Tom Boonen pakt de kasseiendubbel in Roubaix

zondag 8 april 2012 om 16:13

foto: Sirotti

Tom Boonen heeft op magistrale wijze zijn vierde Parijs-Roubaix op zijn palmares bijgeschreven. Daarme evenaart de Belg zijn landgenoot Roger de Vlaeminck, die recordhouder was in De Hel van het Noorden. In een sprint met vijf achter Boonen werd Sebastien Turgot tweede, voor Alessandro Ballan. Niki Terpstra en Lars Boom werden vijf en zes.

De 110e editie van Parijs-Roubaix ging van start met vijftien Nederlanders aan het vertrek. Al vroeg vertrok er een kopgroep van twaalf man, met daarbij één landgenoot: Bert-Jan Lindeman van Vacansoleil-DCM. De overige vijftien waren: Guillaume Van Keirsbulck, Yaroslav Popovych, Kenny De Haes, Frederik Veuchelen, David Boucher, Michael Morkov, David Veilleux, Dominic Klemme, Laurent Mangel, Aleksejs Saramotins en Grischa Janorschke. In het Bos van Wallers viel deze kopgroep door een val in tweeën, waarna de rest van de kopgroep op iets meer dan 75 kilometer van de streep opgeslokt werden door het voorste peloton.

Met nog zo’n 63 kilometer op de teller trok Tom Boonen eens flink door en daardoor ontstonden plots een aantal waaiers. Vooraan bleef Boonen over met opnieuw Pozzato en Ballan, samen met Turgot die even daarvoor was gaan aanvallen. Niki Terpstra reed in de achtergrond heel snel het gat dicht waarna we vijf leiders kregen.

Kort daarna liet Pozzato een gaatje vallen, waarna Boonen en Terpstra weg reden. Op de eerst volgende kasseienstrook, met nog een kleine 55 kilometer te gaan, reed Boonen Terpstra uit het wiel. Op Carrefour de l’Arbre reed Lars Boom in de achtergrond nog weg bij Ballan, Flecha en Ladagnous. Het gat werd daarna heel snel een vijftiental seconden kleiner, maar daarna was het weer aan Boonen. Een indrukwekkende solo naar de wielerbaan van Roubaix werd beloond met alweer zijn vierde zege in De Hel van het Noorden en evenaarde daarmee het record van Roger de Vlaeminck.

Parijs-Roubaix 2012 (257,5 km – 1.WT)
1. Tom Boonen (België/Omega Pharma-Quick Step) in 5u55m22s
2. Sebastien Turgot (Frankrijk/Team Europcar) op 1m39s
3. Alessandro Ballan (Italië/BMC Racing Team) z.t.
4. Juan-Antonio Flecha (Spanje/Team Sky) z.t.
5. Niki Terpstra (Nederland/Omega Pharma-Quick Step) z.t.
6. Lars Boom (Nederland/Rabobank) op 1m43s

7. Matteo Tossatto (Italië/Saxo Bank-Sungard) op 3m31s
8. Matthew Hayman (Australië/Team Sky) z.t.
9. Johan Vansummeren (België/Garmin-Barracuda) z.t.
10. Maarten Wynants (België/Rabobank) z.t

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair