Thomas Dekker: “Uurrecordpoging mooie afsluiter”

Thomas Dekker: “Uurrecordpoging mooie afsluiter”

Dekker ziet af in de Brabantse Pijl 2012 - Foto: Sirotti

vrijdag 13 november 2015 om 09:00

Voor het vierde jaar op rij kijkt WielerFlits terug op de carrières van coureurs die tijdens of na afloop van dit seizoen hun koersfiets aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen hebben. In aflevering zeven een drieluik met een van de grootste talenten na de eeuwwisseling. Wat goed is, kwam in het geval van Thomas Dekker misschien wel te snel. Samen met ons kijkt hij nog eenmaal terug op zijn wielercarrière. In het derde en laatste deel vertelt hij waarom hij na zijn schorsing een andere renner werd.

Terugkeer mentaal zwaar
Tijdens zijn dopingschorsing is Dekker niet te genieten. Een enfant terrible voor zijn omgeving. Hij ziet renners als Aleksandr Vinokourov grote prestaties neerzetten, evenals Tom Boonen. De Dirkshorner wil terugkeren in het peloton. Zonder ploeg besluit hij zichzelf in de kijker te rijden tijdens kermiskoersen, omdat hij geen profwedstrijden kan rijden. Hij rijdt er 22, waarna er via zijn managers Martijn en Eelco Berkhout een deurtje opengaat bij het Chipotle-First Solar Development Team, de opleidingsploeg van WorldTour-formatie Garmin-Cérvelo. Samen met generatiegenoot Johan Vansummeren wint hij in die periode de koppeltijdrit Duo Normand.

Een zware periode volgt. Dekker moet alles uit de kast halen om te bewijzen dat hij nog profwaardig is. Als voormalig toptalent waarbij alles kwam aanwaaien, was dat enorm lastig. “Het was wel heel moeilijk om ermee om te gaan. Ik ben daar natuurlijk ook een beetje mijn glans verloren en dat onoverwinnelijke wat ik altijd voelde heb ik daarna niet meer gekend. Dat is moeilijk, een topsporter die in gevecht is met de buitenwereld, maar ook met zichzelf.”

Ik ben daar natuurlijk ook een beetje mijn glans verloren en dat onoverwinnelijke wat ik altijd voelde heb ik daarna niet meer gekend

Ondanks de mentale knauw, weet Dekker Garmin-teammanager Jonathan Vaughters te overtuigen van zijn toegevoegde waarde. Hij tekent een éénjarig contract dat ingaat op 1 januari 2012. TD betaalt het vertrouwen al snel uit: Dekker laat nog eens een glimp zien van zijn talent, door na een lange vlucht te soleren naar winst in de slotrit van het Circuit cycliste Sarthe – Pays de la Loire. Hij eindigt als vijfde in het eindklassement en komt als knecht op plek achttien over de streep tijdens de Amstel Gold Race.

Beelden zege in Circuit cycliste Sarthe – Pays de la Loire

Twijfels steken de kop op. “Het draaide dat seizoen niet helemaal meer om mij en dat is ook logisch”, vindt Dekker. “Er waren veel goede andere renners bij Garmin en daarnaast twijfelde ik ook aan mezelf. Af en toe rij je in dienst of haal je niet het niveau wat je vooraf gehoopt had. Dat knaagt. Ik kwam nooit meer echt op het niveau van voor mijn schorsing. Of dat het verschil was tussen Thomas Dekker mét en zonder doping? Als je het verhaal goed begrijpt op de wijze waarop ik het nu verteld heb, heb ik van de 43 profkoersen die ik heb gewonnen, er meer dan dertig gewonnen zonder doping. De twijfels aan mijn eigen kunnen zijn bij Garmin het grootste probleem geworden, denk ik.”

Twee lastige slotjaren

PIC370106959

Dekker tijdens de Giro d’Italia 2013

Dekker krijgt na dat jaar een nieuw contract voor twee seizoenen. In een tweet bedankt hij destijds de ploeg voor het vertrouwen en zegt hij daarmee een mooie basis te willen leggen. Die basis zoals voorheen, kwam er nooit meer. “Een topsporter is er natuurlijk heel erg goed in om zichzelf voor de gek te houden. Als je zo’n winnaar bent geweest, wil je dat ook in de toekomst uitstralen. Ik heb bij Garmin heel veel mooie koersen gereden. Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije gewonnen met de ploeg, dat soort zaken. Dan Martin was toen gewoon zo veel beter, een Ryder Hesjedal ook. Op een gegeven moment had ik er vrede mee en was ik gewoon blij dat ik een beetje uit de luwte was. Misschien was dat niet meer op het hoge niveau van weleer, maar ik was wel een gelukkig mens. En dat is misschien wel het belangrijkste. Maar dat ga je pas later beseffen.”

In de laatste twee seizoenen behaalde Dekker geen persoonlijke successen meer en viel het doek bij Garmin. Dat had echter niet zo hoeven zijn, vertelt hij. “Ik werd in 2014 ziek net na de Brabantse Pijl. De Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik rijd ik daardoor niet op een acceptabel niveau, waarna ik me helemaal heb opgeofferd voor de ploeg. Dan zit je in een negatieve spiraal en om juist daar uit te komen is heel erg moeilijk. Maar ik voelde de bui niet zo zeer hangen. Ik denk zelfs dat wanneer Garmin en Cannondale niet tot een fusie waren gekomen, ik daar nu nog had gereden.”

Wanneer Garmin en Cannondale niet tot een fusie waren gekomen, had ik daar nu nog had gereden

In de zoektocht naar een nieuw team bleef het angstig stil bij Dekkers management SEG Cycling. Er bleek geen interesse te zijn in de diensten van Dekker. “De fusie tussen beide teams werd ook pas laat bekend, waardoor er niet veel tijd meer was om een nieuwe ploeg te vinden. In die zin dat ik niet al het gehele jaar de kans had gehad om contacten met andere ploegen te leggen. Ik heb toen begin november 2014 besloten om het werelduurrecord aan te vallen. De hele winter heb ik eigenlijk alleen, met een heel leuk team om me heen, daar naartoe geleefd.”

Werelduurrecord strandt in het zicht van de haven

Thomas Dekker

Dekker tijdens zijn werelduurrecord-poging, februari 2015

Hij kiest de Mexicaanse baan van Aguascalientes uit om zijn poging het werelduurrecord van Rohan Dennis te doen verbreken. “Dat was een van de zwaarste uren van mijn leven. Ik haalde het niveau wat ik de jaren daarvoor niet heel makkelijk had gehaald. Een uur lang met een hartslag van 193 gemiddeld, met een snelheid van 52,2 kilometer per uur. Ik denk dat niet veel mensen dat meer van mij hadden verwacht, op dat niveau. Uiteindelijk strand ik op net iets meer dan een ronde, op 271 meter geloof ik.”

Toch had het volgens Dekker niet uitgemaakt voor een doorstart van zijn carrière. “Ook dan hadden we dit gesprek nu gehad. Ik denk achteraf dat, wat ik aan het begin niet echt had gedacht, er niet meer animo was geweest als ik het werelduurrecord wél had gehaald. In de wielrennerij worden de contracten aan het einde van het seizoen en in de winter opgemaakt. De meeste ploegen hebben geen budget meer of een overschot om dan nog een renner aan te nemen, die gewoon voor het minimumsalaris moet rijden. En in de wielersport zijn er nu niet direct ploegen die overlopen van het geld en gaten in hun selectiebestand. Dus ik denk niet dat ik nog bij een ploeg had kunnen tekenen.”

Hoewel Roompot Oranje Peloton nog met Dekker om tafel zat, hadden zij geen geld meer om hem aan te nemen. LottoNL-Jumbo had echter uiteindelijk wél een plaatsje en een minimumsalaris over, daar zij Dennis van Winden in april terughaalden. “LottoNL-Jumbo ligt natuurlijk wel gevoelig. Je hebt wel Blanco en Belkin gehad, maar in principe is het nog altijd de oude Rabobank-ploeg. Die willen een hele frisse wind uitstralen en niet geassocieerd worden met het verleden. Wat natuurlijk niet eerlijk is, want er rijden nu ook nog gewoon jongens rond die ooit zaken hebben gedaan die niet mochten.”

Eigen terugblik op carrière
Dekker zelf kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn loopbaan. “Mijn wielercarrière is een achtbaan geweest. Veel verschillende emoties. Als mens ben ik enorm gegroeid, denk ik. Maar het blijft zonde hoe mijn loopbaan is verlopen. Dat zijn gewoon de feiten. Maar als mens kan je het verleden nooit veranderen. Achteraf is het voor iedereen makkelijk lullen. Het had anders gemoeten. Maar dat was in die tijd niet zo en daar moet ik vrede mee hebben. Dat had misschien betekend dat ik in het begin van mijn wielercarrière iets mindere resultaten bij de profs had gekend, maar misschien wel – als er andere beslissingen waren genomen – een langere en andere carrière. Maar dat is allemaal zo hypothetisch. Waarschijnlijk was alles mogelijk geweest, maar dat weet je toch nooit.”

Het blijft zonde hoe mijn loopbaan is verlopen. Ik heb het maximale er absoluut niet uitgehaald

Of TD zijn grote potentieel door foute beslissingen niet heeft ingelost, gaan we nooit weten. Zelf is hij daar duidelijk over. “Nee, ik heb absoluut niet het maximale uit mijn carrière gehaald. De resultaten spreken voor zich. Na 2008, met een enkele opleving in 2009, heb ik af en toe een schimp van klasse laten zien. Waaronder een heel goede poging om het werelduurrecord te breken. Al met al is mijn carrière veel te kort geweest. Ik ben pas 31 en normaal gesproken fietst een wielrenner door tot-ie pak ‘em beet 36 is. Mijn sterkste jaren heb ik eigenlijk gemist.” Ter vergelijking: renners als Vincenzo Nibali en Chris Froome zijn even oud, maar hadden in hun jonge jaren beduidend minder talent dan de Noord-Hollander.

Op dit moment schrijft Dekker zijn eigen boek, dat hij in 2016 naar buiten hoopt te brengen. Van een definitief afscheid van de wielersport wil hij niet spreken. “Ik sta altijd open voor leuke dingen. De wielersport is de mooiste sport die er is. Het laatste zal je nog niet van mij gehoord hebben, denk ik.” Resumerend: een grote ruwe diamant die prachtig gepolijst werd, maar plots brak tijdens het proces en al zijn waarde verbeurde. “Als je ziet wat ik allemaal heb gewonnen en allemaal heb meegemaakt, is het misschien wel te veel geworden voor een jongen uit Dirkshorn”, besluit Dekker.

Daarmee is de wielercarrière van dit unieke Nederlandse toptalent effectief gedaan. De opvolger van Joop Zoetemelk die Thomas Dekker nooit werd.


Thomas Dekker
Naam: Thomas Dekker
Geboortedatum: 6 september 1984 (31)
Geboorteplaats: Dirkshorn
Nationaliteit: flag-nl Nederlands
Website: geen
Twitter: @thomasdekker

Ploegen:
2003: flag-nl Rabobank Continental
2004: flag-nl Rabobank Continental
2005: flag-nl Rabobank
2006: flag-nl Rabobank
2007: flag-nl Rabobank
2008: flag-nl Rabobank
2009: flag-be Silence-Lotto (tot 30/06)
2010: Dopingschorsing (01/07/2009 – 01/07/2011)
2011: flag-us Chipotle-First Solar Development (vanaf 01/09)
2012: flag-us Garmin-Barracuda
2013: flag-us Garmin-Sharp
2014: flag-us Garmin-Sharp
2015: flag-nl SEG Cycling-Koga (individueel)

Aantal profzeges: 12

Belangrijkste overwinningen
flag-it Eindzege Tirreno-Adriatico (2006)
flag-ch Eindzege + slotrit Ronde van Romandië (2007)
flag-ch Etappezege Ronde van Zwitserland (2007)
flag-es Trofeo Pollença (2007)
flag-nl NK Tijdrijden 2005
flag-fr Ritzege Critérium International (2005)
flag-nl Twee etappezeges Ster Elektro Tour (2003)

flag-wc Wereldkampioenschap
flag-nr2 Verona, 2004 (U23 wegwedstrijd)
flag-nr2 Verona, 2004 (U23 tijdrit)
flag-nr3 Hamilton, 2003 (U23 wegwedstrijd)

Grote rondes: 5
flag-it Giro d’Italia (2005, 2013-2014)
flag-fr Tour de France (2007)
flag-es Vuelta a España (2012)


Deel 1 – Thomas Dekker: “In 2002 was ik de beste van de wereld”
Deel 2 – Thomas Dekker: “Ik begreep Rabobank niet”

Documentaire ‘Thomas Dekker: Niemand kent mij’ (2011)

Dit artikel delen:

41 Reacties

BlancoProCycling 13 november 2015 om 09:35

Eeuwig zonde…

0
Emile1983 13 november 2015 om 09:40

Oh wat een gemiste kansen, dit was het grootste talent in Europa in misschien wel een decennium. Deze jongen had het in zich om wielrennen echt megapopulair te maken in Nederland. De uitstraling van een filmster en ongekend talent. Het had het wielrennen doen boomen in Nederland en alle jongetjes en meisjes zouden TD willen zijn. Zonde zonde zonde

0
Spartacus 13 november 2015 om 09:45
Quote:
Je hebt wel Blanco en Belkin gehad, maar in principe is het nog altijd de oude Rabobank-ploeg. Die willen een hele frisse wind uitstralen en niet geassocieerd worden met het verleden. Wat natuurlijk niet eerlijk is, want er rijden nu ook nog gewoon jongens rond die ooit zaken hebben gedaan die niet mochten.

Wie dan?

0
LinusGerdemann 13 november 2015 om 10:01

@spartacus dat vraag ik mij ook af… interessante quote. Jongens die nog met Dekker bij Rabo hebben gereden zijn: Flens, Gesink, ten Dam, van Emden,Leezer, Martens en Tankink.

Mollema en Boom kwamen bijv. In 2009 in de proploeg.

0
zoetepap 13 november 2015 om 10:02

Euh waarschijnlijk alle toppers ahja zijnde Gesink,Mollema,Boom…

0
vinnievidefietsen 13 november 2015 om 10:16

Toch wederom niet zo netjes om je gram te halen door indirect met de vinger naar oud-ploeggenoten te wijzen. Thomas heeft duidelijk nog steeds de nodige frustratie in zich (en logisch als je gepakt bent en de meeste andere gebruikers niet…).

0
Orakel 13 november 2015 om 10:24

Gesink had in 2007, als 21 jarige, natuurlijk een fantastisch seizoen. Maar ja: Gesink is niet betrapt en werd in de UCI lijst als zeer laag risico geclassificeerd op het gebied van bloedwaarden. Feiten en logica botsen wel eens.
Wat mij betreft maakt het ook niet uit. Renners passen zich aan, aan de aanwezige cultuur. Veranderingen moeten in de breedte plaatsvinden, Als eenling het brave jongetje van de klas spelen heeft geen zin wanneer je topprestaties moet leveren. Gelijke wapens, gelijke kansen.

0
Brownie 13 november 2015 om 10:29

Ik denk niet dat hij per se ploeggenoten bedoelt. Hij vindt het niet eerlijk dat hij geen ploeg meer heeft, terwijl andere erkende dopeurs wel nog rondrijden. Het staat of hij zegt het wat ongelukkig, maar ik vermoed dat we die richting op moeten denken.

0
schipperaar 13 november 2015 om 10:31

Eigenlijk was er niks eerlijk volgens Thomas behalve hij zelf natuurlijk. Meer talent dan Froome
en Nibali op jonge leeftijd maar wanneer gaat ie vertellen op welke leeftijd ie begon met tricheren?

0
ikbenprocycling 13 november 2015 om 10:35

Ik raad Thomas goed bedoelend aan ver buiten deze sport aan de slag te gaan. Opfrissen.
Het wordt anders moeilijk voor hem om niet zwaar te blijven malen, vrees ik.
Dus ook niet hierover gaan speechen bij bedrijven (brrrrr)

0
rahimns 13 november 2015 om 10:46

Het is wat Brownie zegt, hij heeft het niet specifiek over TLJ maar binnen het wielrennen in het algemeen, voordat er weer allemaal zaken gesuggereerd gaan worden.

0
Romāns Vainšteins 13 november 2015 om 10:58

Men zat destijds gewoon ‘en masse’ aan de dope inclusief al diegenen waarvan we het liever niet willen horen.

“Wer immer noch nicht eins und eins zusammenzählen kann, was im Radsport los war, dem kann ich auch nicht helfen”

Erg leuk zo’n drieluik en al helemaal tijdens de wintermaanden, check even of jullie Weening ook hiertoe A: Rabobank, B: Orica en C: De toekomst kunnen verleiden, ik popel alvast,..

0
teunster 13 november 2015 om 11:00

Haha nou hij heeft het wel degelijk over de jongens die nu bij TLJ rijden. Of het klopt weet ik natuurlijk niet. Maar ga nou niet zeggen dat hij het niet over TLJ heeft.
Dat lijkt mij in ieder geval wel iets om hem nog over te bevragen.

0
Manuel Beltran 13 november 2015 om 11:03

@Rahims
Volgens mij heeft hij het juist specifiek over TLJ

0
LinusGerdemann 13 november 2015 om 11:04

Sorry hoor zoals het hier staat heeft hij t 100% over LottoNL…

0
tendam 13 november 2015 om 11:22

Laten we het aan Youri IJnsen vragen, misschien weet hij wat Dekker bedoelt. Zoals Youri het heeft opgeschreven lijkt het inderdaad alsof hij het over LottoNL-renners heeft die aan de doping hebben gezeten. En zoals bekend gaat het op dit forum dan gelijk over Gesink.

0
ah-ja 13 november 2015 om 11:28

houdt het ooit eens op over deze man..

0
DeGroteMolen 13 november 2015 om 11:43

Hele verhaal doet beetje denken aan Pozatto, veel talent, succes gehad al dan niet op eerlijke wijze, wielrenner met ‘voetballersallures’ en uiteindelijk moeten concluderen tot een carrière waar niet alles is uitgehaald, jammer. Alleen Pozatto rijdt nog wel rond….

0
Pieter Peet 13 november 2015 om 12:32

@LinusGerdemann:

Dat is toch niet zo moeilijk? Pak de uitslagen van de Vuelta 2008 (http://www.procyclingstats.com/race/Vuelta_a_Espana_2008), Vuelta 2009 (http://www.procyclingstats.com/race/Vuelta_a_Espana_2009) en Tour 2010 (http://www.procyclingstats.com/race/Tour_de_France_2010) er maar bij.

Iedereen die daar in de top-10 staat is meermaals in opspraak geweest en enkele zijn er ook daadwerkelijk betrapt/geschorst. Ofwel is Gesink een supertalent die zonder doping kon concurreren met bewezen dopinggebruikers (Vuelta 2009 had hij podium gereden zonder val..), ofwel heeft hij destijds ook wat gebruikt.

Ik hoop en bid voor het eerste maar vrees voor het laatste. Hoe dan ook, ik zie geen probleem in Dekker zijn uitspraak. Hij weet natuurlijk veel en veel meer dan ons over het dopinggebruik in die tijd en zal zijn uitspraken dus wel ergens op baseren. Dekker zegt gewoon waar het op staat, daar hebben we veel meer aan dan al die ex-renners die hun mond niet open durven doen.

0
xistnc 13 november 2015 om 12:36
Quote van TD:
er rijden nu ook nog gewoon jongens rond die ooit zaken hebben gedaan die niet mochten

.
De eerste naam die me te binnen schiet is dan Erik Dekker, waarvan geweten is dat het niet de grootste vriend was van Thomas. Die rijdt nog rond, weliswaar niet op de fiets maar met zijn handen aan het stuur.

Verder kan ik me ook goed voorstellen dat TD met een schuin oog kijkt naar bijvoorbeeld Tankink en Martens. Die eerste ex-Lefevre, die tweede haalde uitslagen in Waalse klassiekers waar hij nu (in een schoner peloton) niet meer bij in de buurt komt.

En verder is het natuurlijk inderdaad, zoals hier al geopperd wordt, dat rancune een rol zal spelen. Maar hij bedoelt wel degelijk TLJ en niet het peloton in zijn algemeenheid.

0
tendam 13 november 2015 om 12:42

@pieter peet
Lekker relevant om uitslagen van Gesink erbij te pakken toen Thomas Dekker helemaal niet meer bij Rabo reed… dit zijn je persoonlijke speculaties, dat mag natuurlijk, maar heeft met Dekker niks te maken.

0
ajvs 13 november 2015 om 12:48

@pieter peet, achter Robert Gesink staat ene David Moncoutie in de Vuelta van 2008, dat is ook een bewezen dopinggebruiker toch lol…

0
StonedCamel 13 november 2015 om 12:52

@xistnc:
Martens? Die heeft in de tijd van Dekker geen platte prijs bij elkaar gereden. In 2011 een keer 10e in de AGR maar dat was ruim na de tijd van Dekker en juist in de tijd van een schoner peloton.

0
EricV 13 november 2015 om 13:01

Ten dam heeft ook wel wat in zijn baard verstopt

0
Romāns Vainšteins 13 november 2015 om 13:09

Moncoutié wordt door het hele peloton als notoire niet-gebruiker bestempeld, dat zegt toch wel wat hè. Hij is het prototype natuurtalent dat puur hierop een mooie carrière heeft kunnen rijden. Mét dope was het een podiumkanidaat geweest. Wat Gesink betreft denk ik dat hij er best met in ieder geval ‘een beetje dope’ ingerold is maar so what? Moncoutié erbij trekken om Gesink vrij te pleiten vind ik een noodgreep/zwaktebod.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone