Thomas ongedeerd na incident met Barguil
Foto: Sirotti
maandag 20 juli 2015 om 17:44

Thomas ongedeerd na incident met Barguil

Geriant Thomas beleefde een hachelijk moment in de afdaling van de Col de Manse. De renner van Sky kwam in de slotfase van de zestiende etappe in botsing met Warren Barguil. De Brit dook daarbij de afgrond in.

Het incident was het gevolg van een fout van Barguil. De Fransman van Giant-Alpecin wilde binnendoor de bocht aansnijden, maar dat mislukte. In aankomstplaats Gap heeft de 23-jarige renner zijn ‘slachtoffer’ Thomas direct opgezocht om excuses te maken.

[poll id=”82″]

RIDE Magazine
155 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2015 18:13
Het gaat er niet om dat zoiets (al dan niet) met opzet gebeurt, het gaat erom dat hij het risico neemt door op die manier de bocht in te gaan. Het is 'not done' om met die snelheid de binnenbocht te nemen. Voorwaardelijke opzet noemen we dat. En ja, als je dit risico neemt als renner, moet je de consequenties ook onder ogen zien.
20 juli 2015 18:14
@ redactie:
de nieuwe poll... zijn jullie nou serieus? of gewoon stemmingmakerij en een discussie uitlokken?
20 juli 2015 18:15
Hij zei dat hij werd aangeraakt door Van Garderen. Naar wat ik nu gezien heb is dat onzin. En dus meer reden om hem te straffen. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren.
20 juli 2015 18:17
Tja, hij rijdt Thomas niet met opzet uit de race. Hij neemt wel bewust het risico om de bocht binnendoor te nemen, met de kans dat hij iemand eruit kegelt als hij de bocht niet haalt. Oftewel: Als het lukt is er niets aan de hand, maar als het fout gaat heb je opzettelijk het risico genomen. Tijdstraf lijkt me dan ook zeker op z'n plaats. Ze kunnen de tijd die Thomas verloren heeft als straf aan Barguil geven.
20 juli 2015 18:18
Uit koers halen zou complete onzin zijn. Ben benieuwd of er nog iets gaat gebeuren, maar denk (ook omdat t een Fransman is) dat dit met een sisser afloopt. Ook wel prima, hij is denk ik zelf genoeg geschrokken en zal het van het peleton nog wel een paar keer te horen krijgen
20 juli 2015 18:18
@Carbonara: eens, ik zie het ook niet. Een collega in gevaar brengen, en een andere valselijk beschuldigen. Hij zal nog weinig vrienden in het peloton hebben na vandaag.
20 juli 2015 18:23
Eens met 8.6 dat die poll stemmingmakerij is.

Daarnaast hoor ik hier veel mensen over de etiquette om bepaalde lijnen te houden en niet teveel risico te nemen. Dan begrijp je toch niet veel van wielrennen imho. Als er gekoerst wordt wilt iedereen zo snel mogelijk naar de meet. En uiteraard worden hier risico's genomen (bv. ook door een Sagan). De organisatie had geen finish na een afdaling moeten leggen, als ze geen gevaar wilden. Er was ruimte zat om bovenop Manse te finishen, maar uiteraard wilde de organisatie juist wel gevaar en sensatie. Jullie kunnen beter afgeven op de organisatie dan op de renners die hiervan het slachtoffer zijn.
20 juli 2015 18:23
Thomas "ongedeerd" na val, zo op het eerste oog wel ja. Kan mij niet voorstellen dat, als je met je hoofd zijwaarts een betonnenpaal doormidden "kopt", er niets aan de hand is. We gaan het de komende dagen merken.
20 juli 2015 18:23
Zou me benieuwen of jullie ook zo zouden praten als Thomas de Tour moest verlaten door zijn verwondingen. "ach... Het was maar een stuurfout, kan gebeuren"
De bocht binnendoor nemen. Hij vliegt gewoon keihard rechtdoor en heeft de bocht gemist. Een tijdstraf lijkt me niet meer dan normaal
20 juli 2015 18:25
Waarom willen zoveel hier zien dat Barguil ongenadig hard wordt gestraft? Misschien vanwege het feit dat hij er zelf, op wat schrik na, niks aan over heeft gehouden misschien.
Denk persoonlijk dat dit meer met jeugdige overmoed te maken heeft en dat Barguil zijn lesje wel heeft geleerd. Die Cofidis renner in het begin maakte ook een domme fout en nam daarmee veel risico met nog veel grotere gevolgen. Bijna niemand neemt hem wat kwalijk omdat hij zelf nog het ergst van al leed bij die val.
20 juli 2015 18:25
nogmaals de woorden van een ander: (edit: el cyclysto)
Barguil was de controle al verloren voor hij tegen Thomas aanreed. kijk maar naar de positie van zijn rechterbeen, dezelfde positie als Thomas rechterbeen vlak na de botsing (geen controle meer) als hij niet tegen Thomas aan was gereden had hij zelf over de reling gevlogen. en dat doet hij naruurlijk niet met opzet. misschien zat hij op zijn stem te kijken of de bocht niet gezien of weet ik veel, maar hij probeerde met deze actie echt geen plaatsje te winnen in mijn optiek.
20 juli 2015 18:25
@achtpuntzes
En toch zijn er al 32 mensen die vinden dat Barguil gediskwalificeerd moet worden. Zoals ik in het volgtopic aangeef is dit natuurlijk waanzin. Er zijn zoveel momenten waarbij het net goed gaat maar nu helaas net niet. Dit is nou koersen!
20 juli 2015 18:25
@markextrae:

ALS ik geld had voor cognac, zat ik nu niet an de vieux.
20 juli 2015 18:26
Je ziet hem al uit de pedalen het beeld in komen, dus dat hij van te voren Van Garderen zou hebben geraakt, acht ik niet onmogelijk.
Verder heeft hij blijkbaar direct na de finish zijn excuses aangeboden bij Thomas. Heel veel meer kan hij na zo'n fout niet doen. Of hij gestraft moet worden, weet ik niet. Er zijn er hier gelukkig genoeg die er meer verstand van hebben.
20 juli 2015 18:27
Wat is dat toch altijd met mensen hier om andere die een andere mening hebben, te berichten van: Dan begrijp je niets van wielrennen, Dan kijk je nooit koers, etc etc. Beetje vrijpostig en arrogant...
20 juli 2015 18:28
@magikdatzeggen: Stemmingmakerij? Er wordt hier niet gezegd dat hij 10 jaar de bak in moet. De zwaarste straf die in de poll genoemd wordt is dat hij uit deze koers wordt gezet. Als je voor het klein stukje met de auto rijden al uit koers wordt gehaald, en voor het geven van een wiel aan een niet-ploeggenoot in de Giro 2 minuten, dan valt me dat in vergelijking nog wel mee.
20 juli 2015 18:28
@TeamNL

Als een idioot de bocht in gaan met gigantisch veel risico's is koersen??? En buiten dat als je iemand zo van de weg af rijd kun je op zijn minst even kijken hoe het met hem gaat. Hij fietst gewoon door.
20 juli 2015 18:29
@8.6
Hij verloor pas de controle in de bocht en kwam de voet uit de pedaal. De aanloop voor de bocht kwam hij helemaal van achteruit om in te halen. Dat doe je bewust..
20 juli 2015 18:30
Tijdstraf van 2 min lijkt me voldoende, leert hij het voor volgende keer wel af, echter heeft hij mazzel dat hij een Fransman is
20 juli 2015 18:35
Het gebeurd niet 1 x maar 2x dat hij zo dwaas de bocht in gaat. Gewoon onverantwoord zeker als je de geschiedenis van de afdaling kent
20 juli 2015 18:35
Ik moet even kwijt dat ik het een belachelijke poll vind. En z'n naam is Geraint, niet Geriant. Dit zijn dingen die gebeuren in het wielrennen, en als iemand gestraft moet worden dan zouden dat de parkoersbouwers moeten zijn.
20 juli 2015 18:36
@temlin
Niemand weet toch wat zijn intentie was op dat moment? In ieder geval niet iemand van zijn fiets rijden. Daarnaast hadden ook Plaza en Sagan die bocht al verkeerd ingeschat. En kijken hoe het met iemand gaat? Het is geen potje dammen waar die gasten mee bezig zijn. Aan heel Barguil zag je duidelijk dat hij ermee bezig was naderhand en zal echt wel via zijn ploegleider iets hebben gehoord. Hij wilt de bocht aan de binnenzijde aansnijden ipv aan de buitenkant zoals de rest. Als hij niet uit zijn pedaal schiet gaat het waarschijnlijk gewoon goed en praat iedereen weet over zijn geweldige capaciteiten als daler. Als van Garderen 5 meter van te voren iets van zijn lijn afwijkt heeft dit ook weer gevolgen, het is een kettingreactie.

Als we dit moeten gaan bestraffen moeten we ook zoveel andere dingen nog gaan bestraffen zoals de Katoesja renner die Froome bijna op het trottoir duwt of de Giant renner die veel te vroeg terug naar binnen sneed richting Huy waardoor Bonnet viel.
20 juli 2015 18:37
Christie

Ja de door de UCI aangestelde Belgische opper jury lid zal wel rekening houden met de nationalitieit van de betreffende persoon bij het uitdelen van straffen........
20 juli 2015 18:37
Het gaat er niet om of het met opzet gebeurd is of niet (dat is iets wat we nooit zullen weten, want we kunnen niet in zijn hoofd kijken), maar de vraag is of hij onverantwoord veel risico's heeft genomen en daardoor anderen in gevaar heeft gebracht.

Onverantwoord gedrag heeft niets met "gewoon koersen" te maken, maar is gewoon strafbaar. In elke situatie, dus nu ook.
20 juli 2015 18:38
Ik vind een tijdsstraf wel op zijn plaats. En Thomas mag van mij de zelfde tijd krijgen als groepje Gesink. Je leest dat sommige dat zien als een ongeluk wat kam gebeuren. Maar je neemt wel bewust een risico. Net als bv van je lijn afwijken om de deur dicht te doen tijdens een sprint, vaak lukt het maar als het niet goed gaat wordt je ook gestraft

Reacties zijn gesloten.