Tactiek Elegant-Quick-Step: “Koers hard maken, terwijl Alaphilippe bij Wout en Mathieu blijft”

Tactiek Elegant-Quick-Step: “Koers hard maken, terwijl Alaphilippe bij Wout en Mathieu blijft”

foto: RV

zaterdag 17 oktober 2020 om 09:00

Geen persconferentie met kopman Julian Alaphilippe bij Elegant-Quick-Step, de gelegenheidsnaam van het team van Patrick Lefevere voor de Ronde. Wel een zoom-meeting met de voltallige selectie, al was het maar om het eenheidsgevoel binnen de ploeg te benadrukken. “We starten om te winnen, met wie maakt niet uit.”

Het is een niet-alledaags beeld, de manier waarop de mannen van The Wolfpack voor de camera verzamelden voor de persconferentie. Netjes gerangschikt namen ze plaats. Nee, niet zomaar lukraak op een stoel gezet. Zo zie je Julian Alaphilippe centraal in het midden, zitten helpers Dries Devenyns en Tim Declercq net iets meer naar achteren en flankeren Yves Lampaert en Zdenek Stybar – die allebei een vrije rol krijgen – de wereldkampioen.

Julian Alaphilippe deed in eerste instantie nog zijn best om de persoonlijke druk af te houden. Niet eens onterecht. Het is van Cees Bal in 1974 geleden dat een debutant de Ronde van Vlaanderen won. “Natuurlijk ben ik hier gemotiveerd voor. Ongeduldig zelfs. Ik ben er al dagen mee bezig. Het is mijn laatste koers van het seizoen en ik wil dit speciale jaar goed afsluiten. Maar het blijft vooral een ontdekking. Ik heb hier geen ervaring. Ik verwacht een moeilijke koers. Doel is om te winnen… met de ploeg. En dat mag om het even wie zijn.”

Gebrek aan ervaring
De Franse chouchou kent de Ronde van Vlaanderen alleen van tv. “En van anekdotes die ploegmaats vertellen. Maar ik ben zelfs nog niet komen kijken. Ik ben verheugd dat ik er dit jaar wel bij ben. Nu de Ronde na de Ardennenklassiekers valt, is het moment perfect om kennis te maken. Het ideale scenario voor zondag? Onze sterkte in de breedte uitspelen. Ervoor zorgen dat we niet in de verdediging gedrukt worden, anticiperen wanneer nodig en met zoveel mogelijk ploegmaats de finale ingaan. Daarin zullen het de benen zijn die spreken.”

Declercq, Devenyns en Alaphilippe op de Oude Kwaremont – foto: Cor Vos

Ook teambaas Patrick Lefevere nam deel aan de persconferentie. “Ik behoed me voor te veel euforie, want Julian heeft inderdaad geen ervaring in de Ronde van Vlaanderen. Maar we hebben wel ervaren gidsen die hem zullen bijstaan. Zo hebben we dit jaar Dries Devenyns in de selectie gedropt om Julian te gidsen.” Toch wordt het aanpassen voor Alaphilippe. Vooral de positionering richting de hellingen op de smalle baantjes in de Vlaamse Ardennen, wordt cruciaal.

Devenyns heeft naar eigen zeggen maar één doel: zijn kopman zo fris mogelijk in de finale brengen. De Oost-Vlaming bleef ook aan de zijde van Alaphilippe tijdens de verkenning. “Niet alleen deze week, maar ook in juni hebben we al op het parcours gereden”, vertelde Devenyns daarover. “Of ik Julian heb moeten bijsturen? Ik heb het gevoel dat hij ondertussen redelijk met het parcours vertrouwd is.” Alaphilippe vult aan: “Ik heb in elk geval geprobeerd om tijdens de verkenningen zoveel mogelijk cruciale passages te memoriseren.”

‘Gent-Wevelgem gaf ons vertrouwen’
Eerder deze week vertelde Wout van Aert dat hij verwacht dat Deceuninck-Quick-Step de wedstrijd vroeg zal doen ontploffen. Dat spreekt Lefevere niet tegen. “Ik denk niet dat het een geheim is dat we met een sterk zevental aan de start staan. Maar ik hoop vooral dat ook andere teams bereid zijn om de koers mee in handen te nemen”, zegt hij. “We zijn gekend voor onze loyaliteit binnen de ploeg. We kunnen winnen met verschillende renners. Laat ons hopen dat we uiteindelijk in een situatie belanden dat we het kunnen afmaken. Met Julian, of met een van de andere zes.”

“Gent-Wevelgem gaf ons vertrouwen”, weet Yves Lampaert. “Mijn positionering voor de hellingenzone was niet ideaal, waardoor ik even achter de feiten aanreed. Maar ik kon overleven en opnieuw vooraan aansluiten. In de finale zaten we met drie renners in de kopgroep en probeerden we dat overtal uit te buiten. Ik denk dat we het tactisch goed gespeeld hebben. Florian (Sénéchal, red) was er dichtbij. Zondag proberen we nog een plekje beter te doen.”

Yves Lampaert op de Paterberg – foto: Cor Vos

Dat ze met de toevoeging van Alaphilippe nog beter gewapend zijn, beseft ook Lampaert. “Hij is snel, waardoor we meer opties hebben.” Lampaert is de eerste die openlijk zegt dat de wereldkampioen de absolute kopman is. “Julian moet bij Wout van Aert en Mathieu van der Poel blijven. Het is aan ons om de koers open te breken en hard te maken. We zijn sterk in de breedte en dat moeten we uitspelen. Proberen Van Aert en Van der Poel te isoleren. Zij zijn enige kopman in hun team, wij daarentegen kunnen tactisch verschillende plannetjes aan. Afwachtend koersen is zondag sowieso niet aan ons besteed.”

Fiere ploegmaats
Het laatste woord is voor de kopman zelf, die aangeeft dat hij de laatste weken vooral genoten heeft van de regenboogtrui. “Mijn leven is niet veranderd. Ik ben nog steeds dezelfde Julian Alaphilippe. Maar ’s morgens, voor ik op training vertrek, dat shirt aantrekken, herinnert me eraan dat ik wereldkampioen ben. Het is een droom die uitgekomen is en daar wil ik een jaar lang volop van genieten.”

“Ik merk ook dat de ploegmaats trots zijn dat ze met de wereldkampioen op pad zijn. Al die dingetjes geven extra motivatie en dat zal ons zondag ook helpen. Nee, ik ben niet echt een Flandrien-type (1m73 en 61 kilogram, red), maar ik hou van lastige wedstrijden. Als je fysiek en mentaal sterk bent, geraak je ook al een eind ver. Kijk, de Ronde van Vlaanderen is een belangrijke afspraak voor Deceuninck-Quick-Step. Zeker nu Parijs-Roubaix is afgelast. We gaan er alles aan doen om te winnen. Dat is trouwens altijd onze ingesteldheid, waar we ook aan de start staan.”

Dit artikel delen:

33 Reacties

chasse patat 17 oktober 2020 om 09:16

Als Alaphilippe geen wegwijzers bij zich houdt dan loopt het ergens mis met positioneren. Hij moet zeker altijd 1 of 2 adjudanten in de buurt hebben.

Wheely 17 oktober 2020 om 11:00

Dat zijn Wout en Mathieu dus volgens de titel. ;-)

Gilberto 17 oktober 2020 om 09:30

Ik zie het hun zomaar gewoon weer flikken

picogrammos 17 oktober 2020 om 09:34

Als het droog is, is hij top favoriet.
Bij een nat parkoers heeft hij niet veel kans.

Teevansee 17 oktober 2020 om 09:36

Slappe lach werkt aanstekelijk. Om fan te worden van Sénéchal.
Minuut 22/25 zowat.

https://sporza.be/nl/2020/10/16/elegant-quick-step-op-volle-sterkte-naar-de-rvv-maakt-niet-uit-met-wie-we-winnen~1602855250163/

Jean Dumas 17 oktober 2020 om 09:46

Onvoorspelbaarheid troef dit jaar. Het te verwachten duel Wout-Mathieu, de debuterende wereldkampioen. Ik zou zeggen QS is niet sterk genoeg, maar ze kunnen wel het koersverloop bepalen.

ti-raleigh 17 oktober 2020 om 09:46

Ik denk ook dat het positioneren voor Ala wel eens een probleem kan zijn, met dat gekrioel op de smalle weggetjes.

007 17 oktober 2020 om 10:18

Mathieu had hetzelfde probleem afgelopen zondag. Ze kunnen dus als tandem spelen ;)

Lalsacien 17 oktober 2020 om 10:40

Alaphilippe moet alleen weten wanneer hij zich moet plaatsen. Hij kan uitstekend vooraan rijden.

MrKennedy85 17 oktober 2020 om 09:48

In mijn optiek zit met name Wout in een lastig pakket tegen dit team en zijn andere concurrenten. TJV heeft in mijn optiek duidelijk het minste team en een overtal situatie is dodelijk in d finale van een grote koers. Wat dat aangaat schat ik Alpecin als team hoger in.

Voor Julian wordt het heel simpel. Die hoeft niet te winnen want die heeft zijn grote vis en dit is zijn eerste RvV. Die gaat dus gewoon in het wiel blijven van Wout en Mathieu.

Ik zou als ik Mathieu en met name Wout was overwegen om zelf al vanaf een km of 70 voor het eind de boel te laten ontploffen. Als je je met een groepje kopmannen kan afscheiden heb je meer kans dan wanneer je mannen als Lampaert en Stybar (die niet mee kunnen als een Wout echt gaat knallen) te lang bij je houdt en ze gaan er in geloven kom je niet meer van ze af en ga je een Gent Wevelgem 2 krijgen waar je uitval na uitval krijgt. Dat is niet te controleren.

Gidon 17 oktober 2020 om 09:53

Ik volg je hier volledig. Stel dat er zonder Matthieu en Wout een groepje weg is met enkele Elegant-renners en pakweg een Van Marcke en Stuyven, wie zal er dan nog rijden in het peloton? Dan is de kans groot dat de favorieten nooit voor de overwinning zullen strijden.

Beekman 17 oktober 2020 om 10:09

Yep dat zie ik ook zo, vdP laat zich niet isoleren, die trekt zelf wel ten aanval.

Michelangelo 17 oktober 2020 om 10:28

Klopt, en dan maken 2 wolfjes volgens mij weinig kans tegen een grizzlybeer of bronstige eland.

Er zit 1 afmaker in de huidige ploeg, en dat is Alaphillipe. Maar die sla ik op dit parcours gewoon niet zo hoog aan als iedereen doet geloven.

adelaarvanantwerpen 17 oktober 2020 om 10:28

Niemand gaat zonder de muur op 70km aanvallen. Dan rijdt jij uw dood op dat vlak stuk richting de kwaremont tegen het peloton.

erikvoncken 17 oktober 2020 om 09:54

Mathieu en Wout zullen dit voor willen zijn en de koers mee hard willen maken. Volgens mij wordt het een onnoemelijk harde wedstrijd.

@redactie: de foto van Lampaert is bovenaan de Paterberg.

Alberke328 17 oktober 2020 om 09:57

Foto is idd Paterberg. Dat bochtje al een paar keer aan 4 per uur gepasseerd ;)

erikvoncken 17 oktober 2020 om 10:13

@Alberke: ik helaas nog niet. Staat hoog op mijn lijstje om daar eens met vier per uur langs te komen ;)

Lalsacien 17 oktober 2020 om 10:43

Ik heb de 10 volgemaakt maar zeker nooit harder dan 10 per uur opgereden…..

rosencrantz 17 oktober 2020 om 11:44

Lijkt mij inderdaad dat MVDP en WVA gebaat zijn bij een harde koers. DQS heeft net baat bij een trage koers met veel volk in de finale, waarbij de 2 niet op alles kunnen reageren.

Michelangelo 17 oktober 2020 om 10:00

The wolfpack… Het zo geforceerd willen uitstralen van dit “merk”, ik heb daar niet zoveel mee. Met Lefevere als huilend alfamannetje als hem onrecht wordt aangedaan.

Sterk blok in de breedte, maar ik geloof niet dat ze Mathieu ongewild isoleren als hij koerst zoals altijd. Kunst is wel om zelf aanvallend te rijden, zodat je niet gevangen raakt in het multi-kopmannen spel. Proberen op 50 km van de meet weg te komen met een groep met 2 Quicksteppers erin. En dan is het klaar met tactische spelletjes, want dan zullen ook zij de boel achter lam leggen.

En Alaphillipe: die zie ik eraf wapperen op de Kwaremont. Is ie wel nog mee op de top, dan wordt het pas een gevaarlijke klant.

Zwarte Panter 17 oktober 2020 om 10:23

Dat gaat bij die twee niet die maken zelf altijd koers dat is hun kracht. Of gaan ze voor de start al in de aanval

Baukema Tomoulin 17 oktober 2020 om 10:25

En opnieuw vergeet iedereen Mads Pedersen. Die rijdt zondag op kousevoeten weg met Kung en Rowe ofzo en Julian, Mathieu en Wout kijken naar elkaar in een 'Elite' groepje erachter.

MrKennedy85 17 oktober 2020 om 10:36

In die rol zie ik eerder een Stuyven en Naesen. Pedersen gaat geen ruimte krijgen.

Michelangelo 17 oktober 2020 om 11:12

Ik denk ook dat uiteindelijk zoiets het koersverloop gaat zijn: Niemand van DQS, en ook niet WvA of VdP.
Een derde hond die ermee heen gaat, en profiteert van de topfavorietenrol van de grote twee, en de sterkte van het blok van DQS. Type Pedersen, Stuyven, Bettiol of Kung. Zeg maar de 1 of 2 sterren favorieten, of alles wat daar net onder zit.

Schollekop 17 oktober 2020 om 11:13

Zou zomaar kunnen. De drie ‘elite musketiers’ zullen denk ik meer naar elkaar kijken dan naar de anderen. Stuyven, Bettiol, Senechal en Pedersen kunnen hiervan profiteren.

Joachim 17 oktober 2020 om 11:44

"Het is van Cees Bal in 1974 geleden dat een debutant de Ronde van Vlaanderen won."

Ik keek net een uitzending van Vive le Vélo en daar zei Karl Vannieuwkerke dat Jacky Durand de laatste debutant was die de Ronde won. En in 1982 won ook een debutant (René Martens) en was Eddy Planckaert, eveneens debutant, 2e.

Lance4eva 17 oktober 2020 om 11:49

Stuyven gaat winnen. Ik sluit niet uit na een DSQ van Alaphilippe.

yo-eddy 17 oktober 2020 om 12:39

alleen als Matje beter niet opstapt toch ;)

flitsvolger 17 oktober 2020 om 13:54

Theorie: winnaar van de Omloop wint vaak ook de Ronde?

Nils96 17 oktober 2020 om 18:08

Kan me niet herinneren wanneer dat voor het laatst gebeurt is eerlijk gezegd.

Lance4eva 17 oktober 2020 om 18:41

Van Avermaet was er in 2017 dichtbij, podiumtechnisch gezien. Verder ben ik te lui om terug te zoeken.

Frank V 17 oktober 2020 om 13:39

Volle oorlogssterkte? Ik weet het zo niet. Stybar is absoluut niet in topvorm om het verschil te maken. Kan wat doortrekken op de hellingen. Lampaert heeft me verrast in GW maar toch ook niet 100% zoals de vorige jaren en Asgreen viel een beetje tegen. Ik had gedacht dat hij goed genoeg zou zijn om vooruit te schuiven.

Bliksemafleider Alaphilippe is een grote aanwinst voor hun ploegenspel.

Tripodboom 17 oktober 2020 om 15:32

Leuk om te zien: met mondkapjes op op stoeltjes die uit- en achterelkaar staan en dan straks schouder aan schouder zonder mondkapjes op in het peloton.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair