans is als we samenwerken en hopelijk krijgt hij in de vallei een klap. Maar dat gebeurde niet. Achteraf had je beter alleen kunnen rijden, maar ja… Op dat moment maakte ik de allerbeste beslissing en daar sta ik nog steeds achter. Het is gelul van de media… Daar heb ik mij best wel aan gestoord. Wat zeiken jullie nou eigenlijk, want het is gewoon niet waar.”

Credits naar Froome
“Ik sta sinds dag twee op de tweede plek. Het zij zo”, blikt hij terug. “Froome heeft deze week gewoon iets bijzonders laten zien, dus daarvoor moet hij de credits krijgen. Nu ga ik een paar biertjes drinken, net zoals vorig jaar. Daarna rust en dan zien we wel weer”, laat Dumoulin weten. Vrijdag start hij nog wel in de Hammer Series in zijn Limburg. Het is de bedoeling dat hij naar de Tour de France gaat, maar in welke rol dat zou zijn moet nog bepaald worden.

Dit artikel delen:

51 Reacties

ikbenprocycling 27 mei 2018 om 20:25

Hij heeft zichzelf gejinxd met die ‘giro…twice’

Scibby 27 mei 2018 om 20:25

Ach ja Tom, het is nog altijd makkelijker roepen vanaf de bank, of al typend achter je scherm. Je hebt hier gewoon een dijk van een prestatie neergezet met je team, ik heb prachtig van kunnen genieten.

Leidsejonguhhh 27 mei 2018 om 20:28

Ja, ik vind dat je misschien iets sterker voor de dag had kunnen komen in de eerste bergetappes, daar verloor je misschien net iets teveel. Toen je op Reichenbach aan het wachten was begreep ik goed, anders moest je 70km zelf gaan opknappen tegen een ontketende Froome. Plus de tweede tijdrit had ook iets beter gekund, misschien wel 30sec meer kunnen pakken als je daar echt goed was. Maar goed het was een uitputtende Giro, waar veel slachtoffers zijn gevallen. Tom is blijven staan en drie weken constant geweest. Alleen als die wilde winnen had hij misschien net dat beetje extra moeten hebben. Nu de focus op de Tour, zou mooi zijn als hij daar sinds ‘de Breuk’ weer het geel naar Nederland brengt.

hartstikkebedankt 27 mei 2018 om 20:36

De meest constante ronde gereden van iedereen, een topprestatie om na de winst van vorig jaar opnieuw op het podium te eindigen! We hebben gezien wat een off day kan opleveren…

T80JZ 27 mei 2018 om 20:38

Dumoulin hoger niveau dan vorig jaar maar zonder absolute topvorm. Hij heeft bijvoorbeeld geen enkele keer gezegd dat hij geweldige benen had of dat hij zich super voelde. Het geeft aan dat hij verder is gegroeid als renner, maar ook dat er meer in had gezeten.

Met sterkere ploeg had hij gewonnen. Op de beslissende momenten had hij geen steun, behalve afgelopen zaterdag door Oomen. Froome heeft die steun wel gehad, dat maakt het verschil.

peterwinnen 27 mei 2018 om 20:49

Top gereden Tom. Alleen niet gaan afgeven op de media. Het wielrennen mag de media op de blote knieën danken dat ze na al het bedrog en gedoe überhaupt nog aandacht aan de sport schenken. Een beetje kritische vragen of analyses die je niet helemaal welgevallig zijn, op de koop toenemen lijkt mij. Indirect betalen de media je salaris.

oscarito1908 27 mei 2018 om 20:51

Betwijfel of hij met een sterkere ploeg wel had gewonnen. Sky vond ik ook niet zo dominant als anders.

theking 27 mei 2018 om 21:04

Stel dat Dumoulin met kunst en vliegwerk de trui vrijdag had kunnen behouden. Dan had Froome deze op de zaterdag wel gepakt. Die was bergop veruit de sterkste het laatste weekend. Tweede is een prima resultaat en Oomen heeft laten zien uitermate geschikt te zijn voor een ronde van 3 weken.

Koel 27 mei 2018 om 21:15

@peterwinnen – 27 mei 2018 om 20:49
Mart Smeets van die media heeft jarenlang aan het bedrog en gedoe meegewerkt en er geld aan verdiend met de boeken over zijn – voormalige – vriend Lance Armstrong.
Daarnaast bepaalt de media niet wat wel of niet goed voor het volk is, zij moeten berichten, dat doen ze toch ook over de politiek e.d……

Tjong28 27 mei 2018 om 21:23

puike prestatie, maar het had in de laatste rit beslist moeten worden omdat het verliezen van 3,5 minuut op vrijdag onnodig was :)

guyremgabdel 27 mei 2018 om 21:25

Ik stel vast dat : TD de Giro verloren heeft met 40 sec. Jawel 40 want die 6 extra’s van gisteren kwamen er gewoon omdat hij het liet lopen tijdens de laatste honderden meters. Die 40 zijn er eigenlijk maar 20 want Froome wint 2x 10sec boni door 2 etappes te winnen. De verdienste van Froome maar toch. Uiteindelijk beslissen slechts de overige 20 sec over winst of verlies in de Giro. Ik denk dat jullie Tom daar toch nog eens zal over nadenken waar hij die 20 sec heeft laten liggen (of niet genomen heeft).

KnightBiker 27 mei 2018 om 21:26

@leidsejonghuhhh
Sinds De Breuk? Zoetemelk is nog immer De laatste…

ah-ja 27 mei 2018 om 21:27

Kom op maar Tom nu alles op de Tour! Alhoewel hij er vorig jaar niks meer van bakte in de ronde van Zwitserland. Maar de Tour start dit jaar ook week later – door iets met foetbal – en hij is jaar ouder, dus misschien ook echt gegroeid.

Belkin 27 mei 2018 om 21:30

We morgen verdomd trots zijn op zo’n renner. Ik heb liever onze Tom met zijn tweede plek dan de eerste plek met een sluier van verdachtmakingen.

Bettinwel 27 mei 2018 om 21:34

Fenomenaal gereden!!! Alleen iets meer uitgaan van eigen kracht (afdaling) en het allerhoogste is slechts een kwestie van tijd.

tetedelacourse 27 mei 2018 om 21:36

Klasbak Tom. Het zal wat rustiger zijn voor zijn huis ook dit jaar, hoeft ie daarover ook niks “verkeerds” te twitteren. Ik heb op het puntje van mijn stoel gezeten deze Giro, en daar had Tom alles mee te maken. Die biertjes zijn heb gegund, proost!

Lage rugpijn 27 mei 2018 om 21:38

@knightbiker: Laatste geletruidrager?

Pédaleur de charme 27 mei 2018 om 21:44

Francesco Moser is in z’n blog in de Gazzetta ook erg lovend over Tom. ‘Applaus voor hem. Knap wat hij laat zijn op een parcours dat hem niet op het lijf geschreven was. Het parcours was te veel gericht op de pure klimmers, er hadden minimaal twee lange tijdritten in moeten zitten om het meer in balans te brengen.’

Jungle Man 27 mei 2018 om 21:44

Uit het feit dat pinot en yates compleet uitgepierd zijn , kan afgeleid worden dat dit een loodzware koers is geweest. Dumoulin kan met recht trots zijn op zijn prestatie

Pédaleur de charme 27 mei 2018 om 21:54

@guyremgabdel
Misschien had Tom vrijdag wat seconden kunnen winnen door niet op Reichenbach te wachten. Hij was dan zaterdag zeker nog vermoeider geweest dan hij nu al was. En zelfs nu had ik het gevoel dat Froome, als het echt nodig was geweest, ook zaterdag nog flink wat tijd op Dumoulin had kunnen pakken.

Ik heb begrepen dat Froome in de woensdagetappe even in een groepje achter Yates en Dumoulin zat. Ik weet niet hoeveel ploegmaten hij toen om zich heen had, maar het zou kunnen dat daar een kansje heeft gelegen om Froome uit te tellen voor de koninginnenrit.

Romāns Vainšteins 27 mei 2018 om 21:56

Mij lijkt het niet dat Dumoulin nu in de tour gaat starten. De vuelta ziet er dit jaar uit als iets wat hij wel aankan. Weinig ITT (40 in totaal, ietsie minder dan hier) maar qua bergen minder bizar. Zou wel mooi zijn mocht hij het idee hebben opgevat om die rode trui toch nog eens te gaan halen.

Jacco van Stierop 27 mei 2018 om 22:08

Geweldige prestatie van Dumoulin, ongeacht hoe de eindrangschikking van deze Giro uiteindelijk in de geschiedenisboeken zal komen.
Voor mij heeft hij vooral bevestigd ook een hele goede klimmer te zijn. Als je alles wat bergop ging in deze Giro bij elkaar neemt heeft Dumoulin het van iedereen, inclusief Froome, het snelst afgelegd.
Lijkt me wel dat zijn ploeg meer moet investeren in de ondersteuning.

Tijmuh 27 mei 2018 om 22:22

We mogen zeer trots zijn op onze Tom. Hij heeft zich absoluut gevestigd als een ronderenner van formaat, heeft heel constant gefietst en wordt hier knap tweede achter een (ontketende) Froome in een zware Giro. Dat (ervaren) ronderenners als Yates, Pinot, Chaves en Aru niet konden standhouden in de top van het klassement en volledig door het ijs zakken, getuigt daarvan.

Sonsbach Allstars 27 mei 2018 om 22:35

TD heeft bevestigd als complete en als top ronderenner. Als sterkste tijdrijder en 1 van de beste klimmers. Rijd ook erg geconcentreerd op dat ene slippertje in de afdaling na. Parcours was helaas niet op zijn maat. En helaas voor hem is de trend ook minder tijdrit kilometers en meer (extreme) beklimmingen. Maar dan nog, als je ziet dat hij slechts 40 seconden tekort komt en hij bovendien nog de leeftijd heeft om progressie te maken. Een NL topper die we mogen koesteren.

xistnc 27 mei 2018 om 22:37

@abdel
En die 20s zijn er eigenlijk 10, omdat Dumoulin zelf ook af en toe wat boni’s raapte. En die 10s zijn er eigenlijk nul, omdat Dumoulin juist géén boni’s kreeg voor zijn TT-zege in Jeruzalem. En met de 4s boni die hij eigenlijk had moeten krijgen voor de lange tijdrit, wint hij dus eigenlijk de Giro met 4 seconden!

Net binnen

Populair

Materiaalzone