Tom Dumoulin na tweede plaats: “Bevestiging van wat ik vorig jaar gedaan heb”
foto: LaPresse
zondag 27 mei 2018 om 20:22

Tom Dumoulin na tweede plaats: “Bevestiging van wat ik vorig jaar gedaan heb”

Tom Dumoulin is realistisch na de laatste etappe van de Giro d’Italia. Na zijn eindoverwinning van vorig jaar eindigde hij op de tweede plaats achter Chris Froome. “Ik zie dit als een bevestiging van wat ik vorig jaar heb gedaan”, zegt hij na afloop in het flashinterview.

“Ik ben heel blij en trots op mezelf en op m’n team. Je kan ze nu eenmaal niet allemaal winnen, dus ik ben hier heel tevreden ermee. Ik heb geen spijt van beslissingen tijdens de koers”, aldus Dumoulin, die bij Eurosport nog wel iets recht wilde zetten over dat hij in de koninginnenrit niet op Reichenbach had moeten wachten. “Dat zeiden jullie!”, doelt hij op de media.

Wachten op Reichenbach? “Daar sta ik nog steeds achter”
“Dat heb ik nooit gezegd en daar ben ik het ook niet mee eens. Daar heb ik een bewuste keuze gemaakt om op Reichenbach te wachten, zodat ik hem en Pinot mee kreeg om te helpen. Het was nog 75 kilometer. Als ik het een 1-tegen-1-gevecht maak tegen Froome, dan ga ik het verliezen, want hij was op de Finestre al beter. Ik dacht, mijn enige kans is als we samenwerken en hopelijk krijgt hij in de vallei een klap. Maar dat gebeurde niet. Achteraf had je beter alleen kunnen rijden, maar ja… Op dat moment maakte ik de allerbeste beslissing en daar sta ik nog steeds achter. Het is gelul van de media… Daar heb ik mij best wel aan gestoord. Wat zeiken jullie nou eigenlijk, want het is gewoon niet waar.”

Credits naar Froome
“Ik sta sinds dag twee op de tweede plek. Het zij zo”, blikt hij terug. “Froome heeft deze week gewoon iets bijzonders laten zien, dus daarvoor moet hij de credits krijgen. Nu ga ik een paar biertjes drinken, net zoals vorig jaar. Daarna rust en dan zien we wel weer”, laat Dumoulin weten. Vrijdag start hij nog wel in de Hammer Series in zijn Limburg. Het is de bedoeling dat hij naar de Tour de France gaat, maar in welke rol dat zou zijn moet nog bepaald worden.

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2018 22:38
The Reichenbach fall... Dat is het relaas.

Een fantastische aflevering van Sherlock!
27 mei 2018 22:47
Hij geeft aan dat het achteraf beter was om niet op reichenbach te wachten, maar ter plekke zonder kennis achteraf wachten de beste beslissing was. Helemaal mee eens.
Net als de rest van de media. Dus waarom zo onrespectvol?
27 mei 2018 23:17
Fantastische prestatie! Wat voor mij het mooiste is is dat hij heeft bewezen een echte grote ronderenner te zijn. Deze Giro was misschien wel 1 van de zwaarste rondes van de afgelopen jaren. En gewoon tweede worden.

Het is toch heerlijk dat we na zoveel jaar eindelijk een Nederlandse ronde renner hebben die mee doet voor her ere metaal! En nog klagen ook dat hij niet twee jaar op rij wint. Voor hem was überhaupt een Nederlandse podium plaats in een grote ronde al 27!! Jaar geleden en winst van een grote ronde 37!!! Jaar.

Ik kan niet wachten tot de komende jaren iig! We gaan wellicht nog wel een tour de france overwinning zien van Tom!
27 mei 2018 23:18
1 giro, 1 vuelta, 1 tour, fiets in de wilgen.

Het is geen maniak maar een een toptalent, die doen dat zo.
27 mei 2018 23:23
Dumoulin is een degelijk renner maar ik zie hem niet veel grote rondes winnen. Daarvoor verliest hij altijd net te veel tijd in het klimwerk, vooral zware bergritten met cols verspreid over de hele etappe zijn een probleem. Hij zal zich moeten richten op grote rondes waar er zoveel mogelijk tijdritkilometers in voorkomen. Ik zal het ook nog moeten zien hoe hij in een Tour presteert, want de druk in de Tour is vele malen groter dan in de Giro en de Vuelta. En laten de Fransen ook niet al te gul zijn met tijdritkilometers, vrees ik voor de zaak...
27 mei 2018 23:27
Nog een tour na deze giro? Das toch roofbouw...?
27 mei 2018 23:33
@max1. Op wie heeft hij deze giro dan zoveel tijd verloren bergop?
27 mei 2018 23:34
Volgens Max1 is dumoulin een degelijke renner,nou vraag ik me toch af wat versta je onder degelijk..Tom is al verder op zijn 27,5 jaar en heeft meer gewonnen dan froome op die leeftijd .
En als je al de bergritten bekijkt hoort hij ook bij de allerbeste,dus in welk rijtje van degelijke renners plaats jij dumoulin dan ???dumoulin is een groot renner en geen degelijke Maxie
28 mei 2018 00:00
Vreemd dat steeds weer zijn kwaliteit ter discussie wordt gesteld. Hoeveel Nederlandse renners wonnen een grote ronde? Zegge en schrijve drie (die andere twee wel een meer). Dat zegt genoeg. Je kunt natuurlijk overal een issue van maken.
28 mei 2018 00:44
@max1
Als Sir Bradley Wiggins de Tour kan winnen, dan kan Dumoulin dat ook.
28 mei 2018 00:53
@max1 - mits er een degelijke tijdrit inzit zal Dumoulin echt te weinig verliezen in de bergen om kansloos te zijn voor De zege, (zie indurain, en Dumoulin is een betere klimmer dan Indurain was) en daar bij komt dat de bergen in de Tour de France echt een stukje Meer op Het lijf van Dumoulin zijn geschreven. (De Giro is echter veeel leuker, dus Ik ben blij dat Tom graag De Giro doet)
28 mei 2018 01:24
Prachtige prestatie, maar toch blijf ik erbij dat hij de kans de Giro een 2e keer te winnen heeft laten liggen. Froome mocht dan wel supersterk zijn, maar drie minuten goed maken is toch wel iets anders. Weet niet of de ploegleiding van Sunweb in de vrijdag etappe Dumoulin wel goed heeft geinformeerd over de tijdverschillen en niet heeft aangegeven het tempo te verhogen al vanaf de start van de afdaling ven de Finestre.
Denk toch dat dat een tactische fout was.
28 mei 2018 07:26
Er gebeuren nog steeds rare dingen in de wielersport. Zat gisteren Sastre op Alpe d'Huez 2008 te kijken, en die gast rijdt gewoon twee minuten en een kwart weg van Evans, Valverde en Mentsjov. Die zagen eruit als waggelende eenden, terwijl Sastre een tijdrit leek te rijden.
28 mei 2018 08:34
Achteraf gezien moet Sunweb toch ook eens terugblikken op hun keuzes. Ik ben ervan overtuigd dat Dumoulin hier had gewonnen als Kelderman als knecht gestart was.
28 mei 2018 08:38
@WernerFranke Kelderman is geblesseerd
28 mei 2018 08:50
De sterkte van de ploeg speelt zeker mee. In de eerste helft van de ronde heeft Froome het verlies tot 3 minuten kunnen beperken met hulp van zijn knechten, terwijl Tom alleen maar finales reed met af en toe het gezelschap van Oomen.
28 mei 2018 09:18
Dumoulin heeft het super gedaan met wat hij heeft. Froome heeft op zijn slechte momenten te weinig verloren omdat hij altijd Sky in steun heeft. Yates had de beste ploeg van allemaal maar zakt er zelf doorheen, anders laten zij Froome geen 3 minuten wegrijden en wint Yates. Ik denk dat zelfs Pinot meer steun heeft gehad. Dumoulin doet het meest op eigen kracht, kwam in elke bergrit bij de eersten boven (ook met tijdverlies) en had twee goede tijdritten. Overall de meest allrounde en constante renner. Het niet hebben van een ploegmaat waar je hem het meeste nodig heeft en waar Froome die (of zelfs meer) altijd wel heeft dat maakte uiteindelijk het verschil. Froome heeft slim gebruik gemaakt van het verschil in ploegsterkte.
28 mei 2018 09:24
@WernerFranke
Kelderman als knecht in plaats van Oomen? Heb je de derde week goed naar Oomen gekeken?
28 mei 2018 09:32
@grootverzet
Dumoulin heeft op de eindbalans minder dan een minuut achterstand op Froome. Hoezo een zwakkere ploeg? Hoezo alles op eigen kracht? Hoezo geen helper in de bergen? Hoezo geen ploegmaat voorin? Oomen ook niet zien rijden zeker ?
28 mei 2018 09:43
'Ik zie hem niet veel grote rondes winnen...', wordt hier gezegd, met het gevoel alsof je zomaar even een grote ronde wint. Dat hij er 1 pakt is al van grote klasse. Alles wat volgt, is meegenomen.
28 mei 2018 10:03
Het was op dat moment de juiste beslissing om op Reichenbach te wachten? Als hij met een topafdaling zoals die na het poepincident vorig jaar het verschil van 40 aan de top terug bracht naar rond de 20 seconden, dan hadden de zuid amerikanen wél meegereden omdat de ritzege weer binnen handbereik kwam. En anders begint Tom in zn eentje met 20 seconden in plaats van samen met Reichenbach met 1:40 achterstand aan de laatste 70 km. Ik zou wel weten als toptijdrijder welke optie ik predereerde. Dumoulin reed de slotklim alleen en verloor daar niks meer op Froome...
28 mei 2018 10:16
tom had alleen de pech van de samenstelling van dat groepje,als daar carapaz of lopez alleen hadden gezeten dan had of carapaz of lopez wel meegereden voor het jongerenklassement,en pozzovivo verloor te snel tijd waardoor pinot het ook niet meer nodig vond ! en met een beetje mazzel had oomen nog meegezeten..dit waren de momenten waardoor tom in 1uurtje de giro verloor !
28 mei 2018 10:16
@peterwinnen: precies dat inderdaad. Voor het gemak wordt even vergeten dat het voor afgelopen jaar een eeuwigheid was geleden dat er uberhaupt een NL renner podium had gereden. Al wint ie er nul meer, dan nog is Tom legendarisch.

Met hetzelfde gemak wordt na jaren menig andere NL renner afgefikt. We vergeten zo snel he.

@Sooike: Waar zegt Werner "in plaats van Oomen?". Iets met lezen...
28 mei 2018 10:30
https://speld.nl/2018/05/27/tom-dumoulin-wint-giro-voor-niet-astmapatienten/

:)

@t731 Op dat moment was dat inderdaad de beste beslissing. Achteraf is het makkelijk praten, en ik ben er niet zo zeker van dat een carapaz en lopes mee hadden geholpen in welke situatie dan ook. Je kunt nog 100 andere scenario's verzinnen: misschien waren ze allemaal gecrasht a la Kruijswijk als ze die afdaling met gevaar voor eigen leven hadden gereden
28 mei 2018 11:28
Prima gedaan, maar ik sluit me bij De Cauwer aan "Als ik zijn ploegleider was geweest, had ik hem aangeraden om dit jaar de Giro niet te rijden en wel de Tour."

Reacties zijn gesloten.