Tadej Pogacar wint Strade Bianche na magistrale solo van 50 kilometer

zaterdag 5 maart 2022 om 16:34
Tadej Pogacar wint Strade Bianche na magistrale solo van 50 kilometer

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar heeft op indrukwekkende wijze Strade Bianche 2022 gewonnen. De 23-jarige kopman van UAE Emirates demarreerde op 50 kilometer van de finish, op de strook van Monte Sante Marie, uit het peloton en perste een knappe solo uit zijn benen. Hij kwam na 184 kilometer solo aan in Siena.

Uit een vroege kopgroep van aanvankelijk negen renners bleven in de voorfinale nog maar vier renners over. Rasaanvaller Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF-Faizanè), Marco Brenner (Team DSM) en Lilian Calmejane (AG2R Citroën) werden op 52 kilometer van de finish al gegrepen.

Massale valpartij
Daarvoor was al meer dan genoeg gebeurd. De meest in het oog springende gebeurtenis was een massale valpartij in het peloton op 100 kilometer van de meet. Door een stevige windvlaag waaide een deel van het peloton van een onverharde strook, met een spectaculaire crash tot gevolg. Wereldkampioen Julian Alaphilippe zat op de eerste rij en maakte een koprol, maar kon verder.

foto: Cor Vos

Dat was niet het geval voor veel andere (schaduw)favorieten die ook goed geplaatst waren van voren. Onder meer Tiesj Benoot, Matej Mohoric, Michael Matthews, Victor Campenaerts en Gianni Vermeersch behoorden tot de slachtoffers. Voor hen zat de koers er na die valpartij op. Alaphilippe werd met behulp van Mikkel Honoré en Mauro Schmid binnen 25 kilometer teruggebracht in het peloton.

Pogačar ontsnapt op Monte Sante Marie
Daar namen Quick-Step-Alpha Vinyl, Lotto Soudal en ook Bahrain Victorious het heft in handen. Ruim 50 kilometer voor de meet werden de laatste vroege vluchters ingerekend, waarna de echte finale kon beginnen. Onder meer Alaphilippe, Tim Wellens en Tadej Pogačar lieten zich op de elf kilometer lange Monte Sante Marie al van voren zien.

De Tour de France-winnaar van UAE Emirates plaatste een demarrage op een dalende strook en sloeg direct een gaatje. Op de daaropvolgende hellende strook ging Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) in de tegenaanval, maar hij kwam niet dichterbij. Bij het afdraaien van de Monte Sante Marie had Pogačar al 35 seconden voorsprong op Rodriguez en meer dan één minuut op het uitgedunde peloton, waar Quick-Step-Alpha Vinyl, Movistar en Trek-Segafredo achtervolgden.

De vogel is gevlogen
In het stuk tussen de Monte Sante Marie en de drie laatste stroken van Monteaperti (800 meter), Strade di Colle Pinzuto (2,4 km) en Le Tolfe (1,1 km) liep Pogačar uit richting de anderhalve minuut. Op die Monteaperti gingen Kasper Asgreen, Jhonatan Narváez, Tim Wellens, Alejandro Valverde en Quinn Simmons in de tegenaanval, waardoor het gat werd teruggebracht tot een minuut. Voor Alaphilippe ging daar het lichtje uit.

foto: Cor Vos

Asgreen gebruikte de Strade di Colle Pinzuto om in zijn eentje achter Pogačar aan te gaan. De Deen kreeg op de laatste onverharde strook van Le Tolfe aansluiting van Valverde en kwam tot op 50 seconden, maar daar bleef het bij. In de laatste golvende kilometers richting Siena kon Pogačar zijn benen sparen voor de steile slotklim naar de Via Santa Caterina.

Valverde en Asgreen op het podium
Die stroken tot 16% betwistte hij met verve, waardoor hij op tijd de handen in de lucht kon steken en de overwinning kon vieren op het Piazza del Campo. Achter hem wist Valverde in de straten van Siena Asgreen te lossen in de strijd om de tweede plaats. De 41-jarige Spanjaard, die na dit jaar afzwaait, vierde die uitslag als een overwinning.

Tim Wellens (Lotto Soudal) was op de achtste plaats de beste Belg in de uitslag.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

97 Reacties

JapieJapo 5 maart 2022 om 16:38

In deze koers wint bijna altijd de sterkste renner, nu ook. Maar een spannende wedstrijd gezien, nee helaas.

0
peter s 5 maart 2022 om 22:02

Ik mis LaDoyenne

0
Alfons Haavers 5 maart 2022 om 16:39

Pogacar doet een Merckxje.

Groots nummer van Pogi, die hier uitpakt met een enorme solo. Lijkt momenteel van een andere planeet, al is het nog vroeg op het seizoen en mis je hier specialisten als MvdP, van Aert en Pidcock.

Asgreen die snel aan het komen is, die gaat straks in de Heilige Week weer 1 van de grote mannen zijn. Flip duidelijk nog niet super, al maakte hij vandaag ook een serieuze klapper.

Verder niet de meest enerverende editie vanwege 1 mannetje dat er bovenuitsteekt. Valverde wel weer uitmuntend, hoelang blijft dat nog duren? De rest erachter zat dicht bij elkaar, allemaal in de schaduw van De Veelvraat uit Komenda. Hij gaat gewoon verder met het aanspekken van zijn erelijst.

Mamma mia wat een coureur.

0
S'mon 5 maart 2022 om 16:44

Ik denk ook dat de schade Alaphillipe zijn rug groter is dan hij zelf eerst had gedacht als ik hem later zo zag zitten om zijn fiets.

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 16:48

Hè bah, moet jij met jouw snelle commentaar alle verdere reacties weer min of meer overbodig maken? Gelukkig zien wij Nederlanders nog wel wat kansen om de prestatie van TJV te analyseren!

0
bellevue 5 maart 2022 om 16:40

vooraf het zwakste deelnemersveld in jaren

en dan nog die valpartij

prooi voor Pogacar

0
zacht 5 maart 2022 om 16:40

Helaas saai einde door overmacht. Wel gezellig op Discord.

0
Koers 5 maart 2022 om 16:41

Allememaggies wat is dat eind steil en wat levert dat een prachtig beeld op zo vanaf beneden. Kunststukje van zowel Pogacar als Valverde, al ontbrak de echte tegenstand. Qua spanning nog geen procent van vorig jaar, op naar de volgende koersen.

0
bartp25 5 maart 2022 om 16:41

1 verschil, Pogacar doet het tegen een heel sterk peloton. Dat heb ik Evenepoel nog nooit zien doen.

0
Romāns Vainšteins 5 maart 2022 om 16:41

Pogacar moet natuurlijk nu de TA op halve kracht afpeddelen en vol voor normaal niet voor hem bestemde koersen als MSR en de ronde gaan, je weet nooit wanneer je nog zo veel kans maakt.

0
Luca Quasi 5 maart 2022 om 18:44

Inderdaad. Op naar een volledig palmares.

0
S'mon 5 maart 2022 om 16:42

Vraag het aan van Aert, hij doet het niet; vraag het aan van der Poel, hij doet het niet; vraag het aan Asgreen, Evenepoel, Pidcock, éénderwie, ze doen het niet met deze voorsprong (ondanks de verzwakte tegenstand)! Nee, zélfs van Aert en van der Poel niet. ’t Is een coureur die je maar één keer in de vijftig jaar ziet, ongelooflijk!
Maar om nu te zeggen dat hij de RvV wint is overdreven, dat hij het kan staat buiten kijf. Maar je hebt er nog meer en sterkere blokken op 40km van de streep, het is een andere koers. Al betekend dit niet dat ik er geen zin in heb, nu al benieuwd wat hij nog gaat flikken dit jaar!

0
bartp25 5 maart 2022 om 16:47

De voorsprong an sich is niet exceptioneel, deze koers is vaak compleet uit elkaar geslagen. De manier waarop, gewoon in je eentje 45km solo tegen sterke renners en ploegen en het gewoon dik afmaken. Exceptioneel, ongelofelijk, ongekend. Als die dit kan, kan het niet anders dat hij zich 9 van de 10 keer inhoudt want hij kan iedereen slopen wanneer hij maar wil op welk parcours dan ook.

0
Gladiool 5 maart 2022 om 16:48

Ik heb Van der Poel nochtans een paar fatsoenlijke solo’s eruit zien gooien vorig seizoen. Dat is blijkbaar snel vergeten.

0
bartp25 5 maart 2022 om 16:51

@gladiool, dat klopt, maar die komt dan geheel uitgeknepen over de finish en haalt dan een paar dagen zijn niveau niet. Pogacar lijkt het niks te doen komt half fluitend over de finish en gaat naar alle waarschijnlijkheid de TA ook weer domineren.

0
S'mon 5 maart 2022 om 16:52

@Gladiool: Van der Poel kan er ook wat van inderdaad, maar tegen dit is niemand opgawassen. Deze afstand en dit tijdsverschil dan moet je nóg straffer zijn dan van der Poel. ;)

0
Michelangelo 5 maart 2022 om 16:55

@Smon,
Ik denk dat je ook niet moet vergeten hoeveel favorieten hier niet gestart zijn, of de eindstreep niet hebben gehaald. Ik denk niet dat we dit jaar het meest sterke deelnemersveld aan de streep hebben gehad. Waarmee ik niks wil afdoen aan de geweldige solo, maar wel een beetje in perspectief wil plaatsen.

0
Deo 5 maart 2022 om 16:56

Een verschil, de namen die je vandaag in de top 20 ziet. Zie je in vorige edities niet terug. Het was te gemakkelijk vandaag zonder echte tegenstand.

0
TheBigShow 5 maart 2022 om 17:13

@Bart

Daags na zijn solo in de Binckbank deed hij het toch heel aardig in LBL

0
Turtlehead 5 maart 2022 om 18:28

Dit was ongezien, prachtig! In de RVV heb je niet een ‘strook’/helling of wat ook waarin je als man-in-vorm 40-50 seconden pakt op een grotere groep.
Wat niet wil zeggen dat hij die niet kan winnen, maar ff zien hoe hij het op de Kwaremont en co echt doet (en wie er dan tegen hem rijden).

0
Zadelsnuffelaar 5 maart 2022 om 16:43

Ben benieuwd hoe hij deze inspanning zal verteren in aanloop naar de Tirreno. Gezien zijn recuperatievermogen was dit vast maar een aanloopje. Een trainingsritje.

Het is dat hij zo’n valse bescheiden houding heeft dat er niet meer insinuaties opduiken denk ik. En dat ideale schoonzoon uiterlijk speelt ook mee.

0
Baard 5 maart 2022 om 17:10

Mocht hij zijn afval wel dumpen op de plekken waar hij dat deed?

0
Zwarte Panter 5 maart 2022 om 16:43

Zo blijft er voor de rest niet veel over als hij in de klassiekers gaat starten

0
djerkson 5 maart 2022 om 18:40

Tegen een topfitte Pidcock, Van Aert, Alaphilippe en Vdp moet ik het nog zien.

0
Dion 5 maart 2022 om 16:46

Gelukkig niet kunnen kijken vandaag. Verpest het wielrennen aardig deze suprematie.

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 16:51

Wat een onzin. Als van der Poel dit nummertje had uitgevoerd had je vol vervoering op je bankje gezeten. Het was puur genieten van deze klasbak. En van de fantastische beelden.

0
Dion 5 maart 2022 om 16:52

Nee man. Het is geen lol aan als 1 man zoveel beter is dan de rest. Vorig jaar was genieten, deels omdat vdp won naar grotendeels door de spanning. Dit is alsof je gras ziet groeien.

0
Zadelsnuffelaar 5 maart 2022 om 16:58

Franco, daar heb je een punt. Het vlaggetje naast de naam van de renner bepaalt vaak hoe men als fan naar een ongelooflijke prestatie kijkt. Perceptie is een krachtig iets.

Al kan VdP natuurlijk niet op alle soorten terrein uitpakken terwijl Pogacar dat wel lijkt te kunnen.

0
reusjen 6 maart 2022 om 02:46

Dit is 1 van de domste dingen die ik hier gelezen hebt. Je hebt de koers niet gezien maar komt wel vertellen dat het supersaai was. En je hebt geen moment bedacht dat dat nogal onzinnig is?

Ik vond het persoonlijk nog best spannend omdat het er even op leek alsof Asgreen een kans maakte. Daarnaast zijn de beelden gewoon adembenemend mooi.

0
Wheely 5 maart 2022 om 16:48

LOL! Heb je gezien hoe hij ze onder druk zette in een dalende strook?

0
bswinkelss 5 maart 2022 om 16:48

Wat lekker zeg, op nummer 1 in de wielerflits subleague van scorito :)

0
Pogacar_GOAT 5 maart 2022 om 16:49

En ik een paar jaar geleden maar denken dat Evenepoel het wielrennen in een houdgreep zou nemen.

0
BincheTournaiBinche 5 maart 2022 om 17:31

Het Evenepoel-tijdperk, twee volle decennia van ononderbroken en absolute superdominantie, begint overmorgen. Om 14 uur om precies te zijn.

0
Turtlehead 5 maart 2022 om 18:25

Ik hoop dat Evenepoel vandaag gekeken heeft, zijn muntjes geteld en net als in de Algarve bescheiden en afwachtend zal rijden, dan heeft ie de meeste kans op een goed resultaat. In Pogi zijn League zit hij niet.

0
djerkson 5 maart 2022 om 18:43

Toch straf dat jullie hem er altijd bijslepen, zelfs als hij niet deelneemt. In vergelijking met Pogacar verbleekt iedereen.

0
Sean Kelly 5 maart 2022 om 16:49

Deed Jumbo-Visma ook mee? Kuss 31e op 4.11. Maar ze hadden net zo goed thuis kunnen blijven.

0
bswinkelss 5 maart 2022 om 16:51

Beetje een trieste opmerking dit. Dumoulin kan niet starten wegens een coronabesmetting, benoot valt uit door een harde val en ook kuss zou zijn gevallen.

0
bartp25 5 maart 2022 om 16:53

De drie troefkaarten van TJV:
Dumoulin kon niet starten, corona
De kopman Benoot, ging knetterhard op zijn gezicht en heeft moeten opgeven.
Kuss was vaak goed mee maar is in de laatste 20 km (letterlijk) weggevallen uit het Peloton.
Dus ja het resultaat is niet waar ze op hebben gehoopt maar de nodige pech gehad.

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 17:15

Tja, die zogenaamde troefkaarten van TJV. Bij QS kan er elke koers wel een renner winnen. Bij JV slechts als Roglic, van Aert of Vingegaard meedoet.

0
Turtlehead 5 maart 2022 om 18:24

@FrancoB: dat is er dan al ééntje meer dan vorig jaar ;)

0
dit is mijn voorwiel 5 maart 2022 om 20:00

Kuss lag twee keer naast zn fiets…

0
Wheely 5 maart 2022 om 16:50

Die val gaan we nog het hele jaar op Eurosport in de replay zien…

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 17:09

Hopelijk wel met het geschokte gezicht van Orla erbij!

0
Jacco van Stierop 5 maart 2022 om 16:52

Weer eens de bevestiging wie op dit moment de meest complete renner is. Spannend maakt hij de wedstrijd niet, maar wat een klasse. Mooi dat hij er mede voor zorgt dat aanvallen van ver lonend kunnen zijn in het moderne wielrennen.
Mooi podium met Valverde en Asgreen; leuk dat Attila de Hun opeens opdook. Wellens hard gewerkt maar kwam eenvoudigweg te kort. Carlos Rodriguez gaat ook lekker.

0
S'mon 5 maart 2022 om 16:55

Ik hoop inderdaad mee dat dit andere renners stimuleert om ook van ver aan te vallen. Al hoop ik dan op een tijdverschil dat constant 20 seconden is, een beetje spanning mag ook nog. :)

0
De Cabybara van de Conradkade 5 maart 2022 om 17:44

Ook bekend als ‘The Pink Dreamslayer’.

0
Baard 5 maart 2022 om 16:53

Mooie salto van Alaphilippe! En een goed podium. Volgens Karl is Pogacar een omnivoor en daar heeft ie gelijk in.

0
Jean Dumas 5 maart 2022 om 17:35

Roubaix kan ie ook.

0
Michelangelo 5 maart 2022 om 16:53

Ik vraag me af waar ik naar heb zitten kijken. Iets ongelofelijks of ongeloofwaardigs? Of toch niet?

Uiteindelijk is dit ook wel de koers van de 10 kleine pigmentrijke medemensen geweest. Op voorhand al zonder VdP en Van Aert. Pidcock die niet start. Vervolgens een hele resem favorieten op de grond en “out”: Matthews, Mohoric, Benoot, Vermeersch. En ook Flip lag erbij. Bij nagenoeg iedere ploeg was “plan A” verdwenen. En moest men over op plan B, met Asgreen, Narvaez en ga zo maar door. Enkel Pogi zelf, Valverde en Simmons waren volgens mij plan A…

Dat maakt denk ik ook dat je deze prestatie, hoe uitzonderlijk (en ongeloofwaardig) misschien ook, toch ergens ook wel kunt plaatsen.

0
Kelder is de Man 5 maart 2022 om 16:59

Hoezo ongeloofwaardig. Valverde en Asgreen reden even hard.

0
Pietspeed 5 maart 2022 om 17:20

Niet ongelofelijks of ongeloofwaardig, gelet op zijn eerdere prestaties en vooralsnog altijd ontkrachte noch bewezen evt. vermoede 'hulp'middelen. Bovendien het deelnemersveld was zeker niet de sterkste bij afwezigheid van WvA, MVDP en Bernal. Daar komt de giga klapper bij die idd de A plan rijders deels deed uitschakelen en de mindere samenwerking in de achtervolging mi.
Wat mij betreft was Asgreen nr 2. Die linke, sluwe uitgekookte vos Valverde geen trap te veel. Niettemin grootse prestatie van Pogi.

0
Cochise 5 maart 2022 om 18:00

Michelangelo, de koning van de praeteritio.
Nooit zeggen dat een overwinning onverdiend is maar toch altijd fijntjes opmerken waarom ze onverdiend zou kunnen zijn. Ofwel is het een B-koers, ofwel is het een A-koers met een B-deelnemersveld, ofwel is het enkel de sterkte van de ploeg, ofwel was het egoïstisch en tegen het ploegbelang, ofwel is het laf, ofwel was er iemand sneller maar was die er niet bij, ofwel was er iemand sterker maar was die niet snel genoeg,… En als dat allemaal niet kan gebruikt worden dan insinueren we maar verboden middelen, zonder het natuurlijk letterlijk te insinueren, de praeteritio weet je wel.

0
S.t.B 5 maart 2022 om 19:33

@Michelangelo

“De 10 kleine pigmentrijke medemensen” is een instant tijdmachine naar mijn studententijd en onze running gag de afkorting NWA (rapgroep) zo politiek correct mogelijk te vertalen. Mooie variant, maar dat terzijde.
Je moet het maar doen, en dat Poga de stand van zaken (slagveld plus zeer matige bezetting) vooraf en tijdens de koers goed had ingeschat is naast zijn magistrale talent ook een waardevolle gave. Dat gezegd hebbende vind ik wel dat hij de ploeg en ploegleiding met zijn “Iemand moet de eerste zijn” tekort doet. Dat bij zo’n chaotische bedoening je ploegmaten en ploegleiders van ongekend belang zijn zou Primoz als eerste benadrukken. “Iemand moet de eerste zijn” zou ook een typische Primoz uitspraak kunnen zijn, maar pas nadat hij het complete TJV team tot aan de toiletjuffrouw heeft bedankt.

0
Brabander 5 maart 2022 om 16:54

Beetje een anticlimax na de enerverende dameskoers, maar verder alle lof voor Pogačar natuurlijk. Wat een huzarenstukje. En ‘die ouwe’ hè? Hij blijft het maar doen

0
wimvl 5 maart 2022 om 16:55

En waarschijnlijk nog niet echt in zijn beste doen. Tegen de Tour worden alle andere gegarandeerd gedegradeerd tot derde range renners.

0
Michelangelo 5 maart 2022 om 16:59

Even afwachten hoe die andere sloveen uit zijn winterslaap is gekomen.

0
S.t.B 5 maart 2022 om 19:46

Die andere Sloveen is morgen aan de beurt, en iets zegt me dat hij tussen Parijs en Nice genadeloos gaat huishouden, als koning asfalt hem goed gezind is..

0
poeskescherens 5 maart 2022 om 16:59

Absurd wat een erelijst al op die leeftijd. Als hij net zolang doorgaat als de nummer twee…..

0
Limal 5 maart 2022 om 17:01

BincheTournaiBinche die een LaDoyennetje doet, wie had dat kunnen denken.

0
thorsen 5 maart 2022 om 17:02

Is Pogacar de nieuwe Merckx? Of was Merckx de eerste Pogacar?

0
Jean Dumas 5 maart 2022 om 17:17

Hij is de enige nieuwe Merckx.

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 17:30

Pogačar is de schone Merckx (hoop ik met heel mijn hart). En dus nu al groter.

0
S.t.B 5 maart 2022 om 19:54

Wat is “schoon” lijkt me hierbij de vraag.
De wetenschap met betrekking tot “net wel schoon” heeft een flinke stap voorwaarts gemaakt, en Poga is een logisch product van die ontwikkeling.

0
Comments 5 maart 2022 om 17:13

FIJN dat Karsten Kroon er weer bij was. De koers zelf was weinig spectaculair afgezet tegen die van vorig jaar.

0
Franco Ballerini 5 maart 2022 om 17:17

Zeker weer met die van Belleghem? Nee, dan ondanks dat Wuyts er helaas niet meer bij is toch liever op de Belg afgestemd.

0
Romāns Vainšteins 5 maart 2022 om 17:25

Termen als verschrikkelijk kan en wil ik er niet op loslaten maar Belly begint wat mij betreft steeds meer als dissonant op te treden naast Kroon. Vandaag viel het extra op omdat ze met een solo van 50 opgescheept zaten die nooit helemaal binnen bereik kwam en dan moet je als commentator het verschil maken.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone