Tinkoff-Saxo: “Majka moest wachten op Contador”
Foto: Sirotti
donderdag 23 juli 2015 om 10:00

Tinkoff-Saxo: “Majka moest wachten op Contador”

De ploeg Tinkoff-Saxo was gisteren één van de grote verliezers. Kopman Alberto Contador kwam in de afdaling van de Col d’Allos ten val en moest op de fiets van Peter Sagan zijn weg vervolgen. De Spanjaard verloor meer dan twee minuten op de andere kopstukken. Ploeggenoot Rafal Majka zat op dat moment nog voor zijn kopman, maar wachtte niet om hem te ondersteunen: “‘We hebben Rafal gevraagd om te blijven zitten en te wachten”, aldus ploegleider Sean Yates tegenover Het Nieuwsblad.

De Pool reed echter gewoon door en kwam vijf minuten eerder dan Contador over de finish. Majka verklaarde na afloop dat niemand hem gevraagd had te wachten. Yates: “Hij zegt dat hij ons niet gehoord heeft. De radio moet dus niet gewerkt hebben. Als Rafal zegt dat hij ons niet gehoord heeft, heeft hij ons niet gehoord. Maar we hebben het hem meermaals gevraagd, vanuit een wagen die net achter hem reed.”

Ook Steven de Jongh tast in het duister over de ‘slechte communicatie’ tussen de ploegleiding en Majka: “We konden niet naast hem gaan rijden. We zeiden op de radio dat hij moest stoppen, maar blijkbaar is de boodschap niet aangekomen”, aldus De Jongh. ‘Wat er vandaag gebeurde was teleurstellend en… wat kan ik nog meer zeggen?”

Bij Radio Tour de France vertelde Tristan Hoffman dat Majka “zijn radio op het verkeerde kanaal” had staan en daarom de ploegorders niet heeft gehoord.

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
23 juli 2015 10:02
Wat is dit voor actie van die Majka? Gisteren op tv zeiden meerdere mensen dat Majka wel degelijk de communicatie had binnen gekregen en er gewoon niets mee deed. Dat is toch vrij bizar. Je leest het ook een beetje tussen de regels door hier.. Ruzie binnen de ploeg? Of wil Majka gewoon een belangrijkere rol? Hij wist toch dat ie niet als kopman naar de Tour ging.
23 juli 2015 10:03
Oei, volgend jaar ander ploegje...
23 juli 2015 10:05
Tsja, wat moet je hier nu mee. Hommeles binnen de ploeg of heeft hij hen daadwerkelijk niet gehoord?
23 juli 2015 10:06
Zoveel nut zou het niet hebben gehad als hij had gewacht. Het was nog enkele kilometers afdalen en daarna volle bak naar boven.
23 juli 2015 10:07
edit redactie: ongepaste reactie
23 juli 2015 10:07
Beetje doorzichtig. Als ik iemand een opdracht geef dan verwacht ik ook een reactie terug van; 'begrepen'

Geen Austin Martin voor Majka dus...
23 juli 2015 10:16
Ben geneigd Majka te geloven. Op het moment dat Contador viel, was Majka al kansloos voor de zege; Geschke was weg en hij kon ook niet mee met Pinot/Talansky/Uran. Hij had dus geen duidelijk individueel belang bij het negeren van een ploegorder.
23 juli 2015 10:18
Die Pool klust gewoon alvast stiekem bij een andere ploeg.
23 juli 2015 10:19
Dat wachten had toch geen nut gehad. Hij kwam vijf minuten voor Contador binnen, dus hij was al 'bijna' aan de klim begonnen.
23 juli 2015 10:27
Wat niemand meldt: hoe is het met Contador?? Hij zat redelijk snel weer op de fiets, maar kwam toch maar liefst twee minuten na Froome over de streep. Terwijl hij toch aardig kan dalen...

Toch meer schade?
23 juli 2015 10:27
tsja... de tirannie van Tinkov lijkt niet bij te dragen aan teamcohesie en compassie voor de kopman.

Vind Majka sowieso een heel nare renner, dus makkelijk stellen dat het me niets verbaast.
23 juli 2015 10:30
Of het nou nut zou hebben of niet, als je kopman vraagt of je wacht, dan wacht je. Het lijkt me daarom dat hij het niet heeft gehoord.
23 juli 2015 10:32
De tactische uitvoering van het plan (Saxo)-Tinkoff was gisteren verre van optimaal.
Rogers die samen met Contador ten aanval trekt, maar niet hard genoeg voor Contador gaat. Majka en Sagan die er dan zo'n 4 minuten voorrijden en zich niet laten uitzakken. Daarna gaat het mis in de afdaling met Contador, maar heeft hij Rogers en Sagan nog, waarvan Sagan zijn fiets aan Contador geeft. Majka had normaal gesproken toch Pinot/Talansky en ook Geschke moeten kunnen volgen en een gooi kunnen doen na de etappewinst. Dat hij de stalorders niet gehoord of begrepen zou hebben lijkt me sterk, waarschijnlijk wil hij zijn doel de bolletjestrui niet overboord gooien.
23 juli 2015 10:38
Moeilijk om een mening over te hebben. Waarom zou hij orders bewust negeren? Winnen kon hij al niet meer en een klassement heeft hij ook niet.
23 juli 2015 10:53
Je weet gewoon dat Majka een onbetrouwbaar iemand is. Dat zie je aan de manier hoe hij zich gedraagt tijdens en buiten de koers. Ik deel dezelfde gevoelens als Wim.

Dus een schop onder de kont verdient de beste man.
23 juli 2015 10:59
Leverde maar een matige prestatie dus had best kunnen wachten
23 juli 2015 11:05
Mooie renner die Majka. Geen teamplayer en ook niet echt een pure rondeman, eerder een HC-rittenkaper in de bergen. Zo'n type renner moet je helemaal niet in een keurslijf proberen te duwen.
23 juli 2015 11:06
De verantwoordelijk heid voor deugdelijke communicatie ligt bij de ploeg. Als Majka de boodschap niet heeft ontvangen, houdt het al op.
Dit wordt niet duidelijk uit dit bericht, dus wat moet je er van zeggen.
23 juli 2015 11:20
Het was voor Majka niet echt een "Pauwels-momentje", kansloos voor de overwinning en een reëel gevaar voor zijn kopman. Dus ik vind het aannemelijk dat er iets mis ging in de communicatie. Ook gezien de verbrokkeling en het (bewolkte) weer.

Als Majka daadwerkelijk loopt te kloothommelen dan kom je er ook als ploeg (zelfs Tinkov) niet zo mee naar buiten denk ik... Het was niet overduidelijk dan Majka had moeten remmen, Contador losde het zelf redelijk op, dus waarom erover beginnen als het strijd is binnen de ploeg? Dat los je intern op. Ook om Contador niet zwak te laten lijken.
23 juli 2015 11:31
Of bij Tour du Jour, of bij Studio Tour, misschien bij allebei, maar er werd gisteren op tv door mensen duidelijk gemaakt dat Majka het 100% gehoord had. Zei zelfs Boogerd niet dat De Jongh dat ook liet doorschemeren?

Oh en ik sluit me aan bij Purito en Wim.
23 juli 2015 11:31
@Wim Kruithof
Jij en anderen geven al aan dat Majka een beetje een onbetrouwbare is, Tinkov's 'tirannie' heeft er dan ook weinig mee te maken volgens mij.
23 juli 2015 12:27
@LyndaLid
Dat is nooit bevestigd, hoor. Majka zei na afloop tegenover de Deense TV dat hij niets had doorgekregen. Vervolgens diende de vrouw van Steven de Jongh (wtf?) de journalist van repliek door te stellen dat het wel degelijk tegen Majka was gezegd. Nergens bleek uit dat Majka het ook daadwerkelijk heeft gehoord.
23 juli 2015 12:32
Het is een vreemd verhaal. Majka was op dat moment kansloos voor de zege dus uit laten zakken was een optie geweest. Contador heeft de klim alleen moeten doen. Majka oogt gefrustreerd en is wat minder behulpzaam als bijvoorbeeld Sagan. Die werkt ondanks zijn grote naam keihard voor het team. Zit hij vandaag weer in de ontsnapping;)
23 juli 2015 12:36
Enkele reis Siberie
23 juli 2015 13:24
Als teamleiding zou ik zo iets nooit op straat gooien, dit ruikt aan alle kanten naar amateurisme ....verkeerde taktiek, verkeerde radios, totale paniek in de volgauto toen ze eerst nog Sagan wilden helpen....eerst maar eens binnen de ploeg analyseren lang voor nog meer onrust te stoken via journalisten...

Reacties zijn gesloten.