Tiesj Benoot focust op Tour en klassiekers: “Dansen op slap koord om conditie hoog te houden”

woensdag 13 mei 2020 om 19:38
Tiesj Benoot focust op Tour en klassiekers: “Dansen op slap koord om conditie hoog te houden”

foto: Cor Vos

Tiesj Benoot heeft zijn wensenlijstje bij Team Sunweb ingeleverd voor het tweede deel van het seizoen. De nummer twee uit Parijs-Nice wil de Tour de France rijden om vervolgens zijn goede benen te verzilveren in Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen.

De WorldTour-kalender wordt normaal gesproken op 1 augustus hervat met Strade Bianche, de gravelklassieker die Benoot twee jaar geleden op zijn naam schreef. Hij hoopt dat die wedstrijd net als vorige vier jaar in zijn programma past, ook al wil hij vóór de Tour de France niet teveel koersen omdat hij daarná ook nog in de klassiekers goed wil zijn. “Maar ik denk wel dat het moet lukken”, vertelt hij in gesprek met Sportwereld. “In die periode is het in Toscane normaal gesproken 35 graden, dus het wordt een echte stofeditie. Maar daar laat ik me niet door afschrikken.”

Benoot wint Strade Bianche in 2018 – foto: Cor Vos

De Belgische renner heeft zijn ideeën voor het tweede deel van het seizoen al te kennen gegeven aan de ploegleiding, die de puzzel voor al haar renners nu moet leggen. “Het wordt voor iedereen een uitdaging, heel bijzonder. Ik kijk er wel naar uit, aangezien ik een van de renners ben die Luik-Baskenaken-Luik (4 oktober) en de Ronde van Vlaanderen (18 oktober) wil combineren. Die liggen nu dicht bij elkaar na een grote ronde, dat is iets nieuws. Plus meer kans op slecht weer, wat wel wil zeggen dat het goed kan uitpakken.”

Tour de France
De aanvliegroute naar de klassiekers wordt de Tour de France, als het aan Benoot ligt. “Als je de klassiekers wilt doen, is enkel de Tour een optie voor een grote ronde. De Giro valt midden in de klassieke periode, dus dan kan je Luik en de Ronde van Vlaanderen niet rijden. En de Vuelta is zeer laat. Dus de Tour is de meest logische keuze.” In de Franse ronde gaat hij normaal gezien niet voor een klassement; dat was sowieso niet voorzien, dus blijft dagsucces het streven. “Zeker nu de klassiekers erna liggen, is het een kwestie om niet uitgewrongen uit de Tour te komen.”

Benoot eerder dit seizoen in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Na de Tour volgt de ene klassieker de andere in sneltreinvaart op en de 26-jarige renner is dan ook op zijn hoede. “Je moet niet teveel willen doen, wat zeer verleidelijk is omdat we zolang niet hebben gekoerst. Als je begint te rekenen vanaf het begin van de Tour tot aan Parijs-Roubaix zijn dat acht weken. Dat is echt veel om de topconditie te rekken. Dus het wordt dansen op een slap koord om daar die conditie hoog te houden. Ik laat dat dan ook over aan de ploeg, want ze maakten voor mij ook een zeer mooi programma vóór corona.”

WK wielrennen
Tussen de drukke kalender ligt ook nog het WK wielrennen, dat vooralsnog voor Aigle-Martigny gepland staat. “Ik kijk ernaar uit”, zegt Benoot, “het wordt een lastig WK. In Parijs-Nice liet ik in een rit met meer dan vierduizend hoogtemeters zien dat ik daar wel tussen de wereldtop thuishoorde. Ik hoop erbij te zijn op het WK en dan in een goede conditie te zijn. Het is een week na de Tour en in mijn eerste Tour in 2017 had ik ook echt een goed gevoel zes dagen nadien, in San Sebastián. En twee weken later in de BinckBank Tour ook nog. Dus daar heb ik geen schrik van.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Romāns Vainšteins 13 mei 2020 om 19:56

Lijkt me eerder contraproductief en daarnaast vragen om een domme blessure.

Titaantje 13 mei 2020 om 21:49

Als je echt goed wil zijn in de klassiekers, sla je de Tour over en rijd je ter voorbereiding een paar van de 1 weekse rondes om op te bouwen. Maar de meeste sponsoren zullen hun toppers zeker ook in de Tour iwllen, en Tiesj is er daar 1 van.

LB108 13 mei 2020 om 22:11

Ben ik niet met akkoord. Als je na Tour even kort rust kan je super comp. hebben en dan komen meteen die klassiekers..

Titaantje 13 mei 2020 om 23:45

als je 1 klassieker rijdt, ja, niet als je nog drie weken lang klassiekers gaat rijden. Dat is vergelijkbaar met zeggen dat je na de Tour makkelijk de Giro wint door supercompensatie.

LB108 14 mei 2020 om 11:29

Toch een groot verschil of je in 3 weken 21 koersdagen hebt of 5..

ddjong67 14 mei 2020 om 08:40

:) .. ach stuurlui? Volgens mij is Tiesj een bijzonder intelligente vent en weet echt wel wat hij zegt en waar hij mee bezig is. Laat die zijn eigen boontjes maar doppen ..

Rendo 14 mei 2020 om 08:45

Kan hij niet is een keer voor het klassement gaan? Of lijkt dat niet binnen zijn mogelijkheden? Geeft in kleine rondes vaak een goed gevoel zonder er zich echt op toe te leggen.

hartstikkebedankt 14 mei 2020 om 11:40

Denk dat het deelnemersveld in de Tour heel sterk gaat zijn. Waar zien we hem dan eindigen als hij echt voor een klassement gaat? Plek 10-12 misschien?

Headlines

Materiaalzone

Populair