Tiesj Benoot: “Ik ga niet voor een klassement in de Tour”

woensdag 1 juli 2020 om 19:41
Tiesj Benoot: “Ik ga niet voor een klassement in de Tour”

Tiesj Benoot - foto: Cor Vos

Tiesj Benoot is een van de speerpunten in de selectie van Team Sunweb voor de Tour de France. De 26-jarige Belg vertelt aan Sporza dat hij als rittenkaper richting Frankrijk trekt. “In de Tour ga ik niet voor het klassement en kan ik ritten uitkiezen”, aldus Benoot.

Voor Benoot (bij zijn debuut in 2017 twintigste in het eindklassement) is het klassement geen doel op zich, ook omdat na de Tour de klassiekers volgen. “Zo kan ik me in sommige ritten ook een beetje sparen. Ik kan dan krachten overhouden, want na de Tour volgt er elke week nog een klassieker”, kijkt hij vooruit. “Met een kopman zou het lastiger zijn om een snipperdag te nemen in de cols. Op dat vlak zit ik dus in een ideale positie.”

Vrijbuitersploeg
Sunweb trekt met een vrijbuitersploeg naar de Tour. “We hebben niemand die voor het klassement zal gaan. Met meerdere renners mikken we op ritwinst”, legt Benoot uit. “Cees Bol gaat voor de vlakke ritten en in de bergen hebben we ook meerdere opties om mee te gaan in een ontsnapping. Daar ben ik er zelf één van”, aldus Benoot. “In de breedte hebben we dus een sterke en polyvalente ploeg zonder klassementsrenner. Zo’n klassementsman zou veel opties op eigen succes wegnemen,” stelt hij. “We zullen aanvallen, om vaak vertegenwoordigd te zijn in de ontsnappingen.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

FDJ 1 juli 2020 om 19:47

Heel verstandige keuze. Benoot kan heel aardig klimmen, maar een klassementsrenner in een koers van drie weken zie ik niet. Zijn top op dat gebied ligt echt op het niveau Parijs Nice Zwitserland etc.

In het verleden deed een renner als Luis Leon Sanchez dezelfde dingen in bv Parijs Nice, maar in de grote rondes kwam hij ook tekort.

boenk 1 juli 2020 om 20:32

Ik wil nu niet beweren dat Benoot volgend jaar de Tour of de Giro gaat winnen, maar wat je schrijft betekent toch niks? Er zijn er ook geweest die het goed deden in korte én lange rittenkoersen. Volgens mij zou Benoot wel voor een AK over 3 weken kunnen gaan. Daarom hoeft hij niet te winnen. In zijn Tour debuut eindigde hij dacht ik in de top 20? Dus daar zit zeker rek op. Of mogen enkel klassementsmannen die winnen voor het klassement gaan? In dat geval hebben de deelnemers van de Tour dit jaar dat niet goed begrepen.

Gezien de omstandigheden dit jaar, heeft hij en het team natuurlijk groot gelijk om in de Tour niet voor een klassement te gaan, en nadien nog wat in de tank te hebben voor de klassiekers. Maar ik zou'm wel eens vol voor de Vuelta willen zien gaan als tweede seizoensdoel (na de klassiekers). Zou meer kans maken dan bvb Dylan Teuns denk ik, en die haalde bijna top 10.

Brabander 1 juli 2020 om 22:24

Ik zie er, net als boenk, ook wel wat in hoor. En de Vuelta zou in een normaal jaar echt een prima podium voor hem kunnen zijn. Kan-ie in het voorjaar de klassiekers betwisten

FDJ 1 juli 2020 om 23:37

Ik zie er in het geval van Benoot weinig in. Benoot is een prachtige renner die aanvallend koerst. Strade Bianche, legendarisch. In Parijs-Nice eerste etappe, voorlaatste etappe, heel sterk. Zo koersen in een klassement van drie weken… niet mogelijk. Geef mij dan de aanvaller Benoot maar.

Het jaar dat hij als 20e in de Tour eindigde was dat op 45 minuten en zat hij enkele keren mee in de ontsnapping die stand hield. Etappe die Mollema won bijvoorbeeld.

boenk 1 juli 2020 om 23:45

Des te fraaier dat hij nog 20ste wordt. Dat was zijn eerste Tour. Dat mag dan wel op grote achterstand geweest zijn, ga eens na waar Thomas, eindigde in zijn eerste Tour. Dumoulin, 41ste op anderhalf uur. Hallo.

Heeft al vaker laten zien dat hij kan klimmen. Dauphiné, Tour de Suisse… Heeft zeker de motor. En het kan best zijn dat jij hem graag ziet aanvallen, voorlopig heeft hij op die 5 jaar dat hij prof is, maar 2 koersen gewonnen. Het is dus niet dat hij zijn carrière als veelwinnaar op het spel zet.

Als zo'n C.F. Hagen 8ste wordt in de Vuelta, dan kan Benoot geblinddoekt, met twee vingers in de neus, en op één been top 5 rijden in zo'n onderbezette Vuelta.

ProfrondeZevenbergen 1 juli 2020 om 20:07

Wat is polyvalent?

Verweggistan 1 juli 2020 om 20:13

Dat je iets voor meerdere dingen kan gebruiken. In deze context betekend het dat de ploeg op meerdere terreinen goed kan presteren.

ProfrondeZevenbergen 1 juli 2020 om 20:40

Gebruik gewone woorden, dan is een link naar een woordenboek niet nodig.

Panache 1 juli 2020 om 21:01

Wat is ‘link’?

Limal 1 juli 2020 om 21:03

Polyvalent is een woord dat je toch wel vaak tegenkomt, zeker in sportjournalistiek…

Martin van den Bosch 1 juli 2020 om 21:11
Quote:
Gebruik gewone woorden, dan is een link naar een woordenboek niet nodig.

Graag gedaan! Blij dat we je woordenschat uit hebben kunnen breiden.

ProfrondeZevenbergen 1 juli 2020 om 21:40

@Panache
Grappig bedoeld?

@limal
Een alledaags woord is het niet. Jij bent mogelijk sportjournalist, maar de gemiddelde Nederlandse lezer zal het woord niet kennen. Benoot zal het vast hebben gezegd, want wf citeert. Is het een Vlaams woord?

Verweggistan 1 juli 2020 om 21:42

Volgens mij is het woord in de Belgische sportjournalistiek gebruikelijker dan in Nederland.

Maillot à Pois 1 juli 2020 om 23:10

Ik weet niet of het typisch Vlaams is, maar het is hier alleszins een vrij ‘gewoon’ woord, en niet alleen in de journalistiek. Ook vaak gebruikt in jobaanbiedingen (een polyvalente medewerker. ) en zowat elke
school en gemeente hebben een polyvalente zaal.

boenk 2 juli 2020 om 00:57

Wij hadden op school een polyvalente zaal. Dat is geen woord dat dagelijks gebruikt wordt, maar ik kan me niet voorstellen dat er één persoon is uit mijn omgeving die de betekenis ervan niet zou kennen. Is zeker niet iets specifieks uit de journalistiek. En als er in de Van Dale niet specifiek bij staat dat het typisch Vlaams is (wat ze er anders bij vermelden zover ik weet), zou het in Nederland toch ook gebruikt moeten worden.

Romāns Vainšteins 2 juli 2020 om 08:47

Ik dacht van dat textiel dat enorm snel opdroogt na het wassen of dat van dat bepaalde chicks er in korte tijd veel kerels op nahouden.

Gelei 2 juli 2020 om 09:17

Valt me steeds op hoe menige Nederlander hier telkens op zijn achterste poten staat bij het lezen van een minder courant woord (zelfs indien opgenomen in de Van Dale) of een naar Vlaams ruikende uitdrukking. (Stel je voor dat je iets bijleert!)
Maar anderzijds de eigen taal compleet doorspekt met Engelse woordenschat en frases.

Limal 2 juli 2020 om 16:56

Zoals anderen al aangaven wordt polyvalent zo vaak gebruikt in Vlaanderen dat iedereen dat hier kent. Uit interesse heb ik eens op ‘polyvalent’ gezocht op Indeed.nl en op de website van de VDAB: resp. 5 en 2792 zoekresultaten!

Turtlehead 1 juli 2020 om 20:39

Dat klinkt als gemakkelijk centjes verdienen voor d’n Tiesj

Limal 1 juli 2020 om 21:12

Op vlak van zelfkennis en koersinzicht is Benoot absoluut een topper. In de Tour gaat hij vast ergens meedoen voor ritwinst en ik verwacht ook dat hij daar goed uitkomt en mee zal doen voor de prijzen in LBL.

Murcia 1 juli 2020 om 23:42

Verstandig van Benoot en de ploeg, Het is veel beter om voor een ritzege te gaan of misschien wel de bolletjes dan 3 weken aan te klampen voor een plaats ergens in de top twintig. Benoot is op zijn best als hij mag aanvallen en ik zie hem wel een tourrit pakken dit jaar.

boenk 1 juli 2020 om 23:50

Benoot is zo'n kerel die iedereen graag bezig ziet omdat hij aanvalt, maar nooit iets wint. Dan kan hij beter eens een klassement proberen rijden, ipv op zijn 35ste vast te stellen dat hij nooit een prijs gepakt heeft en misschien wel aanleg had om een klassement te rijden. Al zou dat in deze Tour een beetje absurd zijn om ermee te beginnen wel. Bij de meeste renners is het omgekeerd, die moeten hun dagsucces niet inruilen om een verre plaats in het klassement te gaan ambiëren. Maar gezien Benoot geen dagsuccessen behaalt, kan hij misschien beter eens proberen een top 10 in een ronde na te streven. Winnen doet ie sowieso niet. Dan kan hij beter 3 weken op rij net niet winnen :-)

SoloSlim 2 juli 2020 om 09:24

Zie hem net als Murcia wel een rit winnen dit jaar en als hij de tour goed uitkomt waarom ook niet een klassieker of het WK. Het parcours moet hem goed liggen..

@ boenk – In een peloton zitten dan 95% renners die 'nooit' iets winnen.

Gelei 2 juli 2020 om 09:28

@Boenk. Benoot zal nooit een veelwinnaar zijn. Maar als hij wint zal het kwaliteit zijn.
Bovendien, met wat hij toonde in Parijs-Nice lijkt hij me toch een stap gezet te hebben zowel qua maturiteit als afwerker.

boenk 2 juli 2020 om 14:00

@soloslim, dat klopt, daar bestaat een naam voor: helpers.
Maar Benoot is een kopman en wordt betaald als kopman.

Marik 2 juli 2020 om 14:02

@boenk, Benoot is de Mollema van België. Die gaat echt nog zijn ritten wel winnen.

Romāns Vainšteins 2 juli 2020 om 15:09

Best goede vergelijking Marik.

Niet vaak winnen maar wel fraai en solo, inclusief bar vertrekkende eerste Wereldoorlog smoel, tot nu toe klopt het als een bus.

Persoonlijk zag ik Benoot ook wel als een renner die als werkpaard in een Total qualityploeg als Ineos of Jumbo kan renderen, dan is de Vlaamse Mollema worden wel een leuker idee.

Natte spons 2 juli 2020 om 10:26

Benoot zal zeker in de Vuelta, waar heel vaak explosieve korte cols in de finale liggen mee kunnen doen in het klassement. Met name in een jaar dat er geen monster cols in het parcours zitten, zoals de Angliru, Lagos de Covadonga en Alto de los Machucos. Helaas voor hem is wel de trend dat er de laatste jaren vaak minimaal 1 monster col toegevoegd wordt aan het parcours.

boenk 2 juli 2020 om 14:01

En nog gaat hij daar geen 10 minuten verliezen. De echte klimmers zal hij daar moeten laten gaan, een top 10 plaats verdedigen zou zeker lukken.

Ligthning 2 juli 2020 om 14:44

@Gelei

De nagel op de kop (oei, of verstaan de Nederlanders dat ook niet ?). Nederlanders zijn dan wel mondiger, maar op gebied van taal in het algemeen is het huilen met de pet op. Als een doodnormaal woord als polyvalent al niet gekend is….
Polyvalent is een volwaardig Nederlands woord met Griekse en Latijnse oorsprong. Het zou inderdaad helpen indien Nederlanders hun eigen rijke taal beter zouden leren kennen en hanteren i.p.v. stomweg voortdurend niet geassimileerde Engelse woorden en uitdrukkingen te gebruiken.

tendam 2 juli 2020 om 14:57

@ligthning
Geef dan als Vlaming eens het goede voorbeeld, en neem als gebruikersnaam niet een Engels woord dat je niet eens kunt spellen. Het is 'lightning'.

Een 'nagel' noemen wij in Nederland overigens een spijker.

Stevo1 3 juli 2020 om 00:10

Lol, als nederlanders een woord niet gebruiken dat belgen wel gebruiken is het ineens heel slecht van de nederlanders? Ik had ook nog nooit van dit woord gehoord, hoewel ik een vrij uitgebreide vocabulaire heb.
Prachtig dat wij dezelfde taal spreken, maar zoveel woorden van elkaar totaal niet kennen. Er komen hier soms ook uitdrukkingen voorbij in de interviews / artikelen dat ik even opnieuw de context moet lezen om de uitdrukking te snappen. Dat is altijd wel leuk. Al valt het bij sommige zogenaamde quotes wel op als een Amsterdammer ineens wel heel vlaamse uitspraken bezigt. (mogelijk ook andersom, die vallen mij uiteraard niet op)

Romāns Vainšteins 3 juli 2020 om 07:32

Zeg lichtpuntje, je hebt zelf ook wel door dat je hier neergeplempt taalgeneuzel tenenkrommende bagger is, toch?

klootje kriekeljon 3 juli 2020 om 08:30

Gewoon een woord dat niet of amper meer gebruikt wordt in Nederland. Omnivalent wel.

Als je echt wilt lachen moet je eens de staatsinrichting van beide landen vergelijken. Staatsinrichting? Staatsstructuur. Weet je het zeker? Yup vast en zeker. Nee, zeker en vast is het. Zeggen jullie vast en zeker? Pooooohahahaha.

Romāns Vainšteins 3 juli 2020 om 08:37

Kijk uit Klootje, voor je het weet krijg je tof gedoe met Frans kunnen voor je klootjes.

Joaquim Agostinho 2 juli 2020 om 16:23

"Een nagel aan zijn doodskist"
"Iemand aan het kruis nagelen"

Jacco van Stierop 2 juli 2020 om 22:12

De clou is duidelijk.

Headlines

Materiaalzone

Populair