Timo Roosen wint na massale crash in Burgos: “Als we dat wisten, hadden we nooit gejuicht”

woensdag 3 augustus 2022 om 17:27
Timo Roosen wint na massale crash in Burgos: “Als we dat wisten, hadden we nooit gejuicht”

foto: Cor Vos

Timo Roosen had de eer om als eerste over de finish te komen in de tweede etappe van de Vuelta a Burgos. Een twijfelachtige eer, want achter hem was zijn kopman David Dekker op 500 meter van de finish hard gevallen op een verkeersdrempel, waardoor alleen drie (andere) renners van Jumbo-Visma konden doorrijden. “Het was heel hectisch”, erkent Roosen.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Het ging heel erg snel in dat laatste deel richting de laatste rechte lijn en de laatste bocht lag op 250 meter van de finish”, beschrijft Roosen de slotfase in het flashinterview. “We namen als ploeg de kop en Edoardo Affini ging vanaf het bord van de laatste kilometer vol gas. Maar opeens was er een verkeersdrempel, uit het niets. Ik merkte het bijna niet door de hoge snelheid.”

Precies op dat punt raakte Dekker de controle over het stuur kwijt en sloeg hij tegen de grond. Ploegmaats Roosen en Affini reden voor hem en Chris Harper kon hem wonderwel ontwijken, maar de rest van het peloton niet. “Ik hoorde wel iets, maar wist niet wat er gebeurde”, zegt Roosen. “Ik zag ook iemand in mijn wiel zitten en dacht dat het David was. Maar pas na de finish hoorde ik dat hij gevallen was.”

‘Niet de mooiste manier’
“Vanaf de laatste bocht ben ik zelf vol gas gegaan en ik zag niemand meer opkomen. Zo kon ik winnen”, aldus de voormalige Nederlands kampioen. Toch zit er een smet op de zege. “Het is mooi om te hebben op mijn palmares en we willen hier als ploeg elke dag strijden voor ritwinst, maar ik had liever op een andere manier gewonnen. Door zo’n grote val… Dat is niet de mooiste manier om een etappe te winnen natuurlijk.”

Een paar uur na de finish plaatste Roosen nog een bericht op Twitter. “Er is geen reden om mij te feliciteren. Ik hoop dat iedereen oke is na deze grote valpartij. Ik wens iedereen een snel herstel”, schrijft hij. Op diverse platforms wordt Roosen verweten dat hij juichend over de finish kwam. “We hadden geen idee wat er gebeurde achter ons, en wisten niet dat de valpartij deze omvang had. Als we dat wisten, hadden we nooit gejuicht.”

Dit artikel delen:

69 Reacties

kelderfan 3 augustus 2022 om 17:32

Ja de manier is minder, maar toch een zege voor Timo Roosen.

0
Murcia 3 augustus 2022 om 17:33

Dalende lijn, topsnelheid van tegen de 70 en dan een verkeersdrempel op 500 meter. Daar wilde men het lokale ziekenhuis vullen. Schande voor de UCI die dit goedkeurt.

0
Gijsbert Van Beers 3 augustus 2022 om 17:38

“er was opeens een verkeersdrempel, uit het niets”…

Wat een onzin, dat ding lag er al even. Er stonden ook seingevers bij, en wie weet stond het zelfs in het roadbook.

Een betere uitleg is “ik zag de drempel veel te laat, omdat ik vol zat te geven! Daardoor hoorde ik de fluitjes niet, zag ik de vlaggen niet, en ook de ploegleiding had ons niet verwittigd via de oortjes, die er toch ook vooral vanwege het argument VEILIGHEID nog steeds zijn”.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 3 augustus 2022 om 17:52

Precies het bovenstaande. Schande dat de organisatie hier de schuld van krijgt. Hoe diep kan je zinken. ?

0
Murcia 3 augustus 2022 om 18:05

Het Jachtluipaard die begint over hoe diep je kan zinken is een nieuwe voor de geschiedenisboekjes en Gijsbert denkt dat verkeersdrempels in de laatste 500 meter niet erg zijn omdat er een bejaarde Poolse in een hesje bij staat, het zal wel jongens. Dit soort finale kilometers moeten nooit worden goedgekeurd. De schuld bij de renners leggen net als in Polen met 20 bochten op 800 meter is mij simpelweg te makkelijk.

0
bartp25 3 augustus 2022 om 18:12

Ik wist niet dat er gevallen werd en die drempel was er ineens vind ik smoesjes maar, deze finish had gewoon nooit goedgekeurd moeten worden, al was je er al 5 keer gepasseerd. Hebben we nou nog niks geleerd in de afgelopen jaren, sprinten in een dalende lijn met een peloton levert brokken op. En ja daar kun je met de vinger wijzen naar de organisatie en de UCI.

0
Txirrindularitza 3 augustus 2022 om 18:14

Jachtluipaard die vanwege zijn JTV haat schande spreekt dat anderen schande van de organisatie spreken. Je bent een parodie op jezelf, wat een treurigheid moet het in je bovenkamer zijn.

Redactie: Jachtluipaard is hier enkel om te trollen. Wordt niemand beter van. Ban dat sujet nu eens.

0
tdola 3 augustus 2022 om 19:16

@redactie
Kan het jachtluipaard geen definitieve ban krijgen hier op forum?
Praat zoveel onzin bij elkaar…..discussie kan je t niet noemen….

Belachelijk idd dat dit goedgekeurd is in parcours op 500 m van heuvelaf finish.
Zelfs als renners t wel hadden geweten dan wat? Even rustig afremmen met zijn allen en dan weer vol gas??

0
Jacco van Stierop 3 augustus 2022 om 19:24

@Murcia
Seingevers staan er voor de veiligheid van de renners. Nogal een drogreden om ervan uit te gaan dat de renners zo hard fietsen dat ze niet in staat zijn die seingevers op te merken. Als ze er niet staan en er vindt een valpartij plaats buitelt iedereen over elkaar heen om te roepen dat er seingevers hadden moeten staan. Staan ze er wel, zoals nu, dan staan ze voor Jan Joker omdat de renners vol verzuring en adrenaline zitten, dus vrijwel blinde paarden zijn. Zo schieten we niet op.
Die drempel was niet handig in de finale, nee, maar de fout ligt in dit geval toch echt bij de renners. Men is akkoord gegaan met het parcours, en bovendien zijn alle gevaarlijke passages, dus ook deze drempel, duidelijk aangegeven op de website van de Vuelta a Burgos, men mag aannemen ook in het routeboek. Men had zich dus ervan kunnen vergewissen.

0
Apemantus 3 augustus 2022 om 19:32

In de hectiek van een finale kilometer heeft niemand natuurlijk meer oog voor mensen die bordjes vasthouden, en in diezelfde hectiek zie je die drempel (ook voor een tweede keer) heel makkelijk over het hoofd. Die drempel hoort niet thuis in een finale waar een sprint op gang getrokken wordt. Is vragen om problemen.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 3 augustus 2022 om 19:38

Juist. Die drempel ligt er al een tijd. Waarom daar dan een peloton overheen jagen? Daarnaast is het uiteraard de verantwoordelijkheid van de renners/teams. Ik vind niet dat je 1 partij de schuld mag toeschuiven. En dat zien de partijen zelf ook zo, anders was er al lang wat verandert.

0
xistnc 3 augustus 2022 om 19:43

Een seingever die buiten de hekken staat is geen seingever. De andere seingever stond buiten de rijrichting en hield een bord omhoog met een kuil in plaats van een drempel. En inderdaad, in dalende lijn gaat het daar aan 70km/h dus staan die seingevers er sowieso slechts voor de bühne.

0
YogiBear 3 augustus 2022 om 20:19

Deze aankomst gaat regelrecht tegen de UCI reglementen in (“There must be no obstacles such as road narrowings, traffic islands and speed bumps in the final kilometre.”) en had dus gewoon echt nooit goedgekeurd mogen worden. In dit geval zijn de regels zo eenduidig dat er zelfs geen discussie over mogelijk is.

0
Jacco van Stierop 3 augustus 2022 om 22:14

“De andere seingever stond buiten de rijrichting en hield een bord omhoog met een kuil in plaats van een drempel.”
Een bord heeft 2 zijden. Dit bord heeft aan 1 zijde een afbeelding van een drempel, aan de andere zijde een afbeelding van een kuil. Als het peloton eraan komt houdt de seingever het bord omhoog met aan de voorzijde de afbeelding van de drempel. De cameramotor die voor het peloton rijdt filmt de achterzijde van het bord, met de afbeelding van de kuil. Ik weet het, voor sommigen heel erg verwarrend, maar de renners hebben toch echt een bord met een drempel gezien. Zowaar dubbelop want er staat ook nog een regulier verkeersbord dat waarschuwt voor een naderende verkeersdrempel.
In 2020 reed men tijdens de tweede etappe van deze rittenkoers exact dezelfde finale inclusief drempel. Toen ook een seingever met zo’n bord. Het peloton stormde op de finish af, massaspurt, en Gaviria won. Verder geen enkele wanklank over het finaleparcours te horen geweest. Timo Roosen zal het zich vast nog wel herinneren.

0
xistnc 3 augustus 2022 om 22:23

Twee jaar geleden stond de seingever 50 meter voor de drempel, in plaats van er pal naast. Verder werd ook in de aanloop naar die sprint gevallen, de voorwacht van het peloton was ook toen flink uit elkaar geslagen.

https://www.youtube.com/watch?v=yY254nwt_OY&t=480s

0
Jacco van Stierop 3 augustus 2022 om 23:11

Je ziet zo’n seingever ook pas op zo’n 5 meter afstand, hè? Vandaag stonden ze zelfs met z’n tweeën, plus dat er nu ook nog eens een gewoon waarschuwingsbord staat.
In 2020 viel welgeteld 1 renner. Bij de rotonde wat verderop. Op de drempel gebeurde niets. Ja, niet opletten en niet kunnen sturen is van alle tijden.

0
Het Luipaard van Lent 3 augustus 2022 om 17:34

Logische en eerlijke reactie van Timo, niemand wil op zo’n manier winnen. en met 60 per uur merk je echt niet precies wat er achter je gebeurt, laat staan dat je weet wie erbij ligt en hoe erg het is. En stoppen met trappen op 500 meter van de streep doe je natuurlijk helemaal niet.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 3 augustus 2022 om 17:44

Gast. Het is echt manier waarop je je verwoordt dat je aanvallendr reacties terugkrijgt. Nogal passief agressief gedrag van je. Dan krijg je de boel op je nek, soms onterecht want je mag hier best een punt maken, ook tegen tjv.

0
YogiBear 3 augustus 2022 om 17:53

@Quincy Reactie bedoeld voor het andere Jachtluipaard?

0
Het Luipaard van Lent 3 augustus 2022 om 17:58

@Quincy

Ik ben het Luipaard van Lent, voorheen Merlinappa. Níet te verwarren met het Jachtluipaard van Numansdorp die de bijnaam van een prof misbruikt om zijn gal hier te spuwen.

Verwarrend, ik weet het :)

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 3 augustus 2022 om 19:35

Excuus luipaard, ik zette wat te snel druk op de pedalen. Dan maak je wel eens een slippertje. Ik las ij je comment een sarcastische sneer, kenmerkend voor bepaalde roofdieren. Ik neem aan dat het betreffende beest meeleest.

0
klootje kriekeljon 3 augustus 2022 om 19:54

Op die manier kun je nog 1x een ban krijgen terugkomen en als Luiaard. Probeer je wel te gedragen, voor alle letters op zijn.

0
reusjen 3 augustus 2022 om 20:02

Al die luipaarden zijn ook wel verwarrend
Waarom een andere nickname Merlinappa, leek het teveel op Marlin of had je een ban te pakken?

0
Het Luipaard van Lent 3 augustus 2022 om 21:16

Omdat het kan Reusjen, en omdat ik uit Lent kom en nogal eens in een luipaard-shirt koers ;)

0
Wheely 3 augustus 2022 om 22:36

Noem jezelf dan: Het Luipaard van Lent ( aka Merlinappa). Dan snapt Quincy Adams (aka voorwiel) het tenminste. ;-)

0
Het Jachtluipaard op 1 wiel. 4 augustus 2022 om 08:33

@Wheely
Eensch

0
Michiel 4 augustus 2022 om 09:07

wat een kleuterklas

0
Marik 4 augustus 2022 om 09:27

Wat zijn wij gezegend met zo'n verstandige en volwassen Wielerflitser als jij Michiel. De kalme weloverwogenheid spat van het scherm af.

0
Michiel 4 augustus 2022 om 09:39

Graag gedaan hoor Marik. Blijf maar lekker in de schaduw vandaag :)

0
Marik 4 augustus 2022 om 09:40

Dank je wel voor dit verstandige advies.

0
Michiel 4 augustus 2022 om 09:44

Geen probleem. Ik zal er altijd voor je zijn. In voor en tegenspoed.

0
Marik 4 augustus 2022 om 10:16

Fijn, die zekerheden.

0
Michiel 4 augustus 2022 om 10:40

“Nothing is worse than being alone on the evening of the day when one’s cow has exploded.” #freehugs

0
klimmer99 3 augustus 2022 om 17:38

Wel echt een akelige valpartij. Leren organisatoren dan echt niets.

0
xistnc 3 augustus 2022 om 17:43

Prima en afdoende reactie van Timo, meer hoeft dat niet te zijn. Laat de schreeuwers maar schreeuwen.

0
Marik 3 augustus 2022 om 20:12

Hier sluit ik mij volledig bij aan.

0
Glorious 3 augustus 2022 om 17:45

Dekkertje dekkertje

0
Kerstie 3 augustus 2022 om 17:48

Edit redactie: Niet doen.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 3 augustus 2022 om 17:50

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

0
Sjonge Jonge 3 augustus 2022 om 17:55

En kan je ze ook onderbouwen?

Of ga je weer je eigen mening als feit presenteren?

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 3 augustus 2022 om 18:04

Nou, om te beginnen die uitspraak over de verkeersdrempel. Die komt niet uit het niks, die ligt er al jaren. Die uitspraak is dus gewoon feitelijk onjuist.

Als ie even in het routeboek had gekeken, of tijdens de koers 1 seconde voor zich uit had gekeken, dan had hij dit geweten.

0
Murcia 3 augustus 2022 om 18:10

Het Jachtluipaard dat over leugens begint is wel een gotspe.

0
Kerstie 3 augustus 2022 om 19:41

Ik zal me inhouden redactie, maar ben ook wel eens klaar met iemand die alles half leeg ziet. Kan ook eens anders en heb niet gezien wat ie heeft gereageerd maar zal niet sjiek zijn geweest. Maar goed zal het niet meer doen

0
Het jachtluipaard van Middelsluis 3 augustus 2022 om 19:51

Enig idee van de enorme snelheid die ze hadden en het feit dat Dekker zo dicht in het wiel van zijn voorganger zat dat vooruit kijken ondoenlijk was, jachtluipaard van Numansdorp?

0
jv88 3 augustus 2022 om 17:51

Prima reactie. Bauhaus sprint en juicht ook gewoon na een valpartij. Dat doet iedereen. Alleen nu kunnen heel specifiek maarx3 renners van Jumbo door. Voer voor de beroeps jankerds hier om los te gaan. Toch jachtluipaard?

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 3 augustus 2022 om 17:54

De ploeg van Bauhaus veroorzaakte de valpartij helemaal niet. Natuurlijk mag je dan wel juichen.

Echt hoor, doe eens wat moeite met dat getroll.

0
YogiBear 3 augustus 2022 om 17:58

@Jachtluipaard Moet niet gekker worden; jij die als grootste troll hier anderen van trollen beschuldigt.

0
Het Luipaard van Lent 3 augustus 2022 om 18:00

Waarom mag je wel juichen als iemand van een andere ploeg valt, en niet als iemand van je eigen ploeg valt? En hoe ver van de finish moeten ze dan vallen, mocht je wel of niet mogen juichen?

0
tight 3 augustus 2022 om 18:03

@JLP Dus als degene achter Harper was gevallen en het hele peloton had meegenomen, dan had Roosen wel mogen juichen? Hoe moet hij in vredesnaam weten wie de valpartij veroorzaakt in volle finale?

0
Marik 3 augustus 2022 om 18:12

Sommigen van jullie zullen wel herkennen dat je onbewust een voorstelling maakt van sommige Wielerflitsers. Bij het Jachtluipaard uit Numansdorp heb ik het volgende beeld:
Een met een rood hoofd aangelopen man die met een machete zeer wild inhakt op iedereen die geel en zwarte kleren draagt.

0
Murcia 3 augustus 2022 om 18:31

Jachtluipaard kan vermoedelijk een potje bij de redactie breken, hij levert inkomsten op door de clicks en woedende reacties van anderen. Maar als de redactie een beetje fatsoen zou hebben werd de regel over anti-supporteren eens wat consequenter gehandhaafd. Dat de 1 verder mag gaan dan de ander vanwege het verkeer naar deze site toe vind ik niet kunnen.

0
Het jachtluipaard van Middelsluis 3 augustus 2022 om 19:59

Ook ik kan sommige opmerkingen van het Jachtluipaard van Numansdorp niet rijmen (zie ook eerdere post). Terecht wordt er al door het Luipaard van Lent opgemerkt dat het onlogisch is dat je wel mag juichen als iemand van een andere ploeg valt, en niet als iemand van je eigen ploeg valt.

0
Marik 3 augustus 2022 om 20:13

Ik vind al die (jacht)luipaarden hier hilarisch!

0
Het Luipaard van Lent 3 augustus 2022 om 21:17

Je suis luipaard!

0
chasse patat 3 augustus 2022 om 18:23

In de voorbereiding is er overigens wel gewaarschuwd voor een verkeersdrempel. Zelf in het filmpje van de laatste drie km . Op 1:18
https://www.youtube.com/watch?v=E5Rdmt1o79w&t=78s

0
Marlin 3 augustus 2022 om 18:27

Als vanaf plaats vier iedereen achter jou plots verdwijnt, je kopman incluis, dan weet je dat er een ernstige valpartij heeft plaats gevonden. Elke renner herkent ook onmiddellijk de vreselijke geluiden van een valpartij. De overwinning is er, is ook niet gestolen. Maar juichen was er ver over.

0
Marik 3 augustus 2022 om 18:34

Dat beseffen wij ons allemaal vanaf de bank, zonder hartslag van 180 en zonder adrenaline. In de koers hebben ze echt geen idee hoe groot de valpartij is. Er wordt heel vaak gevallen bij massasprints en er wordt nadien altijd gejuicht door de winnaars. Nogmaals het is makkelijk praten vanaf de bank met al die mooie motor- en helikoptershots.

0
Poeksel 3 augustus 2022 om 19:23

Kun je aangeven van wanneer je van jou wel en niet mag juichen als je wint na een valpartij, Marlin? Mag het wel als je met een groep van zes overblijft, maar niet bij een groep van drie bijvoorbeeld?

0
Chippen 3 augustus 2022 om 19:31

goedkope kritiek kan natuurlijk nog wel steeds terechte kritiek zijn.

stellen dat argumenten nogal makkelijk zijn, weerlegt ze op geen enkele manier.

0
Marlin 3 augustus 2022 om 19:57

@Poeksel
Een juiste grens is moeilijk te trekken. Maar hier is het zonneklaar. Als je met drie van dezelfde ploeg voorop blijft nadat de helft van het peloton tegen de vlakte gegaan is en de andere helft opgehouden werd, als je dus met je ploegmaats niet aan spurten toekomt, dan is het misplaatst om te juichen. Dan steek je inderdaad je middenvinger op. Eigenlijk in de eerste plaats tegen je eigen kopman als slachtoffer van de val. Een kopman die misschien favoriet was om te winnen, die zelfs het best geplaatst was op 600 m van de meet. Voor alle duidelijkheid. Het feit dat Dekker de oorzaak was van de val, speelt hier helemaal niet mee. Want dat was het enige dat de Jumbo-ploegmaats niet konden weten. Al de rest wel.

0
Marik 3 augustus 2022 om 20:15

Zo ken ik je weer beer, eigen aannames als feiten presenteren om zo voor eigen parochie te prediken. Bah.

0
Poeksel 3 augustus 2022 om 20:15

Als het zo zonneklaar is, waarom lieten ze dan niet klassementsman Harper winnen?
En als het zo zonneklaar is, dan is het toch juist logisch om niet te juichen? Want als je het weet en toch doet gaan mensen daarover klagen.

0
jv88 3 augustus 2022 om 18:36

Ach kijk de side kick van het jachtluipaard. Echt eigenlijk zou je jullie moeten negeren. Maar vind jullie zo ontzettend kinderachtig dat ik het toch niet kan laten. Hebben jullie toch je zin met dat opzettelijk trollen op Jumbo. Kan me namelijk niet voorstellen dat het oprecht is. Als het goed gaat zijn jullie er namelijk niet. Zeker Jachtluipaard schitterd dan in afwezigheid, zoals tijdens de Tour. Overigens meestal ook als iemand hem dient van goede repliek.

0
Jaromir 3 augustus 2022 om 20:13

Toch goed om te zien dat van de in de natuur bedreigde diersoort Luipaarden er op WF iig een flinke aanwas van is. Keep up the good work en de kans dat WWF jullie zal sponsoren in de nabije toekomst is gegarandeerd.

0
EricV 3 augustus 2022 om 20:21

Ik hoorde wel iets maar wist niet wat er gebeurde haha. Tja had ook zomaar een boerenprotest, sinterklaasoptocht of kudde schapen kunnen zijn

0
Silent Hill 3 augustus 2022 om 22:07

Opvallend hoe Jumbo Visma steeds weer voor commotie zorgt.
Sturen ze een C-ploeg vol grijze muizen naar Burgos, denk je: effe wat rust. Geen gezever over een Sloveen met een Tour-complex, groene mannetjes met superkrachten, neuswissers met vaseline, cortisoneknieën, Nederlanderse renners die knechten voor buitenlanders, braaksel-shirts en wat nog allemaal … nee, we gaan effe rustig naar Burgos. Lap ! Krijgen ze het toch weer voor elkaar om voor heel wat heisa te zorgen. Hoe doen ze het toch.

0
Murcia 3 augustus 2022 om 22:45

Waarschijnlijk willen ze jou niet teleurstellen.

0
Scrabslag 3 augustus 2022 om 22:52

Ze dachten toch niet dat ze het hele peloton in die 500 meter gelost hadden?

0
Sjonge Jonge 3 augustus 2022 om 23:47

Dat hebben ze nochtans al vaker gedaan dit seizoen met 3 man van de ploeg

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone