Tom Dumoulin: “Alles staat open nu”
foto: Sirotti
maandag 7 september 2015 om 20:51

Tom Dumoulin: “Alles staat open nu”

Tom Dumoulin wist in de etappe naar Ermita de Alba de schade beperkt te houden ten opzichte van zijn concurrenten. Hij verloor op de steile slotklim ‘maar’ 27 seconden op de nieuwe klassementsleider Joaquim Rodriguez. In het algemeen klassement staat hij nu op 1.51 van de Spanjaard. “Alles staat nu open”, vertelde onze landgenoot na afloop.

De Giant-Alpecin-renner oogde op de steile flanken van vandaag beter dan zondag, toen hij wegzakte uit de top drie van het klassement. “Ik moest een beetje bluffen”, zei hij tegen de NOS. “Beetje naar voren, beetje naar achteren. Ik denk dat ze daarom ook een banger waren om vroeg aan te vallen.” Pas in de slotkilometer haakte hij af, maar op zijn eigen tempo wist hij de achterstand beperkt te houden.

“Alles staat open nu, dus het hangt nu af van de tijdrit, maar daarna komen nog een aantal hele zware dagen”, kijkt hij vooruit. Hij neemt ook de optie mee dat hij het rood pakt in de tijdrit rond Burgos. “Stel, ik pak de rode trui in de tijdrit, dan gaan we geen leuke drie dagen krijgen daarna”, lacht de Limburger.

Dumoulin ziet kansen om Purito Rodriguez van de troon te stoten. “Het zou kunnen, het zou ook niet kunnen. Alles hangt af van de benen. Op een goede dag trap ik 50 Watt meer dan op een andere dag, en dat scheelt gewoon een minuut of meer. En dan ben je ook nog afhankelijk van wat de concurrentie doet. Het is in ieder geval een hele goede uitgangspositie.”

Doordat Dumoulin in de top tien van het klassement staat, werd hij per helikopter naar Burgos gebracht.

[poll id=”111″]

RIDE Magazine
80 Reacties
Sorteer op:
7 september 2015 20:54
Of hij nou in die helikopter zit of op de fiets, onze Tom vliegt die bergen over!
7 september 2015 21:00
Het is ongelofelijk dat niet alleen het podium erin zit, maar zelfs eindwinst.

Om een kleine kritische noot toe te voegen: dit zegt nog niet veel over zijn toekomstige kansen in de Tour. Froome, Nibali en Van Garderen zijn naar huis, Valverde en Quintana uitgepierd, Contador, Mollema, Gesink, Bardet, Pinot en Frank doen niet mee. Rodriguez en Majka hebben de Tour weliswaar niet voluit gereden, maar wel uitgereden, en genoeg inspanning geleverd om een ritzege binnen te halen. Nieve die net achter Dumoulin staat, eindigt standaard 13de in een ronde en Chavez is nog geen bewezen ronderenner. Landa rijdt niet voor een klassement. De enige topper die vol voor de Vuelta gaat is Aru.

Maar ach, dat is voor later zorg, hij heeft nu een unieke kans op een zege in de Vuelta. Zouden renners als Gesink en Mollema nu ook niet stiekem denken: Had ik maar meegedaan aan de Vuelta? Ook zij zouden voor eindwinst mee hebben kunnen doen, vermoed ik.
7 september 2015 21:01
Goede gast. Ik gun hem echt de overwinning wel, deze aankomende tijdrit is wellicht 1 vd belangrijkste dagen in de Nederlandse wielrennerij ooit. Dat gesteld hebbende, helemaal eens met Mauke's disclaimers, en vooral vanwege het ongewisse moet Dumoulin deze kans aangrijpen alsof het zijn laatste is!
7 september 2015 21:02
Haha mooie @MrSpeckNeck :).
Tom gaat voor 99 procent het podium halen in de Vuelta, en hopelijk winnen! Wie had dat ooit durven dromen op 1 januari 2015?
7 september 2015 21:02
Ik denk ook dat Tom nu de Vuelta kan winnen, al is de tijdrit van Rodriguez veel beter dan vroeger. Het wordt dus spannend. Ook heeft Tom wel eens een tijdrit verloren dit jaar die die volgens ons kenners allemaal zou winnen (hij werd vierde..)!
7 september 2015 21:09
Kan iemand mij vertellen waar de quotering voor eindwinst van Dumoulin voor deze Vuelta op stond ?
7 september 2015 21:11
Podium is zeker en Giant mag flink investeren in helpers voor de bergen voor volgend jaar. Maar ik heb de afgelopen week een gevoel dat Tom weleens een overstap naar Sky moet gaan maken. Die weten perfect hoe ze met een Tom moeten omgaan en dan kunnen er 10 mooie jaren aanbreken voor ons Tommeke.
7 september 2015 21:11
We noemen nu allemaal Tom vs Purito omdat hij nu rood heeft, maar van Aru verwacht ik meer in de tijdrit dan van Purito, al zal het niet veel schelen. Ik verwacht dat beiden tussen de 1:15-1:45 verliezen op Tom. Majka zal het rond de minuut weten te houden, kortom spannende dagen daarna! ;)
7 september 2015 21:13
@Mauke: ik denk dat alleen Kelderman denkt, K*T, had ik nu maar afgestapt in de Tour en me op de Vuelta gericht.... Tsja....
Had ik maar, als...., achteraf; achteraf is mooi wonen zoals Dumoulin zelf zegt....
En met de rest ben ik het eens, maar ja, hij kan hier wel winnen ondanks de mindere tegenstand. De Tour is altijd een stapje hoger, maar dat zullen we zien in de toekomst.
7 september 2015 21:13
@52voor11achter:
Dan is het maar goed dat Wilco Kelderman niet meerijdt ;)

Het gaat er inderdaad om spannen. Deze tijdrit gaat voor Tom compleet anders zijn dan normaal, waar hij dan optimaal voorbereidt op pad gaat. Nu heeft ie er een rits zware etappes opzitten, met veel stress en z'n krachtenarsenaal gaat ook minder zijn. Ik ga er zeker niet vanuit dat hij zomaar 'eventjes' 1m51 gaat goedmaken op een Rodriguez in vorm.
7 september 2015 21:18
Jongens, als het weer meezit en de echte megaplaat erop gaat gaat er maar 1tje op minder dan 1:00 eindigen en die komt uit Wit-Rusland :) De optie dat het te maken verschil toeneemt in een grote ronde kan niet uitgesloten worden.

Redelijk gesloten maar desalniettemin mooie, retespannende vuelta dit jaar!

PS- Landa trouwens vreselijk goed weer, ik denk dat die momenteel iedereen eraf rijdt bergop als het voor zichzelf zou mogen.
7 september 2015 21:20
Vanaf het moment dat Dumoulin ooit in een bizarre Tirreno-Adriatico rit in de ontsnapping zat ben ik enorm fan geworden van deze gozer. Nu amper tweeeneenhalf jaar later is hoort hij gewoon bij de favorieten om de Vuelta te winnen! Fantastisch wat rijdt die jongen een mooie wedstrijd. Ik neem mijn helmpje diep af!
7 september 2015 21:23
@Rhohan: een Rodriguez in echte topvorm stond nu ruim voor op Dumoulin, hij kan echt niet beter, anders wacht hij niet iedere keer zo lang zoals hij doet. Elke keer wachten tot 1,5 km van de streep, dat is echt te laat, echte toppers (die zich de sterkste in koers voelen!!) gaan eerder en durven eerder te gaan (Contador bijv.). Rodriguez is uiteraard erg gemotiveerd en erop gebrand omdat dit wellicht de laatste keer is dat hij een grote ronde kan winnen, maar dat zijn alle concurrenten ook. De beste benen, de hoogste wattages zullen woensdag de overhand hebben. Wind komt woensdag vanuit het zuidwesten, matig windkracht 3-4, 26 graden. Het maakt allemaal niet uit, hij moet dan de tijdrit van zijn leven rijden, niet volgend jaar in Rio (dat ook), maar NU!
7 september 2015 21:25
@Rhohan

Tom heeft er inderdaad 3 zware ritten opzitten, maar de concurentie evengoed, dus wat dat betreft beginnen ze met dezelfde handicap aan de tijdrit. Ik zie niet in dat dit een nadeel voor Dumoulin oplevert. Maar ik zou er niet van staan kijken als de tijdrit gewonnen wordt door Kyrienka, want die heeft de afgelopen ritten niet voorin meegestreden en een zekere reserve kunnen houden. Verder heb ik niet de indruk dat Tom Dumoulin de afgelopen dagen helemaal strak stond van de stress. Misschien ligt de stress juist wel bij de concurrentie die met angst en beven de tijdrit tegemoet zien. Morgen gaan ze eerst rusten en dan woensdag knallen rond Burgos.
7 september 2015 21:26
@RV: ik durf zelfs te zeggen dat ze bij Astana minimaal 1 ronde (misschien zelfs 2!) hadden kunnen winnen als ze zowel in de Giro als de Vuelta Landa kopman hadden gemaakt, die is op dit moment echt de sterkste bergop, dat is zeker.
7 september 2015 21:29
Het ziet er naar uit dat de Vuelta in 2015 wordt beslist door de bonificaties. Echt wel spannend.

In een helicopter (mee)vliegen is trouwens idd echt gaaf.
7 september 2015 21:31
Quote:
ik denk dat alleen Kelderman denkt, K*T, had ik nu maar afgestapt in de Tour en me op de Vuelta gericht…. Tsja….


Dat was ook hetgene wat ik op dat moment al zei, maar de tendens was hier toen heel sterk van "is goed voor Kelderman om uit te rijden, daar leert hij van en wordt hij sterker van"...tsja.

De waan van de dag regeert wel heel erg bij ploegen en ik snap nog steeds niet dat je als team al je toppers zich op 1 race laat concentreren. Ondanks dat het de meest aantrakkelijke is qua publiciteit, maar in de Vuelta kun je geschiedenis schrijven. Gemiste kans.
7 september 2015 21:38
@pipi x51
7 september 2015 21:39
@Pipi112:
501
7 september 2015 21:55
Als ik kijk naar het parcours van de tijdrit is het meer glooiend dan heuvelachtig (bijna vlak). Dikke voordeel voor Tom. Mijn inschatting is dat die tussen de 2,5 minuut en 3 minuten op Purito, Aru en Majka gaat pakken. Zal die met een klein 1 minuutje voorsprong in het AK op Aru en Purito de rode trui moeten verdedigen tot aan Madrid.

Wat een ongelooflijke kans voor Dumoulin!
7 september 2015 21:57
@alsjewint
Kiriyenka heeft de laatste dagen behoorlijk nog wat geknecht en is vervolgens op zijn gemak naar boven gereden. Die heeft echt wel wat gegeven deze ronde.
7 september 2015 22:00
'Vanaf het moment dat Dumoulin ooit in een bizarre Tirreno-Adriatico rit in de ontsnapping,..'

Ha! Precies hetzelfde hier, dat was met al die spekgladde heuveltjes van 15-20% toch? Waar bergop iedereen wegglibberde. Ik dacht toen een leuke rittenkaper met flinke inhoud te zien en moet je nou eens kijken…
7 september 2015 22:05
Ik hoop het ook wel hoor, maar 3 minuten pakken op concurrenten die ook dieper dan ooit zullen gaan: ik betwijfel het. Purito heeft trouwens al eerder goede tijdritten gereden o.a. in de tour in dit voorjaar nog in Baskenland. Zat net achter Dumoulin. Maar misschien heeft Tinkov (vooruit een keertje dan) gelijk en gaat hij geestelijk kraken.
7 september 2015 22:07
Ik heb al gekeken of ik een ticket naar Madrid kan boeken. Dit kun je niet missen als wielerliefhebber.
7 september 2015 22:09
dumouling moet heel diep gaan en verzet grenzen. dit kan een weerbots geven volgend jaar. ik gun het hem van harte, maar hoop dat hij zich dus niet stuk rijdt.

Reacties zijn gesloten.