Tadej Pogacar boekt nog altijd progressie: “Ik voel me sterker, sta scherper”

donderdag 16 juni 2022 om 11:18
Tadej Pogacar boekt nog altijd progressie: “Ik voel me sterker, sta scherper”

foto: Cor Vos

Tadej Pogacar koerst momenteel in eigen land, in de Ronde van Slovenië, maar de afgelopen maanden kwam hij niet in actie. Dat was een bewuste keuze. “Ik wil niet opbranden, dat kan ik niet doen”, vertelt de tweevoudig Tourwinnaar in gesprek met La Gazzetta dello Sport.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Ik moet mezelf inhouden en had een pauze nodig na het voorjaar”, vervolgt de Sloveen, die in 2022 onder andere al de UAE Tour, Strade Bianche en Tirenno-Adriatico won. Na de Waalse Pijl paste hij voor Luik-Bastenaken-Luik vanwege het overlijden van zijn schoonmoeder en laste hij een rustperiode in. Vervolgens verkende hij verschillende Touretappes en deed hij een hoogtestage met zijn ploeggenoten in Livigno.

“De eerste week boezemt me angst in”
Pogacar verkende onder andere de twaalfde etappe van de Tour, met de Col du Galibier, Col de la Croix de Fer en Alpe D’Huez. “Ik heb nooit gekoerst op de Galibier en Alpe d’Huez. De Galibier is echt hoog, terwijl Alpe d’Huez vreselijk is. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Als het 35 graden is, zoals tijdens de verkenning, zal het een epische dag worden. Ik kan me de video’s herinneren van de overwinning van Marco Pantani daar, en toen ik omhoog reed, dacht ik aan de historie van de haarspeldbochten en alle verschillende winnaars.”

De etappes in Denemarken en Noord-Frankrijk verkende Pogacar nog niet, maar hij heeft de routes al wel bestudeerd. “De eerste week boezemt me angst in”, geeft hij toe. “Er is de twaalf kilometer lange brugfinish in Denemarken aan de Noordzee. Er is kans op waaiers en slecht weer. En er is de kasseienrit. Het wordt overleven. Zoals ze zeggen: je kunt de Tour niet winnen in de eerste week, maar je kunt hem wel verliezen. Ik zal een sterk team nodig hebben naast me.”

“Jumbo-Visma boezemt angst in”
Zelf beschikt Pogacar alvast over de juiste vorm, zegt hij. “We zullen zien of het dit jaar voldoende is om net zo goed te zijn als vorig jaar. Ik voel me sterker, ik sta scherper, heb meer kracht en voel me psychologisch meer zelfverzekerd”, aldus de UAE-kopman, die in 2020 zijn eerste Tour won. “Mijn eerste zege kwam uit het niets. Er was geen druk en het was een grote verrassing. Ik was me meer bewust van wat ik kon toen ik mijn tweede Tour pakte.”

“Nu weet ik dat iedereen erop wacht om me aan te pakken. Het zal niet gemakkelijk zijn dit jaar en er zal veel druk zijn. Maar ik weet ook dat als er niet op een of andere manier druk is, je niet gaat winnen. Ik zal op mijn best moeten zijn om het op te nemen tegen Roglic en Vingegaard. Het team van Jumbo-Visma is beter geworden en boezemt angst in op de beklimmingen. Maar ik begin de Tour met een lach op mijn gezicht en blijf lachen tot in Parijs.”

Mathieu van der Poel 
In de Tour komt Pogacar ook Mathieu van der Poel weer tegen. Voor de Nederlander, die Pogacar versloeg in de Ronde van Vlaanderen, heeft de Sloveen enkele mooie woorden. “Hij heeft indruk op me gemaakt”, zegt de grote Tourfavoriet naar aanleiding van de prestaties van Van der Poel in de afgelopen Giro d’Italia. “Mathieu is geen wielrenner, maar een entertainer. Bam, bam, elke dag opnieuw. Hij heeft immens veel klasse en ik hou ervan om tegen hem te koersen, zelfs als hij me klopt.”

“Ik ga altijd naar een race om te winnen, maar ook puur voor het plezier, ik moet trots op mezelf zijn als ik op mijn fiets stap. En Van der Poel deelt dit gevoel. Ik heb hem tijdens de Giro een berichtje gestuurd.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

FW07 16 juni 2022 om 11:23

Beangstigende teksten. Lees je daarna gelukkig dat hij zelf ook maar angstig is voor van alles en nog wat.

0
vevie 16 juni 2022 om 11:40

Idd, heel beangstigend. Als hij idd, sterker, scherper is en meer vermogen heeft dan kan de rest alvast inpakken. Dan legt hij ze wederom erop in de sprintjes naar de meet en rijdt hij ze bergop en in de ITT in de vernieling. Alleen Roglic en Vingegaard samen kunnen deze man ‘wellicht’ kloppen. Aangezien deze man bijna geen pech, ziekte of valpartijen tegenkomt, lijkt het mij dat de winnaar van de Tour 2022 al bekend is. Als hij deze ongein ook in de komende jaren niet tegenkomt: graveer dan zijn naam ook maar alvast op de bekers van 2023-2025.

0
Monsieur vdS 16 juni 2022 om 11:43

Hoe scherper je staat, hoe groter de kans is om ziek te worden. Ergens moet hij een keer over de limiet heen gaan. Kan op elk moment deze Tour gebeuren.

0
Deo 16 juni 2022 om 12:14

Zijn praatjes natuurlijk om de tegenstand bang te maken

0
Veleta 16 juni 2022 om 12:04

Hij zegt dat Alpe d’Huez vreselijk is, maar trapte gisteren vrolijk peddelend een col van zowat 11% gem. omhoog alsof het niets is. Dan lijkt me de Alp met 8,5 gem. een relatieve peuleschil, tenminste voor hem. Als hier iets vreselijk is, dan is hij het zelf, vreselijk goed iig.

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 16 juni 2022 om 15:53

De alpe is speciaal met zn haarspelden. Steeds opnieuw versnellen is zwaar. % zegt niet alles

0
Veleta 16 juni 2022 om 20:44

En laat dat steeds opnieuw versnellen nu juist zijn specialiteit zijn! Overigens, dat valt op de Alp best mee, die loopt muv de eerste 2 km vrij goed.

0
Magician 16 juni 2022 om 12:16

Die heeft dus minimaal een kwartier voorsprong op de Champs.

0
Barry Batsbak 16 juni 2022 om 13:10

Het bijzondere aan Pogacar vind ik dat hij altijd op een of andere manier manier vrij blijft van averij. Hij ligt heel zeldzaam wel eens bij een valpartijtje maar dan mankeert hem doorgaans niks. Zware crashes in afdalingen, stuiteren over verdwaalde drinkbussen, een doodsmak op kasseien, rechtdoor dranghekken in, onderuitgekegeld worden door divebombers, het overkomt hem niet. Of hij heeft er een hele speciale radar voor om uit de problemen te blijven of hij heeft domweg meer geluk dan een ander.

0
LB117 16 juni 2022 om 13:55

Of hij is gemiddeld iets frisser van de rest van het peloton waardoor anticiperen mogelijk blijft voor Pogi

0
Ivanoviclover 16 juni 2022 om 15:47

het is een wonderkind op alle mogelijke manieren en in alle betekenissen. Ik zie niemand die hem de komende jaren puur sportief van de zege kan houden.
Gaat dat saai worden? Voor mij wel.

0
VerstandOpNul 16 juni 2022 om 17:09

Beetje beladen vergelijking, maar dat was indertijd met Armstrong ook altijd zo.. Zelfs in die Beloki bocht bleef hij overeind in ging een eindje veldrijden.. Dat vond ik in zijn comeback het grootste contrast: bij elke valpartij lag hij er ineens bij..

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 16 juni 2022 om 15:53

NOG meer vermogen….? (Smiley met van die uitpuilende ogen)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone