Teamsprinters kwalificeren zich voor WK-finale

Teamsprinters kwalificeren zich voor WK-finale

foto: Arjan van Essen

woensdag 2 maart 2016 om 17:45

Europees kampioenen Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak hebben zich vanmiddag tijdens het WK Baanwielrennen in Londen geplaatst voor de finale op de Teamsprint. Vanavond omstreeks 21.30 nemen zij het op tegen Nieuw-Zeeland.

Haak maakt plaats voor Büchli
Nederland zette in zijn heat met 43,266 seconden een scherpe tijd neer. Vooral de opening van Van ’t Hoenderdaal was scherp, want dat deden slechts twee landen beter. Veel landen beten zich stuk op de tijd van het Nederlandse trio; uiteindelijk dook alleen Nieuw-Zeeland (43,096) eronder. Dat land is vanavond in de strijd om het goud de tegenstander van Nederland. In de finale neemt frisse Matthijs Büchli de plaats in van Hugo Haak. Frankrijk en Duitsland vechten een onderling duel uit om het brons.

Ligtlee en Van Riessen naar Olympische Spelen
Ook bij de vrouwen stond vandaag de Teamsprint op het programma. Elis Ligtlee en Laurine van Riessen kwamen in de kwalificaties niet verder dan de zesde tijd en zijn uitgeschakeld voor de strijd om de medailles. De winnaressen van brons op het EK Teamsprint kwalificeerden zich met een zesde plek echter wel voor de Olympische Spelen, later dit jaar in Rio de Janeiro. Ook de mannen deden dat automatisch met hun tweede plek, al kon het hen bijna niet ontgaan. De KNWU mag door deze prestatie ook twee renners aanwijzen voor de Keirin en de Individuele sprint, waar op het WK naast Hoogland ook Theo Bos op uit komt.

Achtervolgingsploeg naar de volgende ronde
Dion Beukeboom, Roy Eefting, Jan-Willem van Schip en Wim Stroetinga hebben zich als achtste en laatste geplaatst voor de volgende ronde op de Ploegenlachtervolging. Zij komen donderdag opnieuw in actie. Italië reed op dit onderdeel met Elia Viviani, Liam Bertazzo, Simone Consonni en Francesco Lamon, een twintig jaar oud nationaal record aan diggelen. Groot-Brittannië (met onder meer Sir Bradley Wiggins en Owain Doull) won de kwalificaties, maar niet in het door Wiggins beloofde wereldrecord. Wellicht morgen, want dan vindt naast de volgende ronde om 22.00 ook de finale plaats.

Dit artikel delen:

16 Reacties

katerkop 2 maart 2016 om 17:56

Going For gold!!!!
Succes vanavond

0
Hakkie2 2 maart 2016 om 18:03

Mooi! Ga zeker kijken vanavond.

Ook de achtervolgingsploeg is naar de volgende ronde. De sprintdames geen medaille, wel OS.

Opening van Van 't Hoenderdaal was trouwens heel sterk, de andere twee solide maar niet bijzonder geweldig.

0
bart12 2 maart 2016 om 18:08

@hakkie hoe was de opening met de derde tijd heel sterk en ze eindigen als 2de maar de twee anderen waren niet bijzonder?

0
Hakkie2 2 maart 2016 om 18:16

@bart12: omdat je naar hun eigen maat kijkt. De opening was beter dan het NR, de tweede en derde ronde niet. Dat Hoogland een betere renner is, was mij al wel duidelijk.

0
Poeksel 2 maart 2016 om 18:26

Uitgebreid stuk over Van Riessen in de Volkskrant van vandaag (http://www.volkskrant.nl/sport/van-schaatsen-naar-baanrennen~a4254989/ , login waarschijnlijk nodig). Ze was van tevoren niet zeker dat ze zich zouden kwalificeren, mooi dat het gelukt is.
Edit: wel matige opening van haar volgens het sportjournaal.

0
bart12 2 maart 2016 om 18:27

@ hakkie2 ok. Weet je toevallig ook welke landen de snellere openingen hadden?

0
Hakkie2 2 maart 2016 om 19:03

Ja, dat staat hier. Groot Brittannië was veel sneller (echt ontzettend snelle start, 17.0). Nieuw Zeeland was net iets sneller in de opening.

0
Hakkie2 2 maart 2016 om 19:07

@Poeksel: inderdaad was de opening bij de Nederlandse dames mager. Ligtlee was wel mooi snel in de ronde. Derde slotoronde van iedereen, vanuit een tragere start.

0
petoi 2 maart 2016 om 19:15

Van Riessen en Ligtlee liggen heel ver uit elkaar qua snelheid. Heb al een paar maal gezien dat Ligtlee zich de eerste meters moet inhouden om niet sneller te starten dan Van Riessen. Ik hoop dat Laurine of anders Shanne straks toch wat beter zijn want als de start sneller is, is Ligtlee ook sneller (hoger aanvangssnelheid, ritme)

0
Pédaleur de charme 2 maart 2016 om 19:24

Misschien dat Theo Bos anders de plaats van Van Riessen kan innemen op de OS ;-). Aan de mannenploeg lijkt niet te veel gesleuteld te moeten worden.

0
Hakkie2 2 maart 2016 om 19:33

@Pédaleur: toch is de derde man de zwakste schakel in het team. Die vervangen door Bos kan best een verbetering zijn. En Bos kan dan ook op de sprint en de keirin uit komen op de OS.

0
TaDo 2 maart 2016 om 20:37

@Hakkie2 Ik denk dat Renee Wolf hier een beter zicht op heeft dan jij doet voorkomen. Zoals eerder vermeld ligt het probleem van Bos in een te trage startsnelheid. Ondanks dat hij als laatste man ingezet wordt, moet hij wel de explosieve start fatsoenlijk overleven. En dat is op dit moment nog niet het geval. Indien dit op orde is, dan is Theo Bos van toegevoegde waarde voor het team. Maar hij is op dit moment vijfde in de rang, één plek te laag.

0
petoi 2 maart 2016 om 21:00

@Hakkie juist de slotrenner is nog wel acceptabel bij de mannen alleen de starter moest gewoon een paar tienden sneller naar wat in de wereldtop normaal is. Dan is het begin en het slot op Par om het zo maar even te noemen en zit de winst in het feit dan Hoogland waar de ploeg de rest mee pakt.

Je ziet ook dat vandaag de start ook 17,30 gewoon de derde tijd is.
Hoogland perst er dan een rondje 12,68 uit wat gewoon niet beter kan (gelijk aan de beste tijd).
En dan is de 13,28 de derde tijd ook maar 0,1 langzamer dan de snelste andere 3de man
Vroeger was van t Hoenderdaal weg in 17,5 en dan ben je al verloren.

Maar geluk voor Nederland is dat die 4 jongens allemaal nog best jong zijn. Haak is 24, van t Hoenderdaal 22, Buchli 23 en Hoogland wordt straks 23. Die jongens hebben ook nog groeimarge en daar zal Wolff wel goed zicht op hebben. Heb ook niet de indruk dat Wolff echt zit te wachten op Bos in zijn team. Prima dat hij die jongens scherp houdt maar om nog te veranderen in de samenstelling op dit moment is wel wat laat zo zonder echt belangrijke momenten tot aan de OS.

0
Hakkie2 2 maart 2016 om 21:01

@TaDo: natuurlijk moet Bos dan beter worden. Maar hij is net sinds oktober/november in training voor de baan. Ik zeg ook dat hij een verbetering zou kunnen zijn, niet dat Bos per definitie een verbetering is. Bos lijkt me wel talentvoller dan beide nummers 3 van het moment, maar hij heeft natuurlijk een enorme achterstand.

@petoi: Wolff heeft juist aangegeven dat de ervaring van Bos in het jonge team wel een aanvulling zou kunnen zijn.

0
Hakkie2 2 maart 2016 om 21:36

Oef, daar verloor Buchli wel heel veel. Was die nieuw zeelander zo snel of was Buchli langzamer dan Haak?

0
petoi 2 maart 2016 om 21:45

@Hakkie beide. NZL was sneller dan vanmiddag en Buchli langzamer dan Haak.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone