Tadej Pogacar vol zelfvertrouwen: “Bijna alle bergetappes verkend”

donderdag 24 juni 2021 om 13:27
Tadej Pogacar vol zelfvertrouwen: “Bijna alle bergetappes verkend”

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar staat zaterdag vol zelfvertrouwen aan de start van de Tour de France. De jonge titelverdediger koos voor een voorbereiding in eigen land en daar is hij met een goed gevoel uit teruggekomen. “De aanloop verliep heel goed en relaxed. Na de Ronde van Slovenië en het Sloveens kampioenschap voel ik mij goed voorbereid en vol vertrouwen”, zegt hij in een video van zijn ploeg UAE Emirates.

“Na Luik-Bastenaken-Luik (die hij wist te winnen, red.) heb een korte pauze ingelast en heb ik genoten van de tijd thuis. Vervolgens had ik wat media- en sponsorverplichtingen en daarna ben ik etappes gaan verkennen, naar Sestrière gegaan en van daaruit naar de Ronde van Slovenië. Daar hebben we mijn vorm getest”, legt de kopman van UAE Emirates uit.

Nerveus begin
Na de eindoverwinning in zijn thuisronde bleef Pogačar in eigen land. “Ik sliep in een hoogtekamer en dat heb ik gecombineerd met de kampioenschappen”, zegt hij. In de tijdrit werd hij vorige week derde en in de wegrit vijfde. “En nu zijn we hier in Frankrijk. Het was al met al een redelijk drukke voorbereiding.”

De Tour de France begint zaterdag met twee heuveletappes doorheen Bretagne. “De eerste week is nerveuzer dan vorig jaar”, verwacht Pogačar. “Maar het wordt leuk. Zeker de eerste twee etappes zijn de aankomsten lastig. We hebben nog geen idee hoe dat uitdraait, dus dat wordt spannend. De bergetappes, waaronder die naar Tignes, heb ik bijna allemaal gezien tijdens de verkenning. Dat wordt heel zwaar.”

‘Slotweek wordt bepalend’
De concurrentie komt ook ter sprake, al noemt hij geen namen. “Natuurlijk staan er sterke teams aan de start, maar dat is altijd zo. In de Tour moet je vooral geconcentreerd zijn op jezelf en geen fouten maken, maar ook weten wie voor het klassement gaat. Uiteindelijk zie je gaandeweg wie het sterkst is. Ik denk nu nog niet aan de slotweek. Die week wordt wel bepalend, maar we bekijken het dag per dag”, houdt Pogačar zich op de vlakte.

De ploeg van UAE Emirates is nu volledig rond de talentvolle Sloveen gebouwd, in tegenstelling tot vorig jaar. “Maar zie mezelf niet als een kopman die zijn ploeggenoten commandeert. Ik heb niet de ervaring die anderen wel hebben. Ik ben de kopman voor het klassement, maar de rol van wegkapitein ligt beter bij Rafal Majka of Vegard Stake Laengen”, denkt hij.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Dikke vrouw 24 juni 2021 om 13:56

Geen woord over polanc peiper of kristoff . Het gaat waaieren!!

Landeirovic 24 juni 2021 om 14:17

Hij heeft nooit gezegd Kristoff erbij te willen.

Richard van Hoof 24 juni 2021 om 13:59

Deze jongeman is de aller spectaculairste renner van dit moment. Als hij wederom de tour kan winnen is dat een ongelofelijke prestatie voor een dergelijk jonge renner die ook nog eens in het voorjaar niet stil heeft gezeten.

Vaak zie je dat zeer succesvolle jonge renners een terugslag krijgen na vroeg succes en dan is het vaak afwachten of ze nog wel weer terug komen op het niveau dat hun belofte voorspelde. Wat dat betreft heeft het mij positief verbaasd dat Bernal de Giro wist te winnen, ik dacht dat hij misschien zijn top had gehad na zijn tourzege en hij nooit meer een grote ronde zou winnen.

Die Pogacar lijkt naast een heel sterke renner ook nog eens een hele goede kop op zijn lijf te hebben, als dit zo doorgaat is hij de man die de komende jaren de absolute ster is en zie ik op dit moment geen ander jong top talent die aan hem kan tippen. Wellicht Tom Pidcock dan, maar die is (nog) geen ronde renner, maar wat niet is kan misschien nog komen.

VerstandOpNul 24 juni 2021 om 14:04

Ik weet niet of hij zo’n goede kop op het lijf heeft eigenlijk. Heeft van koerstactiek nog weinig kaas gegeten en lijkt ook makkelijk paniekerig te worden. Daarentegen is hij niet bang om de aanval te kiezen..

Richard van Hoof 24 juni 2021 om 16:16

VerstandOpNul

Hij is nog erg jong en gelukkig heeft hij nog zaken waar hij in kan verbeteren, maar als je hem vergelijkt met bijvoorbeeld een Evenepoel dan straalt Pogacar veel meer rust uit als persoon en is hij met beide benen veel meer p de grond blijven staan waarbij hij meer bezig is met zijn eigen dingen dan dat hij steeds in de media een soort van Armstrong achtige strijd aan lijkt te gaan met…. ja met wie eigenlijk, met zichzelf als mannetjesputter verkopen en dan ook ng vaak door prestaties van anderen te bagataliseren, zoals ook de topprestatie van Pogacar (want die was eigenlijk op 1 dag na “al” 22 toen die de tour won) en Pogacar is niet de enige over wie hij dat soort uitspraken doet.

Waar Bernal de weelde van het succes op jonge leeftijd even niet aan kon en Evenepoel zich het succes van de grootse overwinningen in grote rondes alvast toe eigende zonder uberhaupt ooit een grote ronde te hebben gewonnen, zijn zaken die ik Pogacar niet zie doen.

En los daarvan zie ik die andere 2 jongelingen op pure klasse op de weg ook nog heel ver af staan van waar Pogacar al staat.

Reiger 24 juni 2021 om 17:14

@Richard De spijker op zijn kop volgens mij. En als Pogacar tactisch niet zo’n heel groot licht zou zijn is dat redelijk goed te sturen en zal hij daar snel in verbeteren lijkt mij.

VerstandOpNul 24 juni 2021 om 18:24

Ik volg je hoor Richard..

Bernal is flink door het ijs gezakt en ook weer opgekrabbeld..
Remco beleeft een hectisch maar leerzaam jaar..

En Pogacar was al heel sterk dit jaar, maar hij gaat in de Tour maximaal onder druk gezet worden door Ineos en TJV. Geen idee of hij daar tegen opgewassen is..

Pannenkoek 24 juni 2021 om 14:49

Ik verwacht dat de eerste 4 dagen in de tour belangrijk worden, daar gaat gevallen worden en daar gaan favorieten verloren raken. Dat is altijd jammer, maar ook interessant aan de Tour.
Hopelijk kunnen ze Pog ook nog een keer piepelen vanuit TJV, het is namelijk te doen met zo’n sterke ploeg samen met Ineos (en hopelijk moeten die dan ook 1 klassementstroef afschrijven)

hjjanssen1973 24 juni 2021 om 15:28

Precies mijn vraag: wie gaat er in deze eerste week (weg)vallen?

Marco 24 juni 2021 om 15:30

@hjjanssen1973 Roglic

jooprioolpijp 24 juni 2021 om 17:32

Vorig jaar had hij die tijdrit verkend, en de rest is geschiedenis. We zijn gewaarschuwd.

Headlines

Materiaalzone

Populair