Tom Dumoulin beste Nederlander: “Zo dicht bij een medaille!”

zondag 27 september 2015 om 22:55
Tom Dumoulin beste Nederlander: “Zo dicht bij een medaille!”

foto: Sirotti

Tom Dumoulin werd elfde op het WK in Richmond. De Giant-Alpecin-renner reed – buiten de camera’s om – in de laatste lijn weg uit de favorietengroep, samen met Philippe Gilbert. Vlak voor de finish kwamen de sprinters hem nog voorbij. “Ik had echt goede benen”, concludeert hij na afloop bij de NOS.

“Ik was ook even los van het peloton. Vlak voor de eindstreep poften echter nog veel renners over me heen. Ik ben persoonlijk echt teleurgesteld”, aldus de Limburger, die wel met een goed gevoel terugkijkt op het rijden van de Nederlandse ploeg.

“Als collectief hebben we een geweldige koers gereden. We hebben de koers hard gemaakt en dat was ook ons plan. Iedereen heeft zijn werk gedaan. Op het laatst zaten Niki Terpstra en ik er nog bij. Het was jammer dat ik op het laatste moment nog voorbij werd gesprint.”

Dit artikel delen:

43 Reacties

tendam 28 september 2015 om 09:17

@wheely
Het is niet de koe in de kont kijken, ik zei het vooraf en tijdens de koers namelijk ook al: allemaal leuk en aardig, maar Terpstra kan het niet afmaken. Die aankomst lijkt op Quebec, was al duidelijk, dan neem je Quebec-achtige renners als kopman.

Het verschil werd uiteindelijk wel gemaakt op een kasseiklimmetje, dat kun je nog ter verdediging van de bondscoach opvoeren… maar ja, daar zakte Terpstra er juist doorheen.

Romāns Vainšteins 28 september 2015 om 09:40

Ach ja, Terpstra had wel nog een PR 2014 -achtig demarragemomentje, Degenkolb zat er keihard op dus dat ging niet door, dat kan gebeuren. Mollema heeft gekoerst op de manier waarop hij het meest waardevol was, Dumoulin idem, Gesink misschien wel teveel lopen smijten maar dat is hem even goed aan te rekenen. NL heeft een OK tot Prima WK gereden, ik vind gezeur achteraf niet op zijn plaats.

ikbenprocycling 28 september 2015 om 09:50

RV (kortweg) +100%

Wheely 28 september 2015 om 10:02

@elrio
Aha! Thanks.

denistel 28 september 2015 om 10:07

Terpstra sorry maar wist je van te voren dat ie niet ging winnen hier niet 1 nederlander trouwens.je moest een snelle man mee hebben en dat hadden we niet domme selectie dus

schipperaar 28 september 2015 om 10:15

@denistel
De kunst was dus juist om de snelle mannen uit te schakelen wat grotendeels lukte door het nl beulswerk. Sagan kon gaan omdat de rest elkaar aankeek en hij nog geen meter werk verricht had, degenkolb heeft geprobeerd maar niki had zich al opgeblazen en zag het duidelijk niet zitten om samen door te gaan, liever niks dan 2e.

Wheely 28 september 2015 om 10:18

@tendam
Dat Terpstra wellicht niet de ideale kopman was heb je mij ook horen beweren vooraf maar ik blijf erbij dat deze wedstrijd op basis van dit parkoers niet te voorspellen was. Terpstra is één van Nederlands beste eendagsrenners met een enorm palmares, reed ook 6e in Quebec maar had om hier te winnen solo moeten aankomen, net als Sagan. Dat had in theorie best gekund, hij was er alleen op het moment niet goed genoeg voor.

Rondo 28 september 2015 om 10:22

Vond de selectie en het vroege bekend maken van de selectie prima. Jammer dat Terpstra niet de sterkste of snelste was. Boom rijdt alleen voor zichzelf.
Dumoulin, weer de beste Nederlander. De niet genoemde rest van de selectie ook op de afspraak. Genoten!

MWfietsfan 28 september 2015 om 10:34

Hier ook al zo veel bondscoaches… Begint op voetbal te lijken :-p
Altijd makkelijk om achteraf commentaar te hebben op selectiebeleid en of we de juiste kopman hadden of niet.
Op voorhand werden er 20 kanshebbers genoemd, waaronder Niki. Hij zat er nog bij in de finale, probeerde het nog, maar had misschien wel door dat dit niet dé versnelling was die nodig was. Als hij had doorgezet was hij er misschien wel doorheen gezakt en op een minuut binnen gekomen. Dan waren we allemaal in hosanna-stemming omdat hij bijna WK was geworden…
Beter een NL-team dat zich laat zien en met twee man net buiten de top10 eindigen dan een beetje meepeddelen in het peloton en evengoed net buiten de top10 eindigen.

mus van de maasstad 28 september 2015 om 11:09

@Rondo

Het was toch echt Boom die Terpstra naar voren reed vlak voor de beklimming van Libby Hill

Jungle Man 28 september 2015 om 11:10

Gesink heft mij aangenaam verrast dit WK.

snoep de hond 28 september 2015 om 12:13

@tendam,
Naar mijn mening heeft de bondscoach en het team er wel zo’n beetje alles eruit gehaald.

Als je kwalitatief een redelijk goede ploeg ter beschikking hebt, maar geen afmakers en ook geen mannen die op die kleine heuveltjes iedereen uit het wiel knallen, dan zal je moeten proberen (op andere plekken) weg te geraken van die afmakers.

Daarvoor zal je ten eerste er voor moeten zorgen dat de koers zwaar is. En niet perse om Kristoff, Degenkolb en Matthews pijn te doen, maar om hun teamgenoten pijn te doen en uit te schakelen. Als je dat namelijk niet doet dan zijn er aan het eind gewoon nog te veel mannetjes die alle gaten gaan dicht rijden voor hun kopman.

Vervolgens zul je in de finale of als het kan al voor de finale moeten proberen om weg te geraken. Als je kijkt naar de renners die wij ter beschikking hebben dan lijkt Terpstra inderdaad de aangewezen man om in de finale te proberen om weg te geraken. De rest van de ploeg moet dan maar zorgen dat de koers hard is en dat er iemand meezit in eerdere kansrijke ontsnappingen.

Eigenlijk is het plan perfect uitgevoerd en viel Terpstra ook op het juiste moment aan, jammer genoeg maakte Degenkolb de keuze om het gat dicht te rijden. Misschien zat er net niet meer genoeg op bij Terpstra, maar achteraf gezien schakelde Degenkolb met die inspanning niet alleen Terpstra maar ook zichzelf uit.

Het is inderdaad een hoop gedoe voor dat ene moment van Terpstra, maar als je het niet probeert dan onderga je de koers net als afgelopen jaren en is de kans op succes eerder kleiner dan groter. Stel dat je Mollema en Gesink spaart om ze op het laatste klimmetje te laten meesprinten dan mag je realistisch gezien al blij als je net als nu 11de en 13de wordt.

De Speedies 28 september 2015 om 12:17

Niki had mijns inziens zomaar kunnen winnen, echter sprong Degenkolb direct op zijn wiel. Die vervolgens zelf een 29ste plek rijdt… Beetje zonder. Zag ook dat Degenkolb reageerde op Dumoulin (de eerste keer). Amai, dat snap ik dan echt niet, hij had daar prima andere landen achter Dumoulin kunnen laten knechten.

hnac 28 september 2015 om 13:33

Geweldig die Tom Dumoulin. Hij staat in de uitslag toch gewoon 1 plaats achter drie oud wereldkampioenen.

Fietsie 28 september 2015 om 14:09

Snoep de hond zegt het prima. Jammer en goed geprobeerd.

jan jansen 29 september 2015 om 07:04

Typerend dit geval van Dumoulin voor zijn carriere;
bijna een medaille en niet in beeld gebracht.
De klasse van hem als renner is nog niet in beeld gebracht

Romāns Vainšteins 29 september 2015 om 08:02

Mooi gezwamd Jan! Niks van gezien inderdaad, er schijnen ook puike video’s van tacx-sessies in omloop te zijn, kopen?

Franciscus2007 30 september 2015 om 10:44

Heeft iemand al beelden van de sprint om de tweede plaats gezien? De regie had alleen oog voor Sagan.

Headlines

Materiaalzone

Populair