Van der Haar, Ronde van Zwitserland, Ten Dam, Japan, Tietema

Van der Haar, Ronde van Zwitserland, Ten Dam, Japan, Tietema

foto: Marcel Koch (archief)

Door Ties Wijntjes & Nick Doup
zondag 17 juni 2018 om 20:00

In de rubriek WielerFlits Kort bundelen we al het nieuws dat onze site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder andere over Lars van der Haar, de Ronde van Zwitserland, het Japans kampioenschap tijdrijden, Laurens ten Dam en Bas Tietema.

De razendsnelle opkomst van Tour de Tietema
Tour de Tietema vergaarde in korte tijd bekendheid met de originele manier waarop ze verslag doen van de wielersport. We spreken de mannen voor een artikel in RIDE. Lees het hele verhaal op Ridemagazine.nl

Telenet-Fidea en Van der Haar sluiten goede week af met 1-2’tje

De Oberösterreichrundfahrt is succesvol gebleken voor de veldrijders van Telenet-Fidea. Lars van der Haar droeg een dag de leiderstrui en in de laatste etappe ging zijn ploeggenoot Quinten Hermans met de ritzege aan de haal. De Belg sprong weg uit een grote kopgroep waar ook Van der Haar bij was. Sterker nog: Hermans soleerde naar de winst waarna de Pitbull uit Woudenberg naar de tweede plek sprintte. De eindzege van de Oostenrijker Stephan Rabitsch kwam niet meer in gevaar.


Etappeplaatsen Ronde van Zwitserland 2019 bekend

De Ronde van Zwitserland eindigde vandaag, maar heeft ook direct meerdere etappeplaatsen voor de editie van volgend jaar bekendgemaakt. Langnau zal de gastheer zijn van het eerste weekend van de WorldTour-rittenkoers. Daarnaast mogen Flamatt (startplaats), Flumserberg (aankomst bergop), San Gottardo (aankomst bergop na de beklimming van Tremola), Unterterzen (startplaats) en Goms (slotweekend) zich klaarmaken voor het wielercircus. In een later stadium zal het volledige parcours gepresenteerd worden.


Kuboki Japans kampioen tegen de klok

De periode van de nationale kampioenschappen komt eraan. Vandaag trapte Japan al af, zonder de profrenners van de WorldTour en onder meer Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini aan het vertrek. Daardoor kon ex-prof Kazushige Kuboki met groot machtsvertoon de kampioenstrui grijpen. Hij bleef Ryo Chikatani, zijn ploeggenoot bij Bridgestone Anchor, ruim een minuut voor. Yuma Koishi (UKYO) pakte brons. Het is voor Kuboki zijn tweede nationale titel. In 2015 wist hij Japans kampioen op de weg te worden.


Max Kanter herovert Duitse beloftentitel

Sunweb Development-renner Max Kanter is nationaal beloftenkampioen geworden. Het 20-jarige Duitse sprinttalent prolongeerde in Unna zijn titel van vorig jaar. Marcel Franz en Jonas Rutsch werden tweede en derde, maar Franz werd gedeklasseerd doordat hij van zijn lijn afweek in de sprint. Rutsch ontving daardoor het zilver. Het was een druk kampioenschap, want ook de Zwitserse en Luxemburgse beloften reden mee. Bij de Zwitsers ging Lukas Rüegg met het goud aan de haal, terwijl Pit Leyder de beste U23-renner uit Luxemburg was.


Lucas bedankt Ten Dam op vaderdag

Hij is misschien niet zijn vader, maar toch grijpt Lucas Eamon vaderdag als kans om Laurens ten Dam te bedanken. De Amerikaanse coureur, die onder contract staat bij Delta Cycling Rotterdam, woont in het tuinhuis van Ten Dam in Alkmaar. “Fijne vaderdag Laurens! Ik weet dat je niet mijn vader bent maar geloof me dat ik zo veel respect en liefde voor je heb. Bedankt voor alles wat je voor me hebt gedaan!”


Tietema kampt met infectie en luchtwegproblemen

Bas Tietema heeft al een tijdje niet kunnen koersen. In een bericht op de website van zijn ploeg, BEAT Cycling Club, legt hij uit wat er aan de hand is. Hij vertelt onder meer dat hij niet zijn niveau van de voorbije winter kon behalen. Enkele onderzoeken hebben nu voorzichtig uitsluitsel geboden. “Er moest iets in mijn lichaam aan de hand zijn, dit gaven de bloeduitslagen ook aan waaruit bleek dat ik allereerst een infectie had. Hiervoor heb ik een antibioticakuur moeten ondergaan, daarnaast heb ik ook een groot sportonderzoek gedaan om te kijken wat er nog meer kon spelen. Het is momenteel vooral veel dingen uitsluiten. Wel bleek dat ik enkele belemmeringen heb in m’n luchtwegen”, legt hij uit. De Zwollenaar is ondertussen weer begonnen met trainen.


OVO Energy Women’s Tour in teken van strijd tegen borstkanker

De OVO Energy Women’s Tour besteed deze week aandacht aan de strijd tegen borstkanker. De organisatie van de koers is samen met Breast Cancer Care (een Britse organisatie die strijdt tegen borstkanker, red.) een samenwerking aangegaan om borstkanker onder de aandacht te brengen. Alle dames in de wedstrijd koersen met een roze lintje, zo twittert Chantal Blaak. “Tijdens de Women’s Tour dragen we roze lintjes om aandacht en steun te genereren voor iedereen die door borstkanker is getroffen. Ik rijd voor June.”

Daarnaast heeft WaowDeals, de ploeg van Marianne Vos, een speciale outfit. Op de borst prijkt de slogan “Pay less. Pay mobile. Be pink.” (in plaats van ‘Green’ normaliter) als referentie naar de roze lintjes, het internationale symbool voor borstkanker. De trui voor de leidster in het puntenklassement kleurde deze editie roze met op de borst het logo van Breast Cancer Care.


Nieuwe beloftenkoers vernoemd naar Van Looy

Op 7 juli wordt voor het eerst de Grote Prijs Rik Van Looy verreden, dat meldt Sporza. De beloftenkoers start in zijn geboorteplaats Grobbendonk. De finish is gesitueerd in zijn woonplaats Herentals. Van Looy is dan al een tijdje geen prof meer, maar hij fietst nog regelmatig. “Ik fiets nog 2 à 3 keer per week: van Herentals naar Antwerpen en terug, zo’n 60 kilometer. Ik word 85 jaar en dat begint al te tellen. Maar daar voel je op de fiets niet te veel van”, vertelt de Keizer van Herentals.

Dit artikel delen:

10 Reacties

TeamNL 17 juni 2018 om 20:16

Als Bauhaus weggaat, stroomt Kanter door als nieuw toptalent.

0
Mac-S 17 juni 2018 om 21:02

Even 60 km fietsen als je bijna 85 bent. Wauw. Ik hoop dat ik zulke dingen ook nog kan, mocht ik ooit zo oud worden.

0
Koel 17 juni 2018 om 21:08

Huisjesmelker die Ten Dam…..

0
Jacco van Stierop 17 juni 2018 om 22:17

“Ik rijd voor June.”
Mij niet duidelijk wie of wat June is. Vaag.

Ben weinig enthousiast over dit soort initiatieven. De agressieve marketing van vele goede doelen werkt bij mij averechts.

0
KennyKlimmen 17 juni 2018 om 23:23

Heb ik ook last van Jacco. Het lukt mij ook nooit om oprecht een berg op te fietsen voor een goed doel….

0
vanSpringel 17 juni 2018 om 23:24

Ik heb precies hetzelfde Jacco.
Net als die anti plastic campagne van Sky in de TdF.

0
Koel 17 juni 2018 om 23:37

vanSpringel – 17 juni 2018 om 23:24
Je gaat nu uit nijd plastic bekertjes in de oceaan gooien..?

0
vanSpringel 18 juni 2018 om 00:29

@Koel
https://www.duurzaamnieuws.nl/azie-grootste-bron-van-plastic-afval-in-oceanen/

Sky tenues kunnen veel beter in een andere wedstrijd worden gedragen dan in de TdF.

0
poeskescherens 18 juni 2018 om 00:33

@kenny
Als de renners die in Monaco wonen vanwege de prima trainingsfaciliteiten gewoon in eigen land de normale inkomstenbelasting afdragen, kunnen de opbrengsten geinvesteerd worden in degelijk onderzoek naar allerlei ziektes. Dan hoeft niemand meer een berg op te fietsen. Uiteraard geldt dit nog meer voor ontwijkende multinationals.

0
EddyB1958 18 juni 2018 om 09:04

Alle veldritploegen in Brugge,behalve Telenet, zou Nys ook al naar het startgeld kijken?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone