Thomas De Gendt: “Wegblijven uit de Tour, zoals Brailsford suggereert, is geen optie”

dinsdag 5 mei 2020 om 08:49
Thomas De Gendt: “Wegblijven uit de Tour, zoals Brailsford suggereert, is geen optie”

© Cor Vos

Half april geleden stak Sir Dave Brailsford, manager van Team Ineos, een dreigende vinger op naar de Tourorganisatie. “We zullen ons terugtrekken als het niet veilig genoeg is.” Andere teams lijken een stuk gematigder. “Onze sponsors kunnen zich dat niet permitteren”, klinkt het onder meer bij Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step. 

“We hebben het recht om ons terug te trekken als we dat nodig achten”, klonk het een paar weken geleden uit de mond van Brailsford. “Ik mag hopen dat de voorzorgsmaatregelen voldoende uitgemeten, intelligent en verantwoordelijk zijn.” Noem het gerust een dreigend vingertje richting ASO, de organisatie van de Tour de France, die – als alles goed verloopt – van 29 augustus tot 20 september zal afgewerkt worden.

Maar bij andere teams klinkt dat toch een stuk gematigder. “Brailsford beschikt over een kapitaalkrachtige sponsor, die weinig gevolgen lijkt te ondervinden van deze crisis en zich een mogelijk forfait kan permitteren”, vertelt Thomas De Gendt in Het Laatste Nieuws. “Lotto en Soudal worden toch nog graag wat in the picture gezet. En zelf rijd ik voor een nieuw contract. Meepakken wat we kunnen dus nog, dit jaar.” Zelfde geluid bij Deceuninck-Quick.Step, bij monde van ploegleider Tom Steels: “We vertrouwen op de voorzorgsmaatregelen die de organisatie zal nemen. Ook wij, als team, zullen dat trouwens doen. Net als de renners in het peloton: snuiten, spuwen… het zal zwaar worden berispt. Zo hoort het ook. Als iedereen zijn gezond verstand gebruikt, is er geen probleem.”

Zelfdiscipline
Wat betreft de publieke opkomst, zijn ze er wel gerust in. “Ik verwacht hooguit de helft van het gewone aantal mensen dat de Tour bezoekt”, zegt De Gendt. “Je zag het al in Parijs-Nice, bij het begin van de pandemie. Daar heerste niet de drukte die we gewend zijn op de koers.” Ook Serge Pauwels (CCC) denkt in die richting. “Bovendien valt de Tour nu buiten de vakantieperiode. Dat maakt het anders.”

Al zullen de organisatoren een handje moeten toesteken, vindt Pauwels.  “Zeker op de grote, bekende cols zullen ze de omvang van de mensenzee toch moeten beperken.” Discipline, die voor een stuk zelfdiscipline wordt, verwacht De Gendt. “Velen zullen op eigen initiatief afstand bewaren. Niet met een half miljoen op een kluit gaan staan maar eerder in groepjes, meer gespreid over het parcours. Sommigen blijven – uit angst – wellicht gewoon thuis.” Volgens Pauwels is de social distancing inmiddels goed ingeburgerd. Steels beaamt. “Onderschat het niet. Mensen hebben een andere kijk gekregen op hoe ze zich in groep moeten gedragen.

Dit artikel delen:

20 Reacties

Merlinappa 5 mei 2020 om 09:17

Laat Ineos zich maar terugtrekken. Wordt de Tour voor ons een stuk leuker :)

master-pieter 5 mei 2020 om 10:09

Sjonge jonge wat een naïef stukje tekst van Pauwels en de Gendt

vincenzo 5 mei 2020 om 10:46

Natuurlijk blijft geen team weg uit de Tour als ze gerechtigd zijn om deel te nemen.

jan jansen 5 mei 2020 om 11:46

“Snuiten en spuwen zal zwaar worden berispt. Als iedereen zijn gezond verstand gebruikt is het geen probleem.”
Als je je gezond verstand gebruikt dan weet je dat als 200 renners op een kluitje fietsen het snot, zweet en kwijl uit hun neus, mond en huid verspreid wordt als in een broeinest. Anderhalve meter afstand is dan echt niet voldoende, eerder 10 tot 30 meter.

ChefSpijker 5 mei 2020 om 13:50

Vandaar dat het hele peloton in UAE en PN besmet geraakt is. Waar mensen al die wijsheid in pacht toch vandaan hebben?

LB108 5 mei 2020 om 13:54

Met klein beetje ovedrijven..
Neem eens 5p. op uit ieder van deze koersen ;)

sl2512 5 mei 2020 om 20:33

Benieuwd of ze het podium in Parijs gevuld krijgen als spugen en snuiten bestraft gaan worden. Het moet niet gekker worden. We kijken al decennia naar renners die zich met 90 km/uur van een berg afstorten en in een massasprint aan 70 km/uur een schoudertje zetten. En diezelfde mannen zouden nu compleet panisch op de fiets zitten van een klodder snot of een paar zweetdruppels. Mooi verhaal voor de bühne of zijn we echt collectief panisch geworden?

Beekman 5 mei 2020 om 12:01

Dan maak je jezelf toch iets wijs als je dit leest. Je zou haast denken dat sponsorbelangen en eigen belang (nieuw contract) zwaarder wegen dan de gezondheid. En (zelf) discipline, nou dan weet je het wel dat gaat niet gebeuren. Ik zou zeggen, niet veilig, dan maar geen sport, gezondheid boven alles.

Krakowic 5 mei 2020 om 13:57

Helemaal eens. Een verziekte instelling die deze tijdsgeest prachtig weet te vatten: fietsen voor het overleven van je sponsor. Gadverdamme! Weg is alle charme. En natuurlijk is het naïef om te denken dat je helemaal zonder sponsoren kan, maar je zou toch juist verwachten dat deze tijd oproept om vraagtekens te zetten bij die vanzelfsprekendheden – waar zoveel weeffouten in zitten – van voor deze crisis..

Romāns Vainšteins 5 mei 2020 om 14:11

Wielrennen is nooi anders geweest dan geld met keihard fietsen kunnen verdienen omdat je een reclamezuiltje op wieltjes bent. En wanneer gezondheid letterlijk voor alles gaat moeten we maar avatartjes van onszelf maken op de manier die Houellebecq zo mooi in la possibilite d’une ile -meesterwerk- voorspiegelt.

-2 kortom

Krakowic 5 mei 2020 om 15:40

Als iemand zich verzet tegen de weeffouten in onze huidige systeemwereld, dan is het wel Houellebecq. Alleen als conformisten, die zelfs het kritisch denken liever nog aan de markt overlaten, het voor het zeggen zouden hebben dan wordt de dystopische sci-fi werkelijkheid die Houellebecq o.a. in ‘De mogelijkheid van een eiland’ schetst inderdaad de realiteit. Dan zou het protest, de eigen wil, het leven inderdaad verloren hebben. En kunnen we inderdaad beter wielrenners gaan klonen, of beter zelfs: naar concurrerende marktpartijen kijken die tegen elkaar een potje PCM spelen.
Tot het zo ver is, durf ik me gelukkig nog uit te spreken voor een (wieler)wereld waarin het ook anders kan. Waarin er plek is voor de romantiek en het leven.

Franco Ballerini 5 mei 2020 om 18:05

Mooi om te zien dat hier meer Houellebecq liefhebbers zijn (ik heb al zijn boeken hier op de plank). Nu in tijden van Corona voor de vijfde (of is het al de zesde) keer Reis naar het einde van de Nacht aan het lezen. Naar mijn mening overtreft dit Houellebecq’s beste werken.

Romāns Vainšteins 5 mei 2020 om 19:02

Bedankt voor de tip, zal eens kijken of ik de Franse versie ergens makkelijk kan vinden, wordt weer eens hoog tijd voor zo een uitdaging.

Heb trouwens zelf op 13 maart meteen the stand van Stephen King van de plank gepakt om vanaf het begin optimaal dit alles te kunnen relativeren.

Franco Ballerini 5 mei 2020 om 20:41

The Stand twee keer gelezen. Beste boek van King (hoewel Carrie en 11/22/63 ook niet te versmaden zijn). Under the Dome is met een beetje fantasie ook wel toepasselijk in deze tijd, maar dat vond ik persoonlijk bar slecht.

Romāns Vainšteins 5 mei 2020 om 21:21

Beter dan the stand met al zijn magistrale personages wordt het niet bij zelfs King niet nee. Las gisteren nog dat er nieuwe mini series met Marilyn Manson als de trashcan man in de maak zijn, oh my god wat vet op papier.

S.t.B 5 mei 2020 om 12:55

Nu maar hopen dat we Brailsfords integriteit niet zo sterk hoeven te betwijfelen als zijn plasticgigant broodheer. Of is Covid niet zijn enige achterdeur mocht blijken dat TLJ de Tour domineert?

Ultras100 5 mei 2020 om 17:52

Er zijn nu eenmaal minder intelligente /professionele teams en coureurs.
Dezelfde teams die gewoon dom in Parijs-Nice bleven doorfietsen…
Nee, dat was goede reclame voor de sponsoren…

KennyKlimmen 5 mei 2020 om 18:24

Dom? Andere prioriteiten bedoel je, denk ik. Er is meer dan volksgezondheid dat een land op de been houdt…

Derierre de la course 5 mei 2020 om 20:48

Het is de overheid die beslist of de volksgezondheid in gevaar is, niet een wielerploeg. Deze heb de verantwoordelijkheid over de eigen renners en kunnen in dat belang afwegen niet te starten. Dat is voorPN een andere afweging dan de TdF.

20 jaar terug vloog je voor PN ook geen apotheek in en voor de TdF wel.

Derierre de la course 5 mei 2020 om 20:43

Als de gezondheid van de renners werkelijk in gevaar is zal er echt niet gekoerst worden. Als dit misschien, maar niet zeker te onderbouwen, maar wie weet, ik heb van horen zeggen dat, ze gaven niet de juiste antwoorden, wel eens niet helemaal zo zou kunnen zijn wordt er gewoon gestart door alle teams. Daarvoor is de Tour te belangrijk.

Ook de ASO gaat het niet op komen dagen van teams (zeker de titelverdediger samen met de grote slechterik (Bernal en Froome) niet riskeren. Voor hen is het ook een prestige om te laten zien dat het wel kan. Daarnaast hebben ze de inzet van de Franse overheid ook volledig mee.

Headlines

Materiaalzone

Populair