Hart trekt goede lijn door in openingsrit Tour of the Alps, valse start Arensman
foto: Cor Vos
maandag 17 april 2023 om 15:32

Hart trekt goede lijn door in openingsrit Tour of the Alps, valse start Arensman

Tao Geoghegan Hart lijkt klaar voor de Giro d’Italia. De Britse klimmer van INEOS Grenadiers won vandaag namelijk de eerste etappe van de Tour of the Alps. Hart wist in de finale zijn hoofd koel te houden en versloeg op overtuigende wijze Felix Gall en Hugh Carthy. Thymen Arensman kende dan weer een slechte dag en verloor veel tijd.

D eerste grote ronde van het seizoen – de Giro d’Italia – komt eraan en veel renners die daar starten, rijden deze week de Tour of the Alps. De Oostenrijks-Italiaanse ‘voorbereidingskoers’ begon vandaag met een etappe van Rattenberg naar Alpbach. De renners reden ‘slechts’ 127 kilometer, maar in de etappe lagen wel drie serieuze beklimmingen, met eerst de Brandenberg (6,1 km aan 6,1%) en in volle finale de Kerschbaumer Satterl (5,2 km aan 10,1%) en de finish in Alpbach (6,2 km aan 4,8%).

foto: Cor Vos

Vroege vlucht met Nederlandse Oostenrijker Vermeulen
Vanuit het vertrek wisten zes renners weg te rijden uit het peloton: Sergio Samitier (Movistar), Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën), Alex Martín en Andrea Garosio (EOLO-Kometa), Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural-Seguros RGA) en Moran Vermeulen (Oostenrijkse selectie) waren de namen. Over een van de zes renners vooraan, Vermeulen, valt het nodige te vertellen. De 25-jarige coureur komt uit voor de Oostenrijkse nationale selectie, maar heeft toch echt Nederlands bloed.

Voor de start keek Vermeulen met WielerFlits vooruit op de Tour of the Alps, niet wetende dat hij een dag later mee zou zitten in de kopgroep van de dag tijdens de openingsrit naar Alpbach. De Nederlandse Oostenrijker wist, samen met zijn vijf medevluchters, een voorsprong te vergaren van goed drie minuten. In het peloton werd het vuile werk opgeknapt door de mannen van BORA-hansgrohe en de op papier sterkste ploeg INEOS Grenadiers. De voorsprong liep hierdoor langzaam maar zeker terug.

Eerste schifting in de groep der favorieten, Arensman lost
De koplopers reden inmiddels in gestrekte draf naar de eerste gecategoriseerde klim van de dag. Op de Brandenberg (3e categorie) kwam Paret-Peintre als eerste boven. De Fransman wist zo drie bergpunten op te strijken en ook Garosio (2 punten) en Hailemichael (1 punt) bleven niet met lege handen achter. Het bleek een van de laatste stuiptrekkingen van de vroege vlucht, want in aanloop naar de steile Kerschbaumer Sattel (5,2 km aan 10,1%), de voorlaatste klim van de dag, was de hergroepering een feit.

foto: Cor Vos

Dit was voor INEOS Grenadiers om de gashendel open te draaien en de groep der favorieten stevig uit te dunnen. Onder aanvoering van een sterke Laurens De Plus werd het kaf van het koren gescheiden, en gingen meerdere sterke klimmers overboord. Zo werd Domenico Pozzovivo in de problemen gemeld en ook voor Thymen Arensman ging het te snel. De Nederlander, vorig jaar nog derde in de Tour of the Alps, kon het tempo van zijn INEOS-ploegmaats niet meer bijbenen en moest definitief afhaken.

Haig begint als eerste aan de slotklim
Voor Jack Haig en Jefferson Alexander Cepeda ging het duidelijk nog niet hard genoeg. De twee renners sprongen vlak onder de top weg uit de groep der favorieten en begonnen met een tiental seconden voorsprong aan de snelle afzink van de Kerschbaumer Sattel. In deze afdaling reed Haig weg van de niet al te best dalende Cepeda en de renner van Bahrain Victorious begon niet veel later met een bonus van een halve minuut aan de slotklim richting Alpbach (6,2 km aan 4,8%).

Haig hield in de eerste klimmende slotkilometers nog wel goed stand, maar het venijn zat hem dit keer echt in de staart. In de laatste kilometer kregen de renners nog percentages tot 10% voor de wielen geschoven en dit bleek te lastig voor Haig. De Australiër werd voorbijgesneld door Hugh Carthy, die in zijn kenmerkende slungelachtige stijl meter per meter wist weg te rijden van de tegenstand. Heel even leek de Brit van EF Education-EasyPost op weg naar ritwinst, maar dat was buiten Tao Geoghegan Hart gerekend.

foto: Cor Vos

Hart wacht op het juiste moment 
De Brit van INEOS Grenadiers wachtte geduldig op zijn moment en sprong met nog enkele honderden meters te klimmen naar het achterwiel van Carthy, waarna hij genoeg had aan een goed getimede sprint. De winnaar van de Giro d’Italia 2020 won uiteindelijk met ruim verschil de etappe en trekt zo de goede lijn van de voorbije maanden door. Hart won eerder dit jaar namelijk al een rit in de Ronde van Valencia. Ook was hij derde in Tirreno-Adriatico en zesde in de Ruta del Sol.

 
32 Reacties
Sorteer op:
17 april 2023
Arensman mag heel snel gaan verbeteren, anders kan hij mooi als eerste in het treintje volgende maand.
  17 april 2023
  Komt net van hoogtestage en is bekend dat hij dan altijd eerste dagen last heeft. INEOS zal voor Hart rijden denk ik. Thomas is er om te trainen en wellicht krijgt Arendmans vrije rol zodra hij weer beter is komende dagen. De Plus reed weer eens zoals hij jaren niet gereden heeft.
17 april 2023
Echt een pijnlijk optreden. Hier had die meer van verwacht
17 april 2023
Zou Carthy weten dat schakelen niet verboden is ?
17 april 2023
Lekker gedaan door Tao en ook geweldig werk van Thomas en De Plus de topfavoriet om als best of the rest te eindigen in de Giro. Arseman wel heel matig en kan zijn plek plek als beschermde renner vergeten het is voor hem te hopen dat de kopmannen niet goed genoeg zijn en dan in de Carapaz rol voor ritzeges kan gaan, anders op kop rijden
17 april 2023
Dit was gewoon ronduit slecht inderdaad van Thymen, bijna acht minuten op z'n teamgenootjes. Geoghegan Hart, Sivakov en Thomas goed gereden. Ook mooi om Laurens eindelijk weer eens goede benen te zien hebben. Ook Haig, Vlasov en Carthy prima gereden vandaag, het kan zo maar eens spannend gaan worden in de top tien de aankomende Giro. :)
17 april 2023
Wat is er met Arensman aan de hand.. dit had ik niet verwacht zeg.
17 april 2023
Een hele sterke De Plus gezien. Die lijkt weer zijn benen van 2019 te hebben gevonden. (Quickstep waar wacht je op?) Hart koerst vervolgens enorm slim op de slotklim en maakt het knap af. Ook Gall trekt zijn goede seizoen feilloos door (Quickstep waar wacht je op?)
  Soudal Quik Step heeft een probleem, want buiten Jacobsen en evt. Morkov geen grote aflopende contracten, terwijl Van Wilder, Vansevenant, Schmid en Bagioli vermoedelijk opgewaardeerd moeten worden. Dus om te versterken zal 1. Alaphilippe of Asgreen akkoord moeten gaan met voortijdige beëindiging 2. Jacobsen niet worden verlengd 3. Een serieuze budget verhoging vanuit de sponsoren Of een combinatie van deze drie moeten gebeuren, anders zie ik niet veel ruimte voor serieuze versterkingen. Wellicht dat bijvoorbeeld De Plus kans ziet zijn carrière te herlanceren, maar dat is vooralsnog meer een gok dan een zekerheid.
  17 april 2023
  Yeez, je doet alsof QS het middelpunt van de wereld is.
  17 april 2023
  Er komt via Soudal sowieso een budgetverhoging voor 2024. Dit jaar is een overgangsjaar.
  17 april 2023
  Oef zo gek doen jij Yeez
17 april 2023
oef, ik denk dat arensman meer had verwacht, misschien wel de verkeerde keuze.
  Zoals aangegeven komt hij altijd stroef op gang na een hoogtestage! Max Poole, net 20j. geworden (witte trui) doet het prima voor DSM....
  17 april 2023
  Anton, hij eindigt 66ste op 7m48. Dat is wel heel stroef, of was de hoogtestage heel hoog?
  17 april 2023
  Dit is niet stroef, dit is gewoon slecht.
  18 april 2023
  Hoogtestage??? Dan is er toch iets niet goed gepland als dat euvel steeds terugkomt??
  18 april 2023
  @In de Waaier Tour des Alps is toch geen doel voor Arensman. Als Arensman door de hoogtestage in de Giro zijn beste niveau haalt, was de hoogtestage perfect.
17 april 2023
Vlasov leek vorig jaar mee te dingen om de titel 'best of the rest'. Dit jaar loopt het bij hem, en bij uitbreiding heel Bora, toch wat minder.
  17 april 2023
  Vorig jaar was ie tot z’n coronabesmetting inderdaad enorm indrukwekkend! Toch weet ik niet zeker of we m al helemaal eerlijk hebben kunnen beoordelen. De rondjes die hij dit jaar reed waren vooral explosief en kenden itt andere jaren geen enkele echte aankomst bergop. Wat dat betreft zou dit rondje wél inzicht moeten verschaffen. Deze eerste etappe geef ik hem het voordeel van de twijfel; hij komt na de aanval van Carthy erg langzaam op gang maar beperkt uiteindelijk de schade wel (typisch iets voor iemand die net van hoogte komt).
Sosa meldt zich ook weer eens, maar aanstaan op de pedalen doet de man niet.
Ik neem aan dat een aantal van de deelnemers hiero nog van plan is om naar Luik af te zakken? Schrijf die Hart maar als outsider op dan, en Vlasov toch ook hoor.
17 april 2023
Arensman moet blijkbaar duidelijk wennen. Dat geeft Hart ook aan. Misschien toch iets teveel druk op de ketel voor hem? Hij heeft al een paar aangegeven dat ie toch wel versteld stond van hoe het bij Ineos allemaal gaat.
17 april 2023
Dat komt wel goed met arensman. Ik heb die nog geen superprestaties weten leveren in korte rondjes. Het is meer een diesel die gemaakt is voor de grote ronden en dan vooral voor in de 3e week.
17 april 2023
Dat komt wel goed met arensman. Ik heb die nog geen superprestaties weten leveren in korte rondjes. Het is meer een diesel die gemaakt is voor de grote ronden en dan vooral voor in de 3e week.
  17 april 2023
  Misschien toch eens tijd om z'n resultaten uit het verleden terug te kijken. Een troost, je hoeft niet verder terug als 2022. ;) UAE 16e, Tirreno 6e, Tour of the Alps 3e, Polen 2e. Moet ik nog verder gaan ? Nee gewoon de dingen bij de naam noemen, dit is gewoon heel erg slecht. Als iemand geweldig rijd krijgt hij ook alle lof, maar wanneer het niet goed is mag dat ook gerust gezegd worden lijkt me. En verhuizen van ploeg en daarnaast verhuizen van woonplaats/annex training locatie zal heus wel wat verandering met zich mee brengen, maar verder komt het er nog altijd gewoon op neer om op de pedalen te stampen. De vorm is nu gewoon niet wat het zou moeten zijn blijkbaar. En dat komt heus wel weer goed natuurlijk, we hoeven niet te doen alsof er een ramp aan de hand is. Maar goed is goed en slecht is slecht. En in dit geval was het dit laatste.
17 april 2023
Thymen vast ziek of zo ?
  Hij heeft gisteren een analyse gelezen op één of andere website, iets met falende pareltjes en donkere toekomst. Je zou om minder wegdeemsteren.
  17 april 2023
  Onzin romans
  17 april 2023
  heerlijk Romans...
  17 april 2023
  Heelder Romans zou je d'r over kunnen schrijven...

Reacties zijn gesloten.