Tom Dumoulin dacht dit voorjaar aan stoppen: “Dat gevoel was heel sterk”
foto: Cor Vos
zondag 20 september 2020 om 19:42

Tom Dumoulin dacht dit voorjaar aan stoppen: “Dat gevoel was heel sterk”

Tom Dumoulin heeft dit voorjaar gedacht aan stoppen. Dat vertelde de renner van Jumbo-Visma na afloop van de Tour de France, die hij zondag afsloot op de zevende plek in het algemeen klassement. “Ik heb een verschrikkelijke tijd gehad na mijn knieblessure. Toen kwamen mijn darmklachten er overheen in het voorjaar en toen corona. Ik kan wel zeggen dat het stoppen mij toen nader stond dan het doorgaan”, zegt hij tegen de NOS.

“Ik kan het ploeggevoel niet wegnemen”, begint Dumoulin, die zijn kopman Primoz Roglic zaterdag in de tijdrit de Tourzege zag verspelen aan Tadej Pogacar. “We hebben geweldig gestreden de afgelopen weken en het eindigt heel zuur, maar we mogen heel trots zijn op onszelf.”

Zelf is Dumoulin blij met zijn optreden. “Ik ben heel trots op mezelf. Dat ik dit niveau weer heb gehaald. Dat ik zevende ben geworden in de Tour. Dat ik heb meegedaan voor de winst in de tijdrit. Als je dat in april had gezegd, had ik het niet geloofd”, geeft hij aan.

‘Gevoel om te stoppen was heel sterk’
“Ik heb een verschrikkelijke tijd gehad na mijn knieblessure. Toen kwamen mijn darmklachten er overheen in het voorjaar en toen corona. Ik kan wel zeggen dat het stoppen mij nader stond dan het doorgaan. Dat gevoel was heel sterk”, aldus de Limburger. “Vanaf mei heb ik geprobeerd de draad weer op te pakken. Ik vind fietsen geweldig en ik ben gaan werken voor de Tour. In de voorbereiding ging het steeds beter, maar tot de dag van vandaag zit ik niet lekker op de fiets. Het is niet het gevoel dat ik zoek, maar toch ben ik trots dat ik alsnog zevende ben geworden.”

In de tijdrit eindigde Dumoulin als tweede. Ruim achter Pogacar, maar toch zegt de prestatie van Dumoulin veel… “Ik heb mijn waardes teruggekeken, dat waren wereldkampioenschap waardige waardes. Ik was heel erg goed”, oordeelt hij. “Daarom was ik ook des te verbaasder dat Pogacar nog 1.20 minuut sneller reed. Dat niveau haal ik nooit. Ik kan misschien nog ergens een procent winnen, maar geen vijf procent.”

WK in Imola
Komende week wacht voor Dumoulin het WK wielrennen in Imola. “Ik ga nog even twee dagen terug naar huis en woensdag vlieg ik naar het WK. Dat hangt ervan af hoe ik mij voel. De tijdrit van vrijdag is nog altijd onder voorbehoud. Ik heb met bondscoach Koos Moerenhout afgesproken dat ik kijk hoe ik uit de Tour kom. Ik voel mij goed, maar ik heb een moeilijke tijd achter de rug. Het is best veel geweest en ik wil mij niet overvragen en dat weer meenemen naar volgend jaar. Ik ga lekker uitrusten en dan gaan jullie mij in Imola weer zien.”

RIDE Magazine
104 Reacties
Sorteer op:
21 september 2020 04:08
Als je mentaal op zo'n kruispunt staat begrijp ik het wel dat je in de Tour nog niet top bent. Misschien is hij wel beter geschikt voor de Jumbo-trein dan Roglic. Al bij al mist Tom twee van de beste jaren van zijn carrière, dat is een feit.
    21 september 2020 08:55
    Feiten zijn een constructie in het hoofd van de beschouwer. Twee jaren duren 730 dagen, dat is heel wat meer dan Dumoulin heeft gemist. Dit door corona geplaagde jaar scoort hij niet onaardig:

    -11e in de Tour de l'Ain,
    -7e in de Dauphiné,
    -7e in de Tour;
    -2e in de afsluitende klimtijdrit van de Tour.

    Hij rijdt waarschijnlijk het WK, de Amstel Gold & de Vuelta nog. En hij kent een stijgend vormpijl. ;)

    Volgens mij is 90% van het peloton stikjaloers op zo'n verloren jaar ;) Ik bedoel, als je dit ziet als een verloren jaar, is het voor jou dan ook een feit dat Laurens ten Dam (die geen noemenswaardige overwinningen heeft gescoord) een verloren carrière heeft gehad? Denk dat LTD daar anders over denkt.
    21 september 2020 11:55
    Wel een verloren jaar inderdaad, maar ook hoopgevend voor het vervolg. Dumoulin is in de laatste week nog iets sterker geworden, met een puike tijdrit als eindresultaat. Pogacar reed wat mij betreft iets te (verdacht) hard... dat is feitelijk ook wat Dumoulin zegt.
    22 september 2020 22:05
    Of het 'feitelijk' is wat Tom zegt weet ik niet en of hij iets insinueert weet ik ook niet.

    Dergelijke insinuaties schieten bij mij persoonlijk wel door het hoofd als ik denk aan operatie aderlass. Maar andere redenen dan dat het om Slovenen gaat heb ik daar niet voor.

    Helaas iets te vaak gezien dat als records in het wielrennen ongeloofelijk lijken, je er ook niet te veel in moet geloven!

    Maar lat Pogačar (en Dumoulin) ons de komende jaren nog maar verrassen!
21 september 2020 13:11
Heel mooi interview van een erg openhartige Tom. Die gaat er in de Vuelta gewoon weer staan en meedoen om het podium!

Hij geeft aan dat hij de waardes van WK Bergen heeft gehaald in die tijdrit. Je proeft ook een beetje cynisme als hij over de tijdrit van Pogacar spreekt en totaal terecht ook! Dat Pogacar dan 1.20 daar onderdoor duikt, maakt het voor mij nu echt helemaal ongeloofwaardig. Iets sneller, oke dat kan dan nog... Maar zo veel sneller, is dat dan überhaupt nog wel een menselijke prestatie?
En als je dan ziet dat Poga het de laatste twee bergritten lastig had en totaal uitgepierd over de finish kwam... Degradeert hier vanuit het niets de complete wielertop in het tijdrijden met 1.20 minuut.

Het is erg jammer voor de wielersport, maar ik geloof hier helemaal geen reet van! Gaat UAE, of Pogacar zelf, ook gegevens van de tijdrit publiceren?
21 september 2020 13:50
@hjjanssen1973 Dat is helemaal niet wat Dumoulin zegt. Die insinueert helemaal niks wanneer hij zegt dat hij het niveau van Pogacar niet kan halen. Denk trouwens dat er geen enkele renner van Jumbo-Visma is die iets zal suggeren op dat vlak, daarvoor rijden ze zelf in blok veel te sterk .... Het is al zeker niet aan u om iets te insinueren. Laat de wielerunie en alle instanties daarrond hun ding maar doen, daar zijn ze voor, en ze zijn goed bezig de laatste jaren.
21 september 2020 13:57
@ Team Spaak

Nee jij en anderen geloven het alleen als je lievelings renner wint, zodra een concurrent wint komen de meest spannende verhalen naar boven.

Tom reed als een natte krant na boven, Woutje die 78 kg weegt ging nog sneller bergop en volgende dag nog mengen in massasprints daar hoor ik jullie dan niet over.
    21 september 2020 17:11
    @Alto de angliru

    Bedankt voor je inhoudelijke reactie. Jammer dat er zoveel van die types als jij op dit forum zitten.

    Roglic is zelfs een van mijn minst favoriete renners. Ook ben ik absoluut geen fan van de manier van rijden van Jumbo in deze tour en in het verleden Ineos.

    Daarom heb ik ook totaal geen problemen met de winst van Pogacar, maar wel met de manier waarop! Wanneer Dumoulin zaterdag met 1:20 het complete deelnemersveld had geklopt, dan had ik dat ook heel erg ongeloofwaardig gevonden als je ziet waar die vandaan komt. Nu is er een renner die vanuit het niets 1:20 boven het complete deelnemersveld uitsteekt. De rest van dat deelnemersveld zit wel gewoon dicht op elkaar (met daarbij alle specialisten op dit gebied).

    Ik kijk naar feiten en niet naar favoriete renners. Ik kan Pogacar nergens van beschuldigen, alleen aangeven dat ik het niet vertrouw. Over een paar jaar zeg ik "zei ik toch".
21 september 2020 13:59
Tom dacht bijna aan stoppen dat is niet zomaar, en verklaard ook waarom hij zijn top vorm niet haalde deze Tour, ben bang dat hij meer een soort knecht zal zijn de rest van zijn carrière al hoop ik weer op de echte oude Tom.

Reacties zijn gesloten.