Tim Wellens zwaar ontgoocheld: “Diskwalificatie Lampaert lost voor mij niets op”

Tim Wellens zwaar ontgoocheld: “Diskwalificatie Lampaert lost voor mij niets op”

© Cor Vos

zondag 19 juni 2022 om 18:48
Interview

De Gouden Kilometer besliste over eindwinst in de Baloise Belgium Tour. Tim Wellens leek het laken naar zich toe te trekken, maar werd in de tang gezet door Yves Lampaert, ploegmaat van eindwinnaar Mauro Schmid. Lampaert werd na afloop gediskwalificeerd. “Maar dat lost voor mij niets op”, vertelt Wellens.

Letterlijk te lezen in het communiqué van de UCI-commissarissen: Uitsluiting van de wedstrijd en 200 Zwitserse frank boete voor Yves Lampaert wegens “afwijken van de gekozen baan en hierdoor een andere renner hinderen of in gevaar brengen en een onregelmatige sprint  (met inbegrip van aan de trui of het zadel trekken van een andere renner, intimidatie of bedreiging, kopstoot, kniestoot, duwen met de schouder of hand, enz…)”

Gedupeerde Tim Wellens zuchtte toen hij de uitsluiting van Yves Lampaert vernam, besefte dat dit voor hem niets veranderde, maar bleef al bij al relatief braaf in zijn reactie.

Tim, begrijpelijk dat je teleurgesteld bent, maar ben je ook boos?
“Boos is veel gezegd, maar vrolijk ben ik uiteraard niet. Ik ben vooral enorm teleurgesteld om zo dichtbij de eindzege te komen en ze dan toch uit handen te zien glippen.”

Hebben jullie bij Lotto Soudal het goed aangepakt, vind je?
“We hebben het heel goed aangepakt. Doel was om alles op die eerste sprint te zetten en daar één seconde bonus te pakken. Arnaud De Lie zou dat sprintje aantrekken. Daarna zou ik focussen op Mauro Schmid, in zijn buurt blijven. Dat was de tactiek en het zag er ook prima uit. Zo heb ik in 2018 trouwens de Ronde van Wallonië gewonnen, toen tegen Quinten Hermans. Op dezelfde manier.”

Maar in die tweede sprint liep het fout?
“Klopt. Het ‘gevecht’ met Lampaert kost me de eindzege. Daar ben ik van overtuigd. Het was trouwens niet alleen in de tweede, maar ook in de derde sprint dat hij in de fout ging. Al was dat minder uitgesproken.”

Maakte je niet zelf de fout door niet door te gaan na die eerste sprint?
“Achteraf is het makkelijk praten. Maar ik keek om en zag twee, drie Quick-Steps achter mij. Ze hadden het gaatje misschien kunnen dichten en er overgaan. Daarom de keuze om even te wachten.”

Yves Lampaert wordt uitgesloten en krijgt een boete.
“Dat verandert de zaak voor mij natuurlijk niet. Mauro Schmid is eindwinnaar.”

Hoe zou jij als jury dit oplossen?
“Lampaert diskwalificeren en – aangezien mij dit de eindzege kost – mij een seconde cadeau doen” (lacht fijntjes)

Wel ferm dat Arnaud De Lie zijn eindsprint wilde opofferen voor jou…
“Daar is zelfs geen discussie over geweest. We gaven voorkeur aan de eindzege en Arnaud ging onmiddellijk mee in het verhaal. Wat ik overigens enorm apprecieer. Hij heeft dat ook geweldig goed gedaan. Als ik zondag op het BK een wederdienst kan doen, zal dat met plezier gebeuren.”

Je verliest de Baloise Belgium Tour met vijf honderdsten van een seconde achterstand. Beslist op basis van de cijfers na de komma na de tijdrit.
“Het is wat het is. Ik had in die tijdrit een halve seconde sneller moeten rijden.”

Los van dit alles, je moet wel blij zijn met je vorm richting BK en – belangrijker  – de Tour de France?
“Oké, maar in de eerste plaats is dit een hele grote teleurstelling om zo miniem te verliezen. We hebben er alles aan gedaan en met het team hebben we een hele goede Ronde van België gereden. We waren elke rit present.”

Hoe is je relatie met Yves Lampaert eigenlijk?
“Na vandaag niet zo goed.”

Verwacht je een telefoontje of excuses van hem?
“Ik vind dat er in de toekomst in elk geval een wederdienst mag komen.”

Dit artikel delen:

29 Reacties

harryjohan71 19 juni 2022 om 18:56

Wel benieuwd naar de reactie van Lampaert mbt zijn onsportieve gedrag dan wel de ploegleiding. Maar ja, die zullen zoals altijd zwijgen dan wel onterecht vinden.

0
Spurter 19 juni 2022 om 18:57

Die doen alsof hun neus bloedt, terwijl dit de ploegenstrategie was.

Beter oog om oog tand om had. Had een knecht van Lotto die Schmid van z’n fiets laten slaan.

0
Martino87 19 juni 2022 om 19:00

Het zat er wel in dat anderen de strijd tussen Schmid en Wellens zouden beïnvloeden. Die gouden kilometer is interessant als het een zware wedstrijd is en de beste renners in koers het uitmaken. Maar in een vlakke etappe rijden er in deze situatie te veel renners tussendoor die een mooi gevecht bewust of onbewust kunnen beïnvloeden.

0
Wim Kruithof 19 juni 2022 om 19:03

Prima interview met een teleurgestelde Wellens, die bovendien 100% gelijk heeft. Hij wordt hier op onreglementaire wijze de eindzege door de neus geboord. Kamp-Quickstep eenstemeer teleurstellend.

0
deharderpeter 19 juni 2022 om 19:11

Walgelijke actie van de ploeg van Patje, die dit wel weer zal goedkeuren, maar als het andersom is ho maar….

0
Thoin 19 juni 2022 om 19:12

Ik vergelijk Lefevre altijd met Mourinho, enkel winnen telt, de manier waarop maakt niet uit. Omgekeerd een slecht verliezer zijn. Het zouden zo twee broers kunnen zijn

0
Wim Kruithof 19 juni 2022 om 19:46

Precies Thoin. En beiden floreren in onophoudelijke zelfbevlekking.

0
FrankyVercauteren 20 juni 2022 om 11:54

Beiden zijn ook zeer succesvol.

0
Simcha 19 juni 2022 om 20:06

Gezeur achter de komma, maar vijf honderdste is geen halve seconde.

0
Ward 19 juni 2022 om 20:30

Met een halve seconde sneller was hij 45 honderdsten sneller en alsnog de eindwinnaar toch? Had ook 10 minuten sneller kunnen rijden, maar alles meer dan 5 honderdsten was voldoende…

0
Jos Jalapenos 19 juni 2022 om 20:44

Wat een aansteller, die Wellens. Het temperatuurexcuus viel weg, dus dan maar over deze boeg. Lampaert is echte teamspeler. Had Wellens maar wat meer moed.

0
Marik 19 juni 2022 om 20:50

Wat een vreemde reactie zeg.

0
Marcus Aurelius 19 juni 2022 om 20:51

Jos, ge zijt een lul. Zelfs als de zon opkomt, zeg jij dat ze ondergaat …

0
Nelson 19 juni 2022 om 22:16

Jos, azijn gedronken deze morgen?

0
FrankyVercauteren 20 juni 2022 om 13:30

Ik vond het een zeer correcte en faire reactie van Tim Wellens, zo onmiddellijk na de aankomst. Ik zou waarschijnlijk iets minder subtiel gereageerd hebben …

0
Romāns Vainšteins 19 juni 2022 om 20:52

Persoonlijk vind ik zowel Wellens’ teleurstelling als QS/Lampaert’s strijdwijze logisch. De situatie stond er perfect voor om het in een dergelijk drama te laten eindigen en dus gebeurt dat ook. Hoe onethisch en irritant ook is dit soort genieperij wel degelijk koers en vele malen meer dan wachten op een leiderstrui met een voedselzakje in het derailleur. De ene keer ben je zelf gehaaid en de volgende keer weer genaaid.

0
Marcus Aurelius 19 juni 2022 om 20:57

Het voordeel van zulke juryuitleg is dat de weg wel helemaal open is voor Roglic om de tour te winnen. Iemand rijdt gewoon Pogacar tegen de grond en het is opgelost. Gewoon één ploegmaat minder. Samenzwering, bendevorming, het wordt blijkbaar allemaal oogluikend toegestaan.

0
Romāns Vainšteins 19 juni 2022 om 21:06

Deze Harakiri-tactiek was allang eens toegepast geweest als het er ingezeten had. Alleen in spurts zie je je dingen die er wat van weg hebben en dan alleen om de dagwinst.

0
VerstandOpNul 19 juni 2022 om 22:14

Zat ik ook al te bedenken.. Zeker de beperkte stuurvaardigheid van Vingegaard indachtig..

0
Massimo Bataille 20 juni 2022 om 09:11

Er is toch nog wel een verschil.
Ik ga zeker akkoord dat het een onsportieve actie was, maar ‘gevaarlijk’ vond ik het nu ook niet echt.
Er is een verschil tussen iemand van de weg rijden en in de weg rijden

0
Cochise 19 juni 2022 om 21:19

Elk puntje telt voor Lotto en dan is dit wel een domper. Ze komen na vandaag op exact hetzelfde puntenaantal als Bike-exchange maar zien Israel dichterbij sluipen en EF verder wegkruipen (al hebben die op hun beurt Movistar en Cofidis weer bijna te pakken)

0
Deel Koeper 19 juni 2022 om 22:16

Zal wel tussen Lotto, EF en BEX gaan. Misschien Movistar als ze blijven aanmodderen.

Israel heeft een heropflakkering, maar redding zie ik echt niet gebeuren. De enigen die dit jaar echt serieus wat punten pakken zijn Woods, Fuglsang en Nizzolo en dat zijn 3 renners die zomaar ergens heel hoog kunnen eindigen, maar waar het gebruikelijker is dat ze afwezig geven. Zullen later dit seizoen nog wel sporadisch voor punteninjecties zorgen, maar de periodes daartussen gaan te lang zijn en dan gaan ze elke week terug verder en verder achter staan.

0
Peterke 20 juni 2022 om 03:22

#brabantsepijl. #timwellenswijktooknietvanzijnlijnindesprint

0
Thoin 20 juni 2022 om 07:36

Heeft toch niks met elkaar te maken? Dus als ze Groenewegen de hekken in rijden dan is dat oké door wat er met Jakobsen gebeurd is? Zielige insteek

0
Romāns Vainšteins 20 juni 2022 om 08:00

Waar ik in mee ga: iedereen heeft idd wel eens zijn onbeschofte momenten, niet wel of half gemeend, in koers.

Waar ik niet in mee ga: ‘hullie benne ook dus oog om tand!’, dat is kinderachtig gedoe die terugredeneert op een een manier van kip-en-ei. Je ziet dat ook altijd bij wel/niet rijden na pech van die-en-die ploeg. Verwaterd altijd tot een voorkeursspelletje.

0
fransestinkkaas 20 juni 2022 om 10:33

Die hele gouden kilometer is een dramatische uitvinding. Dat is alleen leuk als je dat de eerste zes dagen wel doet en de zevende dag niet. Dan krijg je vuurwerk over de hele laatste etappe. Koersje van niks als je het alleen aantrekkelijk kan maken met zoiets als een gouden kilometer.

0
Fifty 20 juni 2022 om 11:02

Op sporza licht ontgoocheld. Blijkbaar als je de grens oversteekt word je wat zuurder.

Zou me niks verbazen overigens.

0
Maillot à Pois 20 juni 2022 om 11:08

De auteur van dit interview is Nico Dick, en die is toch echt wel Belg.
Weinig grenzen overgestoken dus.

Aannemelijker lijkt het dat het voor Wellens in een iets langer interview wat lastiger was om zijn houding als gentleman aan te houden en de ontgoocheling te verbijten. Zeer begrijpelijk trouwens.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone