Teambaas Qhubeka haalt uit naar sponsor: “NextHash heeft sinds oktober niks meer betaald”

woensdag 19 januari 2022 om 09:40
Teambaas Qhubeka haalt uit naar sponsor: “NextHash heeft sinds oktober niks meer betaald”

foto: Cor Vos

Eind december werd duidelijk dat Qhubeka-NextHash in 2022 niet meer in het profpeloton te zien zou zijn. Daar was echter al het nodige aan voorafgegaan, vertelt teambaas Douglas Ryder in een lang interview met CyclingTips. Nadat hij eerder in een interne mail al sprak over ‘cashflowproblemen’ als gevolg van niet (of niet op tijd) betalende sponsoren, treedt de Zuid-Afrikaan nu in meer detail.

Ryder geeft aan dat er in totaal drie sponsoren hun betalingen verzuimden, maar gaat vooral in op de rol van NextHash. “Als NextHash volledig betaald had, dan zouden de problemen die we hadden met de andere twee partners geen grote gevolgen hebben gehad. We zouden OK zijn geweest”, geeft hij aan.

NextHash betaalde echter niet volledig. Ryder en zijn team ontvingen minder dan de helft van wat vooraf was afgesproken en sinds oktober kwam er zelfs helemaal niets meer binnen. “Dat heeft onze staf en renners pijn gedaan. We hadden vertragingen, vertragingen en nog eens vertragingen, maar hoorden niks van Ana Benčič (de eigenaresse van NextHash, red.). Van haar team wel, maar haar heb ik al een maand niet gesproken.”

‘Lege beloftes’
Tijdens dat laatste gesprek, begin december, werden er nog de nodige beloften gedaan. “Toen ik voor het laatst met haar belde, gaf ze aan dat er een planning werd gemaakt om de resterende termijnen te betalen. Maar daar is tot nog toe niets van terechtgekomen. We wachten nog steeds en proberen haar nog altijd te bereiken, maar dat is lastig”, legt Ryder uit.

Nadat NextHash gepresenteerd werd als sponsor, werden er van buitenaf al vragen gesteld bij deze nieuwe partner, maar Ryder vertelt dat hij zich destijds geen zorgen maakte. De link tussen de ploeg en de sponsor werd namelijk gelegd door ‘een geloofwaardig sportmarketingbureau’ en de mensen van dit bureau stelden hem bij de eerste twijfels gerust.

“Maar toen kregen we te maken met meer en meer vertragingen. En beloftes, lege beloftes”, vervolgt de oud-renner. “Mensen kunnen nu zeggen dat het naïef was en dat we ons huiswerk beter gedaan zouden moeten hebben – en daar hebben ze gelijk in -, maar je moet ook kijken naar de context en het gebrek aan tijd dat we hadden. De beslissing werd genomen met alle informatie die we op dat moment hadden. En in vertrouwen natuurlijk.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

FDJ 19 januari 2022 om 10:00

Was het dit jaar niet misgegaan dan volgend jaar wel. De fout van dit team is geweest om ooit naar de World Tour te gaan. Ze begonnen als MTN Qhubeka als een ploeg met een visie. Het geven van kansen aan Afrikaanse renners. Nobel streven en er zijn een aantal renners geweest die een aardig renner in de WT bleken te zijn. De meesten ook niet meer dan aardig, maar prima de doelstelling was bereikt. Ze hadden de sympathie en kregen wildcards voor grote rondes.

Daarna is het misgegaan bij de ploeg. Er kwamen veel teveel uitgerangeerde profs binnen die ook niet beter gingen rijden bij deze ploeg. Vervolgens al een paar jaar gedoe met geld waar deze veel te dure WT licentie nog als de molensteen bij hing. Dan gaat het een keer mis.

dit is mijn voorwiel 19 januari 2022 om 10:18

Mi is dit soort ploegen met een duidelijke missie (welke ik en waarschijnlijk velen hier volledig onderschrijf), beter af in de proteam ‘divisie’. Dan kan de focus blijven op visie en zij randvoorwaarden wat makkelijker te voldoen. Van daaruit mikken op naamsbekendheid dmv wildcards. Ik kan me voorstellen dat de visie zichtbaarder wordt in die werkwijze dan is de wt, waarbij publiek andere verwachtingen heeft en de ploeg als vanzelfsprekend aanwezig acht. Juist wanneer je soms komt kijken, val je op en krijg je je boodschap duidelijker in de spots.

Polleke 19 januari 2022 om 11:09

En er bovendien ingelokt door de UCI toen die hun WT niet eens vol kregen… stond mooi, een ploeg met Afrikaanse roots, kijk onze mondialisering eens blinken…

Verweggistan 19 januari 2022 om 10:33

Natuurlijk vervelend als je sponsor drie maanden niet betaald, maar voor dit jaar zou het weinig uitgemaakt hebben.

De Cabybara van de Conradkade 19 januari 2022 om 10:39

Dat Nexthash een onbetrouwbare sponsor blijkt te zijn komt waarschijnlijk voor niemand als een verrassing, behalve voor Ryder, wat voor betrouwbaar sportmarketing bureau er ook tussen zit.

Murcia 19 januari 2022 om 11:22

Helemaal eens, dit is een klassiek geval van zodanig klem zitten dat je je gezond verstand uitschakelt en elke partij hoe dubieus ook als redder gaat zien. Ryder heeft iets geprobeerd met deze ploeg, hij had een ideaal met het opleiden van Afrikaans talent maar als eerste heeft hij dat maar opgegeven en daarna werd het een ploeg als alle andere met het verschil dat er geen financiële zekerheid was. Uiteindelijk valt de boel dan om. Niks aan te doen.

josi 19 januari 2022 om 11:12

Ze kunnen toch vast wel in crypto’s betalen?

Mwielerfan 19 januari 2022 om 12:16

Ze moeten toch bank garanties afgeven?

5211 19 januari 2022 om 19:49

N.ormaal gezien worden bankgaranties gegeven of is er een waterdicht contract waarin staat wat en wanneer de sponsor dient te betalen.
Dan kan men het niet betaalde deel via de rechter laten opeisen waarbij beslaglegging etc als hefboom wordt gebruikt.

Het kan ook zijn dat de “sponsor” zich aan beide niet wilde committeren. De ploeg stond aan de afgrond en zonder enig alternatief gaat men toch akkoord.
Heel begrijpelijk en het gebeurt veel in het bedrijfsleven ook al blijkt in dergelijke gevallen erg vaak dat het op niet nakomen van de verplichtingen aankomt. Ook al voelt men het intuïtief aan men staat met rug tegen de muur, heeft 40 tot mogelijk 50 personeelsleden en gezinnen te onderhouden waar men ook verantwoordelijkheid voor voelt en dat is hetgeen men dan toch doet doorgaan met dergelijke bedrijven.

Een ieder die hier met allerlei redenen aankomt dat de ploeg niet goed genoeg was of commentaar had op de “oude” ploeglede heeft boter op zijn hoofd.
Omdat dit helemaal niets van doen heeft met de sponsor die vooraf afgesproken overeenkomst niet nakomt.

Headlines

Materiaalzone

Populair