Tom Boonen: “Salbutamol doping noemen is belachelijk”

vrijdag 6 april 2018 om 13:32
Tom Boonen: “Salbutamol doping noemen is belachelijk”

foto: Sirotti

Tom Boonen neemt het op voor Chris Froome en Sky nu zij in opspraak zijn vanwege de Salbutamol-zaak rond Froome. “Ik krijg de indruk dat zij vogelvrij verklaard zijn. Ze zijn té goed, hun kop moet eraf”, zegt de voormalig klassiekerkoning in het Belgische tijdschrift Humo.

Boonen reageert in het tijdschrift op de soap over de te hoge salbutamolwaardes bij Froome tijdens de Vuelta. “Salbutamol doping noemen is belachelijk. Mijn dochtertjes moeten elke dag puffen, daar kan al eens een fout mee gebeuren”, aldus de ex-renner. “Ik krijg de indruk dat de renners van Team Sky vogelvrij zijn verklaard. Ze zijn té goed, hun kop moet eraf.”

“Tot nu toe zijn er toch weinig harde bewijzen. Pas op, ik heb écht een degout (wansmaak, red.) van mannen die de boel belazeren, die mogen ze levenslang schorsen. Maar je zou ervan schrikken hoeveel sporters met ademhalingsproblemen salbutamol nodig hebben om hun sport te kunnen beoefenen. We gaan hen toch niet over dezelfde kam scheren als epogebruikers?”

Dit artikel delen:

51 Reacties

Ab Normaal 6 april 2018 om 13:35

Gaat het denk ik niet om. Geloof ook dat het geen doping is, maar het wordt niet gebruikt omdat ze het echt nodig hebben, maar meer om te optimaliseren, net zoals je ook de beste voeding tot je neemt.

Probleem is in dit geval dat er een regel is opgesteld met het maximum en dat deze regel overtreden is.

Als ik 140 rij op sommige snelwegen ’s nachts ben ik ook geen gevaar op de weg, ik heb alleen een regel overtreden end aar krijg ik de bijbehorende sanctie voor.

0
xistnc 6 april 2018 om 13:37
Quote van Boonen:
daar kan al eens een fout mee gebeuren

Prima. Maar dat mag nooit resulteren in prestatieverhoging en koersvervalsing.

0
Kingstown 6 april 2018 om 13:38

Eens met Ab.

Iedereen die trouwens kinderen in een dergelijke discussie als argument gebruikt diskwalificeert zichzelf meteen als serieuze discussie partner.

0
dikkechaap 6 april 2018 om 13:39

@xistnc
En daar is nou net geen bewijs van.

0
GreenDay 6 april 2018 om 13:39

Salbutamol werkt in tegenstelling tot cocaïne (:-)) prestatiebevorderend in grote hoeveelheden. Het overschrijden van een grenswaarde bij de inname is in strijd met de antidopingregelgeving en dus ook gelijk aan doping. Boonen was een groot coureur en volgens mij ook een waardevolle discussant m.b.t. de koers maar waarom hij Froome verdedigt is mij dan weer een raadsel.

Bovendien vind ik het dan weer belachelijk om anderen hun idee bij voorbaat af te schrijven als 'belachelijk'. Dat is een non-argument dat duidt op een gebrek aan degelijke argumenten.

Het maken van die arme Sky-jongens tot slachtoffers – want hun kop moet er af! – is volstrekt onredelijk: de Sky-ploeg begaat het ene schandaal na het andere; ze komen juist met veel meer weg dan andere ploegen door het sponsorschap van Sky. Sky hernieuwt de Omerta en plaatst zichzelf boven de rest. Bah.

0
Andreotti 6 april 2018 om 13:42

Begrijp zijn reactie, echter : het lijkt hier niet te gaan om 1 of 2 pufjes te veel, maar een verdubbeling van wat normaal gesproken is toegestaan EN er zijn in eerdere vergelijkbare gevallen wel al straffen uitgedeeld…. dus ja, dan hadden ze toen al iets moeten doen…

0
Skedel 6 april 2018 om 13:45

Bewijs van de prestatiebevorderende effecten zijn er in overvloed, je moet het alleen wel willen zien.

Ik kan vanuit deze onbeholpen mening wel voor mezelf opmaken dat Tom niet zo veel tegen doping heeft uiteindelijk.

0
WernerFranke 6 april 2018 om 13:53

Een topwielrenner vergelijken met je dochters van 3, sterk.
Zou er iemand een beetje mediageil aan het worden zijn?

0
fustviking 6 april 2018 om 13:55

Misschien nu eens nagaan welke TUE’s dhr. Boonen zelf heeft gehad en op welke momenten …

0
ah-ja 6 april 2018 om 13:58

Altijd sappige praatjes die Boonen, topgozer

0
ronddraaien 6 april 2018 om 13:59

Boonen kreeg na zijn opgave in de Tour van 2006 ook plots de diagnose van inspanningsastma. Hij neemt het gewoon op voor zijn soortgenoten.

0
Jean Dumas 6 april 2018 om 14:01

O, dus mag het wat Froome gedaan heeft? Hij moet binnen de regels blijven, net als iedereen.

0
Nibs 6 april 2018 om 14:06

Typisch boonen een beetje tegendraads doen om toch maar speciaal te zijn. Salbutamol met een puffer is niet prestatiebevorderend maar je geraakt niet aan 20000 met een puffer.
Buiten wat zever over zijn dochters die compleet irrelevant is raakt hij zelfs niet aan de kern vd zaak. Lol.
Is ook maar 1 aflevering in de vele seizoenen van sky leugens en bedrog.
Boonen zou beter zijn mond houden als hij niet weet waar het echt over gaat en anders ook want dat limburgs sloom gezaag is niet te genieten voor andere belgen.

0
Reynaerde 6 april 2018 om 14:16

Gelukkig zijn er gewoon reglementen die bepalen wat wel of geen doping is en hoeven we daar het gevoel van Tom Boonen niet voor te raadplegen. Als Froome de toegestane waarde van Salbutamol heeft overschreden zonder geldige verklaring, betreft dat een overtreding van het dopingreglement. Simpel zat.

Misschien is het morele verontwaardiging over de manier waarop de koorknapen van Sky besmeurd worden, maar je zou toch haast gaan denken dat Tom zelf ook wel eens goesting had voor een pufje van het een of ander en dat we deze opmerkingen in dat licht moeten bezien. Mocht daar ooit een schimmig factuurtje van boven komen drijven, hebben we in ieder geval alvast vastgesteld dat het voor zijn dochters geweest moest zijn. Die hebben we in het rijtje smoezen ‘het was voor de masseurs, ploegleiders, viervoeters en/of tante uit Marokko’ volgens mij nog niet voorbij zien komen.

0
Plavka 6 april 2018 om 14:16

En weer gaat het over Boonen, gaap….
Krijgt wielerflits per item betaald van hem?
Daarbij lijkt het mij niet aan hem, om te oordelen in dit soort zaken. En wat hebben kinderen hiermee te maken…. zielig hoor.

0
Djoop 6 april 2018 om 14:17

In dergelijke hoeveelheden aantoonbaar prestatiebevorderend. Als Tom zich in deze discussie wil mengen prima, maar lees dan es een onderzoek, dit is kansloos.

0
Nibs 6 april 2018 om 14:29

En hij had nochtans beloofd dat hij niet geinteresseerd was in tv werk. Niet voor wielercommentaar niet voor andere dingen. Zijn job als verkoper van die wagentjes was maar om te lachen en ondertussen zie en hoor ik niets anders dan boonen op tv. Een cringeworthy afscheidshow met koen wauters, slaapverwekkend commentaar in meerdere koersen en nu krijgt hij zijn eigen programma! Boonen zevert er maar wat op los

0
Jan Blokland 6 april 2018 om 14:30

Als je niet zonder een middel kunt, wat dat dan ook mag zijn om topsport te bedrijven, moet je gewoon geen topsport bedrijven.
Dan is er ook geen probleem wat wel en niet mag.

0
Djoop 6 april 2018 om 14:37

Tja, op zich vind ik het juist wel leuk om em in programma’s als extra time te zien. Daarnaast vind ik dat gasten die o.a. 4x PR op hun naam hebben geschreven aandacht verdienen van WF.

0
Wheely 6 april 2018 om 14:39

Sagan is een sleper, Salbutamol werkt niet prestatiebevorderend, what’s next, Ricco een groot kampioen?

0
jkjustin 6 april 2018 om 14:44

Volgende week bij de Tom Boonen show:
– Lance heeft niks verkeerds gedaan
– Doping is fake news bedacht door de hollanders

0
vluggejapie 6 april 2018 om 14:45

Goh, wonderlijk. Jean Driessen, sportarts en gepromoveerd op inspanningsastma, vertrouwt Froome en de smoesjes van Sky voor geen cent.

https://www.volkskrant.nl/sport/sportarts-driessen-welk-excuus-hij-ook-heeft-een-ding-staat-vast-froome-heeft-de-dopingregels-overtreden~a4546477/

Boonen, is dat niet die gast die begon bij US Postal in het Armstrong-tijdperk?

0
Veloburto 6 april 2018 om 14:48

Tuurlijk Tom, ouwe cokesnuiver

0
ikbenprocycling 6 april 2018 om 14:54

Beste Tom, pas nou toch op dat ze u niet Dommeke gaan noemen hè? ;-)

0
ah-ja 6 april 2018 om 14:56

Coke vind ik persoonlijk alles behalve prestatiebevorderend :/

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone