‘Terugkerende Bjarne Riis wordt teambaas bij NTT’

dinsdag 7 januari 2020 om 14:13
‘Terugkerende Bjarne Riis wordt teambaas bij NTT’

foto: Cor Vos (archief)

Er werd de afgelopen maanden al druk gespeculeerd over de toekomst van Bjarne Riis, maar morgen komt de oud-Tourwinnaar met nieuws over de plannen van zijn bedrijf Virtu Cycling. Als we het Deense B.T. mogen geloven, zal Virtu Cycling mede-eigenaar worden van WorldTour-ploeg NTT. En zal Riis de nieuwe teambaas worden van de Zuid-Afrikaanse formatie.

In oktober 2019 waren er al geruchten over een mogelijke terugkeer van Riis op WorldTour- of ProContinentaal niveau. De overkoepelende organisatie Virtu Cycling Group, waarvan Riis een van de eigenaren is, sprak de hoop uit om in 2020 de stap te maken naar een hoger wielerniveau. “De ambitie is om deel uit te maken van het profpeloton”, zo vertelde CEO Anders Gram Simonsen.

Het bleef vervolgens lange tijd stil rondom Riis en Virtu Cycling Group, maar de voormalig manager van onder meer CSC, Saxo Bank en Tinkoff doorbreekt woensdag het stilzwijgen tijdens een persconferentie in Kopenhagen. De verwachting is dus dat Virtu Cycling mede-eigenaar zal worden van wielerploeg NTT en dat Riis het sportieve stokje zal overnemen van Douglas Ryder.

Deense invloeden
Ryder blijft wel mede-eigenaar van de ploeg, wat betekent dat NTT Pro Cycling op een Zuid-Afrikaanse licentie zal blijven koersen. De 55-jarige Riis komt bij zijn nieuwe werkgever heel wat landgenoten tegen met Lars Michaelsen (sportief manager), Lars Bak (ploegleider) en renners Michael Valgren en Andreas Stokbro. Die laatste twee reden zelfs even onder de vleugels van Riis.


Eerdere artikelen over Bjarne Riis 

Dit artikel delen:

63 Reacties

ghostwriter 7 januari 2020 om 14:17

Ongelofelijk jammer dat dit soort figuren weer een rol krijgen bij een WT ploeg.

tendam 7 januari 2020 om 14:40

Zolang elke ploeg wel een of meerdere voormalige dopingzondaars in dienst heeft is dat natuurlijk wel een vrij hypocriete opmerking.

ghostwriter 7 januari 2020 om 14:54

@tendam
Ik ben geen voorstander van de rol die andere dopingzonderaars bij andere WT ploegen hebben. Sterker nog, ik heb hier op WF veelvuldig geschreven dat ik vind dat alleen dopingzonderaars die geheel open boek hebben gegeven (met daarbij de namen van alle personen die ze hebben geholpen of er van af wisten en een oogje dicht hebben geknepen) weer een rol binnen de profsport zouden mogen krijgen. Er is dus niets hypocriets aan mijn opmerking dat ik het jammer vind als dit soort figuren weer een rol krijgen bij een WT ploeg.

Samlambeej 7 januari 2020 om 15:06

Je vind het ‘ongelofelijk jammer’ maar ondertussen tolereer (en geniet?) je al die andere figuren met een dopingverleden.

Cyclinglife 7 januari 2020 om 15:08

als we iedereen met ook maar een link naar doping uit de wielerwereld zouden weren, blijft er verdraaid weinig van de huidige wielerwereld over.
Ze zijn fout geweest, nu dus (zover bekend) niet meer, geef ze een eerlijke kans om zichzelf te bewijzen. Prima om kritisch te zijn maar wel fair en realistisch blijven.

Wat mij betreft krijgen daarom bijvoorbeeld Lance Armstrong en Johan Bruyneel ook gewoon een nieuwe kans.

ghostwriter 7 januari 2020 om 15:18

@Samlambeej
Wie zegt dat ik die andere dopingzonderaars wel tolereer (of zelfs van geniet)? Eén van de redenen dat ik altijd anti-Roompot was (en blij ben dat de ploeg nu niet meer bestaat) kwam door hun ploegleiding vol met dopeurs die nog niet geheel schoon waren gekomen.

@Cyclinglife
Een tweede kans moet je verdienen en zolang je niet schoon bent gekomen over je eigen rol in het gebruik van doping (laat staan dat je duidelijk hebt gemaakt wie je daarin heeft geholpen en wie er van af wist) heb je in mijn ogen die tweede kans nog niet verdiend. Sterker nog, die mensen zijn nog steeds bezig met het in stand houden van de omerta.

Trouwens gaat het bij Riis niet eens over een tweede maar een derde kans aangezien hij als wielrenner doping heeft gebruikt en als ploegleider duidelijk ook geen schone handen had.

Samlambeej 7 januari 2020 om 15:39

@ghostwriter
Als je consequent ben kan je maar van 1 ploeg genieten en dat is Sunweb. Al valt daar niet zoveel te genieten de laatste tijd. Alpecin-Fenix trouwens ook niet want die hebben Adrie en Michel.

Al de rest hebben allemaal een dopinggeval in huis en tolereer je dus.

ThorHushovd 7 januari 2020 om 15:52

@Cyclinglife, vraag je met ‘LA7’ niet iets te veel vergiffenis?
Lance als wielerheld staat voor velen ook boven Merckx qua beste renner ooit – echter het tolerantievermogen ligt bij hem zo laag dat hij kansloos is om terug te keren in de sport (al zou hij het mogen). Dus de hypothese is makkelijk te roepen, maar slaat om die reden nergens op. (ik snap ook wel dat je het roept ter verduidelijking van je punt, maar ik grijp graag deze aanleiding aan voor een serieus relaas over Lance te maken tov die andere dopinggebruiker die er wel mee wegkomt omdat hij een aaibaarheidsfactor heeft – wat een top eigenschap is en dus ook niks mis mee).

limburgia 7 januari 2020 om 16:07

Wel een hele goede ploegleider die ook wel heel goed zal weten hoe het niet moet .

john 7 januari 2020 om 17:12

Zolang er figuren rond waren in het wielrennen ,als Brailsfotd en Lefevere kan Rijs er ook wel bij

Samlambeej 7 januari 2020 om 17:29

Vasseur (in opspraak), Vino, 9.

tendam 7 januari 2020 om 17:37

@samlambeej
Sunweb heeft ook gewoon een ex-dopeur in dienst voor zover bekend, namelijk Rudi Kemna. Dat is evenveel als Jumbo, met Niermann. Overigens kun je dat soort jongens natuurlijk niet helemaal vergelijken met Monsieur 60%, dus in zoverre geef ik Ghostwriter wel gelijk.

Samlambeej 7 januari 2020 om 17:47

@tendam
Ze verschillen in die zin dat Kemna en Niermann prutsdopeurs waren en Riis een hoogtechnologische superdoper.
Maar het zijn toch net zo goed allemaal 'vieze vuile valsspelertjes'.
Daar gaat het toch om?

ghostwriter 7 januari 2020 om 20:32

@Samlambeej
Ik geniet van geen enkele ploeg, ik geniet van bepaalde individuele wielrenners.

Cyclinglife 8 januari 2020 om 08:41

@Samlambeej sunweb oproepen als bewijs lijkt me nu niet zo handig. Ze hebben in de begin jaren geroepen dat ze geen tolerance zouden tonen met dopeurs. Als je je verdiept in hun achtergronden, en hun verleden kom je erachter dat ze opzettelijk renners hebben toegelaten waarvan erkend dopingarts Peter Janssen, (bij hun in “dienst”) al bij aantreden hebben gevraagd ze niet in dienst te nemen omdat ze al zoveel doping in het bloed hadden dat het bijna onmogelijk was om ze uit handen van de dopingcontroleurs te houden. Dan heb ik het hier over de eerste jaren.

@ThorHushovd ik snap je punt wel. Maar de vergiffenis factor hebben is geen steekhoudend argument op de vraag, waarom mag de ene nog wel in terug keren en de andere niet. Je laten leiden door emoties geeft in deze alleen een gigantische willekeur. De ene mag terug omdat er een hoog geplaatste bobo hem het wel gunt en de ander niet. In mijn optiek, accepteer je allen die in het verleden fout waren en geeft ze een eerlijke kans of je bant ze allemaal uit de sport. En als je bewezen fout bent geweest verliest of iedereen alles of iedereen niets maar niet de ene wel en de andere niet.
Op dit moment is er zo een willekeur ontstaan, dat elk item hierover een eeuwig durende discussie wordt omdat er geen eenduidigheid is in beslissing nemen

zipp404 7 januari 2020 om 14:20

Die gaan vliegen dit jaar.

ThorHushovd 7 januari 2020 om 15:44

Yep. Nu kan het voor de ploeg ook niet veel slechter gaan dan de laatste jaren natuurlijk, maar deze zet zorgt wel een wonderlijke verdrievoudiging van de huidige ‘versnelling’ waarschijnlijk.

AWestie 7 januari 2020 om 14:33

Hij heeft een persconferentie aangeschreven bij internationale wielerpers, dus er staat in ieder geval iets te gebeuren rondom Bjarne. Lijkt me logisch als het dan dit nieuws is.

toke 7 januari 2020 om 14:38

voorlopig geloof ik dit bericht maar voor 60%.

Samlambeej 7 januari 2020 om 15:00

hahaha

Jan 7 januari 2020 om 14:38

op buitenblad de Hautecam op. Dat kunnen er maar weinige zeggen.
dat waren nog eens tijden.

Chasse_patate 7 januari 2020 om 14:42

Dit soort figuren zijn er wel meer, staan bij Astana en Quick step ook aan het roer

Samlambeej 7 januari 2020 om 15:46

Bij EF en FDJ ook.

john 7 januari 2020 om 17:14

Je vergeet Ineos

Samlambeej 7 januari 2020 om 17:30

Brailsford (in opspraak), 10.

Baik-Baik 7 januari 2020 om 14:51

Zal de naam/shirt van het team dan ook nog veranderen?

Romāns Vainšteins 7 januari 2020 om 14:53

Ik ben er erg blij mee dat hij weer terug is, een ploegleider met uitstraling, ideeen en trucs ipv al die #2020 jongens tegenwoordig

Viktrodriguez 7 januari 2020 om 18:26

Dit inderdaad. Met Riis kun je altijd iets verwachten in de koers.

Wheely 7 januari 2020 om 15:10

Supervage ploeg dit.

Pietspeed 7 januari 2020 om 19:30

Waarom?

Wheely 7 januari 2020 om 21:33

Begon ooit als ploeg met duidelijke Afrikaanse identiteit met bijbehorende renners als Kudus en Teklehaimanot. Inmiddels meer een soort vreemdelingen legioen geworden waar renners nou ook niet echt beter worden, met Riis erbij wordt het nog vager wat mij betreft, al zou het best kunnen dat hij er wat meer pit inbrengt. De achterliggende missie van Qhubeka blijft mooi natuurlijk maar wordt in de huidige vorm nou niet echt duidelijk uitgedragen.

Pietspeed 7 januari 2020 om 22:36

Ok

Samlambeej 7 januari 2020 om 15:14

Kleurrijke figuur, hebben we momenteel te weinig in het wielrennen.
Hoe zou hij met Spekenbrink aan tafel zitten?

Één ding is zeker: de man krijgt zaken voor elkaar. Hij heeft zich namelijk niet met zijn privé-vermogen ingekocht.

klootje kriekeljon 7 januari 2020 om 15:50

Bloed stroopt waar het niet gaan kan.

ThorHushovd 7 januari 2020 om 15:53

Woeha, als dat een bedoelde woordspeling is dan houd ik er van!

Polleke 7 januari 2020 om 16:09

LOL…mister 60 is back and not a single fuck is given in Aigle…

Samlambeej 7 januari 2020 om 16:17

Veronderstel dat de wereld logisch en fair is dan zouden alle NTT-renners sinds de intrede van Riis nog strenger en diepgaander gecontroleerd worden met de nieuwe en duurste methoden.

Echter, zo werkt het niet.

Chris Van Uden 7 januari 2020 om 16:22

Inderdaad briljante woordspeling

Romāns Vainšteins 7 januari 2020 om 21:46

Lyrical!

tvm 7 januari 2020 om 16:18

Mensen die tegen zijn wederkomst zijn: ben je dan ook tegen Valverde, Astana (Vino) en DQS?

Samlambeej 7 januari 2020 om 16:52

Vaughters, Madiot, Adrie VdP, De Clercq, Michel Cornelisse, Contador, De Jongh, Kroon, Gianetti, vul aan:

Samlambeej 7 januari 2020 om 17:08

in opspraak: Erzen, Lelangue.
Ik tel al 6 grote bazen.

Samlambeej 7 januari 2020 om 17:11

Saronni, 7.

SnellePelle 7 januari 2020 om 18:43

Rudi Kemna, Grischa Niermann, Wilfried Peeters (mechanische doping), Servais Knaven. Jalabert, Virengue

World Tour heeft nog best een ongewenst verleden…

Lalsacien 7 januari 2020 om 20:45

Jalabert en Virenque zitten niet bij een ploeg.

Massimo Bataille 7 januari 2020 om 16:54

Blij voor hem en ook toch beetje voor het wielrennen.
Voor iedereen die alle mensen met dopingverleden uit wielrennen wil weren, dan blijft er gewoon bijna niemand meer over.
Mensen als een Riis (en zoveel anderen) hebben gewoon een goede kennis en ervaring over het wielrennen, los van hun dopingverleden. En ik vind het maar positief dat ze deze terug ervaring kunnen delen.
Tevens kun je met deze man toch ook wel iets speciaals verwachten.

Verweggistan 7 januari 2020 om 18:12

Michael Carbel schijnt mee te komen vanaf het huidige ct van Riis.

Floris81 7 januari 2020 om 18:30

Schaamteloos van de kant van Bjarne Riis. Ik walg van hem.

Van de kant van NTT. Vergeven is een groot goed, maar het moment is naar mijn mening nog niet daar dat deze dopingzondaar een sturende rol binnen een wielerploeg krijgt, laat staan een World tour ploeg.

Ik krijg kotsneigingen van dit bericht en zie op tegen de kotsneigingen die ik onderga als ik Bjarne Riis in de entourage van een World tour koers aantref.

KennyKlimmen 7 januari 2020 om 19:06

Kom op hé, het is geen kinderverkrachter…

Wheely 7 januari 2020 om 19:21

Dat denk ik eerlijk gezegd niet maar helemaal zeker weet je het nooit.

Romāns Vainšteins 7 januari 2020 om 21:50

Het is eigenlijk buitengewoon smerig om ons Allen op te zadelen met beelden van een zijn eigen bank onderkotsende dope-protestant iedere x als Riis zijn Herman van Veen uit de waren steekt.

KennyKlimmen 7 januari 2020 om 18:59

Please, mag Lance ook terug als ploegleider van bijv. Astana??

Erik J 7 januari 2020 om 19:46

Volop doping aanbiedingen vanuit Rusland (iets met Olympische spelen te maken naar t schijnt). Dus Riis ruikt zijn kans schoon.

Pietspeed 7 januari 2020 om 19:51

Dan ook Lance, Johan,… kortom een generaal pardon voor een ieder die bekend en openheid van zaken geeft over zijn of haar dopingverleden, of betrokkenheid. Gelijke monniken gelijke kappen. Echter, dan kan er wellicht niemand van de oude garde werkzaam zijn in het wielrennen.
En hoe is dan tegenwoordig de situatie? Tussen doping en geen doping is een enorm grijs gebied (ontstaan) , waarbij niet precies duidelijk is wat wel, wat niet.
Lastig allemaal!

Krul 8 januari 2020 om 07:51

Hoe gaat het eigenlijk met mensen als Ricco en Kohl?

Polleke 7 januari 2020 om 20:05

De deal hangt al maanden in de lucht… eerst moest NTT de WT zeker stellen wat met Riis misschien moeilijker was geweest gezien zijn verleden… goeie timing, dat wel maar de bedenking blijft… als een gemiddelde wielerloefhebbetr hier van af weet dan zou bij de UCI toch ook een lichtje moeten gaan branden ?

Koersmaniak 8 januari 2020 om 09:39

Riis was niet enkel dopingzondaar zoals verschillende namen die hierboven genoemd worden, hij zette ook aan tot gebruik van doping en stuurde zijn renners naar bepaalde vage artsen.
Men zegt vaak dat in jaren van Armstrong iedereen met dezelfde wapens streed, dat durf ik toch te betwijfelen. Bjarne Riis is het levende bewijs dat men van een ezel een koerspaard kon maken, dus van gelijke strijd kon er geen sprake zijn.

Ik stel me toch vragen bij de ethische licentievoorwaarden bij het toekennen van WT-licenties, waar kijkt men naar?

leor 16 8 januari 2020 om 10:40

Het wordt inderdaad een zwarte dag voor het wielrennen als dit nieuws waarheid blijkt te zijn.

En zoals je terecht aangeeft, is het frappant dat zelfs volgers op een gespecialiseerd wielerforum geen onderscheid kunnen maken tussen enerzijds ‘slachtoffers van hun tijd’ (al zijn de enige echte slachtoffers de cleane renners natuurlijk), die verst(r)ikt werden in netwerk van doping en leugens. En anderzijds de mensen die deze netwerken opstartten en orkestreerden.

Voorts denk ik ook, al was het maar gevoelsmatig, dat er een verschil moet gemaakt worden tussen spijtoptanten en hardnekkige ontkenners. Een tweede kans is er alleen voor mensen die kunnen toegeven dat ze fout waren en er oprecht spijt van hebben.

Samlambeej 8 januari 2020 om 11:19

Wordt eens effe wakker. Iets meegekregen vab Alberto Salazar? In dienst bij Nike die ‘de schoenen van de winnaar’ aan iedereen willen verkopen. De Hongaarse gewichtheffersbond? Sharapova? Zolang ‘de toppers’ publiciteit en geld in het laatje brengen van bobo’s en grote sponsers is er niks aan de hand. Het is maar als de dopingdokter een foutje maakt in de dosering en verhulling (zie Froome) dat controleurs iemand kunnen pakken. Of je moet een amateur zijn (bv. Van Eerd).

leor 16 8 januari 2020 om 11:34

@ Samlambeej,

en jij bent daar voorstander van ?

Samlambeej 8 januari 2020 om 20:02

@leor 16
Nee, maar zo is elke dag een gitzwarte dag in de sport met al die figuren die er in rondwaren. Ik meen maar te duiden dat er van ethische licentievoorwaarden geen sprake is om te antwoorden op @Koersmaniak

Gerard111 8 januari 2020 om 15:25

Djeez mensen! Je bekent dat je gebruikt heb,je heb je straf gehad en dan vind ik dat je klaar bent er mee.En ja hetzelfde moet voor Lance gelden basta ook al duurde die bekentenis een beetje langer.En voor de rest is er de controle…tot er weer is 1 gepakt is. Dopeurs zullen er altijd zijn in welke tak van sport dan ook.

Massimo Bataille 8 januari 2020 om 15:46

+1 voor dit.
En het ergste van al, plots denkt iedereen dat deze personen enkel doping kunnen pakken. Het zijn nog altijd ex-renners die weten hoe de wielersport in elkaar zit. En ze hebben ervaring/expertise in deze dingen.
Riis en Lance leefden nog steeds als een monnik en leefden op een berg om te trainen, het feit dat ze ook doping namen veranderd daar niets aan.

Headlines

Materiaalzone

Populair