Tijmen Eising gaat weer crossen om plezier in sport terug te vinden

Tijmen Eising gaat weer crossen om plezier in sport terug te vinden

foto: Metec-TKH

Door
vrijdag 12 oktober 2018 om 11:30

Metec-TKH-renner Tijmen Eising staat dit weekend aan de start van de Superprestige in Gieten. De voormalig wereldkampioen veldrijden bij de junioren focuste zich sinds 2013 volledig op de weg. “Hopelijk helpt het veldrijden me het plezier in de wielersport terug te vinden.”

Het veldrijden leek in 2013 een afgesloten hoofdstuk, na zijn ontslag bij Sunweb-Napoleon Games. De prestaties vielen die laatste jaren tegen bij de Belgische profploeg, mede door blessures. “Ik was het absoluut niet eens met mijn ontslag”, blikt Eising terug. “Ik was graag die winter ingegaan bij de profcategorie, maar die kans is me nooit gegeven. Dat is jammer, want ik reed mijn beste wedstrijden tussen de profs. Maar ik kan niet ontkennen dat ik de belofte nooit heb ingelost.”

Eising is van plan om komende winter meer crossen te rijden. Nadat hij in september de nationale veldrit in Mechelen reed, startte hij vorige week in de GOW in Zutphen. Hij won direct met grote voorsprong. “Zo’n zaterdag heb ik hartstikke veel plezier”, geeft de renner uit Drenthe aan. Op de weg heeft Eising de laatste jaren nauwelijks resultaten behaald. Dit seizoen is een vijftiende plaats in de Ronde van Overijssel (1.2) zijn beste resultaat. “Wielrennen is in dat opzicht een klote sport. Je moet veel tijd investeren in iets wat niet goed gaat. Dan begin je een beetje je plezier te verliezen”, vertelt Eising.

De voormalig winnaar van de wereldbeker veldrijden voor beloften kocht een paar maanden terug een nieuwe crossfiets. Direct ging zijn hart sneller kloppen. “De voorgaande jaren had ik een afgetrapte crossfiets. Je gaat niet naar wedstrijden toe als je niet weet of je fiets het wel vol kan houden. Nu is alles tiptop in orde.” Als het heel goed gaat met de nationale veldritten, gaat hij misschien ook weer op internationaal niveau crossen. “Het is nu nog even afwachten. Ik laat het vooral afhangen van mijn moraal.”

Overstap naar VolkerWessels-Merckx
De 27-jarige renner is bezig aan zijn laatste seizoen voor de Continentale formatie Metec-TKH. Eising vroeg zelf een gesprek aan omdat hij dacht dat het tijd was voor iets anders. In de ontmoeting gaf de ploeg ook aan dat het niet met hem verder wil. Met clubploeg VolkerWessels-Merckx vond Eising vrij snel een nieuw team voor 2019. “De structuur daar is goed. Het is maar een club, maar ze zouden zo als Continentale ploeg door kunnen gaan.” Eising krijgt bij zijn nieuwe team de taak om jonge talenten te begeleiden. “Ik loop al tien jaar mee op continentaal niveau. Dus ik kan daar mijn ervaringen delen, om zo de jonge renners te helpen een stap naar een Continentale ploeg te maken.”

Dit artikel delen:

2 Reacties

delgado 12 oktober 2018 om 11:46

Ik heb zaterdag en/of zondag ook altijd veel plezier. Doordeweeks is een ander verhaal. Dan is het meer van ‘moeten’. Als het dan niet goed gaat, snap ik dat je er de brui aan geeft.

0
Baik-Baik 12 oktober 2018 om 12:00

Eising had in de jeugdcategorieën in de crosw vooral zijn fysiek mee. Was vroeg fysiek rijp en is een boom van een kerel. Bij de profs speelt dat een veel kleinere rol, maar het zou mooi zijn als hij in het veld weer een redelijk niveau zou kunnen halen (niveau Wouters, Godrie).

0

Headlines

Populair

Materiaalzone