Taco van der Hoorn: “Het was vooralsnog tien dagen genieten op de fiets”

Taco van der Hoorn: “Het was vooralsnog tien dagen genieten op de fiets”

foto: Cor Vos

Door Nico Dick
dinsdag 18 mei 2021 om 10:21
Interview

Taco van der Hoorn dartelt door de Ronde van Italië. Na zijn ritzege in Canale is zijn Giro uiteraard al geslaagd. “Ik geniet, echt waar. De vele reacties in het peloton waren extra leuk. Blijkbaar vindt ook een groot deel renners het plezant dat een vroege vlucht eens vooruit bleef.”

Het was ’s morgens voor de etappe van L’Aquila  naar Foligno dat we Taco van der Hoorn de vraag stelden nog een keertje in de mixed zone te passeren. Een half uurtje voor de start kwam Van der Hoorn op het Domplein in L’Aquila aangesloft. Zijn eigen vrolijke zelve.

Laten we een weekje terugkeren in de tijd. Heb je nog wat kunnen genieten van je zege?
“Ja, zeker. ’s Avonds na de etappe hebben we gezellig met zijn allen een wijntje gedronken. En sowieso, hier elke dag in deze Giro rondfietsen is ook een beetje vieren. De druk is eraf, de Giro is geslaagd en ik geniet gewoon van elke dag. In dat opzicht heb ik al een week gevierd.”

Kreeg je veel leuke reacties van collega’s?
“Heel veel. De dag na mijn zege was het wel kloteweer, was iedereen nerveus en zat in zijn eigen bubbel, maar de dagen erna heb ik ook nog veel mooie reacties gekregen.”

Pik er eens eentje uit die je bijblijft…
“Doe dan maar die van Albert Torres van Movistar. Een renner die ik absoluut niet persoonlijk kende, maar die me kwam vertellen dat hij het geweldig vond dat ik overleefde uit de vroege vlucht, dat dat ook nog eens kan lukken. Hij had een interview met mij gelezen en vond het een tof verhaal. Maar het mooie is toch dat er in het peloton heel wat renners zijn die het mooi vinden dat het een keertje niet zo voorspelbaar is.”

Het is je eerste grote ronde. Hoe fris voel je je nog?
“Geen probleem. Er zijn al een paar harde etappes geweest, maar ook een aantal rustiger dagen. Ik ben wel gewend om redelijk veel te trainen, dus ik ben goed voorbereid. De rustdag zal wel lekker zijn, maar het is nu ook niet per sé dat ik hem echt nodig heb.”

Heb je nog plannen om aan te vallen?
“ja, vandaag! Dat de kans reëel is dat het een sprint wordt in Foligno? Klopt, maar dat was in de rit die ik won toch ook zo? Ook al is er maar een procent kans, je kan het proberen. En vandaag vind ik een goede dag om het te proberen. Het zal lastig worden, hé. Maar als de vlucht vooruit blijft, is er een kans dat ik het kan afmaken. Ik zou ook kunnen wachten tot de rit die finisht op de Monte Zoncolan. Maar daar ga ik het sowieso niét afmaken.”

(Taco van der Hoorn hield woord, maakte ook deel uit van de vroege vlucht, maar de voorsprong was nooit groot genoeg om een kans te maken om voorop te blijven – zie ritverslag)

Je hebt de intentie om de Ronde van Italië uit te rijden?
“Natuurlijk. Ze zeggen dat je een sterkere renner wordt als je een grote ronde hebt uitgereden. Ik ben benieuwd of dat ook zo is. Ik reken er niet echt op. Maar het zou wel mooi meegenomen zijn.”

Ander item. Je tekende eind vorig jaar bij Intermarché-Wanty Gobert voor maar één jaar. Misschien is dat wel een meevaller, na jouw ritzege hier. En zit je straks iets sterker om de tafel.
“Haha, dat zou kunnen. Laat me eerst stellen dat ik het ontzettend naar mijn zin heb bij de ploeg. Dat sowieso. Maar of ik nu een beter contract kan afdwingen, dat gaan we nog wel zien. Er zijn voorlopig nog geen gesprekken geweest. Iedereen is druk met de Giro. We gaan daarna wel bekijken of er gepraat kan worden…”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Aart van Woud 18 mei 2021 om 10:34

Leuk interview!

DemarrErik 18 mei 2021 om 10:45

Leuke renner die volgens mij prima op zijn plek zit bij Wanty. Zie in hem ook wel een Lotto Soudal renner, maar vrees dat hij dan te veel op kop moet sleuren voor Ewan in etappes waar hij zelf het beste in de aanval kan gaan.

Wheely 18 mei 2021 om 10:45

Heel leuk om te lezen! Taco fietst op een wolk natuurlijk, zo zie je maar wat zo’n rit winnen met je doet al zou hij sowieso wel genieten van deze ronde denk ik. Heerlijke vent.

Secondant 18 mei 2021 om 11:08

Top-gozer, leuk in de interviews ook. Door velen afgeschreven (ook door mij) omdat hij bij Jumbo gewoon niet uit de verf kwam. VD Hoorn is het perfecte voorbeeld van een vrijbuiter en is iemand die gewoon niet op z’n plaats is als knecht. Maar als vrijbuiter heeft hij met mij een supporter erbij!

Michelangelo 18 mei 2021 om 11:35

Jammer dat het vrijbuiteren niet bij meer ploegen de standaard is. Het is gewoon mooi als een ontsnapping het redt tot het eind. Maar de meeste ploegen zitten in hun eigen keurslijf gevangen lijkt het wel. Een ploeg met eens sprinter moet volledig in dienst van de sprinter, een klassementsploeg gaat met 12 man voor de nummer 7 in het klassement fietsen…

Weinig creativiteit bij veel ploegen… en dat maakt uiteindelijk de koers voorspelbaar, een soort self-fulfilling prophecy (goed dat we voor onze sprinter gereden hebben, want het werd een sprint. Hij zat helaas slecht geplaatst en werd 9e”)

horsm 18 mei 2021 om 11:21

Leuke renner, misschien ook een reeële kanshebber voor de semi-klassiekers volgend jaar, zeker met een grote ronde in de benen.

Romāns Vainšteins 18 mei 2021 om 11:40

Ik zou als Taco zijnde misschien toch nog wat etappes vol er in vliegen en dan misschien wat bij TREK gaan leuren voor een eventuele stap omhoog op zowel sportief als financiëel gebied. Dat team moet hij toch ook een voor hem goed passend programma kunnen krijgen? Qua eendaagsen zie ik hem eerder als een goede knecht/aanvallende pion overigens, niet als kanshebber. Of wordt hier dan gedoeld op koersen zoals Norg, Tro Bro, Hageland, Samyn dat werk?

GroteSmurf 18 mei 2021 om 12:16

Sinds Dwars door het Hageland 2017 weten we allemaal dat Taco veel potentie heeft.
Dat was een prachtige wedstrijd! En vanaf dat moment ben ik zijn naam niet meer vergeten.

Tuubke 18 mei 2021 om 13:18

Misschien nog mooier dat jaar was zijn overwinning in de Schaal Sels, waar hij een geweldig gevecht met Wout van Aert in zijn voordeel besliste.

Koers 18 mei 2021 om 12:18

Het is natuurlijk lekker rondrijden als je al een rit op zak hebt, en daarmee gelijk goede zaken doet voor een nieuw contract. Nu nog hopen dat de criteriums doorgaan, zodat daar ook nog een paar centen te verdienen zijn.

de adelaar 18 mei 2021 om 12:23

Het is ook wel een kereltje voor EF. Goede voorjaarsman

Romāns Vainšteins 18 mei 2021 om 13:37

Zou ook wel een team zijn waar hij zijn ei kwijt kan ja.

thorsen 18 mei 2021 om 12:29

Ook mooi dat hij uitgerekend Albert Torres noemt, nog nooit iets over deze man gehoord. Staat genoteerd!

RidderSchwobin 18 mei 2021 om 15:13

Goede baanwielrenner!

AWestie 18 mei 2021 om 12:55

Grappig dat hij ook de vraag stelt of een grote ronde echt werkt of dat het wishful thinking is. Is daar meer over bekend behalve anekdotisch bewijs?

Headlines

Materiaalzone

Populair