Tolhoek na finish op Valmorel: “Dit is echt mooi, top tien”

Tolhoek na finish op Valmorel: “Dit is echt mooi, top tien”

foto: Sirotti

vrijdag 8 juni 2018 om 19:19

Antwan Tolhoek is in de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné als tiende geëindigd. In de bergetappe naar Valmorel bleef de Zeeuwse klimmer lang bij de favorietengroep. Pas in de laatste kilometer van de slotklim moest hij lossen bij de topfavorieten. “Ik voelde me prima. Beter dan gisteren nog. Dit is echt mooi, top tien”, zegt Tolhoek op de ploegsite.

“Het was een zware etappe vanaf het begin, maar Lars (Boom, red.) heeft de hele dag goed gewerkt voor mij. Het was echt afzien, maar ik ben blij dat ik hier met de besten mee kan. Echt super”, aldus Tolhoek. “Het is jammer dat we nog maar met vier zijn, maar we rijden als ploeg supergoed. Ook Sepp (Kuss, red.) heeft een hoog niveau en dat bewijst hij ook bergop.”

Het slotweekend staat voor de deur, met nog twee zware bergetappes én aankomsten bergop. “Morgen en overmorgen wordt complete chaos. Alleen maar bergop en bergaf. Ik heb beide etappes verkend, maar ik bekijk het dag per dag en hopelijk zit er nog wat moois in het verschiet”, kijkt de 24-jarige klimmer vooruit.

“Het is mooi dat hij hier top tien rijdt en het ook kan waarmaken”, zegt ploegleider Grischa Niermann over zijn pupil. “Hij was ook al tiende in de WorldTour in Abu Dhabi in een aankomst bergop, maar dit is nog van een heel ander niveau. De komende twee dagen moeten hem in principe nog beter liggen. Hij heeft ze ook verkend. Als hij dit kan vasthouden, gaat hij nog mooie dingen laten zien.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

UrbanSteel 8 juni 2018 om 19:22

Schitterende prestatie Antwan , dikke proficiat , jouw Dauphiné is nu al geslaagd.

achterhoeker 8 juni 2018 om 19:24

Wat een killer..
Boom ook steeds beter en zowaar een teamplayer aan het worden.. word nog moeilijk kiezen voor de tour

rakkertje 8 juni 2018 om 19:28

Wat top

vlek 8 juni 2018 om 19:32

Heel leuk om zijn ontwikkeling te volgen. Tolhoek kan in deze vorm, met de verhoudingen van vandaag, zeker aan de top vijftien denken. Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat hij zo’n klimmer zou worden.

Interessant ook dat hij de belangrijkste ritten heeft verkend; heeft zich na het missen van de Giro heel knap herpakt en de focus dus snel naar andere mooie doelen verlegd.

Jungle Man 8 juni 2018 om 19:38

Als je in de tour de Suisse de berg trui meeneem kan je toch ook wel klimmen

josi 8 juni 2018 om 19:40

Knap gedaan, hopelijk kan hij die lijn in het weekend doortrekken. In ieder geval maakt hij een mooie ontwikkeling door. Wie weet wat er allemaal in de toekomst nog in het verschiet ligt.

Lennimator 8 juni 2018 om 19:42

Qua stijl misschien wel de nieuwe Luis Herrera…

vlek 8 juni 2018 om 19:44

Wie zijn de laatste vijf winnaars van de bergtrui in Zwitserland? Verwacht niet dat het een indrukwekkend rijtje klimmers betreft. Tolhoek presenteerde zich er mooi aan de wielerwereld, maar had volgens mij een ploeggenoot als enige serieuze concurrent en gaf wat mij betreft nog weinig weg van de potentie die er nu in blijkt te zitten.

Romāns Vainšteins 8 juni 2018 om 19:46

Misschien wel de Nederlandse Jan Polanc !

vlaamse ardennen 8 juni 2018 om 19:46

Zal goed slapen vannacht!

josi 8 juni 2018 om 19:55

@vlek, Inderdaad, die bergtrui had hij vooral te danken aan het feit dat hij dagelijks in de ontsnapping zat en minder aan zijn indrukwekkende klimcapaciteiten. De laatste vijf ‘berggeiten’ in Zwitserland spreken inderdaad boekdelen: Robert Vrecer – Bjorn Thurau – Stefan Denifl – Antwan Tolhoek – Lasse Norman Hansen.

vlek 8 juni 2018 om 20:00

Weinig indrukwekkend rijtje inderdaad. Tolhoek was natuurlijk wel pas 22 toen hij hem won. Dagelijks meezitten in de ontsnapping en er met de bergttrui vandoor gaan in een WT-koers is in die zin al een hele mooie prestatie.

EdEnd 8 juni 2018 om 20:03

Mooi gezicht die Tolhoek zo net achter die hele Sky-trein… heel zelfverzekerd in het wiel van Moscon alsof hijd e grootste uitdager van Team Sky is ;)

Gebruikersnaam 8 juni 2018 om 20:09

Zal ook wel heel goed recupereren aangezien het zo’n vaste slaper is.

assen 8 juni 2018 om 20:27

Toen ie de bergtrui won in Zwitserland deed ie dat NIET zo zeer door goed te klimmen mAar vooral door in ontsnappingen mee te zitten. Ik zag toen niet in hem wat ie in de ToC deed. Wat ie nu doet is een mooie voortzetting van ToC. :-)

kelderfan 8 juni 2018 om 21:39

Die Antwan Tolhoek kwam al eerder om de hoek kijken, dacht ik zo. In de Vuelta reed hij met een kwetsuur die GT uit en ook met een toptien in rit 18 op zak. Dat hij dit jaar doorbreekt lag toch wel in de lijn der verwachtingen.

tvm 8 juni 2018 om 21:49

Mooi dat je dat al had verwacht kelderfan, kun je voor ons alvast een paar aankomende doorbraken (in de tour of vuelta bijv.) van renners noemen die we kunnen verwachten?

Jandepandaman 8 juni 2018 om 22:07

Dat Tolhoek zo hard groeit zag je idd vorig jaar in de Vuelta al aankomen, ook mooi om te zien hoe zo’n grote ronde kan bijdragen hieraan.
Ook is het mooi te zien dat er aardig rek in deze knul zit qua beter worden. Daarbij weet hij zich ook nog eens goed te positioneren getuige zijn positie achter Moscon. Explosiviteit zit er (nog) niet echt in, in die zin lijkt hij me iemand die het vooral van etappes met op-af-op-af moet hebben waarbij de finish in het dal ligt.

Alexander 9 juni 2018 om 07:14

Echt goed nieuws voor tlj. Deze jonge rijder die in dit veld top 10 rijdt 30 seconde voor Nibali dat telt. Boom die hard knecht voor Tolhoek en uitrijdt. Met 2de ben ik misschien wel blijer. Boom zoveel potentie nog steeds en hoop dat hij hierdoor weer plezier en doelen stelt. Morgen wordt voor hem intens zwaar. laat hem please uitrijden.

Jean Dumas 9 juni 2018 om 08:56

Hij bevestigt zijn vorm in dit soort etappes. Nu ook een keer in ritten met meerdere grote cols.

assen 9 juni 2018 om 09:07

Boom wil denk ik heel graag vlammen in die kasseienrit in de Tour. Mijn hypothese is dat dit hem heel erg motiveert hier te laten zien wat ie kan betekenen voor zijn ploeg en dat zijn vorm goed zit.

Van mij mag Boom meedoen in de Tour.

tendam 9 juni 2018 om 10:06

@alexander
Van Nibali is bekend dat hij die voorbereidingskoersen puur op de wattagemeter rijdt. Hij zag er gisteren ook niet bepaald uit alsof hij erg diep ging. Knappe prestatie van Tolhoek, maar niet omdat hij voor Nibali eindigt.

Samlambeej 9 juni 2018 om 11:53

Bergtruien verzamelen en een manier bedenken om vanuit het peloton te winnen. De lange vlucht kost ‘m te veel energie.

Headlines

Materiaalzone

Populair