Tadej Pogacar klopt Fausto Masnada en wint Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar klopt Fausto Masnada en wint Ronde van Lombardije

foto: Cor Vos

zaterdag 9 oktober 2021 om 16:37

Tadej Pogačar heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De renner van UAE Emirates bleek in de straten van Bergamo sneller te zijn dan Fausto Masnada. De laatste podiumplaats was voor Adam Yates.

Met de Ronde van Lombardije stond zaterdag het laatste monument van wielerjaar 2021 op het programma. Uittredend kampioen Jakob Fuglsang stond niet aan de start, maar oud-winnaars Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Dan Martin en Thibaut Pinot waren wel aanwezig. Favoriet voor de zege in Bergamo waren zij echter niet. Daarvoor moesten we ons richten tot Primož Roglič, Julian Alaphilippe, Tadej Pogačar of misschien wel Remco Evenepoel.

Vermoedelijk zouden zij zich pas roeren op de Passo di Ganda, de laatste zware beklimming op het parcours met een lengte van 9,2 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%.

Kopgroep met Wellens, Campenaerts en Bakelants
Voordat het zover was reed er een kopgroep met tien renners weg uit het peloton. Daarbij zaten met Jan Bakelants, Victor Campenaerts en Tim Wellens drie Belgen. Verder schaarden ook Thomas Champion, Mattia Bais, Domen Novak, Chris Hamilton, Amanuel Ghebreigzabhier, Andrea Garosio en Davide Orrico bij dit tiental, dat een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar reed.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Finale geopend op Dossena door Bagioli en Dunbar
Tot de beklimming van de Dossena bleef deze koerssituatie intact. Aldaar ontplofte de wedstrijd voor de eerste keer. Van voren en van achteren. Waar Andrea Bagioli en Eddie Dunbar vanuit het peloton ten aanval trokken, ranselde Bakelants in de kopgroep de boel uit elkaar. Het zorgde ervoor dat in beide groepen de achterdeur wagenwijd openstond.

Geen van allen geraakte echter weg. In het peloton konden we nog aanvallen noteren van Neilson Powless, Michael Woods, George Bennett, Fausto Masnada en Pavel Sivakov, maar de topfavorieten lieten dat niet zomaar gebeuren. Een wapenstilstand tot de Passo di Ganda volgde.

In de kopgroep bleven Bais, Bakelants, Ghebreigzabhier, Hamilton, Novak en Garosio over op de top van de Dossena, maar hun voorsprong was inmiddels geslonken naar anderhalve minuut. Een hergroepering liet dan ook niet lang op zich wachten. Met nog 55 kilometer te gaan werden zij ingerekend door het peloton en kon de finale echt beginnen.

Benoot houdt tempo hoog op Passo di Ganda, Pogačar valt aan
Voor de voet van de Passo di Ganda reed Lorenzo Rota nog even vooruit, maar hij kon niet voorkomen dat een compacte groep aan deze beklimming begon, met Tiesj Benoot op kop van het peloton. De Belg van Team DSM wilde graag het tempo hoog houden voor Romain Bardet, die klaarblijkelijk over goede benen bezat.

De Fransman bewees dat even later door mee te springen met aanvallen van eerst Nibali en daarna Pogačar. Bardet kon de Sloveen even volgen, maar moest hij even later toch laten gaan. De Tourwinnaar kwam zo alleen te rijden: met een voorsprong van een halve minuut kwam hij uiteindelijk over de top.

Pogacar in de aanval – foto: Cor Vos

Roglič kende niet zijn beste dag. Toen Pogačar ten aanval trok, besloot de renner van Jumbo-Visma niet te reageren. Vlak voor de top leek Roglič zelfs te moeten passen in de groep met achtervolgers, maar op hangen en wurgen kon hij toch nog aanhaken.

Masnada sluit aan bij Pogačar
In de afdaling was het Fausto Masnada die in de tegenaanval trok. De Italiaan van Deceuninck-Quick-Step slaagde er na een lange achtervolging in om de kloof met Pogačar te dichten, waardoor we op 15 kilometer van de meet twee kanshebbers op de zege in de Ronde van Lombardije hadden.

De achtervolgers verzuimden achter Masnada en Pogačar om het gat te dichten door de matige samenwerking. Elke keer als Roglic, Vingegaard, Adam Yates, Woods, Bardet, Alejandro Valverde en Alaphilippe  toch wel ronddraaiden, zakte de voorsprong van de koplopers snel. Maar even snel stokte de samenwerking weer en liep de achterstand weer op tot 50 seconden. In Bergamo zouden zij strijden voor de laatste podiumplaats.

foto: Cor Vos

Pogačar klopt Masnada
In de laatste kilometers vielen zowel Pogačar en Masnada nog een keer aan, maar beide renners konden elkaar niet afschudden. Na meer dan 239 kilometer zou een sprint de winnaar uitwijzen. Zonder al te veel moeite kon de Sloveense Tourwinnaar de versnelling van Masnada op 150 meter van de streep opvangen, waardoor hij na Luik-Bastenaken-Luik zijn tweede monument van het jaar won. Bijna een minuut later won Yates de sprint voor de derde plek.

Dit artikel delen:

212 Reacties

Turtlehead 9 oktober 2021 om 16:57

Mas Ada staat half te janken. Heeft die op z’n flikker gekregen achter de schermen?
Flip zal wel denken: ‘als je achteraan had meegereden, had ik voor de 1e plaats gereden’.

Steven_E 9 oktober 2021 om 17:01

Tendinitis en gebroken ruggenwervel in 1 seizoen, en dan alsnog zo afsluiten. Ik snap z’n gejank wel.

Dr. Pozzo 9 oktober 2021 om 16:57

Waarom offerde Evenepoel zich op voor Masnada en Alaphilippe? Had geen goed gevoel zeker!? Had anders toch naar een mooie ereplaats kunnen rijden.

xistnc 9 oktober 2021 om 16:59

Hoe offerde hij zich op dan? Ik heb hem alleen zien terugzakken en lossen.

YogiBear 9 oktober 2021 om 17:02

Als je na deze koers denkt dat Evenepoel zich op heeft geofferd en een ereplaats had kunnen rijden moet je echt naar de Opticien. Geen schande voor Evenepoel op zijn leeftijd, maar hij hoorde gewoon echt niet bij de beste twintig. Moet echt stappen zetten maken volgend jaar om niet een eeuwige belofte te blijven.

Man met de hamer 9 oktober 2021 om 17:02

Dat lossen was het opofferen. Ze hoopten dat Pogacar en Yates erdoor in de war zouden raken en in het wiel van Evenepoel blijven hangen. Werkte niet.

notriple 9 oktober 2021 om 16:58

Die kleine belgische bluffer was nergens

Westfalen 9 oktober 2021 om 17:06

Waar heeft Evenepoel dan gebluft in aanloop naar deze wedstrijd ?

Chippen 9 oktober 2021 om 17:11

notriple weet niet eens wie de koers gewonnen heeft, was vooral bezig met het aantrekken van een nieuw broekje nadat evenepoel begon te falen

Michael Bianchi 9 oktober 2021 om 17:13

Heeft niets te vertellen met de benen als de echte toppers meedoen.

Panache 9 oktober 2021 om 17:00

Zoals in de voorbeschouwing besproken had DQS tactisch de sleutel in handen, maar ze hebben het compleet verkeerd aangepakt (tenminste als je fietst voor de overwinning). Pogacar laat zien dat het verschil tussen wereldtop en klein bier immens is. De combi leeftijd, panache, wattage en klinkende resultaten in de allergrootste wedstrijden die Pogacar optekent zijn in het moderne wielrennen ongekend. Ik ben geen fan van dominante sporters maar hier kan je enkel respect voor hebben.

vevie 9 oktober 2021 om 17:03

Ik weet wel zeker dat iedereen er meer dan respect voor heeft. Hij staat er echt altijd als het moet. Ik blijf dat zeer opmerkelijk vinden. Zijn overwinningen zijn echter nooit gestolen.

dit is mijn voorwiel 9 oktober 2021 om 17:21

Poga piekt mooi! Heel knap. Maar dominantie? Nee.

LaDoyenne 9 oktober 2021 om 17:10

Michelangelo heeft gelijk. Altijd al gehad.

Gisteren beweerde Remco Evenepoel dat hij bij de wereldtop rijdt en dat enkel de twee Slovenen van een klasse hoger zijn Welnu, heel het peloton rijdt bij de wereldtop.

Hoewel hij meer overwinningen heeft dan Pogacar en Bernal, is Remco niet van hun niveau. Waarom noemen WF, Sporza hem trouwens een klimmer? Zoncolan, Mikuni, Passo di Ganda,… ook in de Giro di Emilia moest hij lossen van zodra het bergop ging.

De Nieuwe Merckx houdt zich zeker met statistiekjes bezig. Eentje van Merckx heeft hij vandaag gemist. Weldra wordt hij immers 22. Nu volop C-wedstrijdjes winnen om de hype in stand te houden en Merckx' andere record te breken.

Helaas, Pogacar bewijst vandaag dat de Nieuwe Merckx niet uit Schepdaal komt.

En voor wie volhoudt dat Remco na z'n 3e profseizoen nog 10 jaren top zal zijn a la Valverde: de 41 jarige Valverde is vandaag -een maand na een sleutelbeenbreuk- vijfde.

Reiger 9 oktober 2021 om 17:21

@LaDoyenne Je hebt gelijk volgens mij. Hij kan idd helemaal niet zo goed klimmen op de momenten dat het moet. Hij kan zich beter blijven richten op de tijdritten. Daar zie ik hem nog wel een paar WK titels in halen.

Wheely 9 oktober 2021 om 17:24

Hij heeft het beter gedaan dan vorig jaar. Mag er wat dat betreft best tevreden mee zijn.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 17:30

Wat kan Wheely af en toe alles heerlijk in perspectief plaatsen, LOL!!

Innsbruck 9 oktober 2021 om 17:33

"laat 'm hopelijk alleen dat goed kunnen wat we niet meer kunnen ontkennen"
"ja idd, mag vooral niet té goed worden"
"nee idd, hebbe we nóg een goede belg er bij"
"oh nee, ik moet er niet aan denken"

geweldige raad jongens, denk dat hij zich alleen nog op tijdritten gaat richten vanaf nu

Marco 9 oktober 2021 om 17:48

@Michelangelo Wheely zit hier voor de gezelligheid…..

Michelangelo 9 oktober 2021 om 18:09

@Marco,
Wheely is inderdaad altijd een heerlijk humoristisch geluid tussen de serieuze analyses en de fanboy-haters discussies… zou hem nu al willen nomineren voor Wielerflitser van het jaar!

Limal 9 oktober 2021 om 18:30

@Michelangelo, wat weerhoudt je ervan om je volgend jaar net zoals Wheely toe te leggen op korte, humoristische berichten? Zou je heel wat tijd besparen! ;-p

Franco Ballerini 9 oktober 2021 om 18:45

Ik zou ook op Wheely stemmen.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 18:56

@Limal,
Ieder zijn kwaliteit. Michelangelo met humoristische oneliners is als Rembrandt met de verfroller zullen we maar zeggen…. (alhoewel ik dat eigenlijk niet weet, misschien had Rembrandt wel het strakst gewitte plafond uit die tijd).

Wheely 9 oktober 2021 om 19:58

Dankjulliewel, ik voel me enorm vereerd!

Wanneer is de huldiging?

Jacco van Stierop 9 oktober 2021 om 19:58

Laat Michelangelo nou net een kunstenaar zijn die vele spitsvondige uitspraken op zijn naam heeft staan.

“Nessuno è più solo di chi è stufo della propria compagnia.”

Innsbruck 10 oktober 2021 om 00:47

deze Michelangelo is kapper (coiffeur), geen kunstenaar

Scott Sunderland 9 oktober 2021 om 17:11

Ik moest toch gelijk denken aan de Clasica San Sebastian 1995 toen ik Masnada en Poga naar de streep zag rijden vandaag. Lance Armstrong ging in de aanval. Stefano Della Santa, van de ploeg van Lefevre (Mapei), ging mee terwijl Museeuw de enige kopman was. Uiteraard won Armstrong eenvoudig van Della Santa. En Della Santa kreeg enorm de wind van voren van de ploeg.

Franco Ballerini 9 oktober 2021 om 17:22

Herkenbaar, maar toch denk ik liever niet meer terug aan die tijd… wat wielrennen betreft dan!

kleomantre 9 oktober 2021 om 17:27

Bij de ploeg van Lefevre zijn ze meestal van renners waar ze sier mee willen maken en de rest die dan maar in de remmen moet knijpen.

Heeft toch een paar schertsvertoningen opgeleverd. Niet vreemd dat met name de 3-1 situatie met Stannard zoveel leedvermaak opleverde. Was ook gewoon treurig dat Boonen, die enkel nog bij vlagen goed was, steeds de renner moest zijn waarom het draaide.

Vraag me wel af of ze dan een klootzakje wel of niet kunnen waarderen. Zo iemand als Terpstra is er toch voldoende tussendoor gefietst en die leek geliefd.

Maillot à Pois 9 oktober 2021 om 17:47

@Franco
Wel een vreemde nickname als je niet graag meer aan het wielrennen van die periode terugdenkt

de nieuweMerckx 9 oktober 2021 om 22:02

Ja Franco, maar ze rijden wel lekker veel sneller en makkelijker dat laatste bergje op dan de EPO-kanonnen van destijds. Zal wel aan de fietsen liggen ;)

Chippen 9 oktober 2021 om 17:16

bizarre afdaling. masnada ging nogal hoekig & knullig door een hele hoop bochten, maar reed toch sneller dan de rest.

dit is mijn voorwiel 9 oktober 2021 om 17:19

Bietje saaaaaaai

Wheely 9 oktober 2021 om 17:20

Moscon DNF, die zou hier ook even gaan uithalen, onmogelijk natuurlijk na zijn prestatie in Roubaix.

Franco Ballerini 9 oktober 2021 om 17:29

Sorry, maar als je Moscon vandaag vooraan had verwacht heb je niet echt verstand van wielrennen… (ok, ik zal ze voor zijn; nog minder verstand van wielrennen dan de zogenaamde Franco Ballerini die er ook weinig van begrijpt maar doet alsof hij de wijsheid in pacht heeft)

djerkson 9 oktober 2021 om 17:42

Moscon was er ook al bij in dat loodzware WK in Innsbruck (5de). Op een goede dag is het een alleskunner, maar het komt er te weinig uit.

Turtlehead 9 oktober 2021 om 18:35

@djerkson: hij was er vooral vorige week bij. Iedereen die daar gereden heeft was kapot gereden op de kasseien en daarmee feitelijk einde seizoen.
Anders zou dit best wat voor hem kunnen zijn.

Murcia 9 oktober 2021 om 17:23

Schitterende zege van Pogacar die zijn geweldige seizoen de perfecte afsluiter geeft. Zag op de Passo di Ganda dat zijn twee voornaamste tegenstrevers de benen niet hadden en viel aan. Plan C uiteindelijk ingezet door DQS (gepland of niet) met een zeer goede Masnada in de tegenaanval maar ik had nooit het idee toen ze bij elkaar kwamen dat Pogacar ging verliezen. Roglic had de benen niet en eindigt net naast het podium waar Yates het resterende plekje opvult. Een goede afsluiting van de laatste zijn najaarscampagne.

Voor Evenepoel het besef dat zijn eigen uitspraak eerder over het grote krachtsverschil met de Slovenen keiharde realiteit is en met nog wat meer mannen dan alleen die twee. Er zal flink wat moeten gebeuren om juist in de World Tour koersen echt voor de zege te kunnen strijden. Nu rest de conclusie dat hij te groot is voor het servet en te klein voor het tafellaken.

Motta 9 oktober 2021 om 17:28

Ja,Remcotje bij de grote jongens is het andere koek. Dan helpt een te grote mond niet.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 17:29

Vermakelijke middag vandaag:
Ten eerste een mooie koers met een redelijk lange finale, die vervolgens bol stond van vreemde tactieken en benen die net niet meer goed genoeg waren. Met uiteindelijk de beste renner van dit jaar als winnaar.

Ten tweede: DQS die dacht slim te zijn door voor en achter niet te rijden, maar uiteindelijk zichzelf in de voet schiet met deze tactiek. Want het mocht op voorhand duidelijk zijn dat Pogacar voorin normaal gesproken de snelste was van de twee voorin. Maar door daarachter niet mee te draaien had niemand zin om Alaphillipe in een zetel naar de streep te rijden. Laat Alaphillipe gewoon wat kopbeurtjes mee doen, en ze komen wel terug. Velen verwijten de achtervolgende groep “dom rijden”, maar de grootste domoren reden vandaag toch echt in een quickstep truitje.

En ten derde: de ontnuchtering in de Evenepoel applausmachine. Geen aanval van 180 km, maar gewoon bergop uit de wielen gereden, terwijl hij nog geen trap teveel had gedaan. Gelost worden door ouwe knarren als Nibali en Valverde. Dit maakt hem wat mij betreft dit jaar de koning van de C-koerskes (want daar heeft hij echt huisgehouden), maar nog veel te licht voor het echte werk. En laten we niet beginnen over zijn val, want hij heeft zelf aangegeven daar op dit moment geen last meer van te hebben, met een goed gevoel rond te rijden etc.

Mooi om te zien: Valverde, die op zijn oude dag nog altijd met de besten mee kan. Da’s toch zonde als je zou stoppen wanneer je nog zo kunt fietsen. Terecht dat hij nog een jaartje door gaat.

Reiger 9 oktober 2021 om 17:35

Remco is de Niko Eeckhout van deze tijd.

Alfons Haavers 9 oktober 2021 om 17:45

Haha Eeckhout, waar is de tijd! Ik moest er wel om lachen. Kilootje of 10 pakken en hij heeft volledig hetzelfde gabarit.

Mooie vergelijking ergens, maar Evenepoel lijkt me toch wel een niveau beter. En vooral nog jong, met mogelijks nog wel wat progressiemarge.

djerkson 9 oktober 2021 om 17:49

Nergens een melding van Roglic, die ook niet meekon vandaag. De door jou in de Giro zeer opgehemelde Almeida kwam er ook niet aan te pas vandaag, maar ik lees zijn naam niet in jouw verslag. Je bent er wel als de kippen bij om je gelijk te halen. En ja, je hebt gelijk. Voorlopig.

Voor de volledigheid ook mijn conclusie: Als Pogacar het in zijn hoofd heeft, is er maar weinig aan te doen. Ik denk dat zelfs Mathieu en Wout en maar weinig aan kunnen doen als Sloveen zich ergens op toelegt. Wat een renner.

Panache 9 oktober 2021 om 17:56

Het is voor mij serieus een raadsel hoe groot het verschil kan zijn tussen de tegenstand vernederen in B koersen en er niet aan te pas komen in de grote wedstrijden (Giro in met superwattages, Tokio hoofddoel, Lombardije naar eigen zeggen beste vorm ooit). Ik denk dat er twee dingen verkeerd gaan: hoog basisniveau maar niet weten hoe te pieken en het omgaan met verwachtingen en druk.

Innsbruck 9 oktober 2021 om 18:03

Als je een obsessie op die ene renner hebt, verlies je alle andere uit het oog natuurlijk.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 18:17

@Alfons,
ik vraag me af wat de progressiemarge nog is bij Evenepoel. Hij staat al messcherp (misschien wel té voor een 21 jarige), rijdt al enige jaren perfect begeleid rond, en lijkt te plafonneren. Wat we nu van hem zien zagen we eigenlijk 2 jaar geleden ook al.
@Djerkson,
Roglic is mijn indirecte vermelding als het gaat om “benen die net niet goed genoeg meer waren”. Dit heeft denk ik voor een belangrijk deel de koers bepaald, omdat hij anders wel mee zou gaan met Pogi, danwel wat harder mee zou rijden in de achtervolging. En Almeida… ja dan kan ik het halve peloton wel noemen. Maar ook die viel niet mee, zat al heel vroeg scheel op zijn fiets zo leek het.
@Panache,
Da’s een hele goede, pertinente vraag. Enige conclusie is dat het niveau in B en C koersen zoveel lager ligt dan bij dit soort klassiekers. Qua deelnemers, maar ook qua koershardheid en motivatie van het peloton om er wat van de maken. Anders kan ik het ook niet verklaren.

Martino87 9 oktober 2021 om 18:43

@panache Zijn kwaliteit is natuurlijk tijdrijden en alleen rijden. Als het deelnemersveld dan wat minder is en hij ook nog eens de back up heeft van een sterk team, dan geeft de rest het al snel op en kan de voorsprong hoog oplopen. Als de concurrentie groter is is het veel moeilijker om alleen voorop te komen en kan hij zijn kwaliteit niet uitspelen.

Franco Ballerini 9 oktober 2021 om 18:59

Misschien moeten we over een paar jaar concluderen dat niet Remco Evenepoel maar Florian Vermeersch het grootste Vlaamse talent was in 2021…

Reiger 9 oktober 2021 om 19:04

@Martini Van deze analyse klopt écht geen klap! ;)

de nieuweMerckx 9 oktober 2021 om 21:50

Misschien is Remco wel de Berzin van deze tijd… Dat was ook zo een wonderkind.

Pogacar_GOAT 9 oktober 2021 om 23:29

@Maillot à pais
Prima, meld het even zodra er een wielrenner is met een beter palmares dan ene Eddy Merckx.

Maillot à Pois 9 oktober 2021 om 23:44

@Pogacar
Dat palmares zal wellicht moeilijk geëvenaard kunnen worden, maar zou Merckx dat palmares bijeen kunnen rijden als hij nu koerste? Open vraag
Misschien was hij niet eens de grootste geweest als Jempi Monsere niet tegen die wagen was geknald. Enzovoort.

poeskescherens 9 oktober 2021 om 17:30

Pogacar gewoon fenomenaal. Een reincarnatie van Merckx, die natuurlijk nog leeft. En een heel leuke renner. Jammer dat hij zich laat sponsoren door een ongelooflijk misdadig regime. Daar zijn verder geen excuses voor. Zeker, bedrijven als Jumbo en Quickstep doen vast ook dingen verkeerd op het gebied van kinderarbeid en belastingontduiking/ontwijking, maar deze link is gewoon direct….geen ingewikkelde ketens die ertussen zit. Op wikipedia kun je al veel vinden over de VAE, niks is positief.

Franco Ballerini 9 oktober 2021 om 17:42

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

Kosmonaut 9 oktober 2021 om 17:57

Gelukkig valt er op Nederland niks aan te merken inderdaad.

Aart van Woud 9 oktober 2021 om 18:10

Waar schrijft hij dat volgens jou?

Turtlehead 9 oktober 2021 om 18:42

@Franco: ik dacht ze zich in de Emiraten zich juist niet scheerden?

meqadon 9 oktober 2021 om 18:16

Pogacar beste renner op deze planeet. 2 monumenten en de Tour op 1 seizoen dat is buitengewoon knap!
En wat een teleurstelling die roglic. Hij kon hier vandaag niet verliezen, maar heeft uiteindelijk niets klaargespeeld. Zelfs in het achtervolgende groepje deed hij bijna niets van werk. Neem dan toch een beetje verantwoordelijkheid man, zelfs al heb je een mindere dag. Nu begrijp ik meer en meer waarom de mensen hem "een volger" noemen.

harryjohan71 9 oktober 2021 om 19:13

Volgens mij reed Vingegaard vol op kop voor Roglic. Oftewel ondanks dat Roglic de benen niet had, probeerde hij wel om terug te komen. Ook daarna draaide Roglic gewoon mee. Bovendien heeft JV 2 minimaal 2 renners opgeofferd om de kopgroep terug te halen. Alleen Israël Nations hielp Bouwman in het begin. Pas later ook DQS. Als kopman doe je niet zelf het werk, maar de knechten

Lalsacien 9 oktober 2021 om 19:30

@meqadon je laatste zin moet zijn “mensen zoals ik” !!!

Comments 9 oktober 2021 om 18:28

Jammer dat door Sporza en HLN Evenepoel de laatste dagen zo ‘klaar is gezet’ voor de overwinning dmv diverse artikelen. Het lijkt mij voor hem niet prettig koersen.

Turtlehead 9 oktober 2021 om 18:43

Dat vind hij waarschijnlijk wel lekker lezen.

Die fout zullen ze volgend jaar voor de Tirreno en de Giro wel weer maken.

meqadon 9 oktober 2021 om 18:56

hmm. Ik heb de HLN weekend krant hier thuis en daar staat niets over remco die lombardije gaat winnen. In elk artikel over de rvl is roglic topfavoriet. Zelfs Michel wuyts zegt in zn column dat er niets aan Roglic valt te doen (dat is achteraf volledig fout gebleken lol). Er staan wel een paar artikels in over wat Remco kan klaarspelen deze rvl en over zijn val. Dat zal ook wel extra druk opleveren en het is zoiezo niet gezond dat er elke dag artikels over je verschijnen in verschillende kranten. Maar over winnen in lombardije of topfavoriet zijn heb ik helemaal niets gelezen.

Lalsacien 9 oktober 2021 om 19:32

@meqadon de mening van Wuyts over Roglic altijd met een korreltje zout nemen.

Stablinksy 9 oktober 2021 om 19:23

YogiBear geeft een renner van 21 jaar al bijna de titel van eeuwige belofte mee. Veel gekker moet het niet worden.

Evenepoel heeft gisteren gezegd dat Pogacar en Roglic nog 2 stappen boven hem staan. Dus dat van die ‘grote bek’ kan ook de prullenmand in.

En dat hij het tegen de grote namen niet kan? Bergop misschien nog niet, maar tegen de klok wel. Zowel de ITT op het EK en het WK was hij de beste ronderenner. Dat geeft perspectief voor de grote rondes.

Reiger denkt dat hij de afstand niet aankan. WK niet gezien misschien? Of San Sebastian in 2019? Wat een onzin.

Het bobijntje was gewoon op bij Evenepoel vandaag, maar niet op genoeg om weggereden te worden. Hij lost relatief vroeg maar raapt er dan nog een heel deel op. Op 21-jarige leeftijd noemen we dat ‘inhoud hebben’.

En om nog eens YogiBear (Evenepoel niet bij de beste 20 renners) met de neus op de feiten te duwen: 15e op de UCI-ranking, 18e op de PCS-ranking. Quod erat demonstrandum …

adelaarvanantwerpen 9 oktober 2021 om 19:59

Ik ga akkoord met enkele punten die jij maakt, maar ook niet akkoord met een aantal andere punten.

Jij hebt gelijk wanneer jij zegt dat het raar is dat een 21jarige al de titel van euwige belofte krijgt. Evenepoel heeft bewijzen van spreke nog [email protected] jaar tijd om te tonen dat hij een echte wereldtopper kan zijn.

Hij zei inderdaad dat Roglic en Pogacar twee treden boven hen staat, maar dat hij ook bij de wereldtop behoorde op zo’n parcoursen. Dit moet hij nog bewijzen. Hij komt ook nog niet op het niveau van renners als Gaudu, Yates en Woods.

Het EK en WK tijdrijden moet jij niet winnen van ronderenners maar van toptijdrijders, want geen enkele ronderenner start met ambities in die tijdritten. Zelfs een ronderenners als Roglic wie mss zelfs de beste tijdrijder ter wereld is start daar niet. Al vind ik wel dat Evenepoel bij de 7-11 beste tijdrijders van de wereld behoord.

Waar heeft hij op het WK laten zien dat hij mee kan doen met de beste in een lange wedstrijd. Hij heeft een goede wedstrijd in dienst gereden met twijfelachtige acties. Maar meer ook niet. De CSS is al meer dan 2 jaar geleden. Wij moeten er wel een bevestiging van kunnen zien.

Het is inderdaad knap dat hij nog veel renners heeft ingehaald en het is een feit dat hij geweldig veel inhoud heeft.

Ik denk dat Evenepoel wel bij de 20 beste renners van de wereld behoord of zeker in de buurt, maar ik vind een ranking als enige argument niet genoeg. Zo’n ranking zegt iets maar zeker niet alles. Volgens zo’n ranking zijn renners als Almeida en Philippsen beter dan VDP en Bernal. En is Asgreen niet eens een van de 15 beste renners. Zo’n ranking werkt ook met een puntensysteem dat sommige races hard overschat en andere dan weer onderschat. Zo’n Ronde van Polen krijgt evenveel punten als de Ronde van het Baskenland terwijl er in het baskenland met Yates, Pogi, Rogi, Vingegaard en Carapaz vijf van de beste tien ronderenners van het moment meedoen.

Pogacar_GOAT 9 oktober 2021 om 20:20

“En dat hij het tegen de grote namen niet kan? Bergop misschien nog niet, maar tegen de klok wel. Zowel de ITT op het EK en het WK was hij de beste ronderenner. Dat geeft perspectief voor de grote rondes.”

Bergop misschien nog niet? Verklaar misschien. Het lijkt me overduidelijk dat hij bergop niet meekan in serieuze wedstrijden. Niks misschien.

“Zowel de ITT op het EK en het WK was hij de beste ronderenner.”
Ronderenner? Waar is dat in vredesnaam op gebaseerd? Eén grote ronde gereden en daar hopeloos gefaald.

Je schrijft wel heel veel onzin in één post

Stablinsky 9 oktober 2021 om 20:27

@GOAT
Ik baseer me op de uitslag van de tijdritten, jongens toch … (van onzin gesproken). Als je wil reageren, doe het dan tenminste deftig.

Reiger 9 oktober 2021 om 20:32

Stablinsky is één van de Mohikanen die nog niet wakker is geworden uit dromenland.
Enige bewondering heb ik wel voor hem die Evenepoel te vuur en te zwaard verdedigt alsof er geen vandaag bestaan heeft waarin zijn favoriet gewogen en veel te licht werd bevonden.

Stablinsky 9 oktober 2021 om 20:37

Reiger, ik pleit gewoon voor rede. Iets wat jou totaal vreemd is.

Stablinsky 9 oktober 2021 om 20:56

@Adelaar
Wat die ranking betreft kan ik akkoord gaan. Al moeten we ook in rekening brengen dat zijn seizoen later begonnen is dan dat van andere renners.

In het WK heeft hij een gigantisch aantal kilometers op kop gereden. Als hij die inspanningen had opgespaard, dan was het een ander verhaal. In de Spaanse en Italiaanse kranten schreven ze dat hij samen met Julian de beste in koers was. Maar veel lezers hier geraken niet verder dan Sporza en Wielerflits.

Van Mvdp werd ook altijd beweerd dat hij geen lange koersen aankon, zeker niet na zijn inzinking op het WK2019. Intussen weet iedereen beter, nog even afwachten voor Evenepoel dus. Van bvb Dylan Teuns weten we intussen wel dat zijn grens op 200 km zit.

Pogacar_GOAT 9 oktober 2021 om 21:06

@Stablinsky
Voor het gemak ga je natuurlijk niet in op mijn vragen/opmerkingen maar wel je mond vol van deftig reageren. Evenepoel kan bergop niet mee met de beste renners en hij is geen ronderenner wat jij ook beweert.

Reiger 9 oktober 2021 om 21:14

@Stablinsky Het komt op mij over dat de realiteit van vandaag totaal niet tot je doordringt en je wanhopig lichtpuntjes probeert te vinden maar daar niet in slaagt.
Evenepoel heeft uitgeblonken in C-koersen en in tijdritten. In de rest heeft hij gefaald.
In een grote ronde en in koersen op WT niveau incl vandaag. Nogmaals; Hij gaat absoluut een paar WK tijdrijden winnen en rittenkoersen van een week. De rest is buiten zijn bereik volgens mij.

Stablinsky 9 oktober 2021 om 21:16

Goat, ik bewonder het feit dat jij van een 21-jarige al kan zeggen waar zijn toekomst ligt, echt scherp van je. Hulde!

Stablinsky 9 oktober 2021 om 21:21

@Reiger
Ik zoek geen lichtpunten, ik probeer gewoon nuance te brengen. And for the record, ik ben geen fan van een specifieke renner. Het maakt me zelfs niet uit wie er wint. En hoe Evenepoel voor of na de koers reageert of wat hij zegt interesseert me geen bal, ik kijk gewoon wat hij en z´n collega´s doen op de fiets.

Ik krijg gewoon het schijt van veel mensen hier die blij zijn als een renner waarvoor ze niet supporteren faalt. Dat zijn geen wielerliefhebbers.

Pogacar_GOAT 9 oktober 2021 om 21:21

@Stablinsky
Ik kan dat natuurlijk niet maar jij weet natuurlijk al wel dat Evenepoel een ronderenner is. Enige arrogantie is je duidelijk niet vreemd.

Reiger 9 oktober 2021 om 21:27

@Stablinsky Dus dan kun je het na vandaag alleen maar met mij eens zijn! Ik post niets over zijn gedrag maar beschrijf slechts wat ik dit seizoen en deze koers gezien heb. En net als jij maakt het mij niet uit wie er wint. Ik heb alleen schijt aan mensen die alleen maar doen aan wensdenken en met allerlei vage argumenten de echte waarheid verwarren met hun droomwereld.

Stablinsky 9 oktober 2021 om 21:34

@GOAT
Ik wil gewoon duidelijk maken dat je Evenepoel niet kan afschrijven als ronderenner. Daar ga je vast en zeker mee akkoord.
Hij is van zijn generatie een van de betere tijdrijders, dat gaat niemand betwisten. En hij kan bergop rijden. Een gevleugelde klimmer zoals jouw idool zal hij nooit worden, maar dat hoeft ook niet. Hij kan net zoals Geraint Thomas of Tom Dumoulin ook een ronderenner worden. Roglic heeft trouwens deze week gezegd dat hij best direct naar de Tour gaat, waar de beklimmingen minder steil zijn.

Pogacar_GOAT 9 oktober 2021 om 21:46

@Stablinsky
Ik heb nergens beweerd dat hij geen ronderenner kan worden. Jouw claim dat hij dat al is, is wat mij betreft onzin. Dat hij een uitstekende tijdrijder is bestrijd ik ook helemaal niet. Als hij iets goed kan, is het wel onbeschoft hard op een fiets rijden. Maar in mijn optiek is dat momenteel ook gelijk zijn probleem. Heel hard fietsen wil nog niet zeggen dat je wielrenner bent. Hij beheerst zoveel facetten van het wielrenner zijn (nog) niet. Wat mij stoort zijn de keer op keer vooraf opgeklopte verwachtingen en de excuses naderhand als die verwachtingen bij lange na niet uitkomen.

Michelangelo 9 oktober 2021 om 21:49

@ Stablinsky,
“you have to learn to crawl before you learn to walk”. Wijs stukje songtekst van Aerosmith.
Het zou goed zijn voor Evenepoel om daar eens naar te luisteren. En komend jaar niet een grote ronde rijden om te winnen, maar om heel mooi uit te rijden. Beetje knechten (lesje nederigheid), enkele dagen uitkiezen om te shinen, tijdritten proberen te winnen, en leren wat het is om 3 weken te fietsen met alles wat erbij komt kijken. En als dat goed gaat weer een stapje verder te kijken. Strookt niet met zijn gedachten om overal te winnen waar hij start, maar is een veel logischer stap in zijn ontwikkeling.

En misschien moet hij juist dat wel gaan doen in de TdF. Zodat de hele wereld ziet dat hij ook gewoon zonder klassementsambities rond kan rijden. Dat hij niet de nieuwe merckx is en niet meteen met Pogacar en Roglic wil duelleren. Maar dat ie gewoon een 22 jarige renner is die nog heel veel moet ontdekken…

Stablinsky 9 oktober 2021 om 21:57

@Goat
Daar kan ik je wel in volgen. Voor mij is hij wel een ronderenner, maar nog geen renner voor de grote Rondes. Dat weten we nog niet. Hij heeft nog maar een halve grote ronde gereden.
Ik stel me de vraag wat er met zijn lichaam zal gebeuren als hij eens een grote ronde zal uitrijden. We hebben vorig weekend gezien wat dat met Florian Vermeersch gedaan heeft. In principe zal hij nog meer inhoud krijgen.
Vandaag was ik verrast dat hij zo vroeg moest lossen, net als ik verrast was dat Roglic moest passen. En dat Almeida er nog verder doorheen zakte dan Evenepoel. Pogacar heeft beter gepiekt naar deze koers en dat was erg verstandig.
Het voortdurende vergelijken met Pogacar (ong. zelfde leeftijd) is nutteloos. Evenepoel is even oud als Gijs Leemreize om maar iemand te noemen. Bij elke vergelijking moet je die buiten beschouwing laten want hij is buiten categorie. Of hij de GOAT is, dat zal de toekomst uitwijzen, maar hij is alleszins goed op weg.

Stablinsky 9 oktober 2021 om 22:08

Michelangelo, volledig akkoord met wat je zegt. Het probleem is dat hij zichzelf druk op legt, dat de supporters en fans druk zetten en dat de media in Vlaanderen hem de hemel in schrijft als het goed gaat en hem de grond in in boort als het minder gaat. Zoals ´chef wielrennen´ Wim Vos van het Nieuwsblad, die voor de start van de Giro een katern in het roze laat drukken, Remco op de troon plaatst om hem er dan betweterig af te stampen als hij faalt).

Pogacar_GOAT 9 oktober 2021 om 22:24

@Stablinsky
Er is maar één GOAT en dat zal nooit weer veranderen. De naam Pogacar_GOAT is niets meer dan een kleine provocatie.

Maillot à Pois 9 oktober 2021 om 22:53

@Pogacar_GOAT
één GOAT en dat zal nooit veranderen?
Ik vind het hele concept GOAT al onzinnig, dat die dan ook nooit nog zou kunnen veranderen nog veel meer
Because the times they are changing themselves

Kopinkas 10 oktober 2021 om 03:38

@Stablinsky
Als je over Dylan Teuns durft beweren dat hij boven de 200 km niet presteert, sla er dan zijn uitslag in een eerdere Lombardije eens op na…

Lalsacien 10 oktober 2021 om 08:28

@Stablinsky het oprapen van andere renners nadat je zelf moest lossen oftewel vol doorrijden tot de finish is vrijwel zinloos in de RvL. Zeker als het de laatste wedstrijd van het seizoen is. Alleen in etappe koersen voor een klassement is dat nuttig. Welke renner die na Evenepoel moest lossen is nog vol doorgereden. Die top 10 was ook niet meer haalbaar.

Stablinksy 10 oktober 2021 om 11:27

@Kopinkas
Ik durf dat omdat ik zijn uitslagen bekeken heb. Eén keertje Lombardije inderdaad en een keer een top 10 in LBL (wachtkoers). That's it. In alle andere klassiekers en WK's haalde hij zelden de top 20 of zelfs de top 30. Kijk gerust na op Procyclingstats. Teuns breekt boven de 200 km en dat is geen schande, zo zijn er veel.

@Lalsacien
Akkoord. Maar ik vind het wel mooi als een renner blijft doorrijden.

tempodoeloe 9 oktober 2021 om 19:29

Pogi in een rijtje met Merckx, Coppi en Hinault. Kan nog 10 jaar oogsten, als hij zich serieus blijft toeleggen op wielrennen. Waar gaat dit eindigen?

Pietspeed 9 oktober 2021 om 20:13

Alle ophef rond kleine Eddy was umsonst en Roglic zou ‘met gemak’ winnen. Kennelijk werd de klasse en wellicht verstandige opbouw naar deze finale van Pogacar onderschat. Misschien wel de beste seizoensindeling…
Remco mag/moet toch wel ns een toontje lager gaan zingen, hoewel dat vanzelf wel zal gaan.
En idd zat Flip gevangen in de eigen strategie van DCQ. Had hij meegedraaid, was hij misschien wel de grootste kanshebber in de sprint, maar was Masnada een loer gedraaid. Was het de keuze van Flip zelf of mocht hij niet?

Innsbruck 10 oktober 2021 om 00:11

Pogacar reageerde op de impulsen van Nibali, ook Sivakov en Bardet volgden.

Dan lijkt me dat Alaphilippe, Valverde en de andere top 9 daar ook bij in het wiel hadden kunnen zitten.

btw. Evenepoel trapte heel de koers 10 a 20W meer dan Woods, die 2 of 3 kg meer weegt. Zelfs over de hele Passo Ganda gezien. Ook op alle tussenstukken van de Ganda. Behalve op de laatste 1km (waar Alaphilippe aanviel trapte die 10watt minder) Vandaag lost ie door 20 posities te verliezen aan de voet van de Ganda maar had ie zeker de benen om met Alaphilippe, Valverde, Roglic en co. mee te zijn.

Michelangelo 10 oktober 2021 om 00:18

Begrijp ik het goed dat evenepoel de sterkste was in koers maar door een aanlopende rem heeft verloren?

Gaat ie weer een mechanieker de huid vol schelden???

Lalsacien 10 oktober 2021 om 08:31

@Innsbruck bij waaierrijden heeft iedereen de benen om te volgen maar gaat het om de positie.

Innsbruck 10 oktober 2021 om 09:56

Nee begrijp je niet goed. Pogacar en andere deelden hun data niet dus het is niet te zeggen.

Andermaal zwaar in het negatieve doorgetrokken. Evenepoel heeft nooit een mechanieker "de huid vol gescholden".

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

Bewijs is simpelweg daar dat hij 6uur lang de wattage trapte om mee te doen met de toppers. Dat hij dat doet in de achtergrond, buiten het oog van de camera's, terwijl er niet meer kan gewonne worden, is des te meer om respect voor te hebben.

Innsbruck 10 oktober 2021 om 21:26

lalsacien
in waaierritten worden de hoogste wattages gereden

GW 2019
Vuelta rit die Gilbert won

hele dag dik boven de 300w voor de gemiddelde renner van 72kg (310-330 afh. van renner)

  • 1
  • 2

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone