Thymen Arensman gaat in Vuelta voor het eerst voor klassement: “Gezond nerveus”

vrijdag 19 augustus 2022 om 14:47
Interview

Thymen Arensman begint vrijdag in de Vuelta a España aan zijn tweede grote ronde van het seizoen. Het 22-jarige rondetalent is kopman bij Team DSM en gaat voor het eerst tijdens zijn nog prille loopbaan een grote ronde aanvangen met klassementsambities. “Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg”, vertelt hij in een interview met WielerFlits.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De Vuelta-start in Utrecht is bijna een thuiswedstrijd voor de jongeling. Een leuke anekdote: “Iedere dag laten mijn ouders na het eten onze hond uit. Luna, een golden retriever van een jaar oud; daardoor is ze nog heel speels, het is echt een lieve hond. Nu kon ik meeliften om een kwartiertje later uit te stappen in Nieuwegein, met de hond achterin. Mijn ouders zijn vervolgens doorgereden, om daarna weer huiswaarts te keren. Zo dichtbij is het”, vertelt de klassementsrenner, die thuis bij zijn ouders in Beesd woon. Áls-ie al thuis is, natuurlijk.

Ontdekkingsreis
Utrecht is dan weer de stad waar hij naartoe gaat als hij bijvoorbeeld een uitje heeft naar de bioscoop. Bovendien studeerde hij Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en woont zijn vriendin daar. Dat net die stad misschien wel de oorsprong is van Thymen Arensman de klassementsrenner in een grote ronde, is met andere woorden speciaal. “Misschien wel, ik ga daar in ieder geval mijn best voor doen. Het zal een enorme ontdekkingsreis zijn om te kijken wat ik over drie weken kan. Ik ben heel blij met de kans die Team DSM mij biedt.”

Of hij dat kan, weet Arensman op dit moment niet. “Misschien ben ik ook wel niet goed genoeg. Dan schakel ik over naar het najagen van dagsucces. Maar als het wel lukt om drie weken lang ervoor te gaan, dan is dat hartstikke mooi. De ploeg laat me daar heel erg vrij in, dat vind ik fijn. Zo kan ik echt ontdekken wat mijn eigen lichaam kan. Dit plan hebben we afgelopen winter al opgesteld, tijdens het trainingskamp in december. De bedoeling was om me vanaf daar voor te bereiden op de Giro d’Italia, om daar te leren van Romain Bardet.”

De bromance tussen Bardet en Arensmans is aan – foto: Cor Vos

Als hij zich doorheen het jaar zou ontwikkelen, beloofde zijn ploeg dat hij kansen voor zichzelf kreeg in de Ronde van Polen en de Vuelta a España. “Ik denk dat ik redelijk gegroeid ben dit jaar”, vindt de hoofdpersoon in kwestie zelf over het goed bewaarde geheim. “Heel mooi dat ik nu die kans krijg en vooral ook dat ik mijn eigen ding heb kunnen doen. Zo heb ik me ook mentaal goed kunnen voorbereiden.”

Leerproces
De criticasters zullen zeggen dat het voor een renner van 22 jaar te veel is om twee grote rondes in een jaar te rijden. “Het team heeft daar zeker over nagedacht. Zij kennen heel goed mijn rennersprofiel en hoe goed ik herstel, wat mijn lichaam aan kan. Daar hebben ze heel goede experts voor. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze met mij een juiste beslissing maken. Daarbij voel ik aan mezelf dat ik me nu hartstikke fris voel. Of ik daadwerkelijk die twee grote rondes in een jaar aankan, gaan we ook zien tijdens deze ontdekkingsreis.”

Arensman trekt in ieder geval met een aantal lessen naar de Vuelta. “Vooral tijdens de hoogtestages, waar ik veel optrok met Romain. Hij heeft me vooral geleerd wat ervoor nodig is om op dit niveau te acteren. Wat hij ervoor laat en hoe veel hij weg is bij zijn vrouw en kind. Als klassementsrenner moet je echt heel veel opofferingen doen. Het is een heel stressvol en zwaar leven en het vergt veel, zowel mentaal als fysiek. Ook daarom wil ik rustig aan doen. Volgens Romain kan ik in de toekomst nog jaren op het hoogste niveau rijden.”

“In de Giro heb ik van hem vooral geleerd hoe je met je teamgenoten omgaat als leider van de ploeg”, gaat de jonge Nederlander verder. “Het is belangrijk dat er een goede sfeer is, dat je grapjes met elkaar kunt maken en een goede band hebt met elkaar. Dat vertaalt zich dan ook op de fiets. Dat heb ik van Romain proberen te leren. Ik hoop dat de jongens hier dat ook kunnen beamen, dat ik daarvoor mijn best probeer te doen.”

Arensman boekte in de Ronde van Polen zijn eerst profzege – foto: Cor Vos

Verwachtingspatroon
Het staat buiten kijf dat hij zin heeft in de Spaanse drieweekse, al vind hij het lastig om vertrouwen uit te spreken. “De Ronde van Polen was natuurlijk niet heel slecht (hij werd tweede in het klassement achter Ethan Hayter, red.). Die vorm kan niet heel ver weg zijn. Je weet het alleen nooit met het sterke deelnemersveld aan de start, of wat je onderweg in Spanje allemaal tegenkomt. Die korte, steilere beklimmingen zijn natuurlijk niet ideaal voor mij. Ik heb liever lange lopers en tijdritten. Ook dat is mooi om nu te kunnen ontdekken.”

Dan ziet hij wel wat eruit rolt. “Ik ben benieuwd en gezond nerveus”, vertelt hij. “Ik durf echt niet te zeggen waarvan ik droom. Ik kan nog geen resultaat op mijn ambities plakken. Ook al omdat ik mezelf dan onnodig druk op leg. Ik wil echt puur ontdekken wat ik kan. Drie weken is zo lang en vraagt zo veel van mij, er kan zo veel gebeuren. Ik kan niet meer dan mijn best doen. Hopelijk kan ik er over een paar jaar een mooi resultaat op plakken. Maar hoe dat nu zit, ik heb werkelijk waar geen flauw idee”, aldus de nummer achttien van de jongste Giro.

Wel moet hij zijn manier van koersen aanpassen. “Ik vind het hartstikke leuk om aan te vallen”, vertelt Arensman. “Maar met mijn lijf zal ik in de bergen toch op volgen zijn aangewezen. Ik verwacht in ieder geval defensief te moeten rijden, als is dat ook iets wat ik moet uitzoeken komende weken. Mocht het klassement dan al niet lukken, kan ik nog altijd naar hartenlust aanvallen en ga ik proberen om dan een rit te winnen.”


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

29 Reacties

Limal 19 augustus 2022 om 09:59

Arensman heeft al meermaals getoond over een grote motor en een goed herstelvermogen te beschikken, dus ik zie die combinatie Giro-Vuelta wel goedkomen. Benieuwd hoe hij deze stap naar kopmanschap mentaal verwerkt en waar hij uitkomt in het AK!

0
Seppie 19 augustus 2022 om 10:14

Leuk interview, jammer dat hij bij DSM vertrekt ik had hem daar graag een paar jaar langer gezien om te kijken of ze bij DSM er een echte ronde ronde van konden maken. maar money rules.

0
Oblomov 19 augustus 2022 om 11:56

Denk dat er meer achter zijn keuze zit dan geld. Het lijkt mij vooral een keuze om zich nog een paar jaar in relatieve rust door te kunnen ontwikkelen, in plaats van volgend seizoen al de last van het kopmanschap te moeten dragen.

0
Poeksel 19 augustus 2022 om 10:21

Interessant is dat hij onder andere strijdt tegen Siviakov en Rodriguez. De rangorde in de Vuelta kan een rol spelen in de rangorde bij INEOS volgend jaar.

0
Limal 19 augustus 2022 om 10:25

Als hij geluk heeft moeten die allebei werken voor de vertrekkende Richie ;-)

OT: jou dierennaam vond ik met afstand de beste, ik vind het zowaar spijtig dat je niet langer poezelig in poekistan bent!

0
Poeksel 19 augustus 2022 om 12:15

Dank! Voor de forumspellen vond ik het handiger onder mijn gebruikelijke nickname te spelen, maar wie weet gebruik ik dPPuP later nog eens :)

INEOS zal trouwens sowieso liefst met een rijder of drie hoog in het klassement staan, dat geeft toch extra opties.

0
fietsvriend 19 augustus 2022 om 10:26

Veel sympathie voor deze gast – boeiend figuur, en mensen die geschiedenis studeren hebben natuurlijk sowieso een streepje voor. Benieuwd tot waar hij (in de toekomst) kan reiken.

0
Melkzuur 19 augustus 2022 om 10:39

Een type Kelderman maar dan met een betere tijdrit en meer aanvalslust? Kan dus best ver komen.

0
Groetjesaandevoetjes 19 augustus 2022 om 11:40

Ik zie er nog meer een type Dumoulin in. Zit een goede kop op die af en toe lekker nors van zich af kan bijten.

0
Romāns Vainšteins 19 augustus 2022 om 13:02

Dat van die goede norse kop beaam ik. Zijn all-over-the-place giro inclusief wat muurontmoetingen heeft hem denk ik ook een stuk beter gemaakt, denk ik.

0
josi 19 augustus 2022 om 10:55

Ik ben benieuwd. De korte steile klimmetjes in de Vuelta lijken me niet echt op zijn lijf geschreven, maar zijn herstelvermogen lijkt goed en in de tijdrit pakt hij zeker tijd op de meeste van zijn concurrenten. Sowieso (helaas) de enige jonge Nederlander waarvan je de komende jaren wat mag verwachten als klassementsrenner.

0
madeinstars 19 augustus 2022 om 12:17

Er zitten nauwelijks korte steile klimmetjes in de Vuelta.

0
josi 19 augustus 2022 om 13:45
Quote:
Die korte, steilere beklimmingen zijn natuurlijk niet ideaal voor mij.
0
Albeijing Feeniks 19 augustus 2022 om 11:06

Ik hoop op een top 5 eindnotering.

0
Johnny7 19 augustus 2022 om 11:55

Top 5 voor hem en Kelderman moet lukken. Als Kelderman recht blijft dan zie ik Kelderman als outsider voor het podium. In een grote ronde vallen altijd zoveel mannen weg uit de top 10. Zie de enorme verschillen in de top 10 van de Giro en de Tour dit jaar. Focussen, geen pech en ik zie ze ver komen.

0
peterwinnen 19 augustus 2022 om 11:30

Zo jammer dat hij nou al vertrekt. Je zou zeggen rij nog twee jaar bij DSM en ontwikkel je volop en ga daarna als een grote meneer naar INEOS.
Maar goed, dat verhaal is al een keer of 185 vertelt. Tis zijn keuze vooral.

0
Oblomov 19 augustus 2022 om 11:51

Toch valt er wel wat te zeggen voor zijn keuze. Twee of drie jaar jezelf in relatieve anonimiteit ontwikkelen met behulp van de (idioot luxueuze) faciliteiten die Ineos-renners ter beschikking staan en daarna als volwassen renner ergens kopman worden.

Blijft hij bij DSM, dan ligt de druk om degradatie tijdens de volgende driejarige cyclus te vermijden vol op zijn schouders. Zoals hij tot nu toe overkomt, lijkt het niet iemand te zijn die heel ontspannen met druk en aandacht omgaat.

0
peterwinnen 19 augustus 2022 om 16:39

Zit ook wat in inderdaad, al denk ik dat de druk bij INEOS veel groter is dan bij DSM.

0
Angelo Pauwels 19 augustus 2022 om 13:45

Lijkt me toch vrij groot om een top ronderenner te worden 1m 92.

0
josi 19 augustus 2022 om 13:49

Wiggins deed het toch niet slecht.

0
Anton van Valouwe 19 augustus 2022 om 14:03

Miguel Indurain was ook geen dwerg…

0
Natte spons 19 augustus 2022 om 14:32

Froome deed het ook niet zo slecht.

0
Natte spons 19 augustus 2022 om 14:45

De lengtes van deze mannen in volgorde: 1m90, 1m86, 1m86.
Nog geen 1m92, maar het geeft wel aan dat het prima kan.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 19 augustus 2022 om 16:43

Nee, de grens ligt duidelijk bij 1m91.

0
Wheely 19 augustus 2022 om 16:47

Het gaat vooral om de verhouding bovenlijf : benen, als die gunstig is kun je wel 2 meter zijn.

0
KevinK1986 19 augustus 2022 om 13:55

Een top 10 notering zou voor hem natuurlijk al prima zijn.. en met een voorzichtig oog richting het jongerenklassement kijken. Waar dit bij de Tour geen vraagteken was, belooft dit een geweldige strijd te worden met renners waarbij het kan vriezen en dooien.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 19 augustus 2022 om 16:43

Als hij de tijdrit wint en top-10 rijdt, heeft hij het toch gewoon fantastisch gedaan?

0
Reus 19 augustus 2022 om 16:10

Ik word een beetje moe van dat gedweep met Bardet steeds. Voor de giro stond elk interview er ook al vol van.

0
Anton van Valouwe 19 augustus 2022 om 16:19

Wat leuk dat je dit met ons wilde delen…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone