Tadej Pogacar kan alleen maar bidden en hopen

Tadej Pogacar kan alleen maar bidden en hopen

foto: Cor Vos

woensdag 13 juli 2022 om 08:00
Analyse

Maandagavond meldde de Tour de France-organisatie nog triomfantelijk dat alle 700 Covid-sneltesten bij de renners en de stafleden van de ploegen negatief waren. Een nacht later bleken toch drie renners positief te testen bij interne controles en greep ASO direct in door de paddock waar de teambussen staan bij de start af te sluiten voor media en VIP-gasten van ploegen en sponsors. Covid kan op deze Tour alsnog een zwaardere stempel drukken dan tien bergen van de hors-categorie achter elkaar.

Statistisch kan het niet dat alle ruim 700 sneltesten gedaan zondagavond na de rit in Chatel en maandag in de ochtenduren in Morzine negatief zijn. Een controle met de Franse slag of zijn er positieve uitslagen linea-recta naar de prullenbak gegaan? Het economische belang van de Tour de France met haar enorm grote toeristische waarde is immers voor héél Frankrijk belangrijk.

Niemand in het Tour-peloton neemt de uitslag van die algemene Covid-test van de organisatie dan ook serieus. Of het nu de renners of de teamartsen zijn, ze nemen het met een korreltje zout.

En ook de nieuwe maatregel die de Tour-organisatie gistermiddag in liet gaan… Wat heeft het voor een doel om de paddock bij de start te sluiten en bij de finish open te laten. Alsof het virus in de namiddag niet kan toeslaan. Het is hopen dat er geen van de kopstukken deze ronde besmet raakt. Al heeft UAE Emirates, de ploeg van gele truidrager Tadej Pogacar, inmiddels al rake Covid-klappen opgelopen.

Het raakte afgelopen donderdag al Vegard Stake Laengen kwijt, de man die in de bergritten in de valleien tussen de bergen het nodige werk moest opknappen. Gisterochtend kon ook George Bennett zijn koffer inpakken, terwijl Rafal Majka ternauwernood ontsnapte. Laengen en Bennett hadden gedurende de pandemie nog nooit Corona gehad.

Besmettingsgevaar
Majka kende geen klachten en na analyse van zijn PCR-test bleek dat er een zeer laag risico is dat hij de besmetting op anderen kan overbrengen. Een situatie die vergelijkbaar is met het geval van Bob Jungels die vlak voor de Tour-start in Kopenhagen positief testte, maar ook mocht starten.

Volgens het UCI-protocol beslissen vervolgens de dokter van het betrokken team, de corona-arts van de wedstrijdorganisatie en de medisch directeur van de UCI of een renner mag starten. Dit medische team gaf hem toestemming om de wedstrijd te vervolgen.

Foto: Cor Vos

Artsen van andere ploegen zeiden bij een navraag dat ze zich konden vinden in deze beslissing.

Hoewel Majka ontsnapte, staat de ploeg van Pogacar onder hoogspanning. Het is duidelijk dat het corona-virus ronddwarrelt binnen UAE Emirates. Er moet behoorlijk veel schrik zijn dat er nog meer renners besmet zijn geraakt, want zij zitten iedere dag gezamenlijk in de teambus en aan tafel. Nog meer knechten kan Pogacar nauwelijks missen in zijn strijd om de gele trui te verdedigen tegen de sterke collectieven van Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers.  Hoewel de jonge Sloveen als een Superman op de fiets rijdt, bleek begin februari dat hij niet immuun voor Covid is. Dus bij deze nieuwe variant van omikron loopt ook hij weer gevaar.

Drie dagen geleden zei Pogacar al tegen de Franse sportkrant l’Equipe dat hij Covid als een echte zorg ziet: “We testen onszelf om de drie dagen, sommigen van ons zelfs om de twee dagen. Vegard was ’s avonds negatief en kreeg ’s nachts keelpijn. De volgende test de volgende ochtend was positief. Zo snel kan het gaan.”

Voorzorgsmaatregelen
“Ik denk dat we in ons team goede voorzorgsmaatregelen nemen. We houden de hygiëne hoog en we slapen alleen in de kamers. We proberen ook in het hotel zo veel mogelijk alleen te zijn. Iedereen leeft eigenlijk in zijn eigen bubbel. Het is zorgwekkend, stressvol en ik hoop dat we overleven tot Parijs. Ja, het is nu echt een verontrustende situatie. Covid kan alles verpesten in deze Tour.”

De een zijn dood is de ander zijn brood. Bij Jumbo-Visma leefden ze mee met de tegenslagen van hun grote concurrent, maar ondertussen zien ze wel een betere kans om Pogacar te isoleren. “Wij zijn heel streng in het naleven van de voorzorgsmaatregels om Covid buiten de ploeg te houden”, benadrukte Vingegaard na de cooling-down na de rit in Megève.

Foto: Cor Vos

“Tot dusver zijn we erin geslaagd dat niemand besmet is geraakt. We zijn nog met z’n achten in de Tour en iedereen maakt nog een sterke indruk. Natuurlijk is het nu een groot voordeel dat we nog compleet zijn”, zag de jonge Deen ook kansen door de verzwakte positie bij UAE Emirates.

Bij Jumbo-Visma concludeerden ze in de rit naar Chatel al dat ze bergop numeriek sterker zijn doordat vijf van hun renners (Benoot, Kruijswijk, Kuss, Roglic en Vingegaard) zich lang in de eerste groep handhaafden. Juist nu moet er een situatie komen om de ploeg van de gele trui onder druk te zetten. Primoz Roglic lijkt dan de aangewezen persoon om de komende dagen op de voorlaatste col in de aanval te gaan. Dat betekent dat hij op de Galibier (woensdag) en Croix-de-Fer (donderdag) zijn duivels al zou moeten ontbinden.

Handen in elkaar slaan
De vraag is of Jumbo-Visma en INEOS Grenadiers nu niet de handen in elkaar moeten slaan. Adam Yates slaat dat niet af. “Als Jumbo dat wil, waarom niet. Maar we hebben nog niet gesproken om samen te werken tegen Pogacar.” Geraint Thomas: “Ik ga Primoz Roglic niet bellen. Maar als zich in de koers een situatie voordoet waar we allebei baat bij hebben, dan zou die samenwerking spontaan kunnen ontstaan.”

Het lijkt dan ook verstandig dat de ploegleiding van beide teams toch al eens met elkaar bellen om in ieder geval in de wedstrijd snel te kunnen schakelen. Teambaas Richard Plugge van Jumbo-Visma concludeerde het op de rustdag in Morzine al in een interview met WielerFlits: “Pogacar staat volledig onder druk.”

Met Covid dat genadeloos hard in de ploeg van Pogacar lijkt toe te slaan is de situatie voor de tweevoudig Tour-winnaar er geenszins makkelijker op geworden.

RIDE Magazine selecteert zes Tourwijnen
Verslaggever en wijnliefhebber Raymond Kerckhoffs volgt voor de 33e keer de Tour de France. In al die jaren heeft hij ook de vele Franse wijnstreken leren kennen. Voor WielerFlits en RIDE Magazine selecteert hij zes wijnen langs het Tour de France-parcours.

Bestel hier het wijnpakket

Dit artikel delen:

40 Reacties

Edwin Jansen 12 juli 2022 om 22:25

Fantastisch. Gefeliciteerd Wielerflits. Een heel artikel over bespiegelingen, aannames, wat-als scenario’s over Covid testen. Nou daar zat ik zo laat op de dinsdagavond nou…. niet echt op te wachten. Wanneer houden we nu eens op te ouwehoeren over iets waar we allemaal geen zicht op hebben en focussen we ons eens weer op waar we wel zeggen expert in te zijn bij Wielerflits? Overigens is dit een kritiek aan alle wielren journalisten vanuit mijn kant. Ik heb de afgelopen dagen meerdere malen het geluid bij de livestream uitgezet omdat het alleen maar over de testen ging en soms minutenlang, terwijl ze vervolgens de hele koers leken te vergeten. Schoenmaker houd je bij je leest. Als ik iets over de testen wil weten dan zoek ik de echte experts wel even op.

0
garconextraordinaire 12 juli 2022 om 22:29

De echte experts zeggen dat het waanzin is om een positieve renner rond te laten rijden en dat maaot het zo interessant om erover te schrijven. Kom op man het is Tour; elke scheet is nu nieuws. Nog 2 weekjes dan kun je lekker criteriumpjes kijken en bestaat Covid niet meer.

0
vevie 12 juli 2022 om 22:39

Bro, je zeikt. 1, je maakt je druk om niks. En 2, toen je het eerste gedeelte las wat je niet beviel, had je meteen kunnen stoppen met lezen.

0
Brabander 12 juli 2022 om 23:46

Wat je ook van de hele Covid-situatie vindt: het is wel een belangrijk deel van de koers nu. Dus het zou juist vreemd zijn om er niet over te praten

0
garconextraordinaire 12 juli 2022 om 22:27

Tjah, het zou dood en doodzonde zijn maar je krijgt als JV niet snel meer een uitgelezen kans om de Tour te winnen de komende pakweg 5 jaar. Ik ben ook wel erg benieuwd of Pogi onder deze druk van én Covid én de armada van Ineos en JV overeind blijft

0
Dikke Vrouw 12 juli 2022 om 22:32

Samen aan de eet tafel ? Onder tussen elk alleen op de kamer eten … en elk hun eigenlijk transfusie toestel in plaats van er 1 te delen

0
xistnc 12 juli 2022 om 22:35

Dat ‘elkaar bellen’ is volledig tegen de letter en de geest van de sportwetten. Laat het maar ontstaan in de koers, zoals Thomas het terecht omschrijft.

0
Brabander 12 juli 2022 om 23:47

Dat riekt inderdaad naar onsportiviteit ja. Vond het ook nogal vreemd om dit te lezen

0
Jacob Lohof 12 juli 2022 om 23:59

Pogi heeft geluk dat Jumbo niet zo geliefd is in het peloton, door de arrogantie van rijden

0
Jean Dumas 13 juli 2022 om 03:09

Bij INEOS zit goed management, dat zie je in de tactiek. Strategie is Thomas en/of Yates op het podium te krijgen. Normaliter verdedigen ze geel en staat de hele ploeg daartoe in dienst. Dat is nu niet het geval, dus mogen Van Baarle, Castroviejo en Ganna hun kans gaan voor de dagzeges; Pidcock heeft een vrije rol.

0
Aart van Woud 13 juli 2022 om 06:33

Lohof, je ziet spoken dude.

0
Paul4566 13 juli 2022 om 12:09

@ brabander. Begrijpend lezen.. Ze zeggen toch ook juist dat ze dat niet gaan doen? De schrijver van dit stukje is de enige die zegt dat het verstandig zou zijn als ze even bellen.

0
FDJ 12 juli 2022 om 22:43

Ab Osterhaus was vanmiddag op de radio eigenlijk heel duidelijk. Positief is eruit. Dit is zo’n glad ijs waar je je op begeeft. Is de test van Majka laag qua virale lading omdat hij aan het begin van de besmetting zit bijvoorbeeld was een terechte vraag van hem. Zelfs tijdens een etappe kan in dat geval de lading stijgen met alle gevolgen van dien.

Ik snap het risico ook niet. Wat als Majka, Pogacar besmet? Er fietsen constant renners naast Majka. Ik vind dit zo’n vage grens.

0
Brabander 12 juli 2022 om 23:52

Pfff… Ab Osterhaus. Kan die man niet gewoon verdwijnen?

0
YogiBear 13 juli 2022 om 08:01

@Brabander Probeer dan in ieder geval op de inhoud te reageren. Hij heeft nl inhoudelijk gewoon gelijk; je kunt niet zeker weten in welke fase van besmetting Majka zit.

0
Brabander 13 juli 2022 om 08:27

‘We’ hebben net afgesproken om dit zo aan te pakken. En dan kan die charlatan van een Osterhaus hoog of laag springen: hij gaat daar niet over

0
mocca 13 juli 2022 om 09:58

@brabander
Net als jij hier je mening mag verkondigen (binnen de richtlijnen) Mag Ab dat ook doen op de radio.

0
Romāns Vainšteins 12 juli 2022 om 22:47

Als de organisatie mazen laat zitten gaan er vissen doorheen, ongeacht hoeveel zwaargeleerden je het vraagstuk voorlegt. Wat mij betreft staat UAE volledig in zijn rechtben zoniet dan kunnen ze toch zo’n stoer antiteam sturen dat naast medicijnen ook. Maijka afvoert?

0
Martino87 12 juli 2022 om 23:02

‘Statistisch kan het niet dat alle ruim 700 sneltesten gedaan zondagavond na de rit in Chatel en maandag in de ochtenduren in Morzine negatief zijn.‘

Die heeft statistiek duidelijk niet begrepen.

0
Brabander 12 juli 2022 om 23:53

Die zin moest ik ook 2x lezen en toen begreep ik hem nog steeds niet

0
John Bidon 13 juli 2022 om 09:35

Ah jo, klinkt toch lekker. Als de auteur zegt dat de Tour positieve test bewust achterhoudt dan wordt die wellicht aangepakt. Dan maar vaag en fout via de ‘statistische’ route.

0
Blackcanyon 13 juli 2022 om 05:19

Natuurlijk zou Pogacar covid kunnen krijgen. Maar ook bij Ineos of Jumbo zullen ze niet imuun zijn.
Bij het interview van de NOS zat Steven Kruijswijk voortdurend met zijn handen aan de voorkant van het masker. Om vervolgens aan zijn neus te vegen. En dat is nu net wat we hebben geleerd dat je niet moet doen. Laat dat masker zitten, blijf er vanaf en als t perse moet pak m aan de zijkant vast.
Hij gebruikt zowel de rug van zijn rechterhandschoen als de rug van zijn linkerhandschoen als poetslap voor zijn neus en vervolgens de vingers van zijn linkerhand. Daarna doet hij de rest van het interview zonder mondkapje. Dat er 2 elastieken aan een mondkapje zitten om hem goed af te laten sluiten snapt kennelijk niemand bij Jumbo, want ze gebruiken er maar 1 (ook Frans Maassen niet).

Bij Jumbo zijn ze dus veel professioneler bezig en strikter met de covid maatregelen zijn Merijn? Not! Kijk t interview maar terug bij de Nos.

0
Romāns Vainšteins 13 juli 2022 om 06:20

Ach ja. Hoe je zo’n kreng gebruikt. Ongelofelijk tegennatuurlijk en volkomen onuitvoerbaar wat mij en heel veel anderen betreft. Datmoet maar net in je zitten om een wandelende robot te zijn.

0
Brabander 13 juli 2022 om 06:38

Jep. Dat gaat gewoon niet.

Ik weet niet of jullie 1 van de 'geboden' uit de begintijd nog weten? Die luidde: 'Raak je gezicht niet aan' Hoe dan? Dat is voor een doorsnee mensch volstrekt onmogelijk namelijk

0
Romāns Vainšteins 13 juli 2022 om 06:59

Zeker als het heet is. Masker op en je knar niet aanraken, tuurlijk.

0
lekkeband 13 juli 2022 om 06:38

Ach, hoe je het ook aanpakt met Covid je kan het toch niet voor iedereen goed doen.
Ik weet niet wat wel of niet goed is. Wat ik wel zie is dat er heel veel mensen een mening hebben die ze niet kunnen onderbouwen. Ze roeptoeteren maar wat.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 13 juli 2022 om 07:02

Waar komt dat idee toch vandaan dat tjv arrogant gevonden wordt..? Ik heb veel meer het idee dat het ee perceptie vd nederlandsche kijker is die alles boven het maaiveld niet accepteert.

0
Patrick 13 juli 2022 om 09:31

Gaat helemaal nergens meer over. Heb je net een fantastische prestatie geleverd in de Tour moet je op gaan passen of dat je geen neusverkoudheid of lichte verhoging oploopt(90% van de klachten bij gezonde mensen), wat nu allemaal het C woord heet en waarvoor je moet gaan testen, met risico op uitsluiting. Jammer dat vele renners er zich er totaal niet kritisch over uitlaten. Gelukkig hoorde ik laatst Mollema er wel over. En dan nog die dwaze maskers die ze bij Jumbo dragen… En dan teamgenoten van de topfavoriet die moeten vertrekken. Leuk hoor zo die Tour!

0
Johnnie Doe 13 juli 2022 om 09:33

Ik blijf me verbazen dat er nog steeds mensen zijn die denken dat de mens invloed kan uitoefenen op iets wat onzichtbaar is. Vooral als ik zie hoe de mens met elkaar omgaat. Neem Bauke als voorbeeld, vergeet al die onzin, als je het krijgt en je wordt fysiek ziek stop met fietsen. Voor de rest gewoon doorrijden. Je kunt het onvermijdelijke niet stoppen. Jammer dat er nog altijd mensen rondlopen (in mijn ogen de minderheid) die menen te moeten bepalen wat de meerderheod moet doen. Wat mij betreft doe zoals men altijd gedaan heeft. Als je ziek bent blijf je thuis en als niet (pos of neg (ik wil het helemaal niet weten)) doe je gewoon je job.

0
xistnc 13 juli 2022 om 09:41

Dan doe ik bij deze een beroep op jou om mee te helpen om het onvermijdelijke iets vermijdelijker te maken – of eventueel iets minder onvermijdelijk. Jouw bijdrage daaraan zal an sich niet het verschil maken, maar al onze bijdragen samen kunnen dat wel.

Dit is het soort onverschilligheid dat je bijvoorbeeld ook ziet bij het stemmen tijdens verkiezingen (wat maakt die ene stem van mij nou uit?) en het achterlaten van afval in de natuur (er ligt al zo veel, dan doen mijn lege Monster-blikjes en McD-verpakkingen er toch ook niet toe?).

0
mocca 13 juli 2022 om 10:04

Je hoeft niet fysiek ziek te zijn om normale dingen te doen.
Maar die mannen doen een mega inspanning, en dan kan je jezelf juist in de vernieling rijden als je iets onder de leden hebt, maar fysiek er niet ziek van bent.

0
John Bidon 13 juli 2022 om 10:06

En wat als iedereen zou stemmen of als iedereen zou testen en isoleren? Wat dan? Dan is de VVD nog steeds de grootste en is er nog steeds corona.

Dat voorbeeld over afval slaat natuurlijk nergens op.

0
John Bidon 13 juli 2022 om 09:40

Inderdaad. Is eigenlijk vrij eenvoudig.
Ziek = afstappen
Niet ziek = doorrijden

En ja, pech als iemand besmet raakt maar thats life boys. Je kan niet alles tegenhouden. Ben je bang dat je eraan doodgaat, pak een boostertje.

0
mocca 13 juli 2022 om 10:07

Zo eenvoudig is het dus niet.
Ja als je over gewonen dingen hebt dan kan het kloppen. Maar die mannen doen zo’n zware inspanning dat je jezelf juist in de vernieling in kan rijden omdat je er niet ziek van bent. Je kan er juist heel erg ziek van worden.

0
Joop Zoetemelk 13 juli 2022 om 11:44

Ik zie juist mensen omvallen na een prik of booster..
2 dagen nadien vallen ze met bosjes om.

0
skylimit 13 juli 2022 om 10:10

Ik vermoed dat Pogacar naast bidden en hopen ook gewoon hard blijft fietsen:)
Bij TJV of elke andere ploeg kan COVID ook toeslaan natuurlijk. Zeeman is weer terug in koers, blijft een risicofactor :):)

0
Joop Zoetemelk 13 juli 2022 om 11:42

Zeeman hadden ze thuis moeten laten.
We weten ook niet wat 1,5 stress van de Tour doet met een ex Covid patiënt.

0
Joop Zoetemelk 13 juli 2022 om 11:40

Het grootste gevaar is toch Covid i.p.v de Jumbo/Ineos boys voor de gele trui in Parijs.

0
Fifty 13 juli 2022 om 12:37

wishful sinking,

kerel is té goed

0
Joop Zoetemelk 13 juli 2022 om 15:29

JumboVismaFlits.nl

Volgens mij gaf ik al aan dat Pogacar voor de Galibier iedereen eraf zal rijden..
Pogacar is veel beter als de rest van het peloton..

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone