Thymen Arensman dolblij met winst Bardet: “Ik wil als renner én als mens in zijn voetsporen treden”

Thymen Arensman dolblij met winst Bardet: “Ik wil als renner én als mens in zijn voetsporen treden”

foto: Cor Vos

vrijdag 22 april 2022 om 17:36
Interview

Eindwinst voor ploegmaat Romain Bardet en zelf derde en beste jongere. Thymen Arensman wist met zijn vreugde geen raad, daar aan de Zettersfeldbahn in Lienz. “Dat ons tactisch plannetje perfect werkte? Ja, maar laat ons eerlijk zijn: het kwam vandaag gewoon op de benen aan op die laatste klim. Kwestie van zo hard mogelijk trappen.”

Romain Bardet en Thymen Arensman zijn beste maatjes. Voor wie daar nog aan twijfelde, lieten we de twee na afloop van de Tour of the Alps even over elkaar aan het woord. Oké, misschien zit het succes van de dag er ook wel voor wat tussen, maar toch. De liefde is groot en wederzijds.

“Ik ken Thymen intussen meer dan een jaar”, vertelt Bardet. “En als ploegmaats trek je veel met elkaar op. Ik zie Thymen zelfs meer dan mijn vrouw en ik mag zeggen dat het een geweldig leuke jongen is. Maar vooral op de fiets moet je hem naar waarde schatten. Hij is voor mij een van de allergrootste talenten die ik ooit gezien heb in het wielrennen.”

Bardet heeft het over een heel grote motor. “Hij kan mooie dingen laten zien in de toekomst. Hij heeft zowel de mindset als de benen daarvoor. Alleen moeten we zien dat we de komende tijd toch wat de druk van hem kunnen weghouden, want hij is nog bijzonder jong. Geef hem de tijd die hij nodig heeft.”

Fransoos Bardet…
“Dat het niet evident is voor een Fransman en een Nederlander om zo goed met elkaar op te schieten? Bwah, ik zie Romain niet als een echte fransoos”, lacht Arensman. “Daarvoor praat hij veel te goed Engels. Nee, serieus… Het is een geweldige kopman in de ploeg. Bijzonder dankbaar. Ook met onze jongens van de opleidingsploeg. Ik merkte deze week nog hoe hij met hen omging tijdens het avondeten. Hij betrok hen mee in het gesprek, bleef langer bij hen aan tafel.”

“Daarnaast is Romain ook een superprof, die zich altijd honderd procent geeft. Vraag je hem om mee te gaan in de leadout, dan zal hij dat doen. Ook mij steunt hij in mijn ontwikkeling. Geeft me goede raad, deelt zijn ervaring. Ik durf gerust zeggen dat ik heel veel bewondering voor hem heb en hoop zowel als mens als als renner in zijn voetsporen te treden.”

Bardet en Arensman zetten de slotrit in de Tour of the Alps naar hun hand – Cor Vos

Over hun dominantie in de slotrit van de Tour of the Alps uit Arensman zich zeer realistisch. “Dat ons plannetje heeft gewerkt? Bedoeling was inderdaad om op de laatste klim iets te forceren. Maar het kwam natuurlijk ook gewoon op de benen aan. Ik wist van mezelf dat ik het meestal goed doe in koud weer en dat de vorm goed was. Dan komt het er op aan zo hard mogelijk te trappen.”

Storer als bondgenoot
Dat ook Michael Storer mee was in de aanval, maakte het voor Arensman nog specialer, zegt hij. “Michael is een ex-ploegmaat, maar vooral nog steeds een goede vriend. ‘Ik zie jullie eigenlijk nog een beetje als teamgenoten’, zei hij. Hij vertelde er wel bij dat hij toch graag tweede wilde worden. Fair enough. Liever hem mee op het podium dan iemand anders. Het maakt het nog mooier.”

Bardet en Arensman trekken begin volgende maand samen naar Boedapest voor de start van de Giro d’Italia, net als Chris Hamilton. “Chris was deze week iets minder. Hij voelde zich in het begin van de week wat ziekjes en ondervindt misschien een beetje de terugslag van onze hoogtestage. Maar ik denk dat we met ons drieën toch wel iets moois kunnen doen in Italië. Ik ga me sowieso vol inzetten om Romain bij te staan.”

Ze werden één en drie in het eindklassement – foto: Cor Vos

Arensman had het ook nog een keertje over de progressie die hij dit jaar heeft gemaakt. “Het is inderdaad een mooie stap. Ik besefte vandaag dat ik gisteren echt wel mindere benen had, terwijl ik toch nog in de top tien finishte zonder tijdverlies. Blijkbaar is dit – vandaag dus – mijn nieuwe niveau. Maar ik zette vorig jaar ook al een stap hoor, alleen viel het toen niet zo op. Nu zien de mensen het.”

“En dat is ook het plan dat de ploegleiding van Team DSM met mij had afgesproken toen ik hier tekende. Het gaat nu precies volgens plan. Of ik de voetjes op de grond ga houden? Jawel. Ik ben een vrij nuchter iemand. Jullie hoeven zich wat dat betreft geen zorgen te maken. Daarom vertel ik er ook nog een keertje bij dat ik naar de Giro vertrek als knecht van Romain Bardet. Mét plezier.”

Dit artikel delen:

14 Reacties

madeinstars 22 april 2022 om 17:49

Allemaal leuk en aardig, maar ik mag aannemen dat ze Thymen niet voor het minste of geringste op kop gaan laten rijden in de Giro.

0
Jawbone 22 april 2022 om 17:58

Verwacht niet dat DSM snel het heft in hand hoeven nemen in koers. Ga er maar vanuit dat ze met twee kopmannen starten. Een crash of lekke band en het klassement van een individuele kopman is zo om zeep, dat weten ze bij DSM al te goed met Dumo op Mur de Bretagne.

0
Deo 22 april 2022 om 18:01

Naar alle waarschijnlijkheid zal Arensman ook pas wanneer het nodig is Bardet echt moeten bij staan. Sowieso vrijwel alleen op de beklimmingen, maar Arensman verdiend het niet om mede kopman te zijn op basis van deze Tour of the Alps. De ene dag werd hij er nog afgereden door Sivakov/Storer en vandaag is hij samen met Bardet de sterkste. Laat hem maar in de luwte komen, misschien later in de Giro voor een etappe kunnen gaan en in de toekomst als kopman uitgespeeld kunnen worden.

0
Henk van Bouw 22 april 2022 om 18:16

Wat zeg je nou? Hij verdient het niet?????

0
De Siepel 22 april 2022 om 17:57

Arensman uitstekende tijdrijder en klimmer. Daar gaan we nog van genieten de komende jaren in se etappekoersen.

0
Kartouche 22 april 2022 om 18:08

Het klinkt dat hij daar op zijn plek is. En een goede leermeester en vriend heeft gevonden.

0
Wheely 22 april 2022 om 18:11

Hele mooie rit van Arensman, leuk dat je er bij was Nico!

0
Comments 22 april 2022 om 18:47

Fijn stel. Je zag het ook duidelijk bij de aankomst. Die Giro gaat wat worden..

0
Franco Ballerini 22 april 2022 om 20:19

Misschien wel voor elkaar gemaakt. Ik zie ze over een jaar of twintig wel samen op de bank zitten. “Do you remember Romain, the Tour of the Alps of 2022?” In zijn zeer goede Engels: “Yes, where our sweet love still began!” (Vrij naar Billy Jo)

0
Ronellenfitsch 22 april 2022 om 18:57

Leuk interview. De persverantwoordelijke van dsm keek zeker even niet mee, zo weinig managementtaal en zo veel informatie …

0
josi 22 april 2022 om 19:38

Een goed duo. Hopelijk kunnen ze dit doortrekken naar de Giro. Nu maar hopen op wat kou en regen in Italië.

0
Geit in mijn Kelderman 22 april 2022 om 23:31

Waarom zouden een Fransman en een Nederlander niet goed met elkaar kunnen opschieten? Heb een paar jaar in Frankrijk gewoond, veel vrienden aan over gehouden.

0
Kopinkas 22 april 2022 om 23:47

Adrie, c’est toi?

0
Eroba 23 april 2022 om 10:49

Vroeg ik me ook al af. Zal wel iets met vooroordelen te maken hebben.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone