Thymen Arensman: “Misschien was ik wel sneller goed dan ik wilde”

Thymen Arensman: “Misschien was ik wel sneller goed dan ik wilde”

foto: Cor Vos

zaterdag 10 december 2022 om 20:00
Ride

Thymen Arensman koerst komend jaar voor INEOS Grenadiers, de rijkste ploeg ter wereld. Een bewuste keuze, vertelt de 23-jarige Nederlander in de nieuwe RIDE Magazine. Hij vindt namelijk dat hij nog niet is uitgeleerd. En als hij alles opnieuw zou mogen doen, dan was hij zijn carrière iets meer in de schaduw begonnen.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De tweede plek in de Ronde van de Toekomst 2018 achter Tadej Pogačar ziet hij namelijk niet meteen als gunst. “Totaal niet. Ik heb het eigenlijk als vervelend ervaren. Het is een mooie prestatie. Maar achteraf – met de kennis van nu – had ik het liever niet gedaan, maar wat later in mijn beloftentijd.”

“Ik probeer een lange, gezonde carrière uit te bouwen die hopelijk ooit leidt tot de wereldtop. Als 18-jarige als tweede eindigen in de Tour de l’Avenir, was daar niet helemaal onderdeel van. Maar ik houd van hard fietsen. Als ik dan van voren zit, wil ik graag koersen. En blijkbaar was ik toen al goed genoeg om dat te kunnen.”

Arensman blijkt in die zware uitgave beter dan hij eigenlijk wil. “Misschien wel. Je wilt altijd zo hard mogelijk fietsen. Begrijp me goed: ik ben nog altijd hartstikke blij met die prestatie. Of ik het als een last ervaren heb? Last vind ik een groot woord. Maar het heeft me wel geforceerd om heel snel volwassen te zijn. Ik had dat liever anders gehad, dat ik meer mijn eigen ding kon blijven doen en mensen me niet kenden.”

“Vanaf die tweede plek, gingen anderen verwachten dat ik een jaartje later nog harder zou fietsen en daardoor betere resultaten ging rijden. Ik doe het voor mezelf, maar dat ontnam me wel een beetje de lol.”

Leerproces
Ook nu wil hij geen stappen overslaan, ondanks dat hij in de Vuelta a España nog zesde werd. “Fysiek was ik goed genoeg voor het kopmanschap. Maar hierbij geldt hetzelfde als in l’Avenir: ik was liever geleidelijk in het kopmanschap gegroeid. Uiteindelijk is dit prima, maar in mijn ideale wereld was het misschien iets anders gegaan.”

“Was ik bij DSM gebleven, dan had ik vanaf 1 januari vol druk erop gehad omdat ik dan als kopman naar koersen was gegaan. Fietsen zou ik nog steeds hartstikke leuk vinden, maar wel iets minder als het vanaf dag één draait om topresultaten neer te zetten. Ik ben daar wellicht nog niet klaar voor.”


Het volledige artikel lees je in het winternummer van RIDE. Dit 172 pagina’s dikke wielermagazine staat vol met verhalen waar wielerliefhebbers het warm van krijgen. Hier kan je het magazine alvast even doorbladeren. Bestel hem nu online voor slechts € 9,95 en krijg jouw RIDE binnen enkele dagen thuisbezorgd.


Dit artikel delen:

16 Reacties

HV 9 december 2022 om 19:05

Laten we voor elke uitgave van het tijdschrift 4 artikelen plaatsen over 1 interview.

Wat een armoe.

4
Youri IJnsen 10 december 2022 om 11:20

Als er drie nieuwsberichten inzitten, waarom zou je het dan laten als het je eigen materiaal is? ;-)

0
Martijn Arensman 9 december 2022 om 19:28

Jeetje Youri, nog 2 artikelen op Wielerflits en niemand hoeft de Ride niet meer te kopen omwille van dit interview. :-)

4
Youri IJnsen 10 december 2022 om 11:20

Dit was de laatste ;-)

2
Luca Quasi 9 december 2022 om 17:31

Onzin jongens, dit is gewoon verstandig en zijn persoonlijke benadering. Die komt er wel!

2
EricV 9 december 2022 om 17:23

Oeh hij denkt niet als een winnaar. Maar leuke knechten zijn ook nodig

1
Marik 9 december 2022 om 17:23

Thymen zit behoorlijk in zijn hoofd. Dat kan een kwaliteit zijn, maar ook een enorme valkuil. Kijk inderdaad maar naar Dumoulin. Ik hoop van ganser harte dat het zijn sterkte zal zijn.

1
Melkzuur 9 december 2022 om 17:29

Ik las het hier al eerder (o.a. over Evenepoel die nog tot 2024 wacht met de Tour), en misschien klopt het wel: voor je 't weet zijn je sterkste jaren achter de rug, dus best niet te lang wachten met oogsten.

1
Panache 9 december 2022 om 19:15

Hier moet je doorheen prikken. Ieder mens heeft een masker op met daar onder de eigen (vaak kwetsbare) persoonlijkheid. What you see is what you get geldt slechts zelden. Blijkbaar is Arensman een denker en tobber die zich bewust is van de keerzijde van succes. En het is een voor hem groot inzicht dat hij weet welke randzaken zijn prestaties (van plezier tot wattages) negatief beïnvloeden, zodat hij een voor hem juiste weg/tempo/omgeving zoekt. Je ziet de teneur hier ook al omslaan in ‘vermoeiende gast’ en ik begrijp die lichte frustratie volledig. Maar belangrijker is dat Arensman dat zelf ook inziet en dat hij -karakter is vrijwel onveranderlijk- min of meer een swot-analyse heeft gemaakt en zijn kansen op succes, bewust ver weg via Ineos, toch zo veel mogelijk maximaliseert.

1
Grote Plateau 9 december 2022 om 22:19

tja wanneer je die 332 protocollen nog eens mag blokken in de winter ga je toch twijfelen…

1
kleomantre 10 december 2022 om 00:14

Ja, mensen hebben inderdaad heel vaak een masker. Soms omdat sommige eigen gedachten en gevoelens echt sociaal onwenselijk zijn, soms omdat dat gedacht wordt maar misschien niet zo is en nog vaker wellicht uit onzekerheid en het niet willen tonen van veronderstelde zwakte of twijfels.

Ik neem mensen die bij voorbaat dat afschieten of wegzetten als mentaal labiel niet al te serieus. Lijkt me stug dat die nooit eens nadenken over hoe ze hun eigen leven hebben ingericht. Dat ze altijd vrolijk zijn met de keuzes die ze maken. Dat die fluitend achter diezelfde keuzes staan en de problemen die daarmee samenhangen of de energie, inzet die dat kost probleemloos kunnen dragen. Loop op een vrijdagavond eens een paar dorpskroegen in en je ziet wel de onuitgesproken droefenis die wekelijks wordt weggedronken.

Kan me wel voorstellen dat je als volger niet per se iedere keer diep in de krochten van iemands zijn meegenomen wil worden. Niet iedereen kan een tobber om zich heen verdragen.

2
Grote Plateau 9 december 2022 om 22:18

niet teveel bij stilstaan Tiemen gewoon GASSUN!

0
Romāns Vainšteins 10 december 2022 om 21:28

Maar wist hij dan wel hoe goed hij wilde zijn?

-1
Westland95 9 december 2022 om 19:37

Er komen altijd zulke rare teksten uit deze kerel.

-5
Comments 10 december 2022 om 08:45

Hij is n tikje a-typisch ja. Maar vriendelijk. Hij studeert geschiedenis dacht ik. Hij kijkt graag achterom.

0
BoemBoemWvA 9 december 2022 om 17:13

Doodvermoeiend deze kerel. Krijg echt TD vibes bij hem. Denkt teveel.

-6

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone