Tagliaferro wint stormachtige Omloop van de IJsseldelta, Topcompetitie is voor Wiebes

Tagliaferro wint stormachtige Omloop van de IJsseldelta, Topcompetitie is voor Wiebes

foto: Tim de Vries

zaterdag 8 juni 2019 om 15:43

Marta Tagliaferro is de verrassende winnares van de Salverda Omloop van de IJsseldelta geworden. De Italiaanse renster van Hitec Products was in de slotfase van de stormachtige wedstrijd samen met Pernille Mathiesen uit de eerste waaier weggereden, waar onder andere Lorena Wiebes zich in bevond. Wiebes eindigde op de vijfde plaats en verzekerde zich daarmee van eindwinst in de Topcompetitie.

Een massasprint zou het verdict van de Salverda Omloop van de IJsseldelta zijn geweest als de zon had geschenen en de wind niet had gewaaid. Dit was echter niet het geval: het stormde in Overijssel en dus werd deze vrouwenkoers een afvalwedstrijd.

Op de Overijsselse dijken moest de ene na de andere renster afhaken en uiteindelijk wist een groep met zestien rensters de eerste – van vele – waaiers te vormen. Natuurlijk zat Wiebes, de dominerende leidster in de Topcompetitie, hierbij. Voor haar was het echter lastig om de wedstrijd in de slotkilometers te controleren. Mathiesen en Tagliaferro maakten hier in de slotfase dankbaar gebruik van en mochten vervolgens in Zwolle om de zege sprinten. Tagliaferro sprintte daar vervolgens naar de overwinning voor Mathiesen.

Enkele tellen later was het Loes Adegeest die naar de derde plaats reed. Zij maakte aanvankelijk deel uit van het groepje met Mathiesen en Tagliaferro, maar omdat het brak in de kopgroep kon zij het numeriek overwicht van Parkhotel Valkenburg niet uitbuiten. Haar ploeggenote Lorena Wiebes won de sprint van de achtervolgende groep: zij eindigde daarmee op de vijfde plaats. Ruim voldoende om net als vorig jaar de Topcompetitie op haar naam te schrijven.

“Ik ben blij met de eindzege in de Topcompetitie”, laat een verkleumde Wiebes na afloop van de koers weten aan WielerFlits. “Wel is het jammer dat we vandaag niet winnen.

“Het was meteen vanuit het vertrek volle bak koers en door de harde wind was het echt heel zwaar”, blikt de groeibriljant van Parkhotel Valkenburg terug op de wedstrijd. “Normaal moet je het kunnen afmaken als je met drie rensters in zo’n groep zit, dus het is balen dat dat niet is gelukt. Het gevoel was wel goed, dus dat geeft mij wel vertrouwen richting de Europese Spelen.”

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair