Timo Roosen: “Twee keer Parijs-Roubaix in het rood-wit-blauw, dat is echt een cadeau”

Timo Roosen: “Twee keer Parijs-Roubaix in het rood-wit-blauw, dat is echt een cadeau”

foto: Cor Vos

dinsdag 20 juli 2021 om 19:00
Interview

Nieuwbakken Nederlands kampioen Timo Roosen had de nationale driekleur dit weekend voor het eerst in wedstrijdverband willen laten zien. Door de noodtoestand in het zuiden van Nederland is de Volta Limburg Classic in het water gevallen. De volgende afspraak is de Tour de Wallonie. “Ik heb er echt zin in om mezelf daar te laten zien”, vertelt Roosen aan WielerFlits.

De sympathieke Noord-Brabander komt net terug van een hoogtestage in Tignes. Een groot deel van de Jumbo-Visma-renners die niet in de Tour rijden, werken in deze periode altijd een gezamenlijk trainingskamp af. “Het was goed, het was mooi”, vat de Tilburger kort samen. “Samen met Olav Kooij en Chris Harper ben ik zelfs een week eerder die kant opgegaan, op 1 juli. Wij zouden de Volta rijden en wilden graag op tijd weer terug zijn. Dat loopt nu een beetje anders, maar het was goed. ’s Ochtends was het steeds lekker weer en hebben we alle trainingen goed kunnen doen. Ik heb echt weer zin om te koersen nu.”

Roosen geniet eigenlijk altijd van een hoogtestage. “Ik vind bergop trainen namelijk heel erg leuk. Ik klim ook graag. Als ik me goed voel, geldt dat zelfs in de wedstrijden. De laatste klimkoers die ik gereden heb, was het Critérium du Dauphiné. Voor mijn doen ging het daar in de laatste dagen echt heel erg goed bergop. Dan vind ik het echt leuk. In trainingen kun je dan meer je eigen tempo rijden en dat scheelt natuurlijk enorm. Maar volgens mij was Olav wel klaar met bergop rijden”, lacht Roosen. “Die had het de laatste dagen echt wel gezien. Voor sprinters is zo’n hoogtestage toch echt wel iets anders.”

Ondanks dat de 28-jarige Nederlands kampioen uiteraard dondersgoed begrijpt waarom de Volta is afgelast, baalt hij daar sportief gezien wel van. “Ik dacht nog: ik ben mooi op hoogte geweest, dan ga je lekker op tijd terug naar huis en leef je echt naar die eerste koers toe. Op een trainingskamp ben ik daar echt mee bezig, het parcours bekijken via internet en dat soort zaken. Mijn eerste wedstrijd ook in die prachtige kampioenstrui, daar keek ik naar uit. Dan is het jammer dat zo’n koers wegvalt, maar dat is ook niet meer dan logisch. Wielrennen valt in het niet met wat er in Zuid-Limburg is gebeurd.”

Timo Roosen mag in de TDW voor het eerst rijden in het rood-wit-blauw – foto: Cor Vos

Programma komende weken

De Ronde van Wallonië is nu de eerste koers waarin het rood-wit-blauw te zien gaat zijn. Op de site van zijn ploeg zegt Roosen daar het volgende over. “We staan met een sterk blok aan de start. Dylan Groenewegen zal voor zijn kans gaan in de etappes die uitdraaien op een sprint. Het is zaak om hem als ploeg zijnde zo goed als mogelijk bij te staan. In de op papier iets lastigere etappes zullen er ook kansen voor mezelf zijn, maar ook voor Pascal Eenkhoorn en Olav. Het parcours is daar nauwelijks vlak. Na een lastige aanloop kan ik wellicht wat moois bereiken in de finale.”

Net als Nederlands Limburg heeft ook België in die regio te maken gehad met hevige regenval en daaropvolgende overstromingen. De organisatie heeft uit respect voor de slachtoffers de tweede etappe geannuleerd. De rest van de TDW lijkt wel door te gaan. “Na de Tour de Wallonie staat voor mij de Heistse Pijl op het programma, gevolgd door de PostNord Danmark Rundt en aansluitend de Benelux Tour”, vertelt hij ons. “Maar dat ligt nog niet helemaal vast, dat is nog een beetje onzeker. De Vuelta a España is alvast geen optie. Ik zit niet in de voorselectie, dus dat is niet aan de orde.”

Roosen hoopt in het najaar met goede resultaten bondscoach Koos Moerenhout te overtuigen om hem een plek in de WK-selectie te geven. “Dat is wel een doel dat ik voor ogen heb”, vertelt hij. “In koersen als de Benelux Tour wil ik me echt laten zien. Die wedstrijd ligt me goed, maar dat geldt ook voor de Tour de Wallonie. Ik moet daar uitslagen rijden en laten zien dat ik er sta. Hopelijk kan ik daarmee iets afdwingen voor het WK, dat zou natuurlijk heel erg mooi zijn. Ik vind dat ik het in dit soort koersen moet laten zien, dus daar ga ik vol voor. En dan zien we wel waar het schip strandt.”

In de Benelux Tour zal Roosen ook weer samen op pad gaan met Groenewegen. De twee vormden in het verleden een succesvol koppel. Ze wonnen onder meer samen een rit in de Tour de France en ook in tal van andere wedstrijden waren ze goed voor winst. “Hoe de trein er straks precies gaat uitzien, dat weet ik nog niet”, vertelt de Tilburger. “Maar we gaan er zeker voor om er een paar goede sprints met elkaar te rijden, daar is de Benelux Tour ook een mooie koers voor. Dylan heeft al vaker laten zien wat hij daar kan. Ik heb ook daar weer heel veel zin in, lekker met de sprinttrein in gang te schieten.”

Magie van het rood-wit-blauw

Roosen rijdt sinds kort rond in het rood-wit-blauw en dat maakt hem zo trots als een pauw. Samen met kledingsponsor AGU liet hij voor de grap een bijpassende witte broek maken, maar hij zal straks in een traditionele zwarte broek onder zijn kampioenstrui rijden. “Het is wel heel speciaal, hoor”, glimlacht hij met voldoening. “Iedere ochtend als ik mijn shirtje aantrek, het herinnert je er elke dag aan. Dat is tof! Als je eenmaal op de fiets zit, zie je het niet echt. Maar als je er even aan denkt of je checkt jezelf in een ruit, dan zie je dat rood-wit-blauw… Dat is elke keer echt wel weer mooi!”

De klassiekerman annex sprintaantrekker had al wel verwacht dat zijn titel én de trui hem zo veel zouden doen. “Toen ik vroeger jong was en bij het NK voor de profs ging kijken, dan vond ik het ook altijd prachtig om te zien. Je mag een heel jaar in die trui rijden. Als je dan koersen op tv zag… Het is zo herkenbaar en speciaal. Ik had dit gevoel wel verwacht, maar het is echt een jongensdroom die is uitgekomen. Laten we hopen dat dit speciale gevoel er het gehele jaar door blijft en dat ik het niet als normaal ga ervaren. Maar eerlijk gezegd kan ik me dat niet voorstellen, daarvoor is het te mooi.”

De overwinning op het NK geeft Roosen ook veel vertrouwen. “Al moet ik wel zeggen: dat is altijd wel zo als je een koers wint. Als dat lukt dan merk je aan jezelf dat het goed gaat en dat er meer mogelijk is. In de volgende koers waarin ik start, zie ik dan altijd weer nieuwe kansen. Het werkt voor mij enorm motiverend. Maar bij een gewonnen NK is het wel zo dat je er net even iets vaker aan denkt, vanwege de trui. Het liefst zou ik natuurlijk iedere koers waarin ik start, willen winnen. Alleen zo werkt het helaas niet. Ik fiets graag en ik koers graag. Maar ik zou wel graag meer wedstrijden willen winnen.”

“In de komende koersen ga ik meer voor mezelf mogen rijden. In een klassiek voorjaar kan ik echter niet met mijn vuist op tafel slaan, als je met iemand als Wout van Aert rondrijdt. Het zou belachelijk zijn als ik dat zou doen”, lacht Roosen. “Ik blijf realistisch en ik weet wat mijn kwaliteiten zijn. Alleen mijn vertrouwen is wel iets groter, misschien dat ik nu sneller eens zeg: ‘Ik wil het eens proberen’. En in Parijs-Roubaix wil ik mijn trui natuurlijk straks in het najaar ook laten zien. Ik kan gewoon twee Roubaix’ in het rood-wit-blauw rijden, dat is echt een cadeau! Dan wil ik die trui ook eer aan doen.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

Westland95 20 juli 2021 om 08:23

Dat moet je volgens mij nog maar afwachten. Die blazen ze nog wel eens af, enige monument dat nog niet is verreden sinds 2019.

krypton 20 juli 2021 om 09:13

De tv-kijker zal vroeg moeten inschakelen om er een flits van op te kunnen vangen vermoed ik…

Lalsacien 20 juli 2021 om 09:41

Dit zal hem motiveren…

Romano1800 20 juli 2021 om 10:01

Ja dat weet ik wel zeker

La Primavera 20 juli 2021 om 16:04

Gelukkig zenden ze Parijs Roubaix normaliter vanaf de start uit. ;)

Turtlehead 20 juli 2021 om 09:44

Twee keer PR winnen in de kampioenstrui, stel je voor…

Wheely 20 juli 2021 om 13:16

Dat zou best eens kunnen gebeuren trouwens met dat andere mannetje van Jumbo Visma.

Groetjesaandevoetjes 20 juli 2021 om 09:50

Zou me niet verbazen dat in het najaar alles weer even op slot gaat en dan is P-R de eerste koers die de handdoek in de ring gooit.

S'mon 20 juli 2021 om 10:14

De witte broek…

Barry Batsbak 20 juli 2021 om 10:17

Zó goed. Ik hoop echt dat we een traditie te pakken hebben. Schitterend.

iLLan 20 juli 2021 om 10:26

Inderdaad. Die hoort er bij!

vanSpringel 20 juli 2021 om 15:27

Ik heb ‘m zelf ook. Al zoveel gedragen dat degene achter mij me in de kont kan kijken.

Barry Batsbak 20 juli 2021 om 19:02

Nou VanSpringel, dan hoop ik voor de achteropkomers dat echte schoonheid bij jou ook van binnen zit.

Wheely 20 juli 2021 om 10:19

En dan moet ie ook nog maar eens geselecteerd worden….
(ik dacht ik gooi er ook nog een scheutje azijn bij)

Derierre de la course 20 juli 2021 om 11:46

Ik vind het leuk te lezen dat hij oprecht super blij is met die trui. Hij voelt het echt als een eer om een jaar in die trui te mogen rijden.

EricV 20 juli 2021 om 12:56

Zo die is al aardig gedegradeerd binnen de ploeg. Mag alleen nog maar de b koersen rijden

vanSpringel 20 juli 2021 om 15:28

Klopt ! Timo heeft al vaak A gezegd, dan moet ie nu ook B zeggen.

Beer 20 juli 2021 om 13:02

Goed om te zien dat met Teunissen en Roosen twee luitenanten van van Aert vertrouwen tanken en zich oprichten na een mindere periode (deels door blessures). Hopelijk betaalt dit zich uit in de vorm van meer steun voor Wout in de klassiekers.

platteprijs 20 juli 2021 om 14:42

Ik hoop daarentegen dat ze voor eigen kans mogen rijden.

xistnc 20 juli 2021 om 16:22

Precies. Als er meer goeie paarden zijn om op te wedden, zou het leuk zijn als Van Aert een keer wat terug kan doen.

MarkPeeters 21 juli 2021 om 08:43

In topklassiekers zoals PR worden jammer genoeg geen cadeaus uitgedeeld aan helpers, soms gebeurt dit wel eens in een kleinere koers. Alle ballen op Wout Van Aert dus voor PR.

ti-raleigh 20 juli 2021 om 15:47

Heeft toch een paar mindere jaren gehad. Hopelijk geeft deze trui voor hem de boost om de lijn van 2018 voort te zetten.

fluppie 20 juli 2021 om 16:41

Mooi dat hij vertrouwen haalt uit het NK. Hij was namelijk ook veruit de sterkste en beste renner van de dag. Zijn winst op het prachtige parcours heeft hij volledig aan zijn goede vorm te danken en had niks te maken met een de enorme overmacht van TJV die dag.

Nillus 20 juli 2021 om 21:37

Wat een gemiste kans van de ploeg..
Geef Timo een WvA een in kleur gespoten fiets zoals de sloveense Mohoric, en de wereld kampioen.
Timo heeft zelfs geen rood wit blauwe helm..
WvA heeft wel een belgische 3-kleur helm .
Oops 2de foto wel een witte helm nu..

Pizzi 21 juli 2021 om 00:19

Dit dus. Die van Colbrelli is ook tof.

George Bennett heeft overigens ook geen afwijkend kleurschema op z’n fiets, maar daar matcht het heel behoorlijk. Zelfde bij Wout. Maar kom op, bij Timo is het haast alsof een amateur een kampioenstrui heeft aangetrokken. Zonde!

Headlines

Materiaalzone

Populair