Ten Dam: “Tom is als enige klassementsrenner drie weken op superhoog niveau gebleven”

maandag 28 mei 2018 om 10:37
Ten Dam: “Tom is als enige klassementsrenner drie weken op superhoog niveau gebleven”

foto: Sirotti

Laurens ten Dam is tevreden over zijn Giro d’Italia. “Ik denk dat ik mijn niveau weer gehaald heb, op zich ben ik daar heel tevreden mee. Drie weken heel constant. Altijd mijn werk kunnen doen tot waar de afspraak was”, blikt de Sunweb-renner terug tegenover de NOS.

Ten Dam ging naar de Giro als knecht van Sunweb-kopman Tom Dumoulin. Het doel van Sunweb was het winnen van de Giro, maar slaagde net niet in deze opzet. “We hebben gevochten tot in Rome, dat was de afspraak. Tom (Dumoulin, red.) en Sam (Oomen, red.) die hebben tot gisteren (zaterdag) gevochten, als er dan tweede en negende uitkomt, kun je niet anders dan tevreden zijn”, is Ten Dam trots op zijn collega’s. “Als er dan één beter is, moet je dat maar accepteren.”

Dat Dumoulin het net niet haalt tegenover Froome is geen schande volgens zijn helper. “Als titelverdediger starten na zo’n voorjaar is heel lastig. Dat die het zo bevestigt, zegt toch wel dat hij een hele grote is. Froome is al bijna 33, Tom is nog een stuk jonger.” Er komt ook een stukje geluk kijken bij het winnen van een grote ronde. “Als je een Nibali bij je hebt na de Finestre in plaats van Reichenbach dan haal je Froome waarschijnlijk wel terug”, aldus Lau.

Over drie weken genomen was Dumoulin wellicht de sterkste renner, de enige renner zonder zwak moment. Dit onderschrijft ook Ten Dam. “Tom is als enige klassementsrenner drie weken lang op superhoog niveau geweest”, complimenteer hij zijn kopman.

Op de vraag wat hij gaat doen nu de Giro voorbij is, is Ten Dam heel duidelijk: “Pizza eten en bier drinken”, zei hij lachend.

Dit artikel delen:

22 Reacties

lathumnees 28 mei 2018 om 10:41

Haha

jvh93 28 mei 2018 om 10:53

Tot dusver is tom wel een van de weinigen die het Froome echt lastig heeft kunnen maken (al verwacht ik niet dat Froome de Tour gaat winnen tegen een extreem sterk Movistar blok). Zegt wel iets over het niveau van Tom

Bazzz 28 mei 2018 om 11:15

Heb al veel mensen zien posten dat 3 weken lang constant goed zijn, onmogelijk is.
Kom maar met jullie oordelen!

Ohw nee, wacht… het gaat dit keer om een Nederlander. Dan is het vast wel mogelijk en één en al lof voor de renner.

lathumnees 28 mei 2018 om 11:24

@ bazz doe niet zo kinderachtig man. Dumoulin is nog nooit verdacht geweest, laat staan betrapt. Bij Froome verdachte prestatiecurve in carriere,betrapt op trveel salbutamol! en zijn team sky heeft al meerdere stinkende zaakjes om zich heen hangen. Kun je niet vergelijken. Als je niks van de zaken af weet, reageer dan niet.

Geit in mijn Kelderman 28 mei 2018 om 11:32

Toch moet TD ook eens kritisch kijken naar zijn ploeg. Ik vind Sunweb hartstikke sympathiek en ze hebben het vorig jaar nog niet eens zo slecht gedaan, maar in het hooggebergte blijft het allemaal veel te mager in de breedte.

Ten Dam is op dit moment niet het niveau waar je als kopman echt wat aan hebt in het hooggebergte als het erop aankomt. Kelderman zou je wat aan kunnen hebben maar ligt er veel te vaak uit , dan hou je Oomen over. Dumoulin heeft gewoon minimaal één a twee helpers nodig van het niveau Nieve, Reichenbach, Elissonde die en anderen pijn kunnen doen en twee a drie bergen over komen met de allerbeste. Hij moest nu echt alles zelf doen.

aardappeljager 28 mei 2018 om 11:39

Toch kun je ook bij Tom je vraagtekens hebben als het aankomt op gewichtsverlies in combinatie met behoud van kracht.

Maar puike prestatie dit van zowel Tom als Chris

Jungle Man 28 mei 2018 om 11:51

@Geit
idd, naast Oomen heb ik weinig hulp voor TD gezien laat in de koersen.
Bij ten Dam zit (helaas) de sleet er op, hoewel ie zeker nog van waarde zal zijn.
Jammer dat Preidler niet meet bij Sunweb zit, maar zo’n mannetje + een type Matthias Franck/Buchmann zou een goede aanvulling op de ploeg zijn voor zowel Dumoulin , Kelderman, en vanaf volgend jaar Oomen)

Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 11:55

Ik kan met alle macht en wil zelf Dumoulin maar moeilijk als verdacht zien maar de ploeg Sunweb is wel erg goed in het klaarstomen van renners op het randje mbt de grote rondes. Vorig jaar waren Barguil, Dumoulin, Kelderman, Oomen allemaal prima op het geplande moment en nu ook weer de eerste 2 op topniveau, dan doe je er veel tot alles aan.

LB117 28 mei 2018 om 12:13

Dat geeft te denken inderdaad, nooit een slechte dag waar kennen we dat ook al weer van.

De ploeg van Sunweb is wel echt zeer zeer matig.. Curvers en Hofstede doen hun werk goed op het vlakke maar in de bergen is het op Oomen na echt flut..

jooprioolpijp 28 mei 2018 om 12:14

@lathumnees De verdachtee prestatiecurve van Froome valt nogal mee. Hij trapte altijd al hoge vermogens maar is bij Sky nogal wat massa/vet kwijt geraakt. Of zoveel vermogen uit zo’n scharminkelig lichaam logisch is, is een ander verhaal, maar daar is Froome niet bepaald de enige in, zie Yates, Barguil en eerder de Schleckjes etc.

Lionel Gesink 28 mei 2018 om 12:27

Als Tom bij Sky had gereden dan had hij deze Giro gewoon gewonnen. Afhankelijk van het koersverloop(vroeg of laat in de leiderstrui) heeft hij 2 of 3 sterke klim knechten nodig om aanvallen zoals die van Froome maar ook die van Aru in de Vuelta 2015 te controleren.
In een sterkere ploeg had Tom op dit moment al 3 grote rondes gewonnen.

Jean Dumas 28 mei 2018 om 12:37

Ik denk dat Sunweb de ploeg geleidelijk opbouwt. Met een Tejay van Garderen en een Tiesj Benoot (ik noem maar enkele potentiële kandidaten), zou je een degelijke Sunweb Train op poten kunnen zetten.

hartstikkebedankt 28 mei 2018 om 12:42

Kreuziger en Frank zijn einde contract, dat zouden twee topaanwinsten zijn voor Sunweb in de bergen. Kreuziger daarnaast een vrije rol in de heuvelklassiekers en Frank in de semi-kleine-rondes. Alleen budgettair geen idee hoe dat past.

Romāns Vainšteins 28 mei 2018 om 13:02

‘ Hij trapte altijd al hoge vermogens’
‘ Hij had altijd al een parasiet ‘
‘ Hij had altijd al astma ‘

kielabokki 28 mei 2018 om 13:29

RV, vergeet Matthews niet.

Zal budget bij moeten dan. Want zo iemand als Kreuziger, daar betaal je wel voor. En dan kun je net zo goed een andere renner nemen die niet voor Dumoulin bedoeld is. Als Kelderman mee was dan was de steun voldoende geweest deze Giro.

Slurpie Blauw 28 mei 2018 om 13:36

@LB1325
Hij heeft zeker mindere dagen gehad; de 2e tijdrit bijvoorbeeld had TD geen superbenen, anders had ie wel gewonnen. Ook in de onmogelijk rit van Froome was TD niet super. Hij heeft in die 80km nergens tijd gewonnen.

kiryienka 28 mei 2018 om 13:41

Ik denk dat ze bij Sunweb een stuk meer verwacht hadden van Vervaeke, is wel ziek geworden maar dat was pas na 2 weken.

albertooo 28 mei 2018 om 14:00

@Jean Dumas
Een trein past natuurlijk niet in het beeld dat Sunweb graag schept. Daarom halen ze er knechten die vooral de bus nemen, opdat de klanten dat ook doen.

Jean Dumas 28 mei 2018 om 14:04

Een Kelderman in topvorm had waarschijnlijk meegezeten op de Finestre en is een van de beste renners ter wereld om te knechten.

Veloburto 28 mei 2018 om 15:01

Huh, deed Ten Dam ook mee aan de Giro?

Veloburto 28 mei 2018 om 15:05

@Bazzz, als je de objectiviteit van Nederlandse wielerflitser op wielerflits.NL in twijfel trekt is daar het gat van de virtuele deur.

Chrys 28 mei 2018 om 15:25

Vond Sunweb niet heel zichtbaar als ploeg. Andere Giroploegen waren in de breedte veel sterker.

Headlines

Materiaalzone

Populair