Tom Dumoulin kiest opnieuw voor de Giro d’Italia
Foto: Cor Vos
dinsdag 4 januari 2022 om 07:00

Tom Dumoulin kiest opnieuw voor de Giro d’Italia

Tom Dumoulin gaat zich dit jaar opnieuw op de Giro d’Italia richten. Diverse bronnen hebben dit aan WielerFlits bevestigd. In de Italiaanse ronde wil hij opnieuw voor een goede klassering in het eindklassement gaan. Al wil hij daar na de afgelopen mindere seizoenen geen positie op plakken. Het is vooralsnog niet de bedoeling dat Dumoulin de combinatie Giro d’Italia en Tour de France gaat doen.

Voor de vijfde keer in zijn carrière gaat de kopman van Jumbo-Visma van start in de Giro d’Italia. In de Italiaanse ronde wist de Limburger veel mooie successen te behalen. In 2016 maakte hij zijn eerste kennismaking met de Giro door direct het maglia rosa in de proloog in Apeldoorn te veroveren. De eindzege in de Ronde van Italië in 2017 is natuurlijk zijn absolute hoogtepunt. Een jaar later sloot hij de Giro achter Chris Froome af als tweede. In 2019 was de Giro d’Italia echter het begin van een lange lijdensweg nadat hij in de finale van de vierde rit naar Frascati ten val kwam en daarbij een slepende knieblessure opliep. In totaal wist Dumoulin vier ritten te winnen en liefst zestien dagen de roze leiderstrui te dragen.

De zege in Oropa noemt Dumoulin een van zijn beste drie dagen op de fiets – foto: Cor Vos

De Maastrichtenaar heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een grote liefde voor de Italiaanse ronde en voor het land Italië koestert. Hoewel het winnen van de Tour de France zijn grootste uitdaging als wielrenner is, spreekt zijn hart altijd voor een deelname aan de Giro d’Italia.

Logische keuze
Zeker na de afgelopen drie moeilijke jaren is deelname aan de Giro d’Italia ook een logischere keuze dan starten in de Tour de France. Het afgelopen jaar heeft hij enkel de Tour de Suisse en de Benelux Tour als rittenkoersen in de benen. Voor zichzelf zal de inmiddels 31-jarige Dumoulin eerst weer het goede gevoel in een grote ronde moeten zien terug te winnen. In de Giro kan hij op het kopmanschap rekenen binnen het sterke Jumbo-Visma collectief, terwijl hij in de Tour de France zeker Primoz Roglic boven zich zou moeten dulden en Jonas Vingegaard en Steven Kruijswijk naast zich.

De knieblessure in de Giro van 2019 – foto: Cor Vos

De Giro d’Italia 2022 start op vrijdag 6 mei in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. In de ronde staan twee tijdritten op het programma van in totaal slechts 26,3 kilometer. In totaal kent de ronde liefst zeven bergritten, waardoor het vooral een ronde van de klimmers lijkt te worden.

Tot dusver hebben Miguel Angel Lopez, Vincenzo Nibali, Sergio Higuita, Mikel Landa, Richard Porte, Bauke Mollema, Giulio Ciccone, Alejandro Valverde, Simon Yates en vermoedelijk het INEOS Grenaderis tweetal Richard Carapaz en Tao Geoghegan Hart aangegeven de Giro d’Italia te willen rijden.

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
4 januari 2022 13:27
Laat TD zijn giro maar maximaal vullen met de leiderstrui ook nog na de laatste etappe.
Ik wens 'm te beste en ga ervan genieten.
4 januari 2022 14:30
Ik vind het een mooie en logische keuze van Dumoulin en zijn ploeg. Hij wil zelf graag kopman zijn, maar het is niet logisch om dat in de plaats van Roglic en Vingegaard te doen. Hij houdt van de Giro. Okay, het parcours is niet ideaal, maar de concurrentie is ook minder sterk. Wel zou ik Foss achter de hand houden als schaduwkopman, want niemand weet hoe sterk Dumoulin anno 2022 precies is.
4 januari 2022 16:23
Quote:
De beste NL rijdt voor BE.
De beste BE rijdt voor NL.
De beste IT rijdt voor BAH.
De beste FR rijdt voor BE.
De beste US rijdt voor NL.
De beste AU rijdt voor BE.
De beste DE rijdt voor UAE.
De beste UK rijdt voor BE.
De beste RU rijdt voor KAZ.
De beste NO rijdt voor BE.


We krijgen hier zomaar een hoop transfernieuws te lezen. Zo scvhijnt Powless dus terug te zijn bij Jumpno of die rijdt bij DSM; Ga ik ervanuit dat AU australië is en dat houdt in dat O'Connor, Matthews, Porte of Haig van ploeg is veranderd. Schijnt Vingegaard of Honoré verkast te zijn naar UAE Of zou Mads Pedersen zijn daarheen zijn verkast Schijnt er sowieso een topper uit Groot Brittannië (de broertjes Yates, Hayter, Pidcock of wellicht toch Thomas bij een Belgische ploeg te hebben getekend en heeft Vlasov er toch voor gekozen voor Astana te gaan rijden.
    4 januari 2022 17:40
    Van der Poel
    Van Aert
    Colbrelli
    Alaphilippe
    Kuss
    Ewan
    Bjerg
    Cavendish
    Vlasov
    Kristoff

    Wordt er bedoeld denk ik door betreffende auteur. Het zou niet mijn lijstje zijn eerlijk gezegd. En zoals je aangeeft rijd Vlasov idd al in Duitse loondienst. ;)
    4 januari 2022 20:05
    Bjerg de beste Deense renner lijkt me onwaarschijnlijk... Vingegaard en Honoré hebben vorig jaar veel meer laten zien... Vraag me zelfs af of Bjerg de nummer 3 is. Skjelmose komt eraan en ook Kron vind ik al beter. En dan hebben we nog Valgren en wellicht Fuglsang, al is die wel op de weg terug.
    4 januari 2022 21:46
    Vingegaard, Honore? Zijn we eventjes de winnaar van de Ronde van Vlaanderen (Kasper Asgreen) vergeten. Bjerg komt niet in de buurt van de top 5 van Denemarken. Jij hebt renners zoals Asgreen, Cort, Valgren, Vingegaard, Honore, Pedersen en zelfs nog Fuglsang, SKA en superknecht Michael Morkov dat allemaal hoger in te schatten zijn.
    5 januari 2022 07:46
    Op basis van de UCI ranking is het: Vingegaard, Asgreen, Honoré, Pedersen, Cort, Valgren, Fuglsang, Skjelmose, Morkov, Kron, Kragh Andersen, Wurtz en dan op plek 13 eindelijk Bjerg.
    5 januari 2022 08:33
    Op basis van de UCI-ranking moeten het ook Adam Yates, Porte en Powless zijn. ;-)
    5 januari 2022 09:54
    DE is Duitsland, Denemarken is DK en doelde daarmee op Ackermann :-)
    Denen kon sowieso niet want die hebben geen eigen wielerploeg op de twee hoogste niveau's.

    Maar welke namen je invult maakt op zich eigenlijk zelfs niet uit.
    Je kan ze gerust vervangen door Mollema, Nizzolo, Porte, Bardet, Sivakov,Trentin, ...

    Het enige topland waar de toppers nog vrij consequent voor een ploeg uit eigen land uitkomen is Spanje maar ook daar is het al aardig aan de waggel met de Spaanse enclaves bij Astana en Cofidis, Landa, LL Sanchez en Bilbao bij Bahrain en vooral de jonge toptalenten Ayuso, Rodriguez en Lopez die ook het buitenlandse pad hebben verkozen. Eventueel zou je er UK en DE nog kunnen bijrekenen, maar ook daar rijden bv Cavendish, Yates en Carthy niet voor INEOS en Ackermann, Degenkolb,... niet voor Bora.

    De tijd dat de beste Belgen standaard bij Lotto, de beste NL bij Rabo, de beste IT bij Saeco/Lampre/Liquigas/..., de beste DE bij Telekom,... reden ligt gewoon al hele tijd achter ons.
4 januari 2022 16:30
Laatste alinea... Is het echt Richard Porte? Klinkt namelijk heel raar
    4 januari 2022 17:49
    Het liefdeskind van Richie en Carapaz?
4 januari 2022 20:45
ik wens tom veel fiets plezier en dank voor dat we komende giro weer vje mogen genieten ongeacht wat sommige azijn pissers hier zeggen
4 januari 2022 21:18
Prima keuze. Die is al lang met deze giro bezig. Als het hoofd goed blijft en pech uit blijft gaat ie in vorm zijn. Een dumoulin in vorm rijdt gewoon met de beste mee
5 januari 2022 00:41
Ik hoop ook op een mooi ploegje voor Tom

Dumoulin, oomen ,harper, bouwman, Foss, affini, van Emden, Gesink

Heb je dit mooi in de tour
Roglic, kruijswijk, kuss, vinegaard, van Aert, Dennis, Teunissen, Laporte

En dan in de vuelta:
Roglic, Kuss, vinegaard, eenkhoorn, Benoot, Hofstede, van hooydonk, Dennis

Tjonge wat een ploegen op papier
    5 januari 2022 10:06
    Ploegen op asfalt verschillen vaak van die op papier
    6 januari 2022 01:43
    Dus Roglic, Vingegaard, Dennis en Kuss mogen in twee rondes opdraven, terwijl Dumoulin een uitje maakt naar Italië, waar ie niets te zoeken heeft. Weinig tijdritkilometers en ik geloof niet meer in TD's klimmogelijkheden.
    6 januari 2022 07:25
    Tour ploeg gaat helemaal niet dubbelen maar in de ruststand en dan het najaar lijkt me, met Vingegaard-Roglic heb je daar een bewezen finale-duo en ook Kuss moet dat kunnen.
    6 januari 2022 14:45
    @pussyfooter

    Tom heft al lang gelden voor vandelen met de hond gekozen, dus alleen nog een kans met de grote jongens te spelen en niet met zijn grote bak, maar met benen te praten.

Reacties zijn gesloten.