Tadej Pogačar na tijdsverlies: “De Tour is nog niet voorbij”

woensdag 16 september 2020 om 20:15
Tadej Pogačar na tijdsverlies: “De Tour is nog niet voorbij”

foto: Cor Vos

Tadej Pogačar leed een gevoelig tijdsverlies in de etappe naar Méribel, waar werd gefinisht op de Col de la Loze. De Sloveen zag gele trui Primož Roglič nog eens zeventien seconden uitlopen met nog vier dagen voor de boeg. Toch is de Tour voor de UAE-renner nog geen uitgemaakte zaak.

“Ik verloor een paar seconden op een echt zware klim”, liet Pogačar na de aankomst weten via zijn ploeg UAE Emirates. De jonge Sloveen kon lang mee op de slotklim, maar moest passen bij versnellingen van Miguel Ángel López en Primož Roglič. “Ik heb mijn best gedaan. Het team heeft alles gegeven en we pakten de derde plaats op de dag dat het erop aankwam.”

Morgen is de laatste kans voor de klimmers om het verschil te maken als over de Roselend, de Saisies, de Aravis en de Montée du plateau des Glières naar La Roche-sur-Foron wordt gekoerst. Pogačar: “Morgen zijn we weer klaar voor wederom een zeer zware etappe en dan is er zaterdag ook nog de tijdrit. De Tour is nog niet voorbij en er kan nog van alles gebeuren.”

Dit artikel delen:

34 Reacties

lander luypaert 16 september 2020 om 20:22

Leuk dat hij strijdvaardig is. Maar ik denk dat hij zelf ook wel weet dat een 2e plek in het klassement, Witte trui, Bolle trui en 2 ritzeges ook enorm knap is. Als ik hem vandaag zag verwacht ik niet dat hij morgen ineens Roglic op 40 seconden rijdt. Verder viel me op dat hij met De La Cruz een echt serieuze knecht heeft. Waar is die ineens opgestaan? Hij haalt zo lijkt het zijn oud niveau van bij DQS en in zijn goeie jaren bij Sky.

osca freire gomez 16 september 2020 om 20:23

De la Cruz herstelde langzaam tijdens de Tour van een breukjes in (volgens mij) zijn heiligbeen na een val in Nice.

lander luypaert 16 september 2020 om 20:26

Ja dat weet ik, maar de laatste 2 jaar bakte hij er bij Sky toch ook niet veel van?

Titaantje 16 september 2020 om 20:37

ook vooral doo blessures en ongemakken. DLC is een goede knecht die ook top 15 in een grote ronde kan rijden. Dat is hij nog steeds zonder fysieke ongemakken.

Murcia 16 september 2020 om 20:43

De la Cruz heeft zich knap onderscheiden hier, na de val in het begin van deze ronde maar zeker na zijn slechte periode bij Sky is het prima om weer de potentie te zien. Hij en in mindere mate Polanc hebben zich aan het niveau van Tadej opgetrokken.

Jose Maria 17 september 2020 om 01:35

De bollentrui lijkt mij nog verre van zeker. Morgen zijn er maximaal 47 punten te verdienen en ik denk niet dat Pogacar de kans gaat krijgen bergpunten te pakken, hetzelfde geldt voor Lopez.

Als Carapaz, Rolland, Kämna, Peters, Cosnefroy, Hirschi, Herrada, Alaphilippe, Pacher, Skujins, Gogl, Geschke of D. Martin in de kopgroep zit, kunnen ze allemaal in theorie de bergtrui pakken. En als morgen op de laatste col de kopgroep opgesoept wordt dan zijn er daar veel punten te rapen voor Lopez of Roglic. Ook op La Planche des Belles Filles zijn punten te verdienen.

Ik vermoed dat Carapaz morgen zijn slag gaat slaan. Hij staat ver genoeg in het klassement (en ook helemaal niemand qua tijd in de buurt), dus hem laten ze wel rijden. Hij lijkt mij de enige die daar de benen voor heeft.

Als Pogacar de bergtrui wil, dan zal hij er voor moeten rijden. Als de top van het bergklassement na de etappe van morgen ongwijzigd blijft, dan zie ik Roglic de bergtrui in de tijdrit overnemen.

Hollow Knight 16 september 2020 om 20:24

Hij zat kapot na de finish terwijl Roglic nog makkelijk zat te peddelen op zijn fiets.

Het zou bizar zijn mocht dat opeens omgedraaid worden.

Al weet je met Mauro Gianetti nooit natuurlijk. :)

Dion 16 september 2020 om 20:29

Zijn er zaterdag nog bergpunten? Als roglic dan wint pakt ie de bollen nog even af.

xistnc 16 september 2020 om 20:37

Ja, 1e categorie.

Ik vermoed dat ze daarvoor de tijd meten tussen het tweede tussenpunt en de finish. Wie een doel van de bolletjestrui maakt, kan tot het tweede tussenpunt relatief op reserve rijden. Maar zal de top van het AK zich daaraan wagen?

Maglia Rosa 16 september 2020 om 21:05

Soms meten ze in tijdritten idd de pure klimtijd, wat eigenlijk heel vreemd is. In een etappe gaat het er ook niet om wie het snelst klimt, maar wie het eerst op de top is.

Marco Willems 17 september 2020 om 00:36

Morgen 47 bergpunten, vrijdag 1 schamel puntje en bovenop La Planche des belles filles 10 punten.
Wanneer Rolland/Peters/Hirschi/Carapaz morgen op alle Bergen de volle punten pakt dan kunnen Roglic en Pogacar er niet meer voorbij. Niet aannemelijk maar morgen kan heel mooie strijd voor de bollen zijn naast de ritzege.

bobby bobsma 16 september 2020 om 20:32

Dat zei hij ook na de waaierrit en pakte de dag nadien 40 seconden terug

ssj 16 september 2020 om 20:37

Je begrijpt hopelijk wel t verschil tussen die etappes?

Kelder is de Man 16 september 2020 om 20:38

Zijn beloofde vuurwerk was er niet. Helaas, want niets mooiers dan een secondenspel in een afsluitende tijdrit.

Marveloke 16 september 2020 om 20:46

Het is voor Pogacar geen ramp als hij de Tour dit jaar niet wint. Zijn kansen komen nog wel, en hij gaat die jongerentrui niet snel verliezen. Dan kan hij alsnog met de jongerentrui en twee etappezeges naar huis. Voor Roglic begint de tijd wel te tikken, hij is nu 30. En ik weet dat dat nog geen einde carriere is, maar de kansen beginnen later wel minder te worden. Dit is het jaar waarin hij het af moet maken

tendam 16 september 2020 om 20:59

Roglic heeft waarschijnlijk minder jaren op de fiets gezeten dan Pogacar, dus zoveel zegt die leeftijd nu ook weer niet.

AnderJ 16 september 2020 om 21:04

@tendam: eens. Al denk ik wel dat de concurrentie de komende jaren alleen nog maar feller wordt. Ik neem aan dat Ineos volgend jaar een beter team afvaardigt en als UAE iets minder pech heeft, hebben zij ook een sterker team. Ben ook benieuwd waar Quickstep mee gaat komen…

Groetjesaandevoetjes 16 september 2020 om 22:41

Dat met die concurrentie hoor je elk jaar en toch valt het altijd nog relatief mee hoe erg die nieuwe toppers doorbreken. Na die Giro overwinning in 2014 zei iedereen dat Quintana de nieuwe messias was. En na vorig jaar zei iedereen dat Bernal wel even de Tour een paar keer op een rij ging winnen.

Tom Dirkx 17 september 2020 om 00:06

Ik denk dat we Mr. Sepp Kuss ook in de gaten moeten gaan houden. Die jongen heeft, als knecht, heel knap gereden. Wie weet als daar nog wat meer ervaring, koersinzicht en steun van de ploeg bij komt….

Kosmonaut 17 september 2020 om 04:44

@tendam, natuurlijk zegt dat wel iets. Leeftijd en en alle lichamelijke ontwikkelingen die daarbij horen houden echt geen rekening met hoe lang je al op de fiets zit.

Maglia Rosa 16 september 2020 om 21:11

Morgen is in potentie de mooiste rit van de Tour waarin het hele klassement op zijn kop gaat zoals in de slotrit van de Dauphine. Als we met de stand van gister deze rit in zouden gaan leek spektakel me verzekerd. Die kans is een stuk kleiner nu Logo het momentum kwijt is en waarschijnlijk zijn podiumplek niet op het spel wil zetten en Lopez best of the rest lijkt te zijn en zijn podiumplaats reeds beet heeft. Landa zal na vandaag niet meer durven, Yates vindt het allemaal wel prima en Urán en Porte zijn er het type niet naar.

Daarmee is alle hoop gevestigd op Movistar. Hopelijk trekt Bala er vroeg op uit om het pad te effenen voor Mas. Als Mas eenmaal vertrekt is het spel toch nog op de wagen en valt het waarschijnlijk niet meer stil.

Murcia 16 september 2020 om 21:12

Volgens mij zei Evenepoel dat hij volgend jaar ging kiezen voor de ronde met de meeste tijdritkilometers en dan valt jammer genoeg de Tour bijna zeker af. En misschien is de combinatie Giro + OS voor hem beter dan Tour + OS maar dat moeten hij en de ploeg maar bepalen. Ook volgend jaar gaan de jongelingen ons imponeren daar ben ik zeker van.

Dion 16 september 2020 om 21:18

Goed om te weten. Je kan nooit genoeg info over die jongen krijgen.

Maenhout 16 september 2020 om 22:29

Die Evenepoel waar u over spreekt, heeft zich in deze Tour nog beter verstopt dan Uran. Helemaal nog niet in beeld geweest.

JumbowintdeTour 16 september 2020 om 23:01

Ik heb hem nog gezien in vive le velo. Eigenlijk meer Evenepoel gezien dan tientallen andere renners uit het tourpeloton.

Dr op en dr over 16 september 2020 om 23:51

Evenewie ??

Nee denk niet dat die veel invloed zal hebben op het presteren van Pogacar de rest van deze Tour, om maar even on-topic te blijven. ;)

sven241 16 september 2020 om 23:42

Zijn eerste finish ooit boven de 2100 meter. Niet heel gek dat hij juist op die plek voor het eerst kraakt deze tour. Grootste rondetalent dat er is en hopelijk pakt die in zn 2e grote ronde zijn 2e podium op zijn 21e, ongekend

Tom Dirkx 17 september 2020 om 00:03

Maglia Rosa: Ik herinner me nog dat Jan Raas zo eens de Bollentrui te pakken kreeg. Het was een korte tijdrit met een heuveltje van de 4de Cat en hij stormde daar tegenop om Levitan te pakken te nemen. Ik geloof dat hij de enige was die het Tourboek goed had doorgenomen (Ludo Peeters??) Als je goed zoekt kan je Raas in de bolletjes zien!!

Tonydepony 17 september 2020 om 00:50

Had vorig jaar in de vuelta een off day in etappe 18 en verloor 1 min op roglic . 2 dagen erna reed hij 1 min 30 weg van de rest. You never know

mackie 17 september 2020 om 06:21

Hij mocht toen ook weg rijden he.

Jean Dumas 17 september 2020 om 01:14

Een beetje zoals Quintana in 2013, tweede, bollen en witte trui.

krypton 17 september 2020 om 07:40

Nou als hij de Tour echt nog wil winnen dan moet het vandaag een serieuze poging tot spektakel worden. Niet de Jumbo-trein volgen en op de slotklim aanvallen, dat gaat niet goed genoeg zijn voor de overwinning. Maar dat laatste is wat er gaat gebeuren natuurlijk.

moa 17 september 2020 om 09:57

Hij rijdt al paar dagen veel meer in het rood dan Roglic. Ze kunnen m vandaag kraken op laatste klim.

john 17 september 2020 om 10:15

JA dat klop die is pas zondag voorbij ,maar ik zie deze wieltjesplakker niet aan vallen ,
Zo een talent en dan de hele dag in de wieltje zitten ,of hoort dit bij het nieuwe wielrennen

Headlines

Materiaalzone

Populair